Quantcast
Channel: Taxheaven - Νέες αποφάσεις
Viewing all 7448 articles
Browse latest View live

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2935 της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά το μεταβατικό καθεστώς για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 στα ίδια κεφάλαια και για τις επιπτώσεις της αντιμετώπισης μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων ορισμένων ανοιγμάτων του δημοσίου τομέα εκπεφρασμένων στο εθνικό νόμισμα οποιουδήποτε κράτους μέλους

$
0
0
ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/2395 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον αφορά το μεταβατικό καθεστώς για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 στα ίδια κεφάλαια και για τις επιπτώσεις της αντιμετώπισης μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων ορισμένων ανοιγμάτων του δημοσίου τομέα εκπεφρασμένων στο εθνικό νόμισμα οποιουδήποτε κράτους μέλους


(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1),

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στις 24 Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δημοσίευσε το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9 Χρηματοοικονομικά Μέσα (ΔΠΧΑ 9). Το ΔΠΧΑ 9 έχει ως στόχο να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική αναφορά για τα χρηματοοικονομικά μέσα, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που προέκυψαν σε αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ειδικότερα, το ΔΠΧΑ 9 ανταποκρίνεται στην έκκληση της G20 για μετάβαση σε ένα πιο προορατικό μοντέλο για την αναγνώριση των αναμενομένων πιστωτικών ζημιών σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Όσον αφορά την αναγνώριση των αναμενομένων πιστωτικών ζημιών σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αντικαθιστά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (ΔΛΠ) 39.

(2) Η Επιτροπή ενέκρινε το ΔΠΧΑ 9 μέσω του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2067 της Επιτροπής (4). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτικές εταιρείες («ιδρύματα») που χρησιμοποιούν τα ΔΠΧΑ για να προετοιμάσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους καλούνται να εφαρμόσουν το ΔΠΧΑ 9 από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου οικονομικού έτους τους που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2018 ή μεταγενέστερα.

(3) Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική σημαντική αύξηση προβλέψεων για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες και, κατά συνέπεια, σε απότομη μείωση του κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 των ιδρυμάτων. Αν και η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία εξετάζει επί του παρόντος την πιο μακροπρόθεσμη εποπτική αντιμετώπιση των προβλέψεων για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες, θα πρέπει να εισαχθούν στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) μεταβατικές ρυθμίσεις που να μετριάζουν την εν λόγω πιθανή σημαντική αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 που μπορεί να προκύψει από τη λογιστική μεταχείριση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών.

(4) Στο ψήφισμά του της 6ης Οκτωβρίου 2016 για το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς: ΔΠΧΑ 9 (6), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να θεσπιστεί ένα καθεστώς σταδιακής εφαρμογής που θα μετριάζει την επίπτωση του νέου μοντέλου απομείωσης του ΔΠΧΑ 9.

(5) Όταν ο ισολογισμός ανοίγματος ενός ιδρύματος κατά την ημέρα πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 αντανακλά μείωση στο κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ως αποτέλεσμα αυξημένων προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία απομειωμένης πιστωτικής αξίας όπως ορίζονται στο προσάρτημα Α στο ΔΠΧΑ 9 όπως προβλέπεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 της Επιτροπής (7) («Παράρτημα σχετικά με το ΔΠΧΑ 9»), σε σύγκριση με τον ισολογισμό κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο ίδρυμα να συμπεριλάβει στο κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 ένα τμήμα των αυξημένων προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες για μεταβατική περίοδο. Η εν λόγω μεταβατική περίοδος θα πρέπει να έχει μέγιστη διάρκεια πέντε χρόνια και θα πρέπει να ξεκινά το 2018. Το τμήμα των προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες που δύναται να περιληφθεί στο κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 θα πρέπει να βαίνει μειούμενο ώσπου να μηδενιστεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 από την αμέσως επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου. Η επίπτωση των προβλέψεων για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες στο κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται πλήρως κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

(6) Τα ιδρύματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν τις εν λόγω μεταβατικές ρυθμίσεις και να ενημερώσουν σχετικά την αρμόδια αρχή. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ένα ίδρυμα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει άπαξ την αρχική του απόφαση, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης έγκρισης από την αρμόδια αρχή, έγκρισης που θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι κίνητρο μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι τυχόν σκέψεις περί καταχρηστικής επιλογής του ευνοϊκότερου καθεστώτος εποπτείας.

(7) Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες που θα προκύψουν μετά την ημέρα κατά την οποία το ίδρυμα εφαρμόζει για πρώτη φορά το ΔΠΧΑ 9 θα μπορούσαν να αυξηθούν απροσδόκητα λόγω επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, θα πρέπει να χορηγούνται επιπρόσθετες ελαφρύνσεις στα ιδρύματα σε τέτοιες περιπτώσεις.

(8) Ιδρύματα που αποφασίζουν να εφαρμόσουν μεταβατικές ρυθμίσεις θα πρέπει να καλούνται να προσαρμόσουν τον υπολογισμό των εποπτικών στοιχείων που επηρεάζονται άμεσα από τις προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν λαμβάνουν μη αρμόζουσα κεφαλαιακή ελάφρυνση. Για παράδειγμα, οι ειδικές προσαρμογές πιστωτικού κινδύνου με τις οποίες μειώνεται η αξία ανοίγματος βάσει της τυποποιημένης προσέγγισης για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να μειωθούν κατά ένα συντελεστή που συνεπάγεται αύξηση της αξίας ανοίγματος. Το ανωτέρω θα διασφαλίζει ότι το ίδρυμα δεν επωφελείται και από την αύξηση στο κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 λόγω μεταβατικών ρυθμίσεων, αλλά και από τη μειωμένη αξία ανοίγματος.

(9) Τα ιδρύματα που αποφασίζουν να εφαρμόσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις του ΔΠΧΑ 9 που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα ίδια κεφάλαιά τους, τους δείκτες κεφαλαίου τους και τους δείκτες μόχλευσης τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων ώστε να καταστεί δυνατό για το κοινό να προσδιορίσει την επίπτωση των εν λόγω ρυθμίσεων.

(10) Είναι επίσης σκόπιμο να προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις για την εξαίρεση από το όριο μεγάλου χρηματοδοτικού ανοίγματος που ισχύει για ανοίγματα προς ορισμένα είδη χρέους του δημόσιου τομέα κρατών μελών εκπεφρασμένου στο εθνικό νόμισμα οποιουδήποτε κράτους μέλους. Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι τριετούς διάρκειας αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2018 για ανοίγματα αυτού του είδους που προκύπτουν την 12η Δεκεμβρίου 2017 ή μεταγενέστερα, ενώ ανοίγματα αυτού του είδους που προκύπτουν πριν από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να υπόκεινται σε προϋφιστάμενο καθεστώς και θα πρέπει να εξακολουθούν να επωφελούνται από την εξαίρεση περί μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων.

(11) Με σκοπό να καταστεί δυνατόν οι μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(12) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1


Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 τροποποιείται ως εξής:

1) παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 473α
Εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9

1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 50, και ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ορίζεται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, τα ακόλουθα ιδρύματα μπορούν να περιλάβουν στο κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 το ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο:

α) τα ιδρύματα που καταρτίζουν τους λογαριασμούς τους σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που θεσπίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002·

β) τα ιδρύματα που, δυνάμει του άρθρου 24 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, πραγματοποιούν την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και των στοιχείων εκτός ισολογισμού και τον προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων σε συμμόρφωση προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002·

γ) τα ιδρύματα που πραγματοποιούν την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και των στοιχείων εκτός ισολογισμού σύμφωνα με λογιστικά πρότυπα δυνάμει της οδηγίας 86/635/ΕΟΚ και που χρησιμοποιούν ένα μοντέλο αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα που θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002.

Το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο υπολογίζεται ως το άθροισμα των ακολούθων:

α) για ανοίγματα που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 2, του ποσού (ABSA) που υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:



όπου:

A2,SA = το ποσό που υπολογίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 2,

A4,SA = το ποσό που υπολογίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 βάσει των ποσών που υπολογίσθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 3,

f= ο εφαρμοστέος συντελεστής της παραγράφου 6,

t= η αύξηση του κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 που οφείλεται στην έκπτωση φόρου των ποσών A2,SA και A4,SA·

β) για ανοίγματα που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3, του ποσού (ABIRB) που υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:



όπου:

A2,IRB = το ποσό που υπολογίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 2, προσαρμοσμένο σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο α),

A4,IRB = το ποσό που υπολογίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4, βάσει των ποσών που υπολογίσθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 3 προσαρμοσμένων σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχεία β) και γ),

f= ο εφαρμοστέος συντελεστής της παραγράφου 6,

t= η αύξηση του κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 που οφείλεται στην έκπτωση φόρου των ποσών A2,IRB και A4,IRB.

2. Τα ιδρύματα υπολογίζουν τα ποσά A2,SA και A2,IRB που αναφέρονται, αντίστοιχα, στα στοιχεία α) και β) του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 ως το υψηλότερο από τα ποσά που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου ξεχωριστά, για τα ανοίγματά τους που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 2 και για τα ανοίγματά τους που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3:

α) μηδέν·

β) το ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με το σημείο i) μειωμένο κατά το ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με το σημείο ii):

i) το άθροισμα των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών δωδεκαμήνου που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.5 του ΔΠΧΑ 9 όπως ορίζεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 της Επιτροπής (“παράρτημα σχετικά με το ΔΠΧΑ 9”) και του ποσού της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.3 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 κατά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή κατά την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9,

ii) το συνολικό ποσό των ζημιών απομείωσης επί χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που κατατάσσονται ως δάνεια και απαιτήσεις, ως διακρατούμενες μέχρι τη λήξη επενδύσεις και ως διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ορίζονται στην παράγραφο 9 του ΔΛΠ 39, εξαιρουμένων συμμετοχικών τίτλων και μεριδίων ή μετοχών σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 63, 64, 65, 67, 68 και 70 του ΔΛΠ 39 όπως ορίζεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 ή την ημέρα πριν την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9.

3. Τα ιδρύματα υπολογίζουν το ποσό κατά το οποίο το ποσό που αναφέρεται στο στοιχείο α) υπερβαίνει το ποσό που αναφέρεται στο στοιχείο β) ξεχωριστά για τα ανοίγματά τους που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 2 και για τα ανοίγματά τους που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3:

α) το άθροισμα των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών δωδεκαμήνου που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.5 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 και του ποσού της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.3 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 εξαιρουμένης της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία απομειωμένης πιστωτικής αξίας όπως ορίζονται στο προσάρτημα Α του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 κατά την ημερομηνία αναφοράς·

β) το άθροισμα των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών δωδεκαμήνου που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.5 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 και του ποσού της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.3 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 εξαιρουμένης της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία απομειωμένης πιστωτικής αξίας όπως ορίζονται στο προσάρτημα Α του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 κατά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή κατά την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9.

4. Για ανοίγματα που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 2, όπου το ποσό που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο α) υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 3 στοιχείο β), τα ιδρύματα ορίζουν A4,SA ίσο με τη διαφορά μεταξύ των εν λόγω ποσών, διαφορετικά ορίζουν A4,SA ίσο με μηδέν.

Για ανοίγματα που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3, όπου το ποσό που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο α), μετά την εφαρμογή της παραγράφου 5 στοιχείο β), υπερβαίνει το ποσό για τα εν λόγω ανοίγματα όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 στοιχείο β), κατόπιν εφαρμογής της παραγράφου 5 στοιχείο γ), τα ιδρύματα ορίζουν A4,IRB ίσο τη διαφορά μεταξύ των εν λόγω ποσών, διαφορετικά ορίζουν A4,IRB ίσο με μηδέν.

5. Για ανοίγματα που υπόκεινται σε στάθμιση κινδύνου σύμφωνα με το τρίτο μέρος τίτλος II κεφάλαιο 3, τα ιδρύματα εφαρμόζουν τις παραγράφους 2 έως 4 ως εξής:

α) για τον υπολογισμό του A2,IRB τα ιδρύματα μειώνουν καθένα εκ των ποσών που υπολογίζονται σύμφωνα με το στοιχείο β) σημεία i) και ii) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου κατά το άθροισμα των ποσών των αναμενόμενων ζημιών που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 158 παράγραφοι 5, 6 και 10 κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 ή την ημέρα πριν την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9. Όταν, για το ποσό που αναφέρεται στο στοιχείο β) σημείο i) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι αρνητικός αριθμός, το ίδρυμα ορίζει αξία του εν λόγω ποσού ίση με μηδέν. Όταν, για το ποσό που αναφέρεται στο στοιχείο β) σημείο ii) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι αρνητικός αριθμός, το ίδρυμα ορίζει αξία του εν λόγω ποσού ίση με μηδέν·

β) τα ιδρύματα αντικαθιστούν το ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου με το άθροισμα των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών δωδεκαμήνου που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.5 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 και του ποσού της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.3 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 εξαιρουμένης της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία απομειωμένης πιστωτικής αξίας, όπως ορίζονται στο προσάρτημα Α του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9, μειωμένου κατά το άθροισμα των σχετικών ποσών των αναμενόμενων ζημιών για τα ίδια ανοίγματα που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 158 παράγραφοι 5, 6 και 10 κατά την ημερομηνία αναφοράς. Όταν το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι αρνητικός αριθμός, το ίδρυμα ορίζει την αξία του ποσού που αναφέρεται στο στοιχείο α) της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ίση με μηδέν·

γ) τα ιδρύματα αντικαθιστούν το ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο β) της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου με το άθροισμα των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών δωδεκαμήνου που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.5 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 και του ποσού της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.5.3 του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 εξαιρουμένης της πρόβλεψης ζημίας για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία απομειωμένης πιστωτικής αξίας, όπως ορίζονται στο προσάρτημα Α του παραρτήματος σχετικά με το ΔΠΧΑ 9 κατά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9, μειωμένου κατά το άθροισμα των σχετικών ποσών των αναμενόμενων ζημιών για τα ίδια ανοίγματα που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 158 παράγραφοι 5, 6 και 10. Όταν το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι αρνητικός αριθμός, το ίδρυμα ορίζει την αξία του ποσού που αναφέρεται στο στοιχείο β) της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ίση με μηδέν.

6. Τα ιδρύματα εφαρμόζουν τους ακόλουθους συντελεστές για τον υπολογισμό των ποσών ABSA και ABIRB που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 αντίστοιχα:

α) 0,95 κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως την 31η Δεκεμβρίου 2018·

β) 0,85 κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019·

γ) 0,7 κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020·

δ) 0,5 κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021·

ε) 0,25 κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Ιδρύματα των οποίων το οικονομικό έτος αρχίζει μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 αλλά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 προσαρμόζουν τις ημερομηνίες των στοιχείων α) έως ε) του πρώτου εδαφίου έτσι ώστε να αντιστοιχούν στο οικονομικό τους έτος, αναφέρουν τις προσαρμοσθείσες ημερομηνίες στην αρμόδια αρχή τους και τις δημοσιοποιούν.

Ιδρύματα που ξεκινούν την εφαρμογή των λογιστικών προτύπων όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 την 1η Ιανουαρίου 2019 ή μεταγενέστερα εφαρμόζουν τους σχετικούς συντελεστές σύμφωνα με τα στοιχεία β) έως ε) του πρώτου εδαφίου ξεκινώντας με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο έτος πρώτης εφαρμογής των εν λόγω λογιστικών προτύπων.

7. Όταν ένα ίδρυμα περιλαμβάνει στο κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ποσό σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, επανυπολογίζει όλες τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και στην οδηγία 2013/36/ΕΕ οι οποίες χρησιμοποιούν οποιοδήποτε εκ των ακόλουθων στοιχείων μη λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν στα στοιχεία αυτά οι προβλέψεις για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες που συμπεριέλαβε στο κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1:

α) το ποσό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αφαιρείται από το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 1 στοιχείο γ) ή που έχει σταθμιστεί ως προς τον κίνδυνο σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 4·

β) η αξία ανοίγματος όπως καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 111 παράγραφος 1 όπου οι ειδικές προσαρμογές πιστωτικού κινδύνου κατά τις οποίες μειώνεται η αξία ανοίγματος πολλαπλασιάζονται με τον ακόλουθο συντελεστή προσαύξησης (sf):



όπου:

ABSA = το ποσό που υπολογίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α),

RASA = το συνολικό ποσό ειδικών προσαρμογών πιστωτικού κινδύνου·

γ) το ποσό στοιχείων της κατηγορίας 2 που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 62 στοιχείο δ).

8. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ορίζεται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που απαιτούνται στο όγδοο μέρος, τα ιδρύματα που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο δημοσιοποιούν τα ποσά των ιδίων κεφαλαίων, του κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 και του κεφαλαίου της κατηγορίας 1, του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, του δείκτη κεφαλαίου της κατηγορίας 1, του συνολικού δείκτη κεφαλαίου και του δείκτη μόχλευσης που θα είχαν σε περίπτωση μη εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

9. Ένα ίδρυμα αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει τις ρυθμίσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και ενημερώνει την αρμόδια αρχή σχετικά με την απόφασή του ως την 1η Φεβρουαρίου 2018. Εφόσον το ίδρυμα έχει λάβει προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή, δύναται να ανακαλέσει άπαξ, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, την αρχική απόφασή του. Τα ιδρύματα δημοσιοποιούν κάθε απόφαση έχουν λάβει σύμφωνα με το παρόν εδάφιο.

Ένα ίδρυμα που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τις μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο δύναται να αποφασίσει να μην εφαρμόσει την παράγραφο 4· στην περίπτωση αυτή ενημερώνει την αρμόδια αρχή σχετικά με την απόφασή του έως την 1η Φεβρουαρίου 2018. Σε τέτοια περίπτωση, το ίδρυμα ορίζει το ποσό A4 που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ίσο με μηδέν. Εφόσον το ίδρυμα έχει λάβει προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας αρχής δύναται να ανακαλέσει άπαξ, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, την αρχική του απόφαση. Τα ιδρύματα δημοσιοποιούν κάθε απόφαση που έχουν λάβει σύμφωνα με το παρόν εδάφιο.

10. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010, η ΕΑΤ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές έως την 30ή Ιουνίου 2018 σχετικά με τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης που ορίζονται στο παρόν άρθρο.»·

2) στο άρθρο 493 προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

«4. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 395 παράγραφος 1, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να επιτρέψουν στα ιδρύματα να διατηρούν οποιοδήποτε εκ των ανοιγμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου και πληρούν τους όρους της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, ως τα ακόλουθα ανώτατα όρια:

α) το 100 % του κεφαλαίου της κατηγορίας 1 του ιδρύματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018,

β) το 75 % του κεφαλαίου της κατηγορίας 1 του ιδρύματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019,

γ) το 50 % του κεφαλαίου της κατηγορίας 1 του ιδρύματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τα όρια που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ) του πρώτου εδαφίου ισχύουν για αξίες ανοίγματος αφού έχουν ληφθεί υπόψη τα αποτελέσματα του μετριασμού του πιστωτικού κινδύνου σύμφωνα με τα άρθρα 399 ως 403.

5. Οι μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 εφαρμόζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις ανοιγμάτων:

α) για στοιχεία ενεργητικού που αντιπροσωπεύουν απαιτήσεις έναντι κεντρικών κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών ή οντοτήτων του δημόσιου τομέα των κρατών μελών·

β) για στοιχεία ενεργητικού που αντιπροσωπεύουν απαιτήσεις ρητώς καλυπτόμενες από την εγγύηση κεντρικών κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών ή οντοτήτων του δημόσιου τομέα κρατών μελών·

γ) άλλα ανοίγματα έναντι ή ανοίγματα καλυπτόμενα από την εγγύηση κεντρικών κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών ή οντοτήτων του δημόσιου τομέα κρατών μελών·

δ) για στοιχεία ενεργητικού που αντιπροσωπεύουν απαιτήσεις έναντι περιφερειακών κυβερνήσεων ή τοπικών αρχών των κρατών μελών που αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι κεντρικής κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 2·

ε) άλλα ανοίγματα έναντι ή ανοίγματα καλυπτόμενα από την εγγύηση περιφερειακών κυβερνήσεων ή τοπικών αρχών των κρατών μελών που αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι κεντρικής κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 2.

Για τους σκοπούς των στοιχείων α), β) και γ) του πρώτου εδαφίου, οι μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται μόνο για στοιχεία ενεργητικού και άλλα ανοίγματα έναντι ή ανοίγματα καλυπτόμενα από την εγγύηση οντοτήτων του δημοσίου τομέα που αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειακής κυβέρνησης ή τοπικής αρχής σύμφωνα με το άρθρο 116 παράγραφος 4. Όταν στοιχεία ενεργητικού και άλλα ανοίγματα έναντι, ή ανοίγματα καλυπτόμενα από την εγγύηση οντοτήτων του δημοσίου τομέα αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι περιφερειακής κυβέρνησης ή τοπικής αρχής σύμφωνα με το άρθρο 116 παράγραφος 4, οι μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται μόνο όταν τα ανοίγματα έναντι της εν λόγω περιφερειακής κυβέρνησης ή τοπικής αρχής αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι κεντρικής κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 2.

6. Οι μεταβατικές ρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται μόνο όταν άνοιγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) στο άνοιγμα εφαρμόζεται συντελεστής στάθμισης κινδύνου 0 % σύμφωνα με την εκδοχή του άρθρου 495 παράγραφος 2 όπως ισχύει την 31η Δεκεμβρίου 2017·

β) το άνοιγμα προέκυψε την 12η Δεκεμβρίου 2017 ή μεταγενέστερα.

7. Άνοιγμα όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου το οποίο προέκυψε πριν από την 12η Δεκεμβρίου 2017 και στο οποίο εφαρμόζεται συντελεστής στάθμισης κινδύνου 0 % την 31η Δεκεμβρίου 2017 σύμφωνα με το άρθρο 495 παράγραφος 2, εξαιρείται από την εφαρμογή του άρθρου 395 παράγραφος 1.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2017.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος
A. TAJANI

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
M. MAASIKAS



(1)  Γνώμη της 8ης Νοεμβρίου 2017 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  ΕΕ C 209 της 30.6.2017, σ. 36.

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2017 (δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 2017.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2067 της Επιτροπής, της 22ας Νοεμβρίου 2016, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΕΕ L 323 της 29.11.2016, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

(6)  Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 2008, για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 320 της 29.11.2008, σ. 1).

Αριθ. πρωτ.: 1154 Σχετικά με την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό χωριό

$
0
0

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.:1154

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας: 101 10 - Αθήνα
TELEFAX: 210 5203872
Πληροφορίες: Π.Παναγιωτακοπούλου
Τηλέφωνο: 2131516475
e-mail: ypertns@ypakp.gr

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Αναφορών Αθήνα

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό χωριό.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ.Ι. Σαρίδη, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. κατά την υπ' αρ. 67/17-10-2017 (θέμα 36ο) συνεδρίασή του, έλαβε την με αρ. 2843 απόφαση, σύμφωνα με την οποία αποφάσισε:

1. Την αποδοχή του αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, περί παραχώρησης χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου της έκτασης των 90 στρεμμάτων (Ο.Τ 42Α,42Γ,42Δ) στον οικισμό τ.ΟΕΚ «Ολυμπιακό Χωριό», μετά των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων (δύο κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητική δεξαμενή - πισίνα μετά των παρακολουθημάτων της, στάδιο - γήπεδο με τους τέσσερις πυλώνες του, αντλιοστάσιο άρδευσης γηπέδου, δύο γήπεδα τένις και χώρους στάθμευσης για 275 Ι.Χ. και 18 θέσεις λεωφορείων).

2. Την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο για έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αναφορικά με την παραχώρηση χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος αυτές χώρου του Ολυμπιακού Χωριού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) για ενενήντα εννέα (99) χρόνια.

Η Γ.Γ.Α προτίθεται να δημιουργήσει στον χώρο αυτό νέο εθνικό προπονητικό κέντρο και μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης και των εγκαταστάσεων θα εκπονήσει μελέτη αναβάθμισης και καλύτερης αξιοποίησης των εν λόγω υποδομών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι ανάγκες άθλησης των ομάδων όσο και των αθλούμενων πολιτών. Στο σχέδιο αξιοποίησης περιλαμβάνεται η δημιουργία διοικητηρίων και αίθουσας εκδηλώσεων, η κατασκευή εξεδρών γηπέδου, η κατασκευή ξενώνων αθλητών Εθνικών Ομάδων κλ.π.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται απρόσκοπτα από τα τοπικά αθλητικά σωματεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού.

Μετά την έκδοση της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών ΟΑΕΔ και Γ.Γ.Α. για (99) χρόνια.


Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθ. πρωτ.: 3646 Σφοδρές αντιδράσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη - Πώληση 3 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

$
0
0

Αθήνα 13-12-2017
Αρ. Πρωτ. 3646
Σχετ. 3322

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 119
Ταχ. Κώδικας: 10192 Αθήνα
Πληροφορίες: N.Mυλωνάς
Τηλέφωνα: 213-1513811
FAX: 213-1513512
E-mail: vouli2@prv.ypeka.gr

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερωτήσεις»


Σε απάντηση των (α) και (β) σχετικών Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Ηλία Παναγιώταρο, καταρχάς σας γνωρίζουμε ότι:

- Σύμφωνα με το τρίτο ενεργειακό πακέτο (Οδηγία 2009/72/ΕΚ) μια επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, είναι υποχρεωμένη είτε να πωλήσει, είτε να καταστήσει διαθέσιμη μια ορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ή να χορηγήσει πρόσβαση σε μέρος του παραγωγικού δυναμικού της στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μεθοδεύθηκαν, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, ενώ στις νέες συνθήκες της Ευρωπαϊκής εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, ως ολοκληρωμένη επιχείρηση, η ΔΕΗ θα μπορούσε να διευρύνει τις δραστηριότητές της, π.χ. ΑΠΕ. Το ρητό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της «Μικρής ΔΕΗ», που είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τέθηκε εκτός συζήτησης και ακυρώθηκε. Θυμίζουμε ότι το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», (ν. 4273/2014) περιελάμβανε την πώληση ενός «πακέτου» μονάδων (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών).

- Σύμφωνα με το ν. 4336/2015, κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50 % της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα.

- Όσον αφορά στην ένταξη των δημόσιων επιχειρήσεων στο Υπερταμείο, τονίζεται ότι η ένταξη αυτη δεν συνεπάγεται αναγκαστική ιδιωτικοποίηση. Με την ένταξη διαμορφώνεται ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ. Το Υπερταμείο προέκυψε από τη διαπραγμάτευση του 2015 και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

- Το ΥΠΕΝ συγκροτεί ειδική δομη που θα είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση του μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία έχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σε συνεργασία με την οποία θα διασφαλιστεί τόσο η στρατηγική όσο και τα μέτρα πολιτικής του σχεδιασμού, ώστε να συμβαδίζουν αρμονικά με το Ευρωπαϊκό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι την Άνοιξη του 2018 θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διεθνής δέσμευση και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, όπου ο λιγνίτης θα παραμένει ένα από τα βασικά καύσιμα αλλά το μερίδιό του θα περιοριστεί και σταδιακά το μεγαλύτερο μερίδιο θα προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ στη μεταβατική φάση κρίσιμο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Στις 2-12-2017 επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία για τη μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες της Μελίτης (1 και 2) και της Μεγαλόπολης (3 και 4). Υπάρχει επίσης ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει το market test το οποίο θα διεξαχθεί από τη DG Comp. Κατά τα άλλα, αρμόδιος φορέας για τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όλες τις κινήσεις (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων) είναι η ΔΕΗ. Η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και συνθηκών εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνεται η μεταβίβαση υδροηλεκτρικών μονάδων και μονάδων φυσικού αερίου.

Οι πωλήσεις των ανωτέρω λιγνιτικών μονάδων θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια. Τον Ιούνιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Τέλος, στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Αριθ. Πρωτ.: 1087 Σχετικά με το Δημογραφικό

$
0
0

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: 1087

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Ταχ. Κώδικας: 101 10 - Αθήνα TELEFAX: 210 5203872 Πληροφορίες: Ζ. Αδαμοπούλου
Τηλέφωνο: 2131516472
e-mail: ypertns@ypakp.gr
Αθήνα
ΚΟΙΝ: 1. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας
και Θρησκευμάτων
Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού
Ελέγχου
2. Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
 
ΘΕΜΑ: Σχετικά με το Δημογραφικό.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, που κατατέθηκε στη Βουλή  σας πληροφορούμε τα εξής:

Το δημογραφικό είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό και έχει πολλές μεταβλητές, όμως, η χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα ή ελάχιστα. Κατ' αρχάς τίθενται τέσσερα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, είναι αναγκαία η συνεχής έρευνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει ειδικό Ινστιτούτο για την παρακολούθηση του δημογραφικού προβλήματος. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε τέτοιου είδους
ενέργεια και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η εντατικοποίηση της σχετικής επιτροπής της Βουλής.

Δεύτερον, μέχρι σήμερα το μόνο που υπάρχει είναι ένα πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων του 1993 που κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις για το δημογραφικό, εκ των οποίων δεν υλοποιήθηκε σχεδόν καμία. Βέβαια χρειάζεται αναθεώρηση τόσο αναφορικά με τις προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις και τις αντίστοιχες υποδομές που απαιτούνται, όσο και αναφορικά με τον ηθικοπλαστικό χαρακτήρα του, που αναπαρήγε στερεότυπα τα οποία η ίδια η θεσμική και κοινωνική πραγματικότητα έχει ξεπεράσει, όπως με τη θεσμική κατοχύρωση της μονογονεϊκότητας, το δικαίωμα της μητρότητας εκτός γάμου, το σύμφωνο συμβίωσης κλπ.

Τρίτον, το δημογραφικό στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δύο όψεις, αυτή της υπογεννητικότητας και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης με αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού και βέβαια την καταστροφή του εργατικού δυναμικού που επήλθε με τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί. Ακραίο παράδειγμα είναι η χώρα μας, που έφτασε στο 27% ανεργία το 2013, αν και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια μικρή βελτίωση στο 21,2%. Όμως, αν δεν αναστρέψουμε αυτόν τον δείκτη, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Απαιτείται δηλαδή η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και προοπτικής.

Τέταρτον, για τη χώρα μας βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας. Αν δεν αρθεί αυτή η απειλή, ο κίνδυνος της φτώχιας για τον ελληνικό λαό, η συζήτηση για την υπογεννητικότητα δεν έχει βάση. Το 2016 το Υπουργείο Εργασίας δαπάνησε 250 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της φτώχιας και από τις αρχές του 2017 με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στηρίζονται πάνω από 600.000 συμπολίτες μας.

Η Κυβέρνηση με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019, θα επιτύχει σχεδόν τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων για την πρόνοια και επιπλέον επιθυμεί να μετατοπίσει τις δράσεις της και τον σχεδιασμό της στην ενίσχυση πρωτίστως του παιδιού, με μια σειρά μέτρων προστασίας και κινήτρων που θα έχουν θετική επίδραση και στην δημογραφική κατάσταση.

Πρώτον, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι το παιδί να αναλαμβάνεται από το κράτος με δωρεάν δομές, όπως με τη δημιουργία επαρκών βρεφονηπιακών σταθμών. Εμείς, αυξήσαμε τα κονδύλια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ενώ το 2014-2015 υπήρχαν 174 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και η τότε η κυβέρνηση είχε βάλει 12 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους, σήμερα υπάρχουν από το ΕΣΠΑ μόλις 71.800.000 και άρα η Κυβέρνηση έβαλε 151.600.000 από τον προϋπολογισμό. Έτσι για το τρέχον έτος ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών έφτασε τις 108.000, από 79.000 που ήταν οι θέσεις που παραλάβαμε.

Ήδη προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και τη νομοθέτηση της επιδότησης δημιουργίας 1800 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών μονάδων, με έμφαση στις βρεφικές, όπου και εντοπίζονται
τα σοβαρότερα προβλήματα, για την απορρόφηση 45.000 παιδιών επιπλέον, από το 2019.

Επιπλέον αυτών των θέσεων η κυβέρνηση διερεύνησε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ήδη από το 2018 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στον σχεδιασμό αυτό έχουν ενταχθεί 203 δήμοι, για τη δημιουργία 400 δομών που θα εξυπηρετήσουν πάνω από 10.000 παιδιά. Οι δήμοι αυτοί θα επιδοτηθούν με το συνολικό ποσό των 20.000.000 ευρώ για τη δημιουργία των εν λόγω σταθμών.

Δεύτερον, κατά κοινή ομολογία χρειάζεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας. Ήδη αναρτήθηκε προς διαβούλευση ο νέος νόμος για την αναδοχή και την
υιοθεσία, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί μέσα στο 2017.

Τρίτον, θεσμοθετήσαμε τα σχολικά γεύματα. Εκατόν τριάντα χιλιάδες μαθητές με διεθνή διαγωνισμό θα πάρουν σε επτακόσια εξήντα τρία σχολεία της χώρας κάθε ημέρα ένα ζεστό γεύμα το 2017-2018, ενώ το 2019 θα δοθούν πεντακόσιες χιλιάδες ζεστά γεύματα την ημέρα σχεδόν σε όλα τα σχολεία της χώρας γιατί είδαμε ότι είναι από τις σημαντικές δράσεις που
ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας της οικογένειας.

Τέταρτον, περιλαμβάνεται στήριξη του επιδόματος παιδιού στα μέτρα του 2019. Προβλέφθηκαν 260.000.000 επιπλέον στον προϋπολογισμό για να ενισχύσουμε το πρώτο και το δεύτερο παιδί, διότι αυτές οι οικογένειες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβουμε πρόνοια για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των πολυμελών νοικοκυριών. Όπως φυσικά γνωρίζετε, για την ενίσχυση των πολυμελών οικογενειών χορηγείται τόσο το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων όσο και το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α') και ν.4141/ 2013 (ΦΕΚ 81/Α').
Τέλος, να προσθέσουμε και το μέτρο της επιδότησης στέγης για οικογένειες με 600 εκατομμύρια ευρώ από το 2019, ένα ακόμα αντίμετρο που ψηφίστηκε και θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στις οικογένειες που ενοικιάζουν ή έχουν δάνειο.
Αυτά είναι τα χειροπιαστά μέτρα που υιοθετεί το Υπουργείο Εργασίας. Είναι ίσως μικρά πράγματα. Δεν προσδοκούμε με αυτά να αντιστρέψουμε τα πάντα, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, επιδοτώντας μόνο μία κατηγορία όσων έχουν παιδιά, θα λύσουμε το δημογραφικό. Κατά τα λοιπά, αρμόδια να απαντήσουν είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ  
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ



ΠΟΛ.1222/2017 Τροποποίηση συμπλήρωση των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1274 και ΠΟΛ.1275/27.12.2013 (ΦΕΚ Β΄ 3398) περί Αποδεικτικού Ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, άρθρου 12 ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170), όπως ισχύουν.

$
0
0

Αριθμ. ΠΟΛ. 1222

Τροποποίηση συμπλήρωση των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1274 και ΠΟΛ.1275/27.12.2013 (ΦΕΚ Β΄
3398) περί Αποδεικτικού Ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, άρθρου 12 ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170), όπως ισχύουν.

ΠΟΛ. 1222/28.12.2017

(ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1/04.01.2018)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170) «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας Κ.Φ.Δ.», όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις του ν. 4270/2014 (ΦΕΚ Α΄ 143) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις, όπως ισχύει».

3. Τις διατάξεις του κεφαλαίου Α΄ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α΄ 94) «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».

4. Τις αποφάσεις Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013 (ΦΕΚ Β΄ 3398) περί αποδεικτικού ενημερότητας άρθρου 12 του ν. 4174/2013 και ΠΟΛ .1275/27.12.2013 (ΦΕΚ Β΄ 3398) περί βεβαίωσης οφειλής άρθρου 12 του ν. 4174/2013, όπως ισχύουν.

5. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε΄ του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222), όπως ισχύει, περί σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν.

6. Την 1/20.01.2016 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν.

7. Την αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1036960 ΕΞ 2017/10.3.2017
απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (ΦΕΚ Β΄ 968).

8. Την ανάγκη τροποποίησης των αποφάσεων περί αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής ώστε να διευκολύνονται περαιτέρω οι συναλλαγές με τους φορείς εκτός Κεντρικής Διοίκησης και οι μεταβιβάσεις εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΑΑΔΕ, αποφασίζουμε:


1. Η περίπτωση α. της παραγράφου 2 του άρθρου 7 της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1274/27.12.2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α.
i. δέκα τοις εκατό (10%) επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) της ρυθμισμένης οφειλής,
ii. τριάντα τοις εκατό (30%) επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) έως και εβδομήντα τοις εκατό (70%) της ρυθμισμένης οφειλής,
iii. πενήντα τοις εκατό (50%) επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) έως και πενήντα τοις εκατό (50%) της ρυθμισμένης οφειλής,
iν. εβδομήντα τοις εκατό (70%) επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και τριάντα τοις εκατό (30%) της ρυθμισμένης οφειλής.
Το αρμόδιο όργανο δύναται, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας, να αυξήσει έως και είκοσι (20) ποσοστιαίες μονάδες τα ανωτέρω ποσοστά παρακράτησης αξιολογώντας τη συνολική φορολογική εικόνα του οφειλέτη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Ειδικότερα, λαμβάνονται ιδίως υπόψη η συμπεριφορά του αιτούντα το αποδεικτικό ως προς την τήρηση των φορολογικών του υποχρεώσεων, το ύψος της ρυθμισμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής και η εν γένει συμπεριφορά και συνέπεια του σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών του.
Τα ως άνω ποσοστά παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχούν στην κάλυψη τουλάχιστον δύο (2) δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και δώδεκα (12). Εάν οι εναπομένουσες δόσεις της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων είναι περισσότερες από δώδεκα (12) το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον τεσσάρων (4) δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.
ν. Κατ' εξαίρεση, στις περιπτώσεις ύπαρξης στοιχείων για περιοδικές απαιτήσεις για την είσπραξη των οποίων είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο δέκα τοις εκατό (10%) επί του εισπραττόμενου ποσού για συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη μίας (1) δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού, ενώ, εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη δύο (2) δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.».

2.
α. Η περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1275/27.12.2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από το συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ' αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές που αντιστοιχούν στη διαφορά της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού και του τιμήματος διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη.».

β.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1275/27.12.2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«Για την απόδοση τυχόν εναπομένοντος ποσού στο δικαιούχο από την υπηρεσία ή τον οργανισμό πληρωμής απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας μόνον εφόσον συντρέχουν και άλλοι λόγοι μη έκδοσης του αποδεικτικού πέραν των ανωτέρω οφειλών. Επί της βεβαίωσης οφειλής σημειώνεται αντίστοιχη ένδειξη.».

3. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Αριθμ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Γ 1192022 ΕΞ 2017 Αποστολή του Εγχειριδίου επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), έτους 2017

$
0
0

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Γ 1192022 ΕΞ2017/22-12-2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ – ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ. Κώδικας : 10184 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Αικατερίνη Κουτουλάκου
Εμμανουήλ Μαλούκος
Τηλέφωνο : 210-3228218
Fax : 210-3230829
E-Mail :
Url : www.aade.gr

Θέμα: «Αποστολή του Εγχειριδίου επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), έτους 2017».
 
1.- Στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού στόχου 4. του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Α.Α.Δ.Ε. 2017 «Εξωστρεφής, αποτελεσματική και αποδοτική Διοίκηση, με σεβασμό προς τον πολίτη» και της προσπάθειας για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών αυτής, με τη διάχυση της γνώσης και την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών από τους υπαλλήλους αυτών, εκδόθηκε «Εγχειρίδιο επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε.», το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο και απευθύνεται αποκλειστικά για χρήση από τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε.
 
2.- α) Το ανωτέρω Εγχειρίδιο περιλαμβάνει είκοσι πέντε (25) επικαιροποιημένες, από τις αρμόδιες καθ’ ύλην Υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. και από τις οικείες Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες αυτής, κατά λόγο αρμοδιότητας, λειτουργικές διαδικασίες, που είχαν περιληφθεί στο «Εγχειρίδιο Επιλεγμένων Λειτουργικών Διαδικασιών Υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε.», έκδοσης Δεκεμβρίου 2016, καθώς, επίσης και δεκαεννέα (19) νέες λειτουργικές διαδικασίες, με τις οποίες έχει εμπλουτισθεί, τις οποίες κατέγραψαν και επικαιροποίησαν καθ’ ύλην αρμόδιες Κεντρικές, Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οργάνωσης, η οποία, ως επισπεύδουσα υπηρεσία, υποστήριξε και συντόνισε το έργο των ανωτέρω υπηρεσιών, προέβη στον έλεγχο της ορθής συμπλήρωσης των εντύπων καταγραφής όλων των διαδικασιών του Εγχειριδίου, ως προς την σαφήνεια, την διατύπωση, την πληρότητά τους ή την αναγκαιότητα συμπλήρωσής τους με περαιτέρω στοιχεία, καθώς, επίσης και στην τελική επεξεργασία αυτών.

Οι ως άνω διαδικασίες αναφέρονται, συγκεντρωτικά, ανά αρμόδια για την καταγραφή τους υπηρεσία, στον πίνακα περιεχομένων του Εγχειριδίου.

Η έκδοση του παρόντος Εγχειριδίου αποτελεί την συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε το έτος 2016 στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) για την καταγραφή και επικαιροποίηση διαδικασιών των Υπηρεσιών της και για την ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τους υπαλλήλους αυτών.
 
β) Στο Εγχειρίδιο, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται Πρόλογος, Εισαγωγή και τα Έντυπα καταγραφής των διαδικασιών, στα οποία αναγράφεται, αναλυτικά, ο τίτλος της διαδικασίας, η αρμόδια για την διαδικασία υπηρεσία, η οποία την κατέγραψε, η/οι υπηρεσία/ες από την/τις οποία/ες εφαρμόζεται η διαδικασία (στην περίπτωση που είναι διαφορετική/ές από την αρμόδια υπηρεσία), η γενική περιγραφή και η συχνότητα εφαρμογής της, το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, τα βήματα υλοποίησής της και η περιγραφή αυτών, καθώς και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο συνήθης χρόνος διεκπεραίωσης της διαδικασίας, κ.λπ.
 
3.- Ύστερα από τα παραπάνω, παρακαλούμε, όπως οι Προϊστάμενοι:
 
α) Των Ειδικών Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών Υπηρεσιών (Ε.Μ.ΕΙΣ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής, Δ.Ο.Υ., Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΔΙ.Δ.Δ.Υ.) και Τελωνείων), οι οποίες είναι υπηρεσίες που εφαρμόζουν ορισμένες από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο:
αα) να δώσουν σαφείς οδηγίες στους Προϊσταμένους των αρμόδιων Τμημάτων και στους υπαλλήλους αυτών, για την ακριβή εφαρμογή των βημάτων των διαδικασιών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο έντυπο καταγραφής της κάθε διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί στο εξής, η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους από όλες τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. και
ββ) να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οργάνωσης και στις καθ’ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας, τυχόν, παρατηρήσεις και προτάσεις τους για την βελτίωση των διαδικασιών.
 
Για τυχόν διευκρινήσεις, ως προς τα καταγεγραμμένα στο Εγχειρίδιο βήματα υλοποίησης των διαδικασιών, οι συνάδελφοι να απευθύνονται στις αρμόδιες καθ’ ύλην Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας.
 
β) Των αρμόδιων Διευθύνσεων, οι οποίες κατέγραψαν τις περιλαμβανόμενες στο ανωτέρω Εγχειρίδιο διαδικασίες, κατά λόγο αρμοδιότητας, να γνωρίζουν, αμέσως, στην Διεύθυνση Οργάνωσης οποιαδήποτε τυχόν μεταβολή προκύπτει σε αυτές (σε βήματα, θεσμικό πλαίσιο, χρόνο υλοποίησης, κ.λπ.), με ταυτόχρονη επικαιροποίηση της διαδικασίας, προκειμένου να επικαιροποιείται το περιεχόμενο του Εγχειριδίου, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι Υπηρεσίες που τις εφαρμόζουν.
 
γ) Των Φορολογικών και Τελωνειακών Περιφερειών, να φροντίσουν:
αα) να παρακολουθούν διαρκώς την ορθή και την ενιαία εφαρμογή των διαδικασιών από τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία που εποπτεύουν, αντίστοιχα, και να παρέχουν σχετικές οδηγίες στους Προϊσταμένους αυτών,
ββ) να προτείνουν στη Διεύθυνση Οργάνωσης, έως 28 Φεβρουαρίου 2018, πέντε (5), τουλάχιστον, νέες διαδικασίες των Δ.Ο.Υ. ή των Τελωνείων που κρίνουν ότι πρέπει να καταγραφούν, κατά προτεραιότητα,
γγ) να υποβάλλουν προτάσεις, αρμοδίως, για την βελτίωση ή την απλούστευση των διαδικασιών και
δδ) να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Οργάνωσης για την τυχόν αναγκαιότητα τροποποίησης/επικαιροποίησης των καταγεγραμμένων διαδικασιών.
δ) Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) να επιβλέψουν για την εφαρμογή των ανωτέρω και να μεριμνήσουν, ώστε οι αρμόδιες για την καταγραφή των διαδικασιών Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας να υποστηρίξουν την εφαρμογή των διαδικασιών αυτών, στις Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Υπηρεσίες, με σαφείς οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή αυτών.

4.- Επισημαίνεται ότι η καταγραφή/επικαιροποίηση και η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών αποτελεί βέλτιστη πρακτική, στα πλαίσια λειτουργίας ενός Οργανισμού και για το λόγο αυτό, η καταγραφή νέων διαδικασιών και η επικαιροποίησή τους θα γίνει προσπάθεια να συνεχισθεί και κατά το έτος 2018, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των υπαλλήλων των υπηρεσιών που τις εφαρμόζουν, αλλά και προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να διευκολυνθεί η διενέργεια του εσωτερικού ελέγχου, με στόχο την υπόδειξη διορθωτικών παρεμβάσεων για την βελτίωση των διαδικασιών.
 


Με εντολή Διοικητή

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1001759 ΕΞ 2018 Εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε χώρους εγκατάστασης μηχανημάτων και μεταλλικών ιστών εταιρειών κινητών τηλεπικοινωνιών

$
0
0

Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1001759 ΕΞ2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε. Καπούτσου
Τηλέφωνο: 210 – 3375312
Fax: 210 – 3375001
E-Mail: d12.b@yo.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

Θέμα: Εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε χώρους εγκατάστασης μηχανημάτων και μεταλλικών ιστών εταιρειών κινητών τηλεπικοινωνιών.

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις των περ. α' και β' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 ορίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται σε οκτακόσια (800) ή χίλια (1000) ευρώ, ανάλογα, μεταξύ άλλων, με τον πληθυσμό των πόλεων που ασκείται η εμπορική επιχείρηση, ενώ με τις διατάξεις της περ. δ' της παρ. 1 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι το ως άνω τέλος ανέρχεται σε εξακόσια (600) ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Τα ως άνω ποσά επιβάλλονται για τα οικονομικά έτη 2013 και επόμενα.

Τα ποσά που επιβάλλονταν για τα οικονομικό έτος 2012 ανέρχονται σε τετρακόσια (400) ευρώ, πεντακόσια (500) ευρώ και τριακόσια (300) ευρώ αντιστοίχως.

2. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 3 της ΠΟΛ.1167/2.8.2011 Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίνεται χωριστά για την έδρα και το κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης.

3. Περαιτέρω, η Διοίκηση με το 1023829/147/0015/16.3.1999 έγγραφο, αναφορικά με το αν χαρακτηρίζονται ως υποκαταστήματα τα κομβικά σημεία επικοινωνίας που εταιρεία τηλεπικοινωνιών δημιουργεί σε διάφορες πόλεις με την τοποθέτηση σε νοικιασμένους χώρους ηλεκτρονικών μηχανημάτων μεταφοράς δεδομένων ή διέλευσης γραμμών ίντερνετ, όταν τα κομβικά αυτά σημεία λειτουργούν πλήρως αυτοματοποιημένα και ο ρόλος της εταιρείας στους χώρους αυτούς είναι η συντήρηση των μηχανημάτων και η σύνδεση των πελατών με τον κόμβο, έκανε δεκτό ότι στους πιο πάνω χώρους δεν διενεργείται καμία συναλλακτική ή παραγωγική δραστηριότητα και δεν θεωρούνται υποκαταστήματα.

4. Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι αν σε επαγγελματική εγκατάσταση που διατηρούν οι επιχειρήσεις δεν ασκείται καμία παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα (πώληση προϊόντων, λήψη παραγγελιών), ζήτημα που ως πραγματικό ανάγεται στην αρμοδιότητα της εκάστοτε ελεγκτικής αρχής, τότε δεν υφίσταται για αυτές υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος (σχετ. τα ΔΕΑΦ Β 1145207 ΕΞ 2015/9.11.2015 και ΔΕΑΦ Β 1151084 ΕΞ 2015/23.11.2015 έγγραφά μας).

5. Εξάλλου, με τις διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ίδιου νόμου, όπως προστέθηκαν με την περ. δ' του άρθρου 12 του ν.4484/2017 και ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και επόμενων, ορίζεται πλέον ρητά ότι ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

6. Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον οι εγκαταστάσεις μηχανημάτων και μεταλλικών ιστών των εταιρειών κινητών τηλεπικοινωνιών, δηλαδή οι χώροι στους οποίους έχουν εγκατασταθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αποτελούν χώρους στους οποίους δεν διενεργείται καμία συναλλακτική ή παραγωγική δραστηριότητα, δεν αποτελούν υποκαταστήματα επί των οποίων επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011. Το ως άνω αποτελεί σε κάθε περίπτωση ζήτημα πραγματικό που η εκάστοτε αρμόδια ελεγκτική αρχή πρέπει να διαπιστώσει.


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

$
0
0
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

(2017/C 438/04)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ:

1.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2016, σχετικά με μια εξωτερική στρατηγική για τη φορολόγηση και με μέτρα κατά της κατάχρησης των φορολογικών συμβάσεων, ιδίως δε τα άρθρα 6 έως 10 αυτών, καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2016, για τα κριτήρια και τη διαδικασία για την κατάρτιση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

2.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν παγκοσμίως τα κριτήρια φορολογικής διαφάνειας, δίκαιης φορολόγησης και εφαρμογής προτύπων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS), τα οποία εγκρίθηκαν με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2016 («κριτήρια»), ως παρατίθενται στο παράρτημα V του παρόντος σημειώματος και αποσαφηνίζονται στα παραρτήματα VI και VII.

3.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ το έργο που έχει επιτελέσει το Παγκόσμιο φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, το χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS), καθώς και το φόρουμ σχετικά με τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές.

4.

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για το έργο που έχει επιτελέσει η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων) («Ομάδα “Κώδικας δεοντολογίας”»), σε συντονισμό με την Ομάδα υψηλού επιπέδου για Φορολογικά Θέματα («Ομάδα Υψηλού Επιπέδου»), για την επιλογή των σχετικών περιοχών δικαιοδοσίας και την ανάλυση και εκτίμηση των δεδομένων που αφορούν τη νομοθεσία και τις πολιτικές στους στον τομέα της φορολογίας, στο πλαίσιο των κριτηρίων.

5.

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές δικαιοδοσίας έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στη διαδικασία και τον διάλογο αυτό και έχουν λάβει ή έχουν δεσμευτεί να λάβουν ενεργά μέτρα για τη διευθέτηση των ζητημάτων που έχει εντοπίσει η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» στους τομείς της φορολογικής διαφάνειας, της δίκαιης φορολόγησης και της εφαρμογής προτύπων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

6.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ, ωστόσο, ότι ορισμένες περιοχές δικαιοδοσίας δεν έχουν αναλάβει ουσιαστική δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλείψεων και δεν συμμετέχουν σε ουσιαστικό διάλογο βάσει των κριτηρίων ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοιες δεσμεύσεις.

7.

ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟ ότι, στις περιπτώσεις αυτές, η φορολογική νομοθεσία, οι πολιτικές και οι διοικητικές πρακτικές των συγκεκριμένων περιοχών δικαιοδοσίας οδηγούν ή μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη και ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δικαιοδοσίας θα πρέπει, κατά συνέπεια, να ενθαρρυνθούν μετ’ επιτάσεως να προβούν στις αλλαγές που απαιτούνται για να διορθωθεί η κατάσταση.

8.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ότι έχει κρίσιμη σημασία να προβλεφθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας για να καταπολεμηθεί η διάβρωση των φορολογικών βάσεων των κρατών μελών μέσω της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

9.

ΕΓΚΡΙΝΕΙ, κατά συνέπεια, τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, ως έχει στο παράρτημα I, και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι οι περιοχές δικαιοδοσίας θα παραμείνουν στον κατάλογο αυτό μέχρι να εκπληρώσουν τα κριτήρια, π.χ. εφαρμόζοντας τις συστάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να αφαιρεθούν από τον κατάλογο.

10.

ΘΕΩΡΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟ να διενεργηθούν από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» συζητήσεις με τις περιοχές δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, με σκοπό τη συμφωνία και την παρακολούθηση των μέτρων που θα πρέπει να λάβουν οι περιοχές δικαιοδοσίας για να αφαιρεθούν από τον κατάλογο, ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ δε τις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας να αναλάβουν γρήγορα τη δράση που χρειάζεται για να εκπληρώσουν τα κριτήρια.

11.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ότι παρόλο που η φορολογική νομοθεσία, οι πολιτικές και οι διοικητικές πρακτικές ορισμένων περιοχών δικαιοδοσίας δημιουργούν ανησυχίες στους τομείς της φορολογικής διαφάνειας, της δίκαιης φορολόγησης και της εφαρμογής προτύπων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών, κάποιες από αυτές τις περιοχές δικαιοδοσίας έχουν ωστόσο δεσμευθεί ουσιαστικά, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να επιλύσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν μέσα στις συμφωνηθείσες προθεσμίες και συνεπώς δεν θα πρέπει, στο στάδιο αυτό, να περιληφθούν στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας. Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο και την παρακολούθηση της πραγματικής εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας και θα πρέπει να προτείνει ανά πάσα στιγμή την επικαιροποίηση του καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας με βάση τυχόν νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται καθώς και την εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών. Η κατάσταση της συνεργασίας με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή των αρχών χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης περιγράφεται στο παράρτημα II.

12.

ΕΚΦΡΑΖΕΙ τη συμπάθειά του και τη στήριξή του προς τις περιοχές δικαιοδοσίας στην Καραϊβική που επλήγησαν βαριά από τις καταστροφικές καταιγίδες τον Σεπτέμβριο του 2017 και είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανάτων και σημαντικών ζημιών σε βασικές υποδομές, και ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ότι η διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή για τις περιοχές αυτές (Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Ντομίνικα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Νήσοι Τερκ και Κάικος, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι). Παρ’ όλα αυτά, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, να επιδιώξει περαιτέρω επαφές με τις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας προκειμένου να δοθεί λύση στα ζητήματα αυτά μέχρι τα τέλη του 2018.

13.

ΖΗΤΑ πιο συγκεκριμένα από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» να συνεχίσει τον διάλογο και να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018 τη διαδικασία παρακολούθησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι περιοχές δικαιοδοσίας, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίησή τους σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

14.

ΚΑΛΕΙ την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» να συμφωνήσει επί των διαδικασιών για τη διενέργεια της παρακολούθησης και να συντάξει έκθεση προόδου για το θέμα πριν από το καλοκαίρι του 2018.

15.

Κατά συνέπεια, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ στην Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» να ξεκινήσει ή να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις σχετικές περιοχές δικαιοδοσίας, να επιδιώξει τις αναγκαίες δεσμεύσεις ώστε να παρακολουθήσει κατά πόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις αυτές, καθώς και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο, όπως κρίνεται σκόπιμο, με προτάσεις για τροποποιήσεις του καταλόγου των μη συνεργάσιμων περιοχών.

16.

ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ, όπως περιγράφεται στο παράρτημα III, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και αναλογικά αμυντικά μέτρα, στον φορολογικό και τον μη φορολογικό τομέα, έναντι των μη συνεργάσιμων περιοχών για όσο διάστημα περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

17.

ΣΥΣΤΗΝΕΙ στα κράτη μέλη να λάβουν ορισμένα συντονισμένα αμυντικά μέτρα στον φορολογικό τομέα, όπως περιγράφεται στο παράρτημα III του παρόντος σημειώματος, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και με τις υποχρεώσεις τους βάσει του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου.

18.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» να συνεχίσει τη διερεύνηση περαιτέρω συντονισμένων μέτρων στον φορολογικό τομέα και ΚΑΛΕΙ τα κράτη μέλη να ενημερώσουν την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» αν και πώς εφαρμόζουν αμυντικά μέτρα έναντι των μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας, για όσο διάστημα περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

19.

ΚΑΛΕΙ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, κατά περίπτωση, να λάβουν υπόψη τους τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας στην εξωτερική τους πολιτική, τις οικονομικές τους σχέσεις και την αναπτυξιακή τους συνεργασία με τις σχετικές τρίτες χώρες, να καταβάλουν προσπάθεια για την υιοθέτηση ολοκληρωμένης προσέγγισης όσον αφορά το θέμα της συμμόρφωσης με τα κριτήρια, με την επιφύλαξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της Ένωσης, όπως προκύπτουν από τις Συνθήκες.

20.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι ο κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας και τα αμυντικά μέτρα, κατά περίπτωση, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις σχετικές περιοχές δικαιοδοσίας, ενθαρρύνοντας έτσι μια θετική αλλαγή με αποτέλεσμα την αφαίρεση των περιοχών δικαιοδοσίας από τον κατάλογο.

21.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι οι ενέργειες αυτές, που θα πραγματοποιηθούν συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συνάδουν με το θεματολόγιο το οποίο προωθούν η G20, ο ΟΟΣΑ και άλλα διεθνή φόρουμ.

22.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τη συμφωνία του Συμβουλίου για την προσέγγιση όσον αφορά την απουσία συστήματος φορολογίας των εταιρειών ή του ενδεχομένου εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών στο πλαίσιο του κριτηρίου που απαιτεί από περιοχή δικαιοδοσίας να μην διευκολύνει τις υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας, ως έχει στο παράρτημα VII.

23.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2016, οι ενέργειες αυτές δεν θίγουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατών μελών, όπως η αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας διμερών φορολογικών συμβάσεων, η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ή η τήρηση καταλόγων μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας σε εθνικό επίπεδο με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής.

24.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι την απόφαση τροποποίησης του καταλόγου θα λάβει το Συμβούλιο, με βάση τις σχετικές τεκμηριωμένες πληροφορίες που του γνωστοποιεί η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας».

25.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι ο κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας θα πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον μία φορά κάθε ημερολογιακό έτος και η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς στις περιοχές δικαιοδοσίας του καταλόγου, καθώς και σε άλλες περιοχές δικαιοδοσίας που καλύπτει η δοκιμασία του ελέγχου του 2017. Με βάση κριτήρια που συμφωνεί το Συμβούλιο, η παρακολούθηση θα μπορούσε να επεκταθεί από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» και σε άλλες περιοχές δικαιοδοσίας.

26.

ΚΑΛΕΙ την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» να συνεχίσει τον διάλογο με τις σχετικές περιοχές δικαιοδοσίας για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας, της δίκαιης φορολόγησης και της εφαρμογής προτύπων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών· και να συνεχίσει τις εργασίες για την ανάλυση των αμυντικών μέτρων που θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω και να εφαρμοστούν σε μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας με συντονισμένο τρόπο, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

27.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ότι η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, θα πρέπει να συνεχίσει να διεξάγει και να επιβλέπει τη διαδικασία αυτή, σε συνεργασία με την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου. Η Επιτροπή θα βοηθήσει την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» εκτελώντας τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διαδικασία ελέγχου σύμφωνα με τους ρόλους όπως καθορίζονται επί του παρόντος βάσει του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη παλαιότερους και εν εξελίξει διαλόγους με τρίτες χώρες.

28.

ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ, στο πλαίσιο αυτό, να προσδιοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για τις περαιτέρω εργασίες στον τομέα αυτό, όπως περιγράφεται στο παράρτημα IV.

29.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι τα κριτήρια θα επικαιροποιούνται τακτικά από το Συμβούλιο, όπως κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και την εξέλιξη των διεθνών προτύπων, ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ότι η μελλοντική αξιολόγηση και ο διάλογος με τις σχετικές περιοχές δικαιοδοσίας θα πρέπει να βασίζονται στα εν λόγω πρότυπα, έχοντας κατά νου τη σημασία της συνεχιζόμενης και ταχείας προόδου όλων των σχετικών περιοχών δικαιοδοσίας στον τομέα αυτό.


(*1)  Το Συμβούλιο συμφώνησε να δημοσιεύσει τα παρόντα συμπεράσματα στην Επίσημη Εφημερίδα για ενημερωτικούς σκοπούς.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (1)

I.   ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ

1.   Αμερικανική Σαμόα

Η Αμερικανική Σαμόα δεν εφαρμόζει αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει, μεταξύ άλλων μέσω της περιοχής δικαιοδοσίας από την οποία εξαρτώνται, την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS, και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

2.   Μπαχρέιν

Το Μπαχρέιν δεν καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον σκοπό της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί, διευκολύνει υπεράκτιες δομές και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών χωρίς πραγματική οικονομική υπόσταση, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS, και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

3.   Μπαρμπάντος

Τα Μπαρμπάντος έχουν επιζήμιο προτιμησιακό φορολογικό καθεστώς και δεν δεσμεύθηκαν σαφώς να το τροποποιήσουν ή να το καταργήσουν όπως ζητήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση των Μπαρμπάντος να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν άλλα επιζήμια φορολογικά καθεστώτα σύμφωνα με το κριτήριο 2.1 θα παρακολουθείται.

4.   Γρενάδα

Η Γρενάδα δεν έχει υπογράψει και κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί και δεν δεσμεύθηκε σαφώς να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση της Γρενάδας να συμμορφωθεί με τα κριτήρια 1.1, 2.1 και 3 θα παρακολουθείται.

5.   Γκουάμ

Το Γκουάμ δεν εφαρμόζει αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει, μεταξύ άλλων μέσω της περιοχής δικαιοδοσίας από την οποία εξαρτώνται, την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS, και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

6.   Κορέα (Δημοκρατία της)

Η Δημοκρατία της Κορέας έχει επιζήμια προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα και δεν δεσμεύθηκε να τα τροποποιήσει ή να τα καταργήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

7.   Μακάο ΕΔΠ

Το Μακάο ΕΔΠ δεν έχει υπογράψει και κυρώσει, μεταξύ άλλων μέσω της περιοχής δικαιοδοσίας από την οποία εξαρτάται, την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση του Μακάο ΕΔΠ να συμμορφωθεί με τα κριτήρια 1.1 και 2.1 θα παρακολουθείται.

8.   Νήσοι Μάρσαλ

Οι Νήσοι Μάρσαλ διευκολύνουν υπεράκτιες δομές και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών χωρίς πραγματική οικονομική υπόσταση, δεν εφαρμόζουν τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS και δεν δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση των Νήσων Μάρσαλ να συμμορφωθούν με τα κριτήρια 1.1 και 1.2 θα παρακολουθείται.

9.   Μογγολία

Η Μογγολία δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS, και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

10.   Ναμίμπια

Η Ναμίμπια δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής όπως έχει τροποποιηθεί, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Πέραν τούτου, η Ναμίμπια έχει επιζήμια προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα και δεν δεσμεύθηκε να τα τροποποιήσει ή να τα καταργήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

11.   Παλάου

Το Παλάου διευκολύνει υπεράκτιες δομές και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών χωρίς πραγματική οικονομική υπόσταση και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωσή του με το κριτήριο 2.2.

Η δέσμευση του Παλάου να συμμορφωθεί με τα κριτήρια 1.1, 1.2, 1.3 και 3 θα παρακολουθείται.

12.   Παναμάς

Ο Παναμάς έχει επιζήμιο προτιμησιακό φορολογικό καθεστώς και δεν δεσμεύθηκε σαφώς να το τροποποιήσει ή να το καταργήσει όπως ζητήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση του Παναμά να τροποποιήσει ή να καταργήσει άλλα επιζήμια φορολογικά καθεστώτα σύμφωνα με το κριτήριο 2.1 θα παρακολουθείται.

13.   Αγία Λουκία

Η Αγία Λουκία έχει επιζήμια προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS και δεν δεσμεύθηκε σαφώς να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

14.   Σαμόα

Η Σαμόα έχει επιζήμια προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα, δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

15.   Τρινιδάδ και Τομπάγκο

Το Τρινιδάδ και Τομπάγκο έχει χαρακτηριστεί «μη σύμμορφο» από το Παγκόσμιο φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, δεν έχει υπογράψει και κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα όπως έχει τροποποιηθεί, έχει επιζήμιο προτιμησιακό φορολογικό καθεστώς και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση του Τρινιδάδ και Τομπάγκο να συμμορφωθεί με τα κριτήρια 1.1 και 3 θα παρακολουθείται.

16.   Τυνησία

Η Τυνησία έχει επιζήμια προτιμησιακά φορολογικά καθεστώτα και δεν δεσμεύθηκε να τα τροποποιήσει ή να τα καταργήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η δέσμευση της Τυνησίας να συμμορφωθεί με το κριτήριο 3 θα παρακολουθείται.

17.   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν εφαρμόζουν τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS και δεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Παρ’ όλα αυτά, η δέσμευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συμμορφωθούν με τα κριτήρια 1.1 και 1.3 θα παρακολουθείται.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ:

Όλες οι περιοχές δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο καλούνται να καλύψουν αποτελεσματικά τις ελλείψεις που επισημαίνονται στο παρόν παράρτημα.


(1)  Με βάση τις απαντήσεις που ελήφθησαν έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017· 17:00 (UTC +01:00).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάσταση της συνεργασίας με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή των αρχών χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης (1)

Στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» κάλεσε όλες τις περιοχές δικαιοδοσίας στις οποίες εντοπίστηκαν ανησυχίες να δεσμευθεί για την κάλυψη αυτών των ανησυχιών. Οι περισσότερες περιοχές δικαιοδοσίας αποφάσισαν να θεσπίσουν τις σχετικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία τους ώστε να συμμορφωθούν με τα κριτήρια ελέγχου της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής φανερώνει τον βαθμό στον οποίο όλες αυτές οι περιοχές δικαιοδοσίας προβαίνουν σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ και είναι προσηλωμένες στη συμμόρφωση με ενωσιακά και διεθνή πρότυπα στον τομέα της φορολογίας· επίσης τονίζει τη θετική σχέση που έχει οικοδομήσει η ΕΕ με όλες αυτές τις περιοχές δικαιοδοσίας. Οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας έχουν συνεπώς χαρακτηριστεί συνεργάσιμες, με την επιφύλαξη της επιτυχούς τήρησης των δεσμεύσεών τους.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα παρακολουθεί κατά πόσον εφαρμόζονται στην πράξη αυτές οι δεσμεύσεις και, συνεπώς, θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει με αυτές τις περιοχές δικαιοδοσίας.

Η τήρηση των δεσμεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018 για τις περισσότερες περιοχές δικαιοδοσίας· ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περιθώριο μέχρι το 2019 για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας και τα μέτρα κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

Η ακόλουθη «Κατάσταση της συνεργασίας με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή των αρχών χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης» καταγράφει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν οι ελεγχθείσες περιοχές δικαιοδοσίας για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που εντοπίστηκαν όσον αφορά τα κριτήρια στα οποία συμφώνησε το Συμβούλιο Ecofin του Νοεμβρίου 2016· οι δεσμεύσεις κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και μέτρα κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS).

1.   Διαφάνεια


1.1.

Δέσμευση να εφαρμοστεί αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, είτε με την υπογραφή της πολυμερούς συμφωνίας αρμόδιων αρχών είτε μέσω διμερών συμφωνιών

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέχρι το 2018:

Κουρασάο, Χονγκ Κονγκ ΕΔΠ, Νέα Καληδονία, Ομάν, Κατάρ και Ταϊβάν

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέχρι το 2019:

Τουρκία


1.2.

Συμμετοχή ως μέλος στο Παγκόσμιο φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους και ικανοποιητικός χαρακτηρισμός

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να γίνουν μέλη του Παγκόσμιου φόρουμ και/ή να έχουν ικανοποιητικό χαρακτηρισμό μέχρι το 2018:

Κουρασάο, Νέα Καληδονία και Ομάν

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να γίνουν μέλη του Παγκόσμιου φόρουμ και/ή να έχουν επαρκή χαρακτηρισμό μέχρι το 2019:

Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πράσινο Ακρωτήριο, Φίτζι, Ιορδανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σουαζιλάνδη, Τουρκία και Βιετνάμ


1.3.

Υπογραφή και κύρωση της πολυμερούς σύμβασης του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής (ΑΔΣ) ή σύνολο συμφωνιών που να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να υπογράψουν και να κυρώσουν την ΑΔΣ ή να συνάψουν σύνολο συμφωνιών που να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2018:

Χονγκ Κονγκ ΕΔΠ, Νέα Καληδονία, Ομάν, Κατάρ και Ταϊβάν

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να υπογράψουν και να κυρώσουν την ΑΔΣ ή να συνάψουν σύνολο συμφωνιών που να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2019:

Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Πράσινο Ακρωτήριο, Φίτζι, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τζαμάικα, Ιορδανία, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Περού, Σερβία, Σουαζιλάνδη, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Βιετνάμ

2.   Δίκαιη φορολόγηση


2.1.

Ύπαρξη επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν τα προσδιορισθέντα καθεστώτα μέχρι το 2018:

Ανδόρα, Αρμενία, Αρούμπα, Μπελίζε, Μποτσουάνα, Πράσινο Ακρωτήριο, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Φίτζι, Χονγκ Κονγκ ΕΔΠ, Ιορδανία, Λιχτενστάιν, Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Μαρίνος, Σεϋχέλλες, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουρουγουάη και Βιετνάμ

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας δεν επανέλαβαν ρητά τη δέσμευση που ανελήφθη στο φόρουμ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν τα προσδιορισθέντα καθεστώτα μέχρι το 2018:

Μαλαισία και νήσος Λαμπουάν


2.2.

Ύπαρξη φορολογικών καθεστώτων τα οποία διευκολύνουν τις υπεράκτιες δομές που προσελκύουν κέρδη χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να καλύψουν τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική υπόσταση μέχρι το 2018:

Βερμούδες, Νήσοι Κάιμαν, Γκέρνζι, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Βανουάτου

3.   Μέτρα κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS)


3.1.

Συμμετοχή ως μέλος στο χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο για την αντιμετώπιση της BEPS ή εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων κατά της BEPS

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να γίνουν μέλη του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου ή να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS μέχρι το 2018:

Αρούμπα, Νήσοι Κουκ, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Νέα Καληδονία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ταϊβάν και Βανουάτου

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να γίνουν μέλη του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου ή να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS μέχρι το 2019:

Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πράσινο Ακρωτήριο, Φίτζι, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ιορδανία, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Σερβία και Σουαζιλάνδη

Οι ακόλουθες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν δεσμευθεί να γίνουν μέλη του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου ή να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα κατά της BEPS αν και όταν η δέσμευση αυτή θεωρηθεί σκόπιμη:

Ναουρού, Νιούε


(1)  Με βάση τις απαντήσεις που ελήφθησαν έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017· 17:00 (UTC +01:00).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Αμυντικά μέτρα

1.

Η συμπερίληψη μιας περιοχής δικαιοδοσίας στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας αναμένεται να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα που να ενθαρρύνει τις περιοχές δικαιοδοσίας να συμμορφωθούν με τα κριτήρια, ως έχουν στο παράρτημα IV του παρόντος σημειώματος και όπως προσδιορίζονται περαιτέρω στα παραρτήματα V και VI, καθώς και με άλλα σχετικά διεθνή πρότυπα.

2.

Είναι σημαντικό να προβλεφθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας για να καταπολεμηθεί η διάβρωση των φορολογικών βάσεων των κρατών μελών μέσω της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, συνεπώς, να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και αναλογικά αμυντικά μέτρα, σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, έναντι των περιοχών δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

3.

Ορισμένα αμυντικά μέτρα στον μη φορολογικό τομέα σε επίπεδο ΕΕ συνδέονται με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας και παρατίθενται στο μέρος Α του παρόντος παραρτήματος.

4.

Πέραν τούτου, ορισμένα αμυντικά μέτρα στον φορολογικό τομέα θα μπορούσαν να ληφθούν από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους, επιπλέον των μη φορολογικών μέτρων που λαμβάνει η ΕΕ, ώστε να αποθαρρύνονται αποτελεσματικά οι μη συνεργατικές πρακτικές στις περιοχές δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

5.

Κατάλογος τέτοιων μέτρων στον φορολογικό τομέα παρατίθεται στο μέρος Β του παρόντος παραρτήματος. Καθώς τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι συμβατά με τα εθνικά φορολογικά συστήματα των κρατών μελών της ΕΕ, η εφαρμογή τους ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

6.

Σημειωτέον ότι τυχόν αμυντικά μέτρα δεν θα πρέπει να θίγουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατών μελών να εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα ή να τηρούν καταλόγους μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας, σε εθνικό επίπεδο, με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής.

Α.   ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), της εγγύησης του ΕΤΒΑ και του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ περιλαμβάνει αναφορά στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Πέραν τούτου, αν συμπεριληφθεί στο μέλλον αναφορά στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας σε άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης στον μη φορολογικό τομέα, θα θεωρηθεί μέρος των αμυντικών μέτρων στο πλαίσιο των παρόντων συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Οι συνολικές συνέπειες της συμμόρφωσης εκ μέρους των περιοχών δικαιοδοσίας με τα κριτήρια ως αποτέλεσμα τέτοιων μέτρων θα πρέπει να παρακολουθούνται από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», καθώς και από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο της εφαρμογής της εξωτερικής στρατηγικής της ΕΕ για τη φορολόγηση.

B.   ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


B.1.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συντονισμένη δράση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα διοικητικά μέτρα στον φορολογικό τομέα:

α)

Ενισχυμένη παρακολούθηση ορισμένων συναλλαγών·

β)

Αυξημένοι κίνδυνοι ελέγχου για φορολογούμενους που επωφελούνται από τα συγκεκριμένα καθεστώτα·

γ)

Αυξημένοι κίνδυνοι ελέγχου για φορολογούμενους που χρησιμοποιούν δομές ή ρυθμίσεις στις οποίες εμπλέκονται οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας.


B.2.

Με την επιφύλαξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των κρατών μελών να εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα, τα αμυντικά μέτρα νομοθετικής φύσης στον φορολογικό τομέα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη είναι:

α)

μη έκπτωση των εξόδων·

β)

κανόνες για την ελεγχόμενη αλλοδαπή εταιρεία (ΕΑΕ)·

γ)

μέτρα όσον αφορά τον παρακρατούμενο φόρο·

δ)

περιορισμός της απαλλαγής από τη συμμετοχή·

ε)

κανόνας μετάπτωσης στο σύστημα πίστωσης φόρου·

στ)

αντιστροφή του βάρους της αποδείξεως·

ζ)

ειδικές απαιτήσεις τεκμηρίωσης·

η)

υποχρεωτική γνωστοποίηση εκ μέρους των φοροτεχνικών μεσολαβητών των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης όσον αφορά τις διασυνοριακές ρυθμίσεις.


B.3.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας ως εργαλείου για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των σχετικών αντικαταχρηστικών διατάξεων, όταν εφαρμόζουν την οδηγία (ΕΕ) 2016/1164 του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση κανόνων που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Για παράδειγμα, όταν, σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, κατά τη μεταφορά των κανόνων ΕΑΕ στην εθνική τους νομοθεσία, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν «μαύρους» καταλόγους τρίτων χωρών, οι κατάλογοι αυτοί θα μπορούσαν να καλύπτουν τουλάχιστον τις περιοχές δικαιοδοσίας που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Κατευθυντήριες γραμμές για την περαιτέρω διαδικασία η οποία αφορά τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

1.   ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ


1.1.

Ο κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που παρατίθεται στο παράρτημα I αναθεωρείται από το Συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά ετησίως και εγκρίνεται με βάση την έκθεση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων) προς το Συμβούλιο, στην οποία σημειώνεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της εν λόγω τροποποίησης.


1.2.

Ο κατάλογος αυτός μπορεί να τροποποιηθεί ή η διάρκειά του να μεταβληθεί με βάση τους ίδιους κανόνες με τους οποίους εγκρίθηκε. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια.


1.3.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα βασίζεται σε έκθεση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας», σε συντονισμό με την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, και θα καταρτίζεται από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων.


1.4.

Μόλις μια περιοχή δικαιοδοσίας συμπεριληφθεί στον κατάλογο, ενημερώνεται με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας», στην οποία δηλώνονται σαφώς:

α)

οι λόγοι συμπερίληψης στον κατάλογο, και

β)

τα βήματα που αναμένονται από τη σχετική περιοχή δικαιοδοσίας ώστε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο.


1.5.

Μόλις μια περιοχή δικαιοδοσίας αφαιρεθεί από τον κατάλογο, ενημερώνεται ταχέως για το γεγονός αυτό με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας», στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της τροποποίησης αυτής.


1.6.

Οι αποφάσεις συμπερίληψης ή αφαίρεσης από τον κατάλογο μιας περιοχής δικαιοδοσίας θα πρέπει να προσδιορίζουν σαφώς τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πρέπει να αρχίσουν ή να παύσουν να ισχύουν τα αμυντικά μέτρα στον φορολογικό τομέα, ανάλογα με τη φύση του μέτρου, με την επιφύλαξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των κρατών μελών, όπως η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την εφαρμογή αμυντικών μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

2.   ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ


2.1.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν επίσημα οι περιοχές δικαιοδοσίας για να εφαρμόσουν τις συστάσεις τις οποίες υποβάλλει το Συμβούλιο για να αντιμετωπιστούν τα εντοπισθέντα προβλήματα θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αξιολογηθεί η ουσιαστική εφαρμογή τους.


2.2.

Εάν οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις εντός της προσδιορισθείσας προθεσμίας, το Συμβούλιο θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο συμπερίληψης των σχετικών περιοχών δικαιοδοσίας στον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα I.


2.3.

Για τις περιοχές δικαιοδοσίας που δημιουργούν ανησυχίες επειδή δεν πληρούν τις απαιτήσεις των κριτηρίων, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει να επιδιώξει την πολιτική τους δέσμευση σε υψηλό επίπεδο, μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, και να δώσει αποτελεσματική λύση στα ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου.


2.4.

Πιο συγκεκριμένα, οι διμερείς συζητήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο:

α)

την αναζήτηση και τον καθορισμό λύσεων στα εντοπισθέντα προβλήματα που αφορούν τα φορολογικά συστήματα και τις πολιτικές αυτών των περιοχών δικαιοδοσίας, καθώς και

β)

την εξασφάλιση των κατάλληλων και αναγκαίων δεσμεύσεων για να διορθωθεί η κατάσταση.


2.5.

Στις δεσμεύσεις παρακολούθησης, θα πρέπει να συνεχιστεί ο απολογισμός του έργου που έχει επιτελέσει το Παγκόσμιο φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, το χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών, καθώς και το φόρουμ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές.


2.6.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει να συνεχίσει να προάγει τα κριτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο σε συντονισμό με το έργο του Παγκόσμιου φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών, καθώς του φόρουμ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές.


2.7.

Όπου κρίνεται σκόπιμο, αν το αποφασίσει η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» με βάση κριτήρια στα οποία έχει συμφωνήσει το Συμβούλιο, η παρακολούθηση θα μπορούσε να επεκταθεί σε περιοχές δικαιοδοσίας που βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής της δοκιμασίας του ελέγχου του 2017.


2.8.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, θα συνεχίσει να διεξάγει και να επιβλέπει τη διαδικασία αυτή, σε συνεργασία με την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα προσφέρουν συνδρομή στην Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» εκτελώντας τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διαδικασία ελέγχου σύμφωνα με τους ρόλους, όπως καθορίζονται επί του παρόντος βάσει του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη παλαιότερους και εν εξελίξει διαλόγους με τρίτες χώρες.


2.9.

Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις κατάλληλες πρακτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών.


2.10.

Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας θα ενημερώνεται τακτικά από το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και με βάση τις πληροφορίες που θα τίθενται στη διάθεση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας». Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα εργάζεται με βάση τις πληροφορίες που της παρέχει, μεταξύ άλλων, η σχετική περιοχή δικαιοδοσίας, η Επιτροπή και το ή τα κράτη μέλη.


2.11.

Ύστερα από ισόρροπη επανεξέταση όλων των πληροφοριών που συλλέγονται, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά ετησίως σχετικά με τον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να αποφασίσει, κατά περίπτωση, τη συμπερίληψη περιοχών δικαιοδοσίας στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών, αν δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια ελέγχου, ή την ταχεία αφαίρεσή τους από τον κατάλογο αυτό, αν πληρούν τις προϋποθέσεις.


2.12.

Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σημείο επαφής, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν έγγραφο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Κριτήρια φορολογικής διαφάνειας, δίκαιης φορολόγησης και εφαρμογής μέτρων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS) τα οποία δεσμεύονται να προωθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ

Τα ακόλουθα κριτήρια χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο περιοχών δικαιοδοσίας, με σκοπό την κατάρτιση του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο. Κατά τον έλεγχο, θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση των περιοχών δικαιοδοσίας, σωρευτικά, στα θέματα της φορολογικής διαφάνειας, της δίκαιης φορολόγησης και της εφαρμογής μέτρων κατά της διάβρωσης της BEPS.

1.   Φορολογική διαφάνεια

Κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια περιοχή δικαιοδοσίας προκειμένου να θεωρείται σύμμορφη όσον αφορά τη φορολογική διαφάνεια:


1.1.

Αρχικό κριτήριο σε σχέση με το πρότυπο του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (Κοινό πρότυπο αναφοράς – ΚΠΑ): η περιοχή δικαιοδοσίας πρέπει να έχει δεσμευθεί και να έχει αρχίσει τη νομοθετική διαδικασία για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΚΠΑ, ώστε οι πρώτες ανταλλαγές να λάβουν χώρα το αργότερο το 2018 (θα αφορούν το έτος 2017), και να έχει θεσπίσει ρυθμίσεις ώστε να μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με όλα τα κράτη μέλη έως τα τέλη του 2017, είτε με την υπογραφή της πολυμερούς συμφωνίας αρμοδίων αρχών (MCAA) είτε μέσω διμερών συμφωνιών·

Μελλοντικό κριτήριο σε σχέση με το ΚΠΑ από το 2018 και εξής: η περιοχή δικαιοδοσίας πρέπει να έχει αξιολογηθεί από το Παγκόσμιο φόρουμ τουλάχιστον ως «σε μεγάλο βαθμό σύμμορφη» με το ΚΠΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και


1.2.

η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί από το Παγκόσμιο φόρουμ τουλάχιστον ως «σε μεγάλο βαθμό σύμμορφη» με το πρότυπο του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος, λαμβανομένης δεόντως υπόψη της ταχείας διαδικασίας, και


1.3.

(για τα κυρίαρχα κράτη) η περιοχή δικαιοδοσίας πρέπει είτε:

i)

να έχει επικυρώσει, συμφωνήσει να επικυρώσει, θέσει σε κίνηση τη διαδικασία για να επικυρώσει, ή δεσμευθεί να θέσει σε ισχύ, εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα, όπως έχει τροποποιηθεί, είτε

ii)

να εφαρμόσει, έως την 31η Δεκεμβρίου 2018, πλέγμα ρυθμίσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών που να είναι επαρκώς ευρύ ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας ουσιαστικά δυνατές τις ανταλλαγές πληροφοριών κατόπιν αιτήματος και τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών·

(για τις μη κυρίαρχες περιοχές δικαιοδοσίας) η περιοχή δικαιοδοσίας πρέπει είτε:

i)

να συμμετέχει στην πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα, όπως έχει τροποποιηθεί, με την έννοια ότι σε αυτή την περιοχή η εν λόγω σύμβαση ισχύει ήδη ή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, είτε

ii)

να έχει εφαρμόσει πλέγμα ρυθμίσεων περί ανταλλαγής —ή να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή, εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, συμφωνιών περί ανταλλαγής— που να είναι επαρκώς ευρύ ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας δυνατές τις ανταλλαγές πληροφοριών κατόπιν αιτήματος και τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών.


1.4.

Μελλοντικό κριτήριο: ενόψει της πρωτοβουλίας για τις μελλοντικές παγκόσμιες ανταλλαγές πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κυριότητα, η πτυχή της πραγματικής κυριότητας θα ενσωματωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ως τέταρτο κριτήριο ελέγχου ως προς τη διαφάνεια.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 πρέπει να ισχύει η ακόλουθη εξαίρεση:

Μια περιοχή δικαιοδοσίας θα μπορεί να θεωρηθεί σύμμορφη σε ό,τι αφορά τη φορολογική διαφάνεια, αν πληροί τουλάχιστον δύο από τα κριτήρια 1.1, 1.2 ή 1.3.

Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τις περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν χαρακτηριστεί «μη σύμμορφες» με το κριτήριο 1.2 ή που δεν έχουν αξιολογηθεί ως «σε μεγάλο βαθμό σύμμορφες» με αυτό το κριτήριο έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Για τις χώρες και τις περιοχές δικαιοδοσίας που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας τον οποίο επί του παρόντος εκπονούν ο ΟΟΣΑ και τα μέλη της ομάδας G20, θα εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθούν στον κατάλογο της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιλεγεί ή όχι για να υποβληθούν στη δοκιμασία του ελέγχου.

2.   Δίκαιη φορολόγηση

Κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια περιοχή δικαιοδοσίας προκειμένου να θεωρείται σύμμορφη όσον αφορά τη δίκαιη φορολόγηση:


2.1.

η περιοχή δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να έχει προτιμησιακά φορολογικά μέτρα τα οποία θα μπορούν να θεωρηθούν επιζήμια, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 1ης Δεκεμβρίου 1997 σχετικά με έναν κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων (1), και


2.2.

η περιοχή δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να διευκολύνει τις υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας.

3.   Εφαρμογή μέτρων κατά της διάβρωσης της βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS)


3.1.

Αρχικό κριτήριο που θα πρέπει να πληροί μια περιοχή δικαιοδοσίας προκειμένου να θεωρείται σύμμορφη όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά της BEPS:

η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει αναλάβει δεσμεύσεις, έως τα τέλη του 2017, για τα συμφωνηθέντα ελάχιστα πρότυπα του ΟΟΣΑ κατά της BEPS και τη συνεπή εφαρμογή τους.


3.2.

Μελλοντικό κριτήριο που θα πρέπει να πληροί μια περιοχή δικαιοδοσίας προκειμένου να θεωρείται σύμμορφη όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά της BEPS (το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί μόλις ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις από το χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο του ΟΟΣΑ για τα συμφωνηθέντα ελάχιστα πρότυπα):

η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να λάβει θετική αξιολόγηση (2) για την αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων ελάχιστων προτύπων του ΟΟΣΑ κατά της BEPS.


(1)  ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 2.

(2)  Μόλις επιτευχθεί συμφωνία ως προς τη μεθοδολογία, η διατύπωση του κριτηρίου θα αναθεωρηθεί αντίστοιχα από το Συμβούλιο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Κριτήριο 1.3 (η διάρκεια του εύλογου χρονικού πλαισίου)

1.

Σύμφωνα με το σημείο 13 των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαδικασία ελέγχου των περιοχών δικαιοδοσίας που επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» θα πρέπει να καθορίσει, βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, τη διάρκεια του εύλογου χρονικού πλαισίου που αναφέρεται στο κριτήριο 1.3.

2.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του κριτηρίου 1.3, η διάρκεια του εύλογου χρονικού πλαισίου, που αναφέρεται στο κριτήριο 1.3, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως εξής:

3.

Όσον αφορά το κριτήριο 1.3 σημείο i) (επιμέρους σημείο για τα κυρίαρχα κράτη), η φράση «εντός εύλογου χρονικού πλαισίου» αναφέρεται όχι στη δέσμευση αλλά στην έναρξη ισχύος, σε μια συγκεκριμένη περιοχή δικαιοδοσίας, της πολυμερούς σύμβασης του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα (MCMAA), όπως έχει τροποποιηθεί.

4.

Όσον αφορά τα κριτήρια 1.3 σημείο i) και 1.3 σημείο (ii) (επιμέρους σημεία για τις μη κυρίαρχες περιοχές δικαιοδοσίας), η φράση «εντός εύλογου χρονικού πλαισίου» αναφέρεται, αντιστοίχως, στην έναρξη ισχύος, στην περιοχή δικαιοδοσίας, της MCMAA, όπως έχει τροποποιηθεί, και στην έναρξη ισχύος, στην περιοχή δικαιοδοσίας, ενός πλέγματος συμφωνιών περί ανταλλαγής το οποίο είναι επαρκώς ευρύ ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη.

5.

Η διάρκεια του εύλογου χρονικού πλαισίου για τα τρία αυτά σημεία θα είναι ίδια με την προθεσμία που εφαρμόζεται στο κριτήριο 1.3 σημείο ii) για τα κυρίαρχα κράτη: η 31η Δεκεμβρίου 2018 (δηλαδή η ίδια προθεσμία που ισχύει για την έναρξη ισχύος, σε κυρίαρχη τρίτη περιοχή δικαιοδοσίας, ενός πλέγματος ρυθμίσεων περί ανταλλαγής το οποίο είναι επαρκώς ευρύ ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη).

6.

Με την επιφύλαξη της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2018, το εύλογο χρονικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον χρόνο που απαιτείται, για:

α)

την ολοκλήρωση των διαδικαστικών ενεργειών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία·

β)

την έγκριση και θέση σε ισχύ τυχόν απαραίτητων τροποποιήσεων της εθνικής νομοθεσίας· και

γ)

οποιεσδήποτε άλλες αντικειμενικές προθεσμίες τις οποίες μπορεί να συνεπάγεται η επίσημη δέσμευση (για παράδειγμα: σε περιοχή δικαιοδοσίας που εκφράζει συναίνεση προς δέσμευση διά της MCMAA, τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της περιόδου των τριών μηνών μετά την ημερομηνία της κατάθεσης του εγγράφου επικύρωσης, αποδοχής ή έγκρισής της).

7.

Η διάρκεια της εύλογης προθεσμίας μπορεί να παραταθεί μόνον κατόπιν συναίνεσης της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» για μια συγκεκριμένη μη κυρίαρχη περιοχή δικαιοδοσίας και μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Πεδίο εφαρμογής του κριτηρίου 2.2

1.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του κριτηρίου 2.2, η απουσία φορολογίας των εταιρειών ή το ενδεχόμενο εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών από μια περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να θεωρείται ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του σημείου Α του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, της 1ης Δεκεμβρίου 1997 (κώδικας δεοντολογίας). (1)

2.

Από την άποψη αυτή, όταν το κριτήριο 2.1 δεν έχει εφαρμογή, αποκλειστικά και μόνον λόγω του γεγονότος ότι η εν λόγω περιοχή δικαιοδοσίας δεν πληροί το κριτήριο της πύλης (gateway criterion) δυνάμει του σημείου Β του κώδικα δεοντολογίας (2), λόγω «απουσίας συστήματος φορολογίας των εταιρειών ή του ενδεχομένου εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών» (3), τότε οι πέντε παράγοντες που επισημαίνονται στο σημείο Β του κώδικα δεοντολογίας θα πρέπει να εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούται το κριτήριο 2.2 (4).

3.

Στο πλαίσιο του κριτηρίου 2.2, η απουσία φορολογίας των εταιρειών ή το ενδεχόμενο εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει λόγο για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι μια περιοχή δικαιοδοσίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κριτηρίου 2.2.

4.

Η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να θεωρείται ως μη συμμορφούμενη προς το κριτήριο 2.2 εάν αρνείται να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο ή εάν δεν παράσχει τις πληροφορίες ή εξηγήσεις που ενδέχεται ευλόγως να ζητήσει η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» ή εάν κατ’ άλλον τρόπο αρνείται να συνεργαστεί με την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» όταν είναι αναγκαίο να εξακριβωθεί η συμμόρφωση της εν λόγω περιοχής δικαιοδοσίας προς το κριτήριο 2.2, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου.

Όροι αναφοράς για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή του ελέγχου που προβλέπει ο Κώδικας

A.   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

1.   Κριτήριο από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin της 8ης Νοεμβρίου 2016

Η περιοχή δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να διευκολύνει τις υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας.

2.   Πεδίο εφαρμογής του κριτηρίου 2.2 (Ecofin – Φεβρουάριος 2017)


1.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του κριτηρίου 2.2, η απουσία φορολογίας των εταιρειών ή το ενδεχόμενο εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών από μια περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να θεωρείται ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του σημείου Α του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, της 1ης Δεκεμβρίου 1997 (κώδικας δεοντολογίας). (5)


2.

Από την άποψη αυτή, όταν το κριτήριο 2.1 δεν έχει εφαρμογή, αποκλειστικά και μόνον λόγω του γεγονότος ότι η εν λόγω περιοχή δικαιοδοσίας δεν πληροί το κριτήριο της πύλης (gateway criterion) δυνάμει του σημείου Β του κώδικα δεοντολογίας (6), λόγω «απουσίας συστήματος φορολογίας των εταιρειών ή του ενδεχομένου εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών» (7), τότε οι πέντε παράγοντες που επισημαίνονται στο σημείο Β του κώδικα δεοντολογίας θα πρέπει να εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούται το κριτήριο 2.2 (8).


3.

Στο πλαίσιο του κριτηρίου 2.2, η απουσία φορολογίας των εταιρειών ή το ενδεχόμενο εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει λόγο για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι μια περιοχή δικαιοδοσίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κριτηρίου 2.2.


4.

Η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να θεωρείται ως μη συμμορφούμενη προς το κριτήριο 2.2 εάν αρνείται να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο ή εάν δεν παράσχει τις πληροφορίες ή εξηγήσεις που ενδέχεται ευλόγως να ζητήσει η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» ή εάν κατ’ άλλον τρόπο αρνείται να συνεργαστεί με την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» όταν είναι αναγκαίο να εξακριβωθεί η συμμόρφωση της εν λόγω περιοχής δικαιοδοσίας προς το κριτήριο 2.2, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

Σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του κριτηρίου 2.2, όπως ορίστηκε από το Ecofin, η απουσία συντελεστή φορολογίας των εταιρειών ή η εφαρμογή μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών θεωρείται «μέτρο» που έχει αισθητές επιπτώσεις στην επιλογή του τόπου εγκατάστασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (σημείο Α του κώδικα δεοντολογίας).

Σκοπός του κριτηρίου 2.2, στον βαθμό αυτό, είναι να εξακριβώνεται αν το συγκεκριμένο «μέτρο» διευκολύνει υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας.

Το κριτήριο 2.2 εφαρμόζεται μόνο όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η βασική αξιολόγηση που προβλέπει ο κώδικας (δηλαδή το κριτήριο 2.1) επειδή η τρίτη χώρα δεν διαθέτει σύστημα φορολογίας των εταιρειών ή επειδή η περιοχή δικαιοδοσίας εφαρμόζει μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό ονομαστικό συντελεστή φορολογίας των εταιρειών.

Με το κριτήριο 2.2 αξιολογούνται το νομικό πλαίσιο και ορισμένα οικονομικά στοιχεία της περιοχής δικαιοδοσίας σε συνάρτηση με τα πέντε κριτήρια του σημείου Β του κώδικα δεοντολογίας, τα οποία πρέπει να ερμηνεύονται κατ’ αναλογίαν.

Τα πλεονεκτήματα που παρέχονται από τρίτη χώρα και έχουν αισθητές επιπτώσεις στην επιλογή του τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρέπει να εξετάζονται σε συνάρτηση με την εφαρμογή μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών καθώς και σε συνάρτηση με την απουσία φορολογίας των εταιρειών, σε αμφότερες τις περιπτώσεις στον βαθμό που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο βασικός έλεγχος που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Τα στοιχεία αυτά πρέπει μάλιστα να θεωρούνται από μόνα τους πλεονεκτήματα προς αξιολόγηση βάσει του συγκεκριμένου ελέγχου που προβλέπει ο κώδικας.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια και κατ’ αναλογίαν για τους σκοπούς του ελέγχου αυτού κάθε κατευθυντήρια γραμμή που έχει αναπτύξει στην πάροδο των ετών η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» για την αξιολόγηση των φορολογικών μέτρων στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας του 1998 (9).

Μη σύμμορφη με βάση το κριτήριο αυτό μπορεί να κριθεί μια περιοχή δικαιοδοσίας μόνο όταν οι «υπεράκτιες δομές και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας» οφείλονται σε κανόνες ή πρακτικές, μεταξύ άλλων και εκτός του τομέα της φορολογίας, που μπορεί ευλόγως να κληθεί να τροποποιήσει η εν λόγω περιοχή δικαιοδοσίας, ή οφείλονται στην απουσία των κανόνων και απαιτήσεων που χρειάζονται για τη συμμόρφωσή της με το κριτήριο αυτό και που μπορεί ευλόγως να κληθεί να θεσπίσει.

Η θέσπιση συστήματος φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών ή θετικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που μπορεί να κληθεί να λάβει μια τρίτη χώρα για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του κριτηρίου αυτού, καθώς η απουσία βάσης φορολογίας των εταιρειών ή η εφαρμογή μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού συντελεστή φορολογίας δεν μπορούν από μόνες τους να θεωρηθούν κριτήριο για να χαρακτηριστεί μη σύμμορφη μια περιοχή δικαιοδοσίας.

Ωστόσο, το κριτήριο 2.2 συνεπάγεται αυτόματη μη συμμόρφωση για τις περιοχές δικαιοδοσίας που αρνούνται να συνεργαστούν με την ΕΕ για την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου τους.

Β.   ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ

1.   Το κριτήριο της πύλης, όπως ορίζεται επί του παρόντος στον κώδικα δεοντολογίας

«Στο πεδίο εφαρμογής που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο Α, πρέπει να θεωρηθούν ως εν δυνάμει επιζήμια και ως εκ τούτου καλυπτόμενα από τον παρόντα κώδικα τα φορολογικά μέτρα που καθιερώνουν σημαντικά χαμηλότερο πραγματικό επίπεδο φορολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της μηδενικής φορολόγησης, σε σχέση με τα επίπεδα που ισχύουν κανονικά στο συγκεκριμένο κράτος μέλος.»

2.   Κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο έλεγχος με βάση το κριτήριο της πύλης φαίνεται αρκετά σαφής από τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του κριτηρίου 2.2 που συμφωνήθηκε από το Ecofin τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, το κριτήριο αυτό πληρούται όταν «το κριτήριο 2.1 δεν έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο λόγω του γεγονότος ότι η εν λόγω περιοχή δικαιοδοσίας δεν πληροί το κριτήριο της πύλης (gateway criterion) δυνάμει του σημείο Β του κώδικα δεοντολογίας λόγω “απουσίας συστήματος φορολογίας των εταιρειών ή του ενδεχόμενου εφαρμογής μηδενικού ή σχεδόν μηδενικού ονομαστικού συντελεστή φορολογίας των εταιρειών”».

Γ.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ 1 ΚΑΙ 2

1.   Κριτήριο 1 (ως έχει επί του παρόντος) από τα ισχύοντα κριτήρια του κώδικα

«Κατά πόσον τα πλεονεκτήματα παρέχονται αποκλειστικά σε μη κατοίκους της χώρας ή για συναλλαγές που διενεργούνται με μη κατοίκους»

2.   Κριτήριο 2 (ως έχει επί του παρόντος) από τα ισχύοντα κριτήρια του κώδικα

«Κατά πόσον τα πλεονεκτήματα είναι πλήρως αποκομμένα από την εγχώρια οικονομία, κατά τρόπο που να μην έχουν καμία επίπτωση στην εθνική φορολογική βάση»

3.   Κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του κριτηρίου 2.2, ως «πλεονέκτημα» θα πρέπει να νοείται η ύπαρξη μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής φορολογίας ή η απουσία φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών.

Ο παράγοντας 1 και ο παράγοντας 2 των ισχυόντων κριτηρίων του κώδικα περιέχουν δύο βασικά στοιχεία: (α) τη διά νόμου αποκοπή από την εγχώρια οικονομία (β) την εν τοις πράγμασι αποκοπή από την εγχώρια οικονομία.

Διά νόμου αποκοπή από την εγχώρια οικονομία συντρέχει όταν οι νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε μια δεδομένη περιοχή δικαιοδοσίας παρέχουν πλεονεκτήματα μόνο σε μη κατοίκους.

Όταν δεν υπάρχει πραγματικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών, θα πρέπει να εκτιμάται αν υπάρχουν στοιχεία στο νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και πτυχών του που δεν αφορούν τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών, που επιτρέπουν στην ουσία την αποκοπή από την εγχώρια οικονομία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη μη φορολογικών απαιτήσεων για τις εταιρείες οι οποίες επιτρέπουν την απόκτηση κατοικίας στην υποκείμενη σε έλεγχο περιοχή δικαιοδοσίας ή την πρόσβαση στην εγχώρια αγορά της.

Για τον σκοπό αυτό, αξιολογείται κάθε μέτρο που οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση των εγχώριων εταιρειών και των εταιρειών οι οποίες ανήκουν σε μη κατοίκους ή των οποίων οι δραστηριότητες είναι αποσυνδεδεμένες από την εγχώρια αγορά.

Εάν, για παράδειγμα, μια περιοχή δικαιοδοσίας παρέχει «πλεονεκτήματα» σε μια εταιρεία μόνον εάν η εταιρεία απέχει από δραστηριότητες στην τοπική οικονομία (κριτήριο 2) ή μόνον στον βαθμό που οι δραστηριότητες αυτές εξαρτώνται από συγκεκριμένη άδεια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας (κριτήρια 1 και 2) ή μόνον στον βαθμό που οι δραστηριότητες ασκούνται από μη κατοίκους (κριτήριο 1), το γεγονός αυτό θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως πιθανό στοιχείο συστήματος αποκοπής από την εγχώρια οικονομία. Κατ’ αναλογίαν αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για άλλους φόρους (δηλαδή πέραν της φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών).

Η εν τοις πράγμασι αποκοπή από την εγχώρια οικονομία συνήθως αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία το πλεονέκτημα δεν παρέχεται ρητώς από τη χώρα μόνον σε μη κατοίκους αλλά στην πραγματικότητα μόνον αυτοί ή σχεδόν μόνον αυτοί απολαύουν του εν λόγω πλεονεκτήματος.

Σε ό,τι αφορά την εν τοις πράγμασι αποκοπή από την εγχώρια οικονομία, το μέγεθος που συνήθως αξιολογείται είναι πόσοι από τους φορολογουμένους που απολαύουν του πλεονεκτήματος είναι όντως μη κάτοικοι. Εάν, για παράδειγμα, όλοι ή σχεδόν όλοι όσοι απολαύουν μηδενικής φορολογίας είναι μη κάτοικοι (συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων εταιρειών των οποίων τις μετοχές κατέχουν αλλοδαποί), θα πρέπει να θεωρείται ότι πληρούνται τα υποκριτήρια 1 β) και 2 β), δηλαδή η περιοχή δικαιοδοσίας θα πρέπει να θεωρείται μη σύμμορφη με βάση αυτό το στάδιο του ελέγχου που προβλέπει ο κώδικας).

Δ.   ΚΡΙΤΗΡΙΟ 3

1.   Κριτήριο 3 (ως έχει επί του παρόντος) από τα ισχύοντα κριτήρια του κώδικα

«Κατά πόσον τα πλεονεκτήματα προσφέρονται ακόμα και χωρίς να υπάρχει πραγματική οικονομική δραστηριότητα και ουσιαστική οικονομική παρουσία στο κράτος μέλος που τα παρέχει»

2.   Κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή

Για να αξιολογηθεί κατά πόσον τα πλεονεκτήματα προσφέρονται ακόμα και χωρίς να υπάρχει πραγματική οικονομική δραστηριότητα και ουσιαστική οικονομική παρουσία, πρέπει να εξακριβώνεται:

αν η περιοχή δικαιοδοσίας απαιτεί όντως από την εταιρεία ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση (π.χ. για την ίδρυση και/ή τη λειτουργία της) να ασκεί πραγματικές οικονομικές δραστηριότητες και να έχει ουσιαστική οικονομική παρουσία:

Η «πραγματική οικονομική δραστηριότητα» αναφέρεται στη φύση της δραστηριότητας που απολαύει της μη φορολόγησης.

Η «ουσιαστική οικονομική παρουσία» αναφέρεται στις πραγματικές εκφάνσεις της δραστηριότητας που απολαύει της μη φορολόγησης.

Για παράδειγμα και υπό την παραδοχή ότι, σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη κατά το παρελθόν η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» ισχύουν και για την ανάλυση αυτή, η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα πρέπει να συνεκτιμά τα ακόλουθα στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε κλάδου/τομέα: επαρκής στελέχωση, επαρκές επίπεδο ετήσιων δαπανών προς εκτέλεση, πραγματικά γραφεία και εγκαταστάσεις, επενδύσεις ή συναφή είδη δραστηριοτήτων προς υλοποίηση.

αν συνδέονται επαρκώς, διά νόμου ή εν τοις πράγμασι, η πραγματική οικονομική δραστηριότητα που ασκείται στην περιοχή δικαιοδοσίας και τα κέρδη που δεν υπόκεινται σε φορολογία·

αν οι κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αρχών της περιοχής δικαιοδοσίας, είναι σε θέση να διενεργούν (και όντως διενεργούν), αφενός, έρευνες για την άσκηση πραγματικών οικονομικών δραστηριοτήτων και τη διατήρηση ουσιαστικής οικονομικής παρουσίας στο έδαφός τους και, αφετέρου, ανταλλαγές των σχετικών πληροφοριών με άλλες φορολογικές αρχές·

αν υπάρχουν κυρώσεις για τη μη τήρηση των απαιτήσεων περί ουσιαστικών δραστηριοτήτων.

Ε.   ΚΡΙΤΗΡΙΟ 4

1.   Κριτήριο 4 (ως έχει επί του παρόντος) από τα ισχύοντα κριτήρια του κώδικα

«Κατά πόσον οι κανόνες υπολογισμού των κερδών από τις εσωτερικές δραστηριότητες πολυεθνικού ομίλου αποκλίνουν από τις διεθνώς παραδεκτές αρχές, κυρίως εκείνες που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ»

2.   Κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή

Κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των κανόνων υπολογισμού των κερδών με διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα (π.χ. τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη μεταβιβαστική τιμολόγηση ή άλλα παρόμοια λογιστικά πρότυπα), πρέπει καταρχάς να εξακριβώνεται αν και σε ποιον βαθμό η ανάλυση αυτή έχει εφαρμογή σε περιοχές δικαιοδοσίας που δεν εφαρμόζουν σύστημα φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών.

Για τον σκοπό αυτό φαίνεται εύλογη η θέση ότι μια περιοχή δικαιοδοσίας που δεν εφαρμόζει σύστημα φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών δεν θα πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την ορθή κατανομή των κερδών, αποκλίνοντας από τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα. Οι περιοχές δικαιοδοσίας θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι οι χώρες που επιβάλλουν φορολογία είναι σε θέση να ασκούν τα φορολογικά τους δικαιώματα, δηλαδή μέσω της υποβολής εκθέσεων ανά χώρα, της διαφάνειας και άλλων μεθόδων διαβίβασης πληροφοριών.

Όπου αρμόζει, πρέπει να εξακριβώνεται αν έχουν γίνει δεκτές από την εκάστοτε περιοχή δικαιοδοσίας οι συμφωνημένες αρχές του ΟΟΣΑ ή παρόμοια λογιστικά πρότυπα για τον υπολογισμό των κερδών.

Εν προκειμένω, έχει εξαιρετική σημασία να ελέγχεται πώς εφαρμόζονται και κατοχυρώνονται οι κανόνες αυτοί στις σχετικές περιοχές δικαιοδοσίας. Εάν μια δεδομένη περιοχή δικαιοδοσίας δεν φορολογεί το εισόδημα των εταιρειών, μπορούν επίσης να λαμβάνονται υπόψη εναλλακτικοί κανόνες μεταβιβαστικής τιμολόγησης και να εξακριβώνεται αν είναι συγκρίσιμοι και συμβατοί με τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές (π.χ. μέθοδος της εύλογης αγοραίας αξίας με βάση διεθνείς λογιστικές αρχές).

Το κριτήριο αυτό εμποδίζει την παροχή της δυνατότητας στις πολυεθνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν κανόνες μεταβιβαστικής τιμολόγησης που αποκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη μεταβιβαστική τιμολόγηση, προκειμένου να κατανέμουν τα κέρδη τους σε περιοχές δικαιοδοσίας που εφαρμόζουν μηδενική φορολογία.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 2.9 έως 2.12 θα πρέπει να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού των κερδών, επισημαίνοντας κάθε σημαντική απόκλιση από τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα. ΣΤ.

ΣΤ.   ΚΡΙΤΗΡΙΟ 5

1.   Κριτήριο 5 (ως έχει επί του παρόντος) από τα ισχύοντα κριτήρια του κώδικα

«Κατά πόσον τα φορολογικά μέτρα στερούνται διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται με τρόπο ελαστικότερο και αδιαφανή σε διοικητικό επίπεδο»

2.   Κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ αναλογίαν εφαρμογή

Με το κριτήριο 5 αξιολογείται αν ορισμένα στοιχεία του νομικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης επιχείρησης στην επικράτεια όπου εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, στερούνται επαρκούς επιπέδου διαφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να αξιολογείται αν προβλέπονται στο νομικό σύστημα δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης φορολογικής κατοικίας ή της ίδρυσης εταιρειών, των οποίων η προσφορά υπόκειται σε καθεστώς διακριτικής ευχέρειας ή αν αυτή ορίζεται από τον νόμο, καθώς και να ελέγχεται αν υπάρχουν νομικές διατάξεις —μεταξύ αυτών και διατάξεις που δεν αφορούν τη φορολογία— οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ότι υπόκεινται σε καθεστώς διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά θέματα σχετικά με την ίδρυση εταιρειών στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιοδοσίας.

Ο παράγοντας αυτός εμποδίζει τις περιοχές δικαιοδοσίας να έχουν ανεπαρκές επίπεδο διαφάνειας στο κανονιστικό τους πλαίσιο, δεδομένου ότι τα θεωρούμενα ως πλεονεκτήματα βάσει του συγκεκριμένου ελέγχου που προβλέπει ο κώδικας προκύπτουν από την εγγραφή εταιρειών στα μητρώα των περιοχών δικαιοδοσίας.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις 2.13 έως 2.16 θα πρέπει να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην εκάστοτε περιοχή δικαιοδοσίας όσον αφορά ορισμένες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι εταιρείες για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που παρέχονται στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιοδοσίας.


(1)  «Με την επιφύλαξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της Κοινότητας, ο παρών κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος καλύπτει τον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων, αφορά τα μέτρα που έχουν ή μπορούν να έχουν αισθητές επιπτώσεις στην επιλογή του τόπου εγκατάστασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κοινότητα.» (ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 3).

(2)  «Στο πεδίο εφαρμογής που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο Α, πρέπει να θεωρηθούν ως εν δυνάμει επιζήμια και ως εκ τούτου καλυπτόμενα από τον παρόντα κώδικα τα φορολογικά μέτρα που καθιερώνουν σημαντικά χαμηλότερο πραγματικό επίπεδο φορολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της μηδενικής φορολόγησης, σε σχέση με τα επίπεδα που ισχύουν κανονικά στο συγκεκριμένο κράτος μέλος. Τέτοιο επίπεδο φορολόγησης μπορεί να προκύψει από ονομαστικό φορολογικό συντελεστή, από τη φορολογική βάση ή από οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα.» (ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 3).

(3)  Τούτο μπορεί να προκύψει από ονομαστικό φορολογικό συντελεστή, από τη φορολογική βάση ή από οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα.

(4)  Το κριτήριο 2.2 έχει ως εξής: «Η περιοχή δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να διευκολύνει τις υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας.».

(5)  «Με την επιφύλαξη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της Κοινότητας, ο παρών κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος καλύπτει τον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων, αφορά τα μέτρα που έχουν ή μπορούν να έχουν αισθητές επιπτώσεις στην επιλογή του τόπου εγκατάστασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κοινότητα.» (ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 3).

(6)  «Στο πεδίο εφαρμογής που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο Α, πρέπει να θεωρηθούν ως εν δυνάμει επιζήμια και ως εκ τούτου καλυπτόμενα από τον παρόντα κώδικα τα φορολογικά μέτρα που καθιερώνουν σημαντικά χαμηλότερο πραγματικό επίπεδο φορολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της μηδενικής φορολόγησης, σε σχέση με τα επίπεδα που ισχύουν κανονικά στο συγκεκριμένο κράτος μέλος. Τέτοιο επίπεδο φορολόγησης μπορεί να προκύψει από ονομαστικό φορολογικό συντελεστή, από τη φορολογική βάση ή από οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα.» (ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 3).

(7)  Τούτο μπορεί να προκύψει από ονομαστικό φορολογικό συντελεστή, από τη φορολογική βάση ή από οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα.

(8)  Το κριτήριο 2.2 έχει ως εξής: «Η περιοχή δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να διευκολύνει τις υπεράκτιες δομές ή ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση κερδών τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας.».

(9)  Βλέπε έγγραφο αριθ. 14039/98, της 11ης Δεκεμβρίου 1998, με τίτλο «Code of Conduct (Business Taxation) – Interpretation of Criteria» (Κώδικας δεοντολογίας (Φορολογία των επιχειρήσεων) – Ερμηνεία των κριτηρίων) και τις μετέπειτα επικαιροποιήσεις του.


Άρθρα Εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου

$
0
0
Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Λογιστής - Φοροτέχνης


Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν.4177/2013 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 114 του Ν. 4446/2016:

1. Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές ως εξής:
α) Τακτικές εκπτώσεις:
αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι:
βα) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και
ββ) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο οριζόμενες εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά τριάντα (30) ημέρες ετησίως και περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο Κυριακές. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Η παράγραφος 1α του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 114 του Ν. 4446/2016 αναφέρει ότι:
1. Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη εκάστης τακτικής εκπτωτικής περιόδου της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
ε) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος. Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

Και η παράγραφος 3β του ιδίου άρθρου,16 του Ν.4177/2013, ορίζει ότι:
β. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 3377/2005, αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.»
Βάση των ανωτέρω από 08 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου του 2018 θα υλοποιηθεί πανελλαδικά περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά  από 11πμ έως και 8μμ.

Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ως άνω νόμου, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας η οποία δύναται και να προηγείται των Κυριακών αυτών, (παράγραφος 4α του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4208/2013)

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του Β.Δ. 748/1966 το οποίο αναφέρει:
1. Μισθωτοί εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις του παρόντος απασχολούμενοι κατά Κυριακήν, εξαιρέσει της περιπτώσεως της παρ. 1 του άρθρο 6 του παρόντος άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί της απασχολήσεως ταύτης και των άλλων ενδεχομένων συνεπειών, αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας.

και την παράγραφο 5 του άρθρου 10 του Β.Δ 748/1966:

5. Μισθωτός εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις του παρόντος απασχολούμενος κατά Κυριακήν μέχρι πέντε ώρας δύναται ν΄ αξιώση ισόχρονον αναπληρωματικήν εβδομαδιαίαν ανάπαυσιν εκ του εργασίμου χρόνου άλλης ημέρας της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, υποχρεωτικώς 24ώρου εφόσον έχει απασχοληθεί άνω των 5 ωρών, προαιρετικώς ισόχρονη εφόσον έχει απασχοληθεί μέχρι 5 ώρες.

Η λήψη προσαυξήσεως 75% επί όσες ώρες απασχοληθεί κατά την Κυριακή αναφέρεται στο άρθρο 2 του Ν.435/1976:
«1. Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί της απασχολήσεως ταύτης και των άλλων ενδεχομένων συνεπειών, της υπό της υπ? αριθμ. 8900/1946 Κοινής Αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ως αυθεντικώς ηρμηνεύθη διά της υπ' αριθ. 25825/1951 τοιαύτης, προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».

Συνεπώς, κατόπιν των ανωτέρω, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου  άνω των (5) ωρών θα λάβουν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης και πρόσθετη αμοιβή 75% του 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του νομίμου ημερομισθίου,  οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν (5) ή λιγότερες ώρες δικαιούνται προσαύξηση 75% για τις ώρες που θα απασχοληθούν, ωστόσο  δεν θεμελιώνουν δικαίωμα  ισόχρονης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσις, δύναται όμως να την αξιώσουν.

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

α) Χωρίς αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούται:

ι) Το νόμιμο ή συμβατικό ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης.
ιι) Προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου ή του 1/25 του νομίμου μισθού, ανάλογα με τις ώρες απασχόληση.

β) Με αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούται:

ι) Μόνο προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ημερομισθίου ή του 1/25 του νομίμου μισθού.

Εάν ο μισθωτός απασχοληθεί κατά την Κυριακή ή εξαιρέσιμη εορτή κάτω των πέντε (5) ωρών και δεν τύχει «ισόχρονης ανάπαυσης», ο μισθωτός αυτός δικαιούται πρόσθετη αμοιβή τόσα ωρομίσθια, όσες οι ώρες απασχόλησης, προσαυξημένα με ποσοστό 75%. Τμήμα ίσο με 15 τουλάχιστον λεπτά θεωρείται ως πλήρη ώρα (εδ. γ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Β.Δ 748/1966).

Επιχειρήσεις που απασχολούν ένα μόνο μισθωτό ορισμένης ειδικότητας δύναται να χορηγούν την αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση, με άδεια της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, ανά περίοδο τεσσάρων μηνών, σε συνεχές ημέρες ίσες προς τον αριθμό των Κυριακών που ο μισθωτός απασχολήθηκε (παράγραφος 4 του άρθρου 10 του Β.Δ 748/1966)

Η ημέρα της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης καθορίζεται από τον εργοδότη με την υποχρέωση όπως, στο έντυπο Ε4 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ  το οποίο υποβάλλεται το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, περίπ. Α παράγραφος 1 του άρθρου 55 του Ν.4310/2014, Αρ. πρωτ.: 46755/847/11.12.2014 ,στις παρατηρήσεις να αναγράφεται η ημέρα της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (Απόφ. Υπ. Εργασίας 3762/67).

Η Κυριακή δεν περιλαμβάνεται στην εβδομαδιαία εργασία, οπότε οι ώρες απασχόλησης κατά την Κυριακή δεν προστίθενται στις ώρες των ημερών της εβδομάδας για να υπολογιστεί εάν υπάρχει υπερεργασία ή υπερωρία (ΑΠ.1481/06-ΑΠ.2125/07-ΑΠ.1223/13-ΑΠ.893/2015). Συνεπώς οι ώρες απασχόλησης την Κυριακή μέχρι του ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας δεν θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση, οπότε δεν γράφονται στο βιβλίο υπερωριών.

Τέλος η απαίτηση του μισθωτού για αμοιβή σε Κυριακές και εξαιρέσιμες εορτές καθώς και για την προσαύξηση 75% αυτής,  όταν αυτή είναι νόμιμη παραγράφεται σε 5 χρόνια και όταν η απασχόληση αυτή είναι παράνομη (χωρίς δηλαδή τις νόμιμες διατυπώσεις) παραγράφεται σε 20 χρόνια, μετρούμενα μετά από την λήξη του έτους που γεννήθηκε η απαίτηση (Αρ.Π. 1184/74).

Αριθμ. Φ.10053/61051/3304/2017 Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εορτών Χριστουγέννων 2017 σε μη επιδοτούμενους ανέργους ασφαλισμένους της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΦ.Κ.Α-Α' Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών (ΤΣΠΕΑΘ).

Next: Αριθμ. ΔΕΦΚΦΔ 1192038 ΕΞ 2017 Καθορισμός διαδικασίας και στοιχείων: α) για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ίδιας παραγράφου και β) για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει
$
0
0

Αριθμ. Φ.10053/61051/3304

(ΦΕΚ Β' 4701/29-12-2017)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 39-51 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58) «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις».

2. Τις διατάξεις των άρθρων 51, 53 και 55 παρ. 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος Ρύθμιση φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις».

3. Τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4415/2016 (Α΄159) «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ.4 του ν. 4445/2016 (Α΄ 236) «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α' 85) και άλλες διατάξεις».

5.Τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 14 του β.δ. 456/1967 (Α΄ 143) «Κανονισμός ΑνεργίαςΤ.Σ.Π.Ε.Α.Θ», η οποία προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 9 του π.δ. 63/1975 (Α΄ 21).

6. Τις διατάξεις των άρθρων 48, 51, 52 και 90 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».

7. Τις διατάξεις του άρθρου 32 του Π.Δ.134/2017 (Α΄168) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

8. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4320/2015 (Α΄ 29)«Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

9. Τις διατάξεις του Π.Δ. 73/2015 (Α΄ 116) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

10.Τις διατάξεις της αριθμ.οικ.: 44549/Δ9.12193/8.10.2015 (Β' 2169) κοινής απόφασης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιο Πετρόπουλο», όπως ισχύει.

11.Την αριθμ. 759/53/7.12.2017 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α.

12. Την αριθμ. οικ. 61698/3944/27.12.2017 εισήγηση της προϊσταμένης της Γ.Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης κα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

13. Το γεγονός ότι, από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δαπάνη συνολικού ποσού 105.261,38 € σε βάρος του Κ.Α.Ε. 0652 «Επιδόματα εορτών ανέργων» του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α έτους 2017,

αποφασίζουμε:

Στους ανέργους καθώς και σε όσους επιδοτήθηκαν ως άνεργοι λόγω επίσχεσης, ασφαλισμένους της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΦ.Κ.Α-Α' Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών (ΤΣΠΕΑΘ), των οποίων η επιδότηση λόγω τακτικής ανεργίας ή επίσχεσης τερματίστηκε μέσα στο προ της 1ης Δεκεμβρίου 2017 επτάμηνο και εφόσον, από τη λήξη της επιδότησής τους μέχρι την ανωτέρου αναφερόμενη ημερομηνία, δεν έχουν εργαστεί σε εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας περισσότερο από δύο μήνες, χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις εορτές των Χριστουγέννων έτους 2017, με την επιφύλαξη των διατάξεων της αριθμ. Φ10070/10855/730/11.5.2012 (Β΄ 1646) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, ορίζεται ίσο με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος που έλαβε κάθε δικαιούχος όταν επιδοτήθηκε.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αριθμ. ΔΕΦΚΦΔ 1192038 ΕΞ 2017 Καθορισμός διαδικασίας και στοιχείων: α) για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ίδιας παραγράφου και β) για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει

Next: Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1192187 ΕΞ 2017 Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 (Β' 968 και 1238) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως προς την σύσταση Τμήματος στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, τον ανακαθορισμό καθ' ύλην αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, την μετατροπή του Αυτοτελούς Γραφείου της Χημικής (Χ.Υ.) Υπηρεσίας Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του κράτους σε γραφείο και υπαγωγή του σε τμήμα της ίδιας υπηρεσίας και την παροχή της δυνατότητας άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων ορισμένων Χημικών Υπηρεσιών από υφιστάμενες οργανικές μονάδες τους, πέραν των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, εντός της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας Χημικής Υπηρεσίας
$
0
0

Αριθμ. ΔΕΦΚΦΔ 1192038 ΕΞ2017/21-12-2017

(ΦΕΚ Β' 4700/29-12-2017)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις
α) του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 5, του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 (Α'265), όπως ισχύει, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να καθορίζει τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τις Επιτροπές της ιδίας παραγράφου, για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω παραγράφου,
β) της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, με τις οποίες ορίζεται ότι με την απόφαση του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 126 καθορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του ιδίου άρθρου για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001,
γ) του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του ν. 4389/2016 (Α' 94) και ειδικότερα του άρθρου 7, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού,
δ) της αρ. Φ. 111/49/27-1-2004 Α.Υ.Ο.Ο (Β' 207) «Καθορισμός παραβόλου για προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων με βάση την εμπορική τους αξία»,
ε) της αρ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Β 1157701 ΕΞ 2017 απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., «Σύσταση, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), συγκρότηση και ορισμός μελών της Ειδικής Επιτροπής του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 (Α' 265), όπως ισχύει, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 5 του ιδίου άρθρου, καθώς και για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ιδίου νόμου, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν»,
στ) της αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Α.Α.Δ.Ε. (Β' 968) «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

2. Την αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β' 130 και Β' 372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υποπαραγράφου α ' της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

3. Την αριθ. 1 της 20/01/2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

4. Την ανάγκη καθορισμού της διαδικασίας και των στοιχείων, ειδικά για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει, από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής


1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται η διαδικασία και τα στοιχεία:
α) για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ίδιας παραγράφου και
β) για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ως άνω νόμου, όπως ισχύει.

Άρθρο 2
Αρμόδιες αρχές για την υποβολή της αίτησης


1. Ο κάτοχος μεταχειρισμένου επιβατικού αυτοκινήτου που ζητά τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, υποβάλλει στην αρμόδια, για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης, τελωνειακή αρχή, αίτηση συνοδευόμενη με το παράβολο που προβλέπεται από την αρ. Φ. 111/ 49/27-1-2004 Α.Υ.Ο.Ο.

2. Ομοίως, για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, ο κάτοχος μεταχειρισμένου επιβατικού αυτοκινήτου, υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης, αίτηση συνοδευόμενη από το παράβολο, όπως προβλέπεται στην παραπάνω παράγραφο.

3. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, το αργότερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής των αιτήσεων, όπως ορίζεται στις ως άνω παραγράφους 1 και 2, υποβάλει στην οικεία Τελωνειακή Περιφέρεια αντίγραφο της αίτησης, της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, της άδειας κυκλοφορίας, του τιμολογίου αγοράς και τυχόν άλλα έγγραφα που κρίνονται απαραίτητα, για την εξακρίβωση της ταυτότητας του αυτοκινήτου και, κατά περίπτωση, την εκτίμηση της πραγματικής του κατάστασης από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτείται στην έδρα της, σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει ή τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης.

Άρθρο 3
Διαδικασία και στοιχεία για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης του αυτοκινήτου από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων


1. Ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής Περιφέρειας, με την παραλαβή της αίτησης, συγκροτεί άμεσα την Επιτροπή, που προβλέπεται από τις προαναφερθείσες διατάξεις, για την εξέταση της πραγματικής κατάστασης του εν λόγω αυτοκινήτου.

2. Το αυτοκίνητο με μέριμνα και ευθύνη του ενδιαφερομένου μεταφέρεται στην έδρα της Τελωνειακής Περιφέρειας για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης.

3. Για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης του αυτοκινήτου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων:
α) Επιβεβαιώνει τη συμφωνία των στοιχείων αναγνώρισης του οχήματος και ειδικότερα τη μάρκα, τον εργοστασιακό τύπο, την παραλλαγή, την έκδοση, τον τύπο του συστήματος κίνησης του οχήματος, τον αριθμό του πλαισίου και το μοντέλο του κινητήρα με τα στοιχεία εκείνα που αναγράφονται στα αντίστοιχα έγγραφα του οχήματος.
β) Αναλύει τη μηχανική κατάσταση του οχήματος με τον έλεγχο του αμαξώματος, του κινητήρα, της μπαταρίας, του ηλεκτρικού συστήματος, της κατάστασης των ελαστικών και αξιολογεί την αντίστοιχη λειτουργία τους, ενώ σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση του οχήματος, πρέπει να ελέγχει τον τύπο και την κατάσταση της βαφής.
γ) Ελέγχει τη γενική κατάσταση του οχήματος από άποψη χρησιμοποίησης και συντήρησής του, την ποιότητα της ταπετσαρίας και γενικά του εσωτερικού της καμπίνας, τον αριθμό χιλιομέτρων που αναφέρεται στον μετρητή (κοντέρ), την κατάσταση των ζωνών ασφαλείας και την ποιότητα των εγκατεστημένων στο εν λόγω όχημα αξεσουάρ και ειδικότερα του συστήματος κλιματισμού, του ηχητικού συστήματος, του υπολογιστή, των ζαντών από ελαφρά κράματα, των αερόσακκων, του αντικλεπτικού συναγερμού, της ανοιγόμενης οροφής, των αυτομάτων ταχυτήτων, των συστημάτων πέδησης ABS, EBV, του τύπου μετάδοσης ισχύος EDS, ASR, ESP και άλλων συστημάτων και αξεσουάρ τα οποία είναι σημαντικά για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του συγκεκριμένου οχήματος.

4. Η Επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό πραγματογνωμοσύνης που υποβάλλει στον Προϊστάμενο της Τελωνειακής Περιφέρειας.

Άρθρο 4
Διαδικασία και στοιχεία εισήγησης για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης από την οικεία Τελωνειακή Περιφέρεια


1. Ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής Περιφέρειας, με την παραλαβή της αίτησης, ορίζει δύο εισηγητές, για την εξέταση της υπόθεσης.

2. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, το αυτοκίνητο με μέριμνα και ευθύνη του ενδιαφερόμενου μεταφέρεται στην έδρα της Τελωνειακής Περιφέρειας.

3. Για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, οι εισηγητές:
α. Επιβεβαιώνουν τη συμφωνία των στοιχείων αναγνώρισης του οχήματος και ειδικότερα τη μάρκα, τον εργοστασιακό τύπο, την παραλλαγή, την έκδοση, τον κυλινδρισμό του κινητήρα, την οδηγία/κανονισμό αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ήτοι τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro), ως προς την ταξινόμηση που πληροί, εκ κατασκευής, το αυτοκίνητο, τον κυλινδρισμό και τον αριθμό πλαισίου του. Επιβεβαιώνουν επίσης την ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατηγορία αμαξώματος, καθώς και τα διανυθέντα χιλιόμετρα στον μετρητή (κοντέρ) του αυτοκινήτου, συσχετίζοντας με τα χιλιόμετρα για τα οποία διενεργήθηκε, σύμφωνα με το βιβλίο service, ο τελευταίος έλεγχος/ επισκευή, καθώς και με τα χιλιόμετρα που τυχόν αναγράφονται στο τιμολόγιο πώλησης. Επιβεβαιώνουν επίσης, τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης και την «πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία», εφόσον η πρώτη άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου έχει εκδοθεί πριν από τις 28/12/2013. Τέλος, προσδιορίζουν την τιμή χονδρικής πώλησης του αυτοκινήτου, βάσει τιμοκαταλόγων.
β. Υπολογίζουν το αναλογούν τέλος ταξινόμησης σε όμοιο, της αυτής μάρκας και τύπου και λοιπών στοιχείων μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ή ελλείψει αυτών σε όχημα παρόμοιο ή παρεμφερές που έχει ήδη ταξινομηθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιουνίου 2016, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες, κατά την ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας, συντελεστές τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 121 του ν. 2960/2001, καθώς και τα κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία ισχύοντα στοιχεία διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 126 του ιδίου νόμου.

4. Οι εισηγητές συντάσσουν σχετικό πρακτικό εισήγησης για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης που υποβάλλεται στον Προϊστάμενο της Τελωνειακής Περιφέρειας.

Άρθρο 5
Ειδική Επιτροπή της παραγράφου 4 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001


1. Ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής Περιφέρειας υποβάλλει άμεσα, κατά περίπτωση, το πρακτικό πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας ή το πρακτικό εισήγησης για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και ολόκληρο το φάκελο με τα στοιχεία της υπόθεσης, στη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., της Α.Α.Δ.Ε., για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του εν λόγω αυτοκινήτου ή για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, αντίστοιχα, από την Ειδική Επιτροπή της παραγράφου 4 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001.

2. Οι Τελωνειακές Περιφέρειες εκτός Αττικής, υποβάλλουν τα ως άνω πρακτικά, μέσω της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής, προς ενημέρωση του Εισηγητή της ως άνω Ειδικής Επιτροπής, όπως έχει οριστεί με την απόφαση σύστασης, συγκρότησης και ορισμού μελών αυτής.

3. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. υποχρεούται να συγκαλεί την Ειδική Επιτροπή, όπως έχει συσταθεί και ισχύει, τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο για την εξέταση των φακέλων που έχουν υποβληθεί σε αυτήν, είτε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, είτε για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης των αντίστοιχων αυτοκινήτων.

4. Οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής κοινοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες, για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης, Τελωνειακές Αρχές, για τον επανυπολογισμό του τέλους ταξινόμησης στις περιπτώσεις του άρθρου 3 της παρούσας ή για τη βεβαίωση του τέλους ταξινόμησης, με βάση το ιστορικό τέλος ταξινόμησης, στις περιπτώσεις του άρθρου 4 της παρούσας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, καθώς και για την έκδοση των πιστοποιητικών ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

Άρθρο 6
   
1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   
2. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η αρ. Φ. 112/50/27-1-2004 απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 267/Β'/4-2-2004) «Προσδιορισμός των στοιχείων για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2017

Ο Διοικητής
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1192187 ΕΞ 2017 Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 (Β' 968 και 1238) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως προς την σύσταση Τμήματος στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, τον ανακαθορισμό καθ' ύλην αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, την μετατροπή του Αυτοτελούς Γραφείου της Χημικής (Χ.Υ.) Υπηρεσίας Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του κράτους σε γραφείο και υπαγωγή του σε τμήμα της ίδιας υπηρεσίας και την παροχή της δυνατότητας άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων ορισμένων Χημικών Υπηρεσιών από υφιστάμενες οργανικές μονάδες τους, πέραν των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, εντός της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας Χημικής Υπηρεσίας

Previous: Αριθμ. ΔΕΦΚΦΔ 1192038 ΕΞ 2017 Καθορισμός διαδικασίας και στοιχείων: α) για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων της παραγράφου 5 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ίδιας παραγράφου και β) για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 121 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει
$
0
0

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1192187 ΕΞ2017/22-12-2017

(ΦΕΚ Β' 4700/29-12-2017)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 (Α' 94) «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα των περ. αα', ββ' και γγ' της υποπαραγράφου θ' της παρ. 4 του άρθρου 14, των άρθρων 2, 6, 7 και 19 και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 41 αυτού, όπως ισχύουν,
β) του ν. 4469/2017 (Α'62) «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις»,
γ) της αριθ. ΠΟΛ.1105/2017 (Β' 2426) απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός των κριτηρίων για τη διαμόρφωση της ψήφου του Δημοσίου στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο με σύμβαση αναδιάρθρωσης και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 13 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017.»,
δ) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», σε συνδυασμό με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 19 του ν. 4389/2016,
ε) της αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 (Β' 968 και 1238) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» και ειδικότερα των άρθρων 29, 35 και 55 αυτής.

2. Την αριθμ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β' 130 και Β' 372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υποπαραγράφου α' της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

3. Τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας:
α) από 12, 15 και 19-12-2017, του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.),
β) από 03-11-2017, του Γραφείου Υποστήριξης του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Δ.Γ.Χ.Κ.),
γ) από 05 και 19-12-2017, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης Εργαστηρίων της Γ.Δ.Γ.Χ.Κ.

4. Το αριθμ. Δ.Ο.Δ. Α.Α.Δ.Ε. Β 162652 ΕΞ 2017/19-12-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με το ύψος της δαπάνης που προκαλείται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

5. Το αριθμ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Α 1188374 ΕΞ 2017/ 18-12-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) της Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με το οποίο η δαπάνη, που προκαλείται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης είναι εντός των ανώτατων ορίων δαπανών του προϋπολογισμού έτους 2018 του Ειδικού Φορέα 23-120 «Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων» και του ισχύοντος Μ.Π.Δ.Σ. ετών 2018-2021, καθώς και την απόφαση δέσμευσης πίστωσης ΚΑΕ 0215 σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού έτους 2018, η οποία θα εκδοθεί μετά από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018.

6. Την αριθ. 1 της 20-1-2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και την αριθ. 39/3 της 30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

7. Την ανάγκη: α) σύστασης στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ενός (1) Τμήματος, β) συμπλήρωσης και ανακαθορισμού καθ' ύλην αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γ.Δ.Φ.Δ., γ) υπαγωγής ενός Αυτοτελούς Γραφείου της Χημικής (Χ.Υ.) Υπηρεσίας Πειραιά, ως γραφείου σε τμήμα της ίδιας υπηρεσίας και δ) παροχής της δυνατότητας άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων από υφιστάμενες οργανικές μονάδες ορισμένων Χημικών Υπηρεσιών, εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας, στα όρια της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας Χημικής Υπηρεσίας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών.

8. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), για το έτος 2018 και για κάθε επόμενο έτος, ύψους 3.992,28 €, η οποία εγγράφεται στους ΚΑΕ 0215, 0294, 0292 και 0293 του Ειδικού Φορέα 23-180, η οποία βρίσκεται εντός των ανώτατων ορίων δαπανών του προϋπολογισμού της Α.Α.Δ.Ε., έτους 2018 και του ισχύοντος Μ.Π.Δ.Σ.,

αποφασίζουμε:

Α. Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 (Β' 968 και 1238) απόφαση, με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)», όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, ως εξής:
1. α) Συμπληρώνουμε και ανακαθορίζουμε αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε.
β) Συνιστούμε στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γ.Δ.Φ.Δ. ένα (1) Τμήμα, με τίτλο «Τμήμα Ε' - Υλοποίησης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών», καθορίζουμε τις αρμοδιότητες του και ανακαθορίζουμε τους επιχειρησιακούς στόχους αυτής.
γ) Μετατρέπουμε το Αυτοτελές Γραφείο της Χημικής (Χ.Υ.) Υπηρεσίας Πειραιά σε γραφείο και το υπαγάγουμε στο Τμήμα Γ' - Εποπτείας και Τελωνειακής Υποστήριξης της ίδιας υπηρεσίας, στο οποίο περιέρχονται και οι αρμοδιότητές του.
δ) Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε το άρθρο 55 αυτής.

2. Ύστερα από τα παραπάνω, τροποποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 29, 35 και 55 αυτής, ως εξής:

α) Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την παρ. 4 του άρθρου 29 «Διεύθυνση Εισπράξεων»:

αα) συμπληρώνουμε και αντικαθιστούμε την περίπτωση α' της υποπαραγράφου Ι.
«Τμήμα Α'-Εκούσιας Είσπραξης» και προσθέτουμε νέα υποπερίπτωση δδ' στην περίπτωση β' αυτής, ως εξής:
«4.Ι.(α) Η εισήγηση για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου και για την έκδοση κανονιστικών πράξεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων σε θέματα εκούσιας είσπραξης, καθώς και σε θέματα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4469/2017 (Α'62) "Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις"».
«4. Ι. (β) (δδ) διατάξεων περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (ν. 4469/2017 - Α' 62)».

ββ) στην περίπτωση α' της υποπαραγράφου ΙΙ. «Τμήμα Β' - Αναγκαστικής Είσπραξης» προσθέτουμε νέα υποπερίπτωση εε, ως εξής:
«4.ΙΙ. (α) (εε) εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4469/2017 (Α' 62)».

γγ) στην υποπαράγραφο III. «Τμήμα Γ'- Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Οφειλών», προσθέτουμε νέα περίπτωση ιε, ως εξής:
«4.III. (ιε) Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είσπραξης οφειλών, η ανάλυση κινδύνων οφειλέτη και η παρακολούθηση της απόδοσης των εισπράξεων στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4469/2017 (Α'62)».

δδ) στην υποπαράγραφο IV. «Τμήμα Δ'- Λογιστικής Τακτοποίησης, Στόχευσης και Παρακολούθησης Εσόδων και Επιστροφών» συμπληρώνουμε και αντικαθιστούμε την περίπτωση στ, ως εξής:
«4.IV. (στ) Η εισήγηση για την έκδοση αποφάσεων και η έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος και σε θέματα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4469/2017 (Α'62)». και

εε) στην υποπαράγραφο V. «Τμήμα Ε'- Οφειλετών υπό Καθεστώς Αφερεγγυότητας και Άλλων Ειδικών Κατηγοριών» συμπληρώνουμε και αντικαθιστούμε το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α , ως εξής:
«4. V. (α) Η εισήγηση για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου και για την έκδοση κανονιστικών πράξεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων σε θέματα διαχείρισης οφειλών, των οποίων η είσπραξη διέπεται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες, υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4469/2017 (Α' 62), υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών και συγκεκριμένα, σε θέματα:».

β) Τροποποιούμε το άρθρο 35 «Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.)» αυτής, ως κατωτέρω:
αα) Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την παρ. 2 αυτού, με την προσθήκη νέας περίπτωσης δ ', ως εξής:
«2. (δ) Η υλοποίηση της διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών του ν. 4469/2017 (Α' 62)».

ββ) Συμπληρώνουμε και αντικαθιστούμε την παρ. 3 αυτού, ως εξής:
«3.- Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης διαρθρώνεται σε πέντε (5) Τμήματα, ως κατωτέρω:
α) Τμήμα Α' - Διοικητικής Μέριμνας, Νομικής Υποστήριξης και Στατιστικής Παρακολούθησης.
β) Τμήμα Β' - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και Στοχευμένων Δράσεων Είσπραξης ανά Οφειλέτη.
γ) Τμήμα Γ' - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Οφειλών Ειδικών Κατηγοριών Οφειλετών και Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ανεπίδεκτων Είσπραξης.
δ) Τμήμα Δ' - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και Στοχευμένων Ενεργειών Είσπραξης σε Ομάδες Οφειλετών.
ε) Τμήμα Ε'-Υλοποίησης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών».

γγ) Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την παρ. 4 αυτού, με την προσθήκη υποπαραγράφου V., η οποία έπεται της υποπαραγράφου IV., ως εξής:
«4. V. Τμήμα Ε'- Υλοποίησης του Εξωδικαστικού Μη-χανισμού Ρύθμισης Οφειλών
ϊ.(α) Η εκπροσώπηση στην διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017 (Α' 62).
(β) Η αίτηση πρόσθετων εγγράφων, πληροφοριών και λοιπών στοιχείων των οφειλετών που αιτούνται την ρύθμιση του ν. 4469/2017, για την διαπίστωση της ορθής τήρησης των διαδικασιών.
(γ) Η σύναψη και η υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης αυτών ή η προώθηση της τελικής σύμβασης για υπογραφή στα αρμόδια όργανα της Α.Α.Δ.Ε.
(δ) Η εκτέλεση των προβλεπόμενων από τον νόμο ενεργειών, μέχρι την ολοκλήρωση ή την ανατροπή της σύμβασης».

δδ) Προσθέτουμε νέα παράγραφο 5 σε αυτό, ως εξής:
«5. Οι υποθέσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ανατίθενται στα Τμήματα Β'- Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και Στοχευμένων Δράσεων Είσπραξης ανά Οφειλέτη, Γ' - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Οφειλών Ειδικών Κατηγοριών Οφειλετών και Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ανεπίδεκτων Είσπραξης, Δ' - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και Στοχευμένων Ενεργειών Είσπραξης σε Ομάδες Οφειλετών, Ε'- Υλοποίησης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών από τον Προϊστάμενο της Ε.Μ.ΕΙΣ., ανάλογα με το πλήθος των αιτήσεων και το ύψος της οφειλής».

γ) Tροποποιούμε το άρθρο 55 «Χημικές Υπηρεσίες» αυτής, ως κατωτέρω:
αα) Αντικαθιστούμε το δεύτερο εδάφιο της υποπαραγράφου IV. «Χημική Υπηρεσία (Χ.Υ.) Πειραιά» της παραγράφου 6, προσθέτουμε δεύτερο εδάφιο στην περίπτωση γ' της ίδιας υποπαραγράφου, καταργούμε την περ. δ' αυτής και διαμορφώνουμε αυτήν, ως εξής:
«IV. Χημική Υπηρεσία (Χ.Υ.) Πειραιά Η Χημική Υπηρεσία Πειραιά ασκεί τις αρμοδιότητες των περ. α ', β ', γ ' και ε ' της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας, που εκτείνεται στα όρια του νομού Αττικής και διαρθρώνεται σε τρία (3) Τμήματα.
Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων της, ως κατωτέρω:
(α) Τμήμα Α' - Εργαστηριακών Ελέγχων Τροφίμων. Ασκεί τις αρμοδιότητες των περ. α', β' και ε' της παρ. 3 στον τομέα των γαλακτοκομικών, κρεατοσκευασμάτων, ιχθυηρών, αυγών και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης ορισμένων ρυπαντών τροφίμων, στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας, που εκτείνεται στα όρια του νομού Αττικής.
(β) Τμήμα Β' - Εργαστηριακών Ελέγχων Ενεργειακών και Βιομηχανικών Προϊόντων.
Ασκεί τις αρμοδιότητες των περ. α', β' και ε' της παρ. 3 στον τομέα των ενεργειακών και ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων, στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας, που εκτείνεται στα όρια του νομού Αττικής. (γ) Τμήμα Γ' - Εποπτείας και Τελωνειακής Υποστήριξης Ασκεί τις αρμοδιότητες:
(αα) των περ. β', γ' και ε' της παρ. 3, στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας, που εκτείνεται στον νομό Αττικής, εντός των ορίων των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Πειραιώς, Περάματος, Κορυδαλλού, Αίγινας, Σπετσών, Πόρου, Ύδρας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Αλί-μου, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω και
(ββ) της περ. γ' της παρ. 3 στον τομέα των πετρελαιοειδών, στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου.
Γραφείο του Τμήματος Γ' - Εποπτείας και Τελωνειακής Υποστήριξης λειτουργεί στο Γ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, με αρμοδιότητα την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στις Τελωνειακές και άλλες Αρχές και την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας».

ββ) Προσθέτουμε νέα παράγραφο 7, η οποία έπεται της παραγράφου 6, ως εξής:
«7. Με ειδική εντολή των Προϊσταμένων των Χημικών Υπηρεσιών (Χ.Υ.) Αιγαίου, Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να ανατίθεται σε υφιστάμενα Τμήματα και Αυτοτελή Γραφεία των οικείων Χημικών Υπηρεσιών, τα οποία ασκούν τις αρμοδιότητες της περ. γ' της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, η άσκηση των αρμοδιοτήτων των υποπερ. ββ, γγ' και δδ' της ως άνω περ. γ' και πέραν των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης».

Β. α) Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 (Β' 968 και 1238) απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1114121 ΕΞ 2017/27.7.2017 (Β' 2681) και Δ.ΟΡΓ. Α 1159956 ΕΞ 2017 (Β' 3861) όμοιες.

β) Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2017

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΕΦΚΑ αριθμ. πρωτ.: Τ01/652/1/2018 Οδηγίες σχετικά με αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου. Λόγω θανάτου συνταξιούχου σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Ν. 4387/16

Previous: Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1192187 ΕΞ 2017 Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 (Β' 968 και 1238) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως προς την σύσταση Τμήματος στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, τον ανακαθορισμό καθ' ύλην αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, την μετατροπή του Αυτοτελούς Γραφείου της Χημικής (Χ.Υ.) Υπηρεσίας Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του κράτους σε γραφείο και υπαγωγή του σε τμήμα της ίδιας υπηρεσίας και την παροχή της δυνατότητας άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων ορισμένων Χημικών Υπηρεσιών από υφιστάμενες οργανικές μονάδες τους, πέραν των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, εντός της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας Χημικής Υπηρεσίας
$
0
0
ΑΘΗΝΑ 08 / 01 / 2018
Τ01/652/1

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 22 ΑΘΗΝΑ   
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2103666320
FAX: 2103666010   

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : Οδηγίες σχετικά με αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου. Λόγω θανάτου συνταξιούχου σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Ν. 4387/16.


ΣΧΕΤ : α) Το 202862/2017 έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ με τις συνημμένες οδηγίες και διευκρινίσεις.
β) Το Τ01/652/74/22-11-2017 ΓΕ μας με τα συνημμένα έγγραφα του ΕΤΕΑΕΠ. 

Σας κοινοποιούμε προς γνώση και εφαρμογή το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ, με το οποίο παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις, σχετικά με τον χειρισμό των αιτημάτων μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, για θανάτους μετά την 12/5/2016.

Παρακαλούμε για την άμεση διεκπεραίωση των εκκρεμών περιπτώσεων σύμφωνα με τις εν λόγω οδηγίες.



Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΑ ΓΑΤΗ -ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Αριθ. πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1002494 ΕΞ 2018 Κοινοποίηση Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2298 - για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης

$
0
0
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.:ΔΤΔ Γ 1002494 ΕΞ 2018
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο:210 6987 443
Fax:210 6987 459
E-Mail:dtd@2001.syzefxis.gov.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2298 - για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης


ΣΧΕΤ.: α. Το με αρ. πρωτ. 2070/138814/ 22-12-2017 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
β. Η με αρ. πρωτ. ΔΤΔ Γ 1110936 ΕΞ 2017/ 17-07-2017 ΕΔΥΟ «Απαγορεύσεις και Περιορισμοί - Ασφάλεια τροφίμων - Τροποποίηση του Παραρτήματος Ι του Καν. (ΕΚ) 669/2009 «για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 882/2004 όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης -Κοινοποίηση Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1142»
γ. Η με Α.Π. Δ19Α 5003461 ΕΞ 2010 / 25-1-2010 ΕΔΥΟ «Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΚ) 669/2009...»
δ. Η με Α.Π. Δ19Α 5035045 ΕΞ 2011 / 17-8-2011 «Διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή του Καν. 669/2009.»

Σε συνέχεια του ανωτέρω (α) σχετικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας κοινοποιούμε τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2298, με τον οποίο τροποποιείται ο Καν. (ΕΚ) 669/2009, σχετικά με τους αυξημένους ελέγχους στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.

Ειδικότερα, με τον Κανονισμό 2017/2298, ο οποίος εφαρμόζεται από 01-01-2018, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στον Κανονισμό (ΕΚ) 669/2009:
• Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του Καν. (ΕΚ) 669/2009 αντικαθίσταται όπως περιγράφεται στο άρθρο 1, παράγραφος 1 του Εκτελεστικού Κανονισμού 2017/2298 της Επιτροπής.
• Το Παράρτημα I του Καν. (ΕΚ) 669/2009, αντικαθίσταται από το Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) 2017/2298. 

Παράλληλα, η ανωτέρω (β) σχετική παύει να ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι θ είσοδος των ειδών του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) 669/2009 στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ επιτρέπεται μόνο μέσω των Καθορισμένων Σημείων Εισόδου. Ως εκ τούτου, οι τελωνειακές Αρχές στα σημεία εισόδου παρακαλούνται για την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με τις κατά τόπο αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος ελεγχόμενων εμπορευμάτων από μη Καθορισμένα Σημεία Εισόδου, αλλά και η είσοδος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, εμπορευμάτων μη συμμορφούμενων με τις διατάξεις του εν λόγω Κανονισμού.




Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Άρθρα Περιπτώσεις απόδοσης του ΦΠΑ από τον αγοραστή των αγαθών ή το λήπτη των υπηρεσιών (αντιστροφή υποχρέωσης)

$
0
0



Περιπτώσεις απόδοσης του ΦΠΑ από τον αγοραστή των αγαθών ή το λήπτη των υπηρεσιών (αντιστροφή υποχρέωσης)


Του Γεωργίου Εμμ. Σγουράκη
Msc στη Λογιστική και Ελεγκτική, ΣΟΛ Α.Ε.


Με το άρθρο 67 του ν. 4484/2017 προστίθενται δύο νέες παράγραφοι 5 και 6 στο άρθρο 39α του κώδικα ΦΠΑ, με έναρξη ισχύος από 01.08.2017. Σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 5, για παραδόσεις από υποκείμενο στο φόρο σε άλλο υποκείμενο συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο αγοραστής των συσκευών αυτών. Με αφορμή την ανωτέρω προσθήκη στο άρθρο 39α του Κώδικα ΦΠΑ, το παρόν άρθρο σκοπό έχει να παρουσιάσει τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών ή ο λήπτης των υπηρεσιών (αντιστροφή υποχρέωσης).

Η απόδοση του ΦΠΑ γίνεται μέσω της δήλωσης ΦΠΑ της περιόδου που αφορά η πράξη, με τη διαδικασία της «χρεωπίστωσης», δηλαδή η αξία που αντιστοιχεί στη συναλλαγή θα περιληφθεί τόσο στο σκέλος των εκροών όσο και σε αυτό των εισροών, εφόσον ο αγοραστής έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Αντίστοιχα ο φόρος που αναλογεί θα περιληφθεί τόσο στο φόρο των εισροών όσο και σε αυτόν των εκροών.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φόρος αποδίδεται από τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών είναι έξι, οι τέσσερις εξ αυτών ορίζονται στο άρθρο 39α του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει σήμερα, ενώ άλλες δύο έχουν θεσπιστεί με υπουργικές αποφάσεις. Επιγραμματικά οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

α) Ειδικό καθεστώς ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, με έναρξη ισχύος από 01.01.2007.

β) Ειδικό καθεστώς μεταβίβασης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, με έναρξη ισχύος από 01.01.2011.

γ) Εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα προς αναθέτουσες αρχές, με έναρξη ισχύος από 08.08.2014.

δ) Παραδόσεις κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών, με έναρξη ισχύος 01.08.2017.

ε) Εισαγωγή ή αγορά στο εσωτερικό καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τις αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, με έναρξη ισχύος από 05.05.1987.

στ) Λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας, τα οποία συμβάλλονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό της, με έναρξη ισχύος από 08.04.1997.

Ακολουθεί ανάλυση των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο φόρος αποδίδεται από το λήπτη των αγαθών ή υπηρεσιών.

α) Ειδικό καθεστώς ανακυκλώσιμων απορριμμάτων

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 το άρθρου 39α «Οι υποκείμενοι στο φόρο που πραγματοποιούν σε άλλους υποκείμενους παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως αυτά καθορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, θεωρείται ότι διενεργούν πράξεις απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ το φορολογικό στοιχείο που εκδίδουν.

Υποχρεούνται όμως να αναγράφουν στο στοιχείο αυτό την ένδειξη «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών».

Ως παράδοση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για τις διατάξεις του ΦΠΑ νοούνται οι παραδόσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 39α. Οι παραδόσεις αυτές είναι:

1. παραδόσεις απορριμμάτων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, αποκομμάτων και άλλων χρησιμοποιημένων υλικών,
2. παραδόσεις ημικατεργασμένων προϊόντων από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα,
3. παραδόσεις υπολειμμάτων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών αποτελούμενων από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, κράματα, σκουριές, φολίδες ή τέφρα και βιομηχανικών υπολειμμάτων που περιέχουν μέταλλα ή κράματα μετάλλων,
4. παραδόσεις ξεσμάτων και αποκομμάτων, απορριμμάτων και χρησιμοποιούμενων ανακυκλώσιμων υλικών αποτελούμενων από υαλοθραύσματα, γυαλί, χαρτί, χαρτόνι, ράκη, οστά, δέρμα φυσικό ή τεχνητό, διφθέρες, ακατέργαστα δέρματα και δορές, τένοντες και νεύρα, σπάγκους, σχοινιά και παλαμάρια, καλώδια, καουτσούκ και πλαστικές ύλες,
5. παραδόσεις αποκομμάτων και απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία πρώτων υλών,
6. παραδόσεις των υλικών που αναφέρονται στις περιπτώσεις 1 έως και 5 μετά από καθαρισμό, στίλβωση, διαλογή, κοπή, τεμαχισμό και συμπίεση.

Στην έννοια των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα πριονίδια, τα ρινίσματα σιδήρου, τα χρησιμοποιημένα χαρτοκιβώτια, τα άχρηστα βιβλία εκδοτικής επιχείρησης, το παλιό ηλεκτρολογικό υλικό της ΔΕΗ, τα καλώδια, οι χρησιμοποιημένες παλέτες, τα πλήρως απαξιωμένα πάγια στοιχεία επιχείρησης που δε χρησιμοποιούνται, τα καμένα λάδια κλπ, εφόσον παραδίδονται ως απορρίμματα και προορίζονται προς ανακύκλωση.

Περαιτέρω με την ΠΟΛ.1049/15.3.2007 δίδονται παραδείγματα πράξεων που αποτελούν παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καθώς και πράξεων οι οποίες δεν αποτελούν παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, ως παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων χαρακτηρίζονται:
- Η παράδοση πλήρως απαξιωμένου φορτηγού Δ.Χ. ως παλιοσίδερα σε πρόσωπο που ασκεί ως δραστηριότητα την εμπορία παλαιών σιδήρων.
- Η παράδοση πριονιδίου σε εργοστάσιο κατασκευής μοριοσανίδων.
- Η παράδοση καταλοίπων παραγωγικής δραστηριότητας αλουμινίου σε βιομηχανία που τα ανακυκλώνει.
- Η παράδοση χρησιμοποιημένων λιπαντικών από συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων, το οποίο συλλέγει από πελάτες του τα υλικά αυτά, σε βιομηχανία που τα ανακυκλώνει. Σημειώνεται ότι το συνεργείο στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχει δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την πραγματοποίηση αυτών των πράξεων, υποχρέωση που υπάρχει για όλους τους υποκείμενους σε κάθε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας.
- Η παράδοση παλαιών σιδήρων σε έμπορο με αντίστοιχη δραστηριότητα (πωλήσεις προς ανακύκλωση) ύστερα από διαλογή, κοπή και συμπίεση τους.

Αντιθέτως δεν υπάγονται στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ οι περιπτώσεις:

- Η παράδοση πλήρως απαξιωμένου φορτηγού Δ.Χ. σε επιχείρηση εμπορίας μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.
- Η πώληση χρησιμοποιημένων παλετών σε επιχείρηση που τις επισκευάζει και τις μεταπωλεί.
- Η πώληση πριονιδίου σε συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων για την καθαριότητα του.
- Η πώληση ρακών (κομμάτια υφασμάτων) σε συρματοποιία.
- Η πώληση καθαρού χαλκού από επιχειρήσεις που είναι βιοτεχνικές και παράγουν το αγαθό αυτό ύστερα από επεξεργασία ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (καλώδια κλπ).

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, ένα αγαθό υπάγεται στις περί απαλλαγής από το ΦΠΑ διατάξεις κατά την έννοια του άρθρου 39α του κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), εφόσον τηρούνται αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Η παράδοση του αγαθού να γίνεται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, σε άλλο υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο.
2. Το αγαθό που παραδίδεται να περιλαμβάνεται στα ανακυκλώσιμα απορρίμματα όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 39α και διευκρινίστηκαν με την ΠΟΛ 1049/2007 και
3. Η παράδοση του αγαθού να προορίζεται για ανακύκλωση, δηλαδή για επαναφορά του αγαθού στην αρχική του μορφή (ως πρώτη ύλη) και την περαιτέρω αξιοποίησή τους στην παραγωγή νέων προϊόντων. Η προϋπόθεση αυτή διασφαλίζεται, κατά την παράδοση του αγαθού από τον πωλητή, από την δραστηριότητα του λήπτη των αγαθών η οποία πρέπει να είναι σχετική με τον κλάδο της ανακύκλωσης, δηλαδή ο λήπτης πρέπει να είναι είτε έμπορος ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, είτε βιοτεχνική ή βιομηχανική επιχείρηση που επεξεργάζεται το αγαθό με σκοπό την ανακύκλωσή του1.

Επιπλέον:

α) Τα αγαθά που παραδίδονται βάσει των διατάξεων του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο πρέπει να ανήκουν στην κυριότητά του. Συνεπώς το πρόσωπο αυτό συλλέγει, αγοράζει ή διαθέτει τα αγαθά αυτά ως κατάλοιπο άσκησης της δραστηριότητάς του.

β) Σε κάθε περίπτωση παράδοσης καταλοίπων προκειμένου να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39α, θα πρέπει τα αγαθά αυτά να προορίζονται προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προϋπόθεση 3 ανωτέρω. Είναι φανερό ότι η προϋπόθεση αυτή δεν τηρείται στην περίπτωση που τα υπολείμματα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Οι πράξεις παράδοσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων εξομοιώνονται με πράξεις λήπτη για τον αγοραστή και θα αντιμετωπίζονται σαν απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους για τον πωλητή και ο πωλητής δεν θα επιβαρύνει με ΦΠΑ το φορολογικό στοιχείο που θα εκδώσει, θα αναγράψει όμως την ένδειξη «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών», ενώ θα συμπεριλάβει τις ανωτέρω πωλήσεις στον Κωδ. 349 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο αγοραστής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων θα πρέπει να είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο και να υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ Ο αγοραστής είναι υπόχρεος για την καταβολή του φόρου (αντιστροφή της υποχρέωσης). Η απόδοση του φόρου που αναλογεί γίνεται μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (Κωδ. 303)2 ή (Κωδ. 306) όσο και των εισροών (Κωδ. 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (Κωδ. 333) ή (Κωδ. 336) όσο και το φόρο εισροών (Κωδ. 386) της ίδιας φορολογικής περιόδου.

β) Ειδικό καθεστώς μεταβίβασης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 το άρθρου 39α «Αν μεταβιβαστούν σε άλλο υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ (L 275/25.10.2003) «σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και την τροποποίηση της Οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου», ο φόρος καταβάλλεται από τον λήπτη. Ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών σχετικά με τις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των υπηρεσιών.»

Η ανωτέρω παράγραφος προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 27 του Ν. 3943/2011 και ισχύει από 01.01.2011. Πρόκειται για τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας, που αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την 2003/87/ΕΚ Οδηγία. Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης δίδονται στην παρ. 8 της ΠΟΛ.1150/14.7.2011.

Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση των εν λόγω δικαιωμάτων συνιστά παροχή υπηρεσίας, η οποία στην περίπτωση διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ υποκειμένων στο φόρο, φορολογείται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με το γενικό κανόνα του άρθρου 14 παρ. 2α του Κώδικα ΦΠΑ και ο φόρος καταβάλλεται με το μηχανισμό της αντιστροφής της υποχρέωσης (χρεοπίστωση από το λήπτη). Με τις διατάξεις της παρ. 3 του κώδικα ΦΠΑ ορίζεται ότι ο μηχανισμός της αντιστροφής της υποχρέωσης εφαρμόζεται και στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ υποκειμένων εντός της χώρας.

Επομένως ο πωλητής υποκείμενος στο φόρο και εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας που μεταβιβάζει δικαιώματα εκπομπής αερίων σε άλλον υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο επίσης στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα επιβαρύνει με ΦΠΑ το φορολογικό στοιχείο που θα εκδώσει θα αναγράψει όμως την ένδειξη «`Αρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των υπηρεσιών», ενώ θα συμπεριλάβει τις ανωτέρω πωλήσεις στον Κωδ. 349 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο αγοραστής των δικαιωμάτων (λήπτης των υπηρεσιών) υποκείμενος στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας είναι υπόχρεος για την καταβολή του φόρου. Η απόδοση του φόρου που αναλογεί γίνεται μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (Κωδ. 303) ή (Κωδ. 306) όσο και των εισροών (Κωδ. 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (Κωδ. 333) ή (Κωδ. 336) όσο και το φόρο εισροών (Κωδ. 386) της ίδιας φορολογικής περιόδου.

γ) Εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα προς αναθέτουσες αρχές


Σύμφωνα με την παράγραφο 4 το άρθρου 39α «Στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2β3, προς αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια των προεδρικών διαταγμάτων 59/2007 (Α' 63) και 60/2007 (Α' 64), υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω αρχές είναι κύριοι των έργων και υποκείμενοι στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης, ο φόρος καταβάλλεται από τον λήπτη. Ο υποκείμενος που εκτελεί τις εργασίες του προηγούμενου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά (Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης). Από τις ανωτέρω διατάξεις, εξαιρούνται τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα του άρθρου 100 του Κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013, καθώς και τα μεγάλα έργα του άρθρου 39 του Κανονισμού 1083/2006 του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2006. Η έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από 8.8.2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρ. 10 του ν. 4281/2014. Οι υποκείμενοι που έχουν ήδη εκδώσει φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ κατά τα προβλεπόμενα στις παραπάνω διατάξεις του ν. 4281/2014, εκδίδουν τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία, ανακαλούν τυχόν αιτήσεις επιστροφής, υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και καταβάλλουν τον οφειλόμενο φόρο έως και 31 Δεκεμβρίου 2015 χωρίς τόκους, επιβαρύνσεις ή άλλες κυρώσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις, αυτές για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ τόσο από τους εκδότες όσο και από τους λήπτες των συμπληρωματικών τιμολογίων δεν έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013).»

Η ανωτέρω παράγραφος προστέθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 του Ν. 4281/2014, τροποποιήθηκε με τους νόμους 4339/2015 και 4351/2015 και ισχύει από 08.08.2014 σύμφωνα με το άρθρο 253 του ιδίου νόμου. Περαιτέρω διευκρινίσεις δόθηκαν με τις Πολ 1253/2014 και 1264/2015

Η αντιστροφή της υποχρέωσης απόδοσης του ΦΠΑ εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2β' του Κώδικα ΦΠΑ, δηλ. στις περιπτώσεις τεχνικών έργων, προς αναθέτουσες αρχές των Π.Δ.59/2007 και 60/2007, εφόσον οι αναθέτουσες αυτές αρχές είναι κύριοι των τεχνικών έργων και υποκείμενοι στο φόρο για την εκμετάλλευση του εν λόγω έργου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Οι ανωτέρω πράξεις θεωρούνται πράξεις λήπτη για την αναθέτουσα αρχή-αποδέκτη των κατασκευαστικών εργασιών και πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών για τον υποκείμενο που τις εκτελεί δηλ. τον εργολάβο που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες.

Για την υπαγωγή στην ανωτέρω διάταξη, απαραίτητες προϋποθέσεις, που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, είναι:

1) να πρόκειται για κατασκευαστικές εργασίες του άρθρου 6 παρ. 2β',
2) να παρέχονται προς τις αναθέτουσες αρχές των π.δ. 59/2007 και 60/2007,
3) αυτές οι αρχές να είναι κύριοι των έργων που κατασκευάζονται υπό την έννοια ότι το τεχνικό έργο αποτελεί επενδυτικό αγαθό της αναθέτουσας αρχής και
4) οι εν λόγω αρχές να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο έργο σε φορολογητέα δραστηριότητα, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

Ενδεικτικά έργα που υπάγονται στην έννοια του άρθρου 6.2.β και ανατίθενται από τις αρχές των π.δ. 59/2007 και 60/2007 είναι:

- Χώροι επεξεργασίας, διαλογής, εκμετάλλευσης και διάθεσης κάθε είδους αποβλήτων (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ)
- Εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης ή και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων
- Φράγματα και αγωγοί μεταφοράς
- Αρδευτικά δίκτυα
- Γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις
- Δεξαμενές και διυλιστήρια
- Εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης
- Δίκτυα συλλογής και μεταφοράς υγρών αποβλήτων
- Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων
- Αντλητικά συγκροτήματα και δίκτυα διανομής ενέργειας
- Συγκοινωνιακές και μεταφορικές υποδομές.

Ως Αναθέτουσες Αρχές του π.δ. 59/2007 (που αφορά διαδικασίες σύναψης συμβάσεων στους τομείς ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών) που καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του φόρου ως λήπτες αγαθών (τεχνικών έργων), εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, αναφέρονται στο εν λόγω π.δ. οι ακόλουθες:


- το κράτος
- οι αρχές, τοπικές ή περιφερειακές ,
- οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και
- οι ενώσεις μιας ή περισσότερων από τις προαναφερόμενες αρχές ή οργανισμούς δημοσίου δικαίου

Ως «οργανισμός δημοσίου δικαίου» θεωρείται κάθε οργανισμός, ο οποίος έχει συσταθεί με συγκεκριμένο σκοπό την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν εμπίπτουν στο βιομηχανικό ή εμπορικό τομέα, έχει νομική προσωπικότητα, και του οποίου η δραστηριότητα χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το κράτος ή τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή του οποίου η διαχείριση υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από τους οργανισμούς αυτούς ή περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού, του διευθυντικού ή του εποπτικού συμβουλίου του διορίζεται από το κράτος, τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Ως Αναθέτουσες Αρχές του π.δ. 60/2007 (που αφορά διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) που καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του φόρου ως λήπτες αγαθών (τεχνικών έργων), εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, αναφέρονται στο εν λόγω π.δ. οι ακόλουθες:

- το κράτος
- οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης
- οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και
- οι ενώσεις μιας ή περισσότερων από αυτές τις αρχές ή τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου

Ως «οργανισμός δημοσίου δικαίου», νοείται κάθε οργανισμός:

α) ο οποίος έχει συσταθεί με συγκεκριμένο σκοπό την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν εμπίπτουν στον βιομηχανικό ή εμπορικό τομέα.
β) ο οποίος έχει νομική προσωπικότητα, και
γ) η δραστηριότητα του οποίου χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το κράτος, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, ή η διαχείριση του οποίου υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από τους οργανισμούς αυτούς, ή του οποίου περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού, του διευθυντικού ή του εποπτικού συμβουλίου, διορίζεται από το κράτος, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή από άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου περιλαμβάνονται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ του π.δ. 60/2007:

α) Οι δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς.
β) Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά το 50 % τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού των ή των οποίων το εταιρικό κεφάλαιο ανήκει κατά 51 %, τουλάχιστον, στο κράτος.
γ) Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οποιασδήποτε βαθμίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε περιφερειακές ενώσεις δήμων, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, και σε υπό το στοιχείο β) νομικά πρόσωπα, ή επιχορηγούνται τακτικά από αυτά, κατά το 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού των, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις ή με το καταστατικό τους, ή τα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα που κατέχουν τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου αυτών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Για την ευχερή διαπίστωση ότι ο λήπτης των κατασκευαστικών εργασιών είναι αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με τα ανωτέρω προεδρικά διατάγματα, με σκοπό τη διευκόλυνση των συμβαλλομένων (εργολάβου και λήπτη) και της φορολογικής διοίκησης, στις συμβάσεις που υπογράφονται εφεξής, σκόπιμο είναι να αναφέρεται ρητά ότι ο λήπτης και κύριος του έργου αποτελεί αναθέτουσα αρχή των π.δ. 59/2007 και 60/2007.

Ο υποκείμενος στο φόρο εργολάβος που εκτελεί κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν θα επιβαρύνει με ΦΠΑ το φορολογικό στοιχείο που θα εκδώσει θα αναγράψει όμως την ένδειξη «`Αρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των υπηρεσιών». Ο υποκείμενος στο φόρο εργολάβος έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, καθώς πρόκειται για πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους και θα εμφανιστούν στον Κωδ. 349 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Η αναθέτουσα αρχή που καθίσταται υπόχρεη προς απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεδομένου ότι έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, καθώς το έργο χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα, καταβάλλει το φόρο στο δημόσιο με χρεοπίστωση, δηλαδή η φορολογητέα αξία και ο αναλογών φόρος καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται για την αντίστοιχη φορολογική περίοδο έκδοσης των φορολογικών παραστατικών, τόσο στις εκροές (Κωδ. 303) ή (Κωδ. 306), όσο και στις εισροές (Κωδ. 366) και στον αντίστοιχο συντελεστή (Κωδ. 333) ή (Κωδ. 336) και Κωδ. (386). Με τον ανωτέρω μηχανισμό της χρεοπίστωσης, η αναθέτουσα αρχή, δεν εκταμιεύει ποσό προς απόδοση ΦΠΑ στο Δημόσιο, αφού το ποσό που οφείλει να αποδώσει συμψηφίζεται στην ίδια δήλωση (του άρ-θρου 38 του Κωδ. ΦΠΑ) με το ίδιο ποσό που δικαιούται να εκπέσει, εφόσον υπάρχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης.

Εννοείται ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης επειδή το κατασκευαστικό έργο χρησιμοποιείται, τόσο σε δραστηριότητες με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και σε δραστηριότητες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, το δικαίωμα έκπτωσης τελικά προσδιορίζεται με βάση την pro-rata που προβλέπεται στο άρθρο 31 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή το ποσό του φόρου που δεν εκπίπτει αναγράφεται στον (Κωδ. 411) της δήλωσης ΦΠΑ.

δ. Παραδόσεις κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 39α «Για τις παραδόσεις, από υποκείμενο στο φόρο σε άλλον υποκείμενο, κινητών τηλεφώνων, ήτοι συσκευών που έχουν κατασκευαστεί ή προσαρμοστεί για χρήση σε αναγνωρισμένο δίκτυο και λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιούνται ή όχι για άλλους σκοπούς, καθώς και κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών, ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Ο υποκείμενος που παραδίδει τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Αρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής». Οι υποκείμενοι στο φόρο που παραδίδουν ή αγοράζουν τα αγαθά της παρούσας παραγράφου, υποχρεούνται σε αναφορά στοιχείων για τις εν λόγω παραδόσεις ή αγορές.»

Η ανωτέρω παράγραφος προστέθηκε με το άρθρο 67 του Ν. 4484/2017 και ισχύει από 01.08.2017, σύμφωνα με το άρθρο 85 του ιδίου νόμου. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση της σχετικής δυνατότητας που δίδεται στα κράτη μέλη από το άρθρο 199α4 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών δίδονται με την ΠΟΛ.1150/2017.

Μια πράξη εντάσσεται στις ανωτέρω διατάξεις, εάν κι εφόσον συντρέχουν σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις:

α) Αφορούν αγαθά που παραδίδονται μεμονωμένα ή ως ενιαίο σύνολο, τα οποία κατατάσσονται στους κατωτέρω κωδικούς του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (Συνδυασμένη Ονοματολογία - Σ.Ο., καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει για το 2017 με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1821):
- Κινητά τηλέφωνα: «85171200».
- Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».
- Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».

β) Ο αντισυμβαλλόμενος είναι υποκείμενος στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του.

γ) Αφορούν παραδόσεις αγαθών που έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της Χώρας και δεν απαλλάσσονται ή δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ βάσει λοιπών διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ

Οι παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενες πράξεις δεν υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ και δεν εφαρμόζεται η αντιστροφή της υποχρέωσης:
- Οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, οι εισαγωγές, οι λιανικές πωλήσεις καθώς και οι αυτοπαραδόσεις των αγαθών αυτών.
- Παραδόσεις ανταλλακτικών και αξεσουάρ των ανωτέρω αγαθών εφόσον πωλούνται μεμονωμένα.
- Παραδόσεις ηλεκτρονικών συσκευών κατάλληλων για διενέργεια πληρωμών μέσω καρτών που χρησιμοποιούνται ως μέσα πληρωμής «POS», με ή χωρίς κάρτα κινητής τηλεφωνίας (δασμολογική κλάση 8470).
- Παραδόσεις ηλεκτρονικών συσκευών με τον διακριτικό χαρακτήρα «PDAs» και «HANDY TERMINALS» με ή χωρίς κάρτα κινητής τηλεφωνίας εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κεφ. 84, σημ. 5, κεφ. Α' έως και Ε' Δασμολογίου (κανονισμός 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει με τον καν. (ΕΕ) 2016/1821).
- Παραδόσεις συσκευών ασύρματης επικοινωνίας που δεν εμπίπτουν στην έννοια των κινητών τηλεφώνων (walkie - talkies), ή παραδόσεις ασύρματων τηλεφώνων που μπορεί να συνδέονται με ενσύρματη βάση.

Σε περίπτωση αγαθών που παραδίδονται ως ενιαίο σύνολο (ήτοι η παράδοση αγαθών που έχουν ενιαία τιμή ανεξαρτήτως του αν έχουν ενιαία συσκευασία) πρέπει να εξετάζεται εάν το ενιαίο αυτό σύνολο κατατάσσεται στις ανωτέρω δασμολογικές κλάσεις. Για την αξιολόγηση της κατάταξης ενιαίου συνόλου αγαθών στις ανωτέρω δασμολογικές κλάσεις (εφόσον περιλαμβάνονται και αγαθά που δεν ανήκουν σε αυτές) εξετάζεται η συνάφεια των αγαθών ως προς τη χρήση τους καθώς και το εάν το πρωτεύον (στο ενιαίο σύνολο) αγαθό, δηλαδή αυτό που προσδίδει τον ουσιώδη χαρακτήρα στο σύνολο και που, γενικά, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, κατατάσσεται σε αυτές.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι, η δασμολογική κατάταξη ειδών που παρουσιάζονται με τη μορφή «συνόλων» με την έννοια του Δασμολογίου, γίνεται κατ' εφαρμογή του Γενικού Κανόνα 3β) για την ερμηνεία του Δασμολογίου και των προϋποθέσεων εφαρμογής αυτού, σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., τεύχος C-105/2013), καθώς και την αριθ. ΔΔΘΕΚΑ Α 1129434 ΕΞ 2017/5.9.2017 ΕΔΥΟ (ΑΔΑ: 6ΛΧΗ46ΜΠ3Ζ-ΠΑΠ). Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι η έννοια του «συνόλου» ειδικά για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης κατ' εφαρμογή του Γενικού Κανόνα 3β), έχει την έννοια συνδυασμών ειδών που παρουσιάζονται συσκευασμένα για τη λιανική πώληση και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μαζί για την κάλυψη μιας συγκεκριμένης ανάγκης ή για την εκτέλεση συγκεκριμένης δραστηριότητας. Τα είδη αυτά υπάγονται στη δασμολογική κλάση του είδους που προσδίδει τον ουσιώδη χαρακτήρα στο σύνολο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα είδη του «συνόλου» διαχωρίζονται για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης και το καθένα υπάγεται στην κατάλληλη, κατά πε-ρίπτωση, δασμολογική κλάση.

Συναλλαγές με ιδιώτες, υποκείμενους στο φόρο που υπάγονται αποκλειστικά στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου 41, υποκείμενους στο φόρο που πραγματοποιούν αποκλειστικά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που δεν τους παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. φροντιστήρια, μικρές επιχειρήσεις του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ), καθώς και με μη υποκείμενα στο φόρο νομικά πρόσωπα δεν πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις και θα εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις.

Ο υποκείμενος στο φόρο εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας που παραδίδει σε άλλον υποκείμενο στο φόρο επίσης εγκατεστημένου στο εσωτερικό της χώρας, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες για παιχνίδια, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητούς υπολογιστές κι εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω, δεν θα επιβαρύνει με ΦΠΑ το φορολογικό στοιχείο που θα εκδώσει θα αναγράψει όμως την ένδειξη «`Αρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής». Ο υποκείμενος στο φόρο πωλητής έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, καθώς πρόκειται για πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους και θα εμφανιστούν στον (Κωδ. 349) της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Ο πωλητής έχει σε κάθε περίπτωση υποχρέωση ελέγχου των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων και των προϋποθέσεων που ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 39α. Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του υποκείμενου και του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, δηλαδή ότι είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ο πωλητής έχει υποχρέωση να ζητά από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής) και να ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας αυτού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες). Οι εκπρόσωποι των υποκειμένων/αγοραστών προσκομίζουν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν την νομιμοποίηση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με ΦΠΑ Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών, θα δημιουργηθεί κατάλληλη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση του πωλητή εξαντλείται με την επιβεβαίωση της ιδιότητας του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου και δεν εξετάζεται από τον πωλητή τι είδους χρήση θα γίνει από τον υποκείμενο (δηλαδή εάν είναι στα πλαίσια της δραστηριότητάς του με δικαίωμα έκπτωσης ή όχι, ή ιδιωτική). Η χρήση του αγαθού από τον αγοραστή αποτελεί αντικείμενο ελέγχου της φορολογικής διοίκησης. Για το σκοπό αυτό οι υποκείμενοι/αγοραστές που πραγματοποιούν αντίστοιχες συναλλαγές/αγορές δύναται να ελέγχονται δειγματοληπτικά και με τυχαίο τρόπο, ετησίως, κατά την κρίση της φορολογικής διοίκησης.

Από την πλευρά του ο αγοραστής των ηλεκτρονικών συσκευών της παρ. 5, υποκείμενος στο φόρο και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω πραγματοποιεί πράξη λήπτη, καθίσταται υπόχρεος για την καταβολή του φόρου που αναλογεί, με δικαίωμα έκπτωσης επίσης του φόρου αυτού, εφόσον η απόκτηση των συγκεκριμένων αγαθών θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση πράξεων που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών Η απόδοση του φόρου που αναλογεί γίνεται μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (Κωδ. 303) ή (Κωδ. 306) όσο και των εισροών (Κωδ. 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (Κωδ. 333) ή (Κωδ. 336) όσο και το φόρο εισροών (Κωδ. 386) της ίδιας φορολογικής περιόδου.

Εάν ο αγοραστής υπάγεται στο κανονικό καθεστώς και διενεργεί παράλληλα πράξεις με και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους και το εν λόγω αγαθό χρησιμοποιείται από κοινού για την πραγματοποίηση των ανωτέρω πράξεων, ήτοι δεν υπάρχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης, το ποσό προς έκπτωση τελικά προσδιορίζεται με βάση το ποσοστό δικαιώματος έκπτωσης (pro-rata) που προβλέπεται στο άρθρο 31 του Κώδικα ΦΠΑ

ε. Εισαγωγή ή αγορά στο εσωτερικό καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τις αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ καθώς και

στ. Λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας, τα οποία συμβάλλονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό της.

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε σε 2 περιπτώσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 39α του Κώδικα ΦΠΑ, αντιμετωπίζονται όμως και αυτές ως πράξεις λήπτη. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:

α) Εισαγωγή ή αγορά στο εσωτερικό καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τις αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Π.2869/ 2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 και

β) Λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας, τα οποία συμβάλλονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό της σύμφωνα με την ΠΟΛ.1128/8.4.1997.

Σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987 «Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην εισαγωγή ή την αγορά στο εσωτερικό καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εν γένει εξοπλισμού που πραγματοποιείται από βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, καταβάλλεται από τον ίδιο τον επενδυτή (εισαγωγέα-αγοραστή) με την πρώτη προσωρινή δήλωση, που υποβάλλεται μετά την εισαγωγή ή αγορά».

Ο όρος καινούργιος μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός περιλαμβάνει κυρίως τα μηχανήματα, εξαρτήματα και λοιπά όργανα, καθώς και τα ανταλλακτικά αυτών εφόσον εισάγονται ή αγοράζονται μαζί με τα μηχανήματα ή λοιπά όργανα. Επίσης, στην έννοια του παραπάνω εξοπλισμού περιλαμβάνονται και τα θερμοκήπια, θερμαινόμενα ή μη, καθώς και τα μηχανήματα, εξαρτήματα, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές και λοιπά όργανα που συγκροτούν θερμαινόμενα ή μη θερμοκήπια.

Περαιτέρω σύμφωνα με την ΠΟΛ.1206/30.12.2010 και ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις διατάξεις της Κ.Υ.Α. Π.2869/2389/ ΠΟΛ.137/4.5.1987, υπάγονται όχι μόνο τα πάγια που έχουν το χαρακτήρα μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και τα έπιπλα, ο λοιπός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα των επιχειρήσεων αυτών, εφόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) όπως ισχύει, υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους.

Ο αγοραστής υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο οικονομικό έφορο με την οποία ζητάει έγκριση για εισαγωγή ή αγορά χωρίς την καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ. Ο οικονομικός έφορος αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της Κ.Υ.Α. Π.2869/2389/ ΠΟΛ.137/4.5.1987 χορηγεί τη σχετική βεβαίωση. Σε περίπτωση εισαγωγής, το τελωνείο στο οικείο παραστατικό θα χρεώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, τον οποίο όμως δε θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη «Ο αναλογών ΦΠΑ θα καταβληθεί με την προσωρινή δήλωση του επενδυτή βάσει της απόφασης Π.2869/2389/4.5.1987».

Σε περίπτωση αγοράς από υποκείμενο στο εσωτερικό της χώρας, η προμηθεύτρια επιχείρηση θα εκδώσει παραστατικό πώλησης, στο οποίο θα χρεώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, τον οποίο δε θα εισπράξει, αναγράφοντας σ' αυτό την ένδειξη «Δεν εισπράττεται ΦΠΑ-Υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής με την προσωρινή δήλωση βάσει της απόφασης Π.2869/2389/04.05.1987».

Ο αγοραστής καθίσταται υπόχρεος για την καταβολή του φόρου, η οποία γίνεται μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Η αξία του αποκτηθέντος εξοπλισμού προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (Κωδ. 303) ή (Κωδ. 306) όσο και των εισροών (Κωδ. 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (Κωδ. 333) ή (Κωδ. 336) όσο και το φόρο εισροών (Κωδ. 386) της ίδιας φορολογικής περιόδου. Ο πωλητής των επενδυτικών αγαθών εμφανίζει τις πωλήσεις επενδυτικών αγαθών με την ΠΟΛ 2869/1987 απόφαση σαν απαλλασσόμενες πωλήσεις5 με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (Κωδ. 349)

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1128/8.4.1997, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1015/14.1.2000 «Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην παράδοση προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή στα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας, στην εισαγωγή ή στην ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και στη λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από αυτά και είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της σύμβασης ανάθεσης ερευνητικών προγραμμάτων που ανατίθενται σ' αυτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εκτελούνται για λογαριασμό της, καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών ή το λήπτη των υπηρεσιών»

Η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής από τον οικονομικό έφορο, ομοιάζει με την ανωτέρω περίπτωση εισαγωγής ή αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΠΟΛ.1128/8.4.1997 ο φόρος που αναλογεί στα αγαθά που εισάγονται ή αγοράζονται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη λήψη υπηρεσιών που ορίζονται στα άρθρα 3 και 4 προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών, όσο και των εισροών της φορολογικής περιόδου κατά την οποία αποκτήθηκαν. Ο εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας πωλητής των αγαθών ή ο παρέχων τις υπηρεσίες σε πρόσωπα του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1128/8.4.1997, που, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής, εκδίδει τα σχετικά φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ χωρίς να τον ει-σπράττει, εμφανίζει τις πράξεις αυτές κανονικά στις φορολογητέες εκροές και το φόρο που αναλογεί σ' αυτές τον αναγράφει στον οικείο κωδικό με την ένδειξη «λοιπά προστιθέμενα ποσά».
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με την νεότερη ΠΟΛ.1082/6.4.2015 με θέμα «Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 - Φ2 TAXIS)», οι εκροές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με την εν λόγω Πολ 1128/1997 αναγράφονται στον κωδ. 349 της δήλωσης μαζί με τις λοιπές εκροές που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών.

Τέλος, στο με Αρ. Πρωτ.: ΔΕΕΦ Α1060443 ΕΞ 2017 έγγραφο της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ.1 περ. β΄ του Κώδικα ΦΠΑ, στις πράξεις που εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39α δεν επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου, καθώς σε κάθε περίπτωση υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

________________

1 ο λήπτης των αγαθών αυτών θα πρέπει να έχει αντίστοιχη δραστηριότητα προκειμένου οι ανωτέρω παραδόσεις να εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 39α.
2 Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ΦΠΑ είναι εκείνος που αντιστοιχεί στη δασμολογική κλάση την οποία ανήκουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, κατά κανόνα ο κανονικός συντελεστής 24% από 01.06.2016.
3 η εκτέλεση εργασιών στα ακίνητα, με μίσθωση έργου, ανεξάρτητα αν διαθέτει τα υλικά ο εργοδότης ή ο εργολάβος. Εργασίες κατά την πιο πάνω έννοια είναι και οι εκσκαφές, οι κατεδαφίσεις, η κατασκευή οικοδομών, οδών, γεφυρών, υδραγωγείων, υδραυλικών και αποχετευτικών έργων, ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων και τεχνικών γενικά έργων, καθώς και οι συμπληρώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις και επισκευές, εκτός από τις εργασίες συνήθους συντήρησης των έργων αυτών.
4 Τα κράτη μέλη μπορούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και για ελάχιστη περίοδο δύο ετών, να προβλέπουν ότι υπόχρεος του ΦΠΑ είναι ο υποκείμενος στον φόρο προς τον οποίο πραγματοποιείται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες παραδόσεις ή παροχές:…. γ) παράδοση κινητών τηλεφώνων, ήτοι συσκευών που έχουν κατασκευασθεί ή προσαρμοσθεί για χρήση σε αναγνωρισμένο δίκτυο και λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιούνται ή όχι για άλλους σκοπούς,……. η) παροχή κονσολών για παιχνίδια, τα-μπλετών ΗΥ και φορητών υπολογιστών.
5 Ε.Δ.Υ.Ο. Π.5246/2049/ΠΟΛ.250/24.08.1988 και ΠΟΛ.1082/06.04.2015


Αριθμ. πρωτ.: ΤΑΔΚ οικ. 28/2018 Οδηγίες για έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών

$
0
0

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2018
Α.Π.: ΤΑΔΚ οικ.28/2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας : 10563 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : mpsupport@vpes.gr

Εγκύκλιος: 1/2018

ΕΞ. - ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών.


Σχετ.: α. Οι διατάξεις των άρθρων 115 -124 του ν.4483/2017 (107 Α'),
β. Οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4508/2017 (200 Α').
γ. Τα υπ. αριθμ.: 10724/4.4.2017, 22901/6.7.2017, 24806/21.7.2017, 30148/8.9.2017 και 32741/29.9.2017 έγγραφά μας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών σας ενημερώνουμε ότι κατ' εξουσιοδότηση αυτών εκδόθηκε η υπ' αριθμ. ΤΑΔΚ οικ. 5/2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3/Β 75-1-2018 και αναρτήθηκε με ΑΔΑ: 6ΞΥΝ465ΧΘ7-69Ξ.

Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της ανωτέρω ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» η 22η Ιανουαρίου 2018.

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας οι Δήμοι υποχρεούνται να προβούν σε απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν στη λειτουργία των Δημοτολογίων και των Ληξιαρχείων τους, ως ακολούθως:

Α. Λειτουργία Δημοτολογίων

Από την 12η Ιανουαρίου 2018 και ώρα 15:00 μ.μ. έως και την 21η Ιανουαρίου 2018 ώρα 15:00 μ.μ., παύει να διενεργείται οποιαδήποτε ενέργεια ενημέρωσης στα Δημοτολόγια των Δήμων της Χώρας. Δηλαδή δεν διενεργούνται εγγραφές, διορθώσεις στοιχείων, διαγραφές, συμπλήρωση στοιχείων, μεταβολές αστικής κατάστασης, ενημέρωσης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά στην καταχώριση είτε στα βιβλία δημοτολογίου είτε στις τοπικές βάσεις δημοτολογίων.

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να διενεργηθεί μόνον εγγραφή ανηλίκου σε οικογενειακή μερίδα στα χειρόγραφα βιβλία του δημοτολογίου, από τα οποία - σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις - θα εκδοθεί πιστοποιητικό, εφόσον υπάρξει αιτιολογημένη αίτηση του πολίτη η οποία θα εξεταστεί ως προς το κατεπείγον αυτής από τον οικείο Δήμο. Αυτές οι καταχωρίσεις μετά την 22η Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα στο Μητρώο Πολιτών.

Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα (12-1-2018 έως και 21-1-2018) δεν θα υφίσταται η διαλειτουργικότητα του ΟΠΣΕΔ, ως εκ τούτου δεν δύνανται να εκδίδονται βεβαιώσεις δημοτολογίου από τα ΚΕΠ της Χώρας μέσω διαλειτουργικότητας με το ΟΠΣΕΔ και να διαλειτουργούν οι υπόλοιποι φορείς.

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (βλ. έκδοση διαβατηρίου) δύναται να εκδίδονται πιστοποιητικά δημοτολογίου από τις τοπικές βάσεις δημοτολογίου και τα χειρόγραφα βιβλία δημοτολογίου. Εν όψει αυτού και αποκλειστικά για την έκδοση πιστοποιητικών, οι υφιστάμενες τοπικές εφαρμογές δημοτολογίου θα πρέπει να παραμείνουν ενεργές για το χρονικό διάστημα 12-1- 2018 έως και 21-1-2018.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί πλήρες αντίγραφο ψηφιακών δεδομένων (back up) των τοπικών συστημάτων δημοτολογίου.

Από την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών» οι οικογενειακές μερίδες που αφορούν σε Σύμφωνο Συμβίωσης θα πρέπει να καταχωριστούν κατά προτεραιότητα σε αυτό.

Από την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών» τα χειρόγραφα βιβλία δημοτολογίου που τηρούνται στους Δήμους της Χώρας κλείνονται με πράξη Δημάρχου, η οποία προσυπογράφεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο του Δήμου για τα Δημοτολόγια και φυλάσσονται επιμελώς στην έδρα του Δήμου.

Β. Λειτουργία Ληξιαρχείων

Από την 16η Ιανουαρίου 2018 και ώρα 15:00 μ.μ. παύει η λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΠ) του άρθρου 8Α του ν.344/1976 και ως εκ τούτου δεν καταχωρίζεται καμία ληξιαρχική πράξη σε αυτό και δεν εκτυπώνεται καμία πράξη από αυτό.

Όταν οι πολίτες αιτούνται Αντίγραφα Ληξιαρχικών Πράξεων θα χορηγούνται φωτοαντίγραφα από τα ήδη υπάρχοντα Ληξιαρχικά Βιβλία, είτε αυτά είναι τα χειρόγραφα ληξιαρχικά βιβλία προ της έναρξης λειτουργίας του ΠΣΛΗΠ (προ Μαΐου 2013) είτε τα εκτυπωμένα φύλλα του ΠΣΛΗΠ που πλέον μετά την έναρξη λειτουργίας του ΠΣΛΗΠ (Μάιος 2013) αποτελούν το Ληξιαρχικό βιβλίο.

Για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η μετάπτωση δεδομένων του συστήματος, δηλαδή από 17 Ιανουαρίου 2018 έως και 21 Ιανουαρίου 2018, η καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων θα γίνεται σε «χειρόγραφα» ληξιαρχικά βιβλία του άρθρου 8 του ν.344/1976, ως εκ τούτου:

I. Οι Δήμοι υποχρεούνται άμεσα να φροντίσουν για τον εφοδιασμό τους με ληξιαρχικά βιβλία, Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης και Θανάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1 και 6 του ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» (143Α'), όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 29 του ν. 3801/2009 (163 Α'), σε αριθμό έκαστο όσες και οι ληξιαρχικές τους περιφέρειες. Κάθε ληξιαρχική περιφέρεια θα τηρεί από μία πεντάδα των κύριων ληξιαρχικών βιβλίων, τα οποία θα αναγράφουν το όνομα του Δήμου και το όνομα της δημοτικής ενότητας με την οποία ταυτίζεται.

II. Τα κύρια ληξιαρχικά βιβλία (γεννήσεων, γάμων, συμφώνων συμβίωσης, θανάτων) προ της χρησιμοποιήσεώς τους, θα αριθμηθούν κατά σελίδα και θα μονογραφηθούν από τον κατά τόπο αρμόδιο Ειρηνοδίκη, όπως ορίζεται σχετικώς στην παρ.5 του άρθρου 8 του ν.344/1976, σημειουμένης σχετικής θεωρήσεως στην τελευταία σελίδα αυτών. (Υπόδειγμα 10, της με Α.Π. 7643/Κ.Δ.4/29-01-1977 εγκυκλίου με την οποία κοινοποιείται ο ν. 344/1976 και τα κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντα π.δ. 850/1976 και 943/1976 και παρέχονται οδηγίες επ' αυτών).

III. Ως αριθμός τόμου των βιβλίων αυτών θα συμπληρωθεί (με αριθμό και όχι με γράμμα), ο αριθμός που ακολουθεί τον αριθμό του ήδη κλεισμένου τόμου που αποτελείται από τα εκτυπωμένα φύλλα ληξιαρχικών πράξεων του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΠ). Δηλαδή εάν π.χ. το βιβλίο Θανάτου 2018 έχει αριθμό τόμου (1) το χειρόγραφο βιβλίο θα έχει αριθμό τόμου (2).

IV. Σε περίπτωση που ο εφοδιασμός με ληξιαρχικά βιβλία δεν είναι δυνατός λόγω έλλειψης αυτών από τα τυπογραφεία, οι ληξίαρχοι έχουν τη δυνατότητα να προεκτυπώσουν σειρά φύλλων ληξιαρχικών πράξεων (γεννήσεων, γάμου, συμφώνου συμβίωσης και θανάτου) πρότυπα των οποίων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας
στη διαδρομή: http://www.ypes.gr/el/ /Υπουργείο /Πολιτικές και δράσεις/Πληροφοριακά Συστήματα για Ληξιαρχεία και Δημοτολόγια /Υποδείγματα χειρόγραφων Ληξιαρχικών Πράξεων (17-21/1/2018) και τα οποία αφού βιβλιοδετηθούν και αριθμηθούν θα μονογραφούν από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο II της παρούσας.

V. Δεδομένου ότι τις ημέρες της μετάπτωσης οι ληξιαρχικές πράξεις συντάσσονται χειρόγραφα, προτείνεται πέραν των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου, οι ληξίαρχοι να συνιστούν στους πολίτες να δηλώσουν τα ληξιαρχικά γεγονότα, μετά την ημερομηνία έναρξης του Μητρώου Πολιτών.

VI. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών θα πρέπει να καταχωριστούν σε αυτό, το συντομότερο δυνατόν, τα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων των ανωτέρω χειρόγραφων ληξιαρχικών βιβλίων σε ειδικές φόρμες καταχώρησης ψηφιοποιημένων ληξιαρχικών πράξεων που θα είναι διαθέσιμες. Η σάρωση των εν λόγω ληξιαρχικών πράξεων θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, με προδιαγραφές που θα καθοριστούν, κατά τη διάρκεια μετάπτωσης των υπόλοιπων ψηφιοποιημένων πράξεων από τα έργα ψηφιοποιήσεων.

Μεταβολές σε Ληξιαρχικές Πράξεις (για το χρονικό διάστημα 17-21/1/2018)

1. Οι μεταβολές σε ληξιαρχικές πράξεις που εκδόθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΠ), θα επισημειώνονται χειρόγραφα στο περιθώριο των ενυπόγραφων εκτυπωμένων ληξιαρχικών πράξεων, ή όπισθεν αυτών, και θα υπογράφονται εκ μέρους του δηλούντος και του Ληξιάρχου. Μετά την έναρξη του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών», οι εν λόγω μεταβολές θα καταχωρισθούν κατά προτεραιότητα σε αυτό.

2. Οι μεταβολές σε ληξιαρχικές πράξεις που εκδόθηκαν προ της έναρξης λειτουργίας του ΠΣΛΗΠ (προ 8/5/2013), πέραν της επισημείωσης στο ληξιαρχικό βιβλίο θα καταχωρίζονται και στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιοποιημένων Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΨ) μαζί με όλα τα στοιχεία της Ληξιαρχικής Πράξης. Η λειτουργία του ΠΣΛΗΨ θα συνεχιστεί έως ότου μεταπέσουν στο Μητρώο Πολιτών οι ληξιαρχικές πράξεις από τα έργα ψηφιοποιήσεων των Ληξιαρχείων.

Κλείσιμο ληξιαρχικών βιβλίων

1. Τα υπάρχοντα ληξιαρχικά βιβλία τρέχοντος έτους (Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνου Συμβίωσης και Θανάτων) τα οποία έχουν δημιουργηθεί από εκτυπωμένα φύλλα ληξιαρχικών πράξεων του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΠ), κλείνονται με σχετική έκθεση βεβαίωσης κλεισίματος, την οποία συντάσσει ο Ληξίαρχος αμέσως μετά την τελευταία πράξη που καταχωρίστηκε στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων την 16η Ιανουαρίου 2018, αναφέροντας τον αριθμό των εγγραφών στο βιβλίο σύμφωνα με το σχετικό Υπόδειγμα (Υπόδειγμα 11 της ως άνω εγκυκλίου).

2. Τα χειρόγραφα βιβλία - τα οποία θα ανοιχτούν την 17η Ιανουαρίου 2018 και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης δεδομένων στο Μητρώο Πολιτών έως και την 2111 Ιανουαρίου 2018, θα κλείσουν μετά την τελευταία πράξη που καταχωρίσθηκε σε αυτά την 21η Ιανουαρίου 2018 με τη σύνταξη σχετικής έκθεσης όπως ανωτέρω.

3. Τα υπάρχοντα χειρόγραφα βιβλία εκθέσεων που τηρούνται στα Ληξιαρχεία της Χώρας κλείνονται με σχετική έκθεση βεβαίωσης κλεισίματος, την οποία συντάσσει ο Ληξίαρχος αμέσως μετά την τελευταία πράξη της 21ης Ιανουαρίου 2018 αναφέροντας τον αριθμό των εγγραφών στο βιβλίο σύμφωνα με το σχετικό ως ανωτέρω Υπόδειγμα. Εκθέσεις που έχουν συνταχθεί κατά τη διάρκεια μετάπτωσης δεδομένων οφείλουν να καταχωριστούν στα οικεία βιβλία που τις αφορούν.

Με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος κάθε Ληξιαρχικό Βιβλίο συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου εκθέσεων, δημιουργείται από εκτυπωμένα - από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» - φύλλα ληξιαρχικών πράξεων, τα οποία φέρουν χαρακτηριστικό ασφαλείας που παράγεται αυτόματα από το σύστημα και υπογράφονται από τον δηλούντα το γεγονός και από τον Ληξίαρχο. Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» η αρίθμηση των ληξιαρχικών πράξεων (και των εκθέσεων) θα ξεκινήσει από τον αριθμό ένα (1) και ως αριθμός τόμου θα συμπληρωθεί (με αριθμό και όχι με γράμμα) ο αριθμός που έπεται του κλεισμένου τόμου. Παράδειγμα:
• εάν υπάρχει βιβλίο θανάτου έτους 2018 από εκτυπωμένα φύλλα του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣΛΗΠ) με αριθμό τόμου (1)
• και υπάρχει και χειρόγραφο βιβλίο θανάτου 2018 με αριθμό τόμου (2) [για το διάστημα της μετάπτωσης δεδομένων στο Μητρώο Πολιτών],
• τότε το νέο βιβλίο θανάτου που θα ανοιχτεί από τα εκτυπωμένα φύλλα του «Μητρώου Πολιτών» θα έχει τον αριθμό τόμου (3).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα υποστήριξης χρηστών μητρώου πολιτών (2131361550), καθώς και μέσω email στο mpsupport@vpes.gr.



Ο Υπουργός Εσωτερικών
Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αριθμ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Β 1002411 ΕΞ 2018 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού

$
0
0

Αθήνα, 5/1/18
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΑΔ Β 1002411 ΕΞ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


    
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ Β΄       

Ταχ. Δ/νση: Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα        
Τηλέφωνο: 2103375138-139        
Fax: 2103375049        
Url: www.aade.gr
   
Θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού»

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των Τμημάτων Α΄ και Β΄ της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, να αποστείλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, και βιογραφικό σημείωμα έως 19/1/2018 στο fax 210 3375049.

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι απαιτείται να διαθέτουν τα κάτωθι αναφερόμενα προσόντα:

Α) ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ Α΄:

• Πτυχίο Οικονομικής κατεύθυνσης ή/και μεταπτυχιακό στο management
• Εμπειρία σε φορολογικά ή τελωνειακά ζητήματα ή έλεγχο άνω των τριών (3) ετών.
• Ευχέρεια στο γραπτό λόγο
•  Άριστη χρήση excel ή/και access.

Β) ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ Β΄:

i. Οικονομική Ανάλυση

Απαιτούμενα προσόντα:
• Πτυχίο Οικονομικών σπουδών ΑΕΙ ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχων σπουδών της Αλλοδαπής
• Διδακτορικό δίπλωμα στους τομείς των Χρηματαγορών ή της Οικονομετρίας ή των Μακροοικονομικών ή της Πολιτικής Οικονομίας ή της Δημοσιονομικής Πολιτικής ή Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στους τομείς των Χρηματαγορών ή της Οικονομετρίας ή των Μακροοικονομικών ή της Πολιτικής Οικονομίας ή της Δημοσιονομικής Πολιτικής και αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.

Επιθυμητά προσόντα:
• Εργασιακή ή ερευνητική εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών σε θέματα Οικονομικής-Δημοσιονομικής πολιτικής ή και θέματα φορολογίας.
• Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας.
• Γνώση χειρισμού Η/Υ προγραμμάτων Office και οικονομετρικών-στατιστικών πακέτων.

ii. Οικονομικά

Απαιτούμενα προσόντα:
• Πτυχίο οικονομικής κατεύθυνσης ΑΕΙ ή ΤΕΙ Λογιστικής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχων σπουδών της Αλλοδαπής.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών οικονομικής κατεύθυνσης.

Επιθυμητά προσόντα:
• Εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον πέντε (5) ετών σε θέματα φορολογίας.
• Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας.
• Γνώση χειρισμού προγραμμάτων Office.

Οι αιτήσεις θα αποσταλούν διαμέσου των Υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν οι υπάλληλοι, συνοδευόμενες από διαβιβαστικό της Υπηρεσίας τους, στο οποίο να αναφέρεται η γνώμη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΔΑΔ Β 1048262 ΕΞ2015/08-04-2015 έγγραφο. Στην περίπτωση που οι υπάλληλοι υπηρετούν για οποιονδήποτε λόγο σε άλλη υπηρεσία από αυτήν στην οποία ανήκει η οργανική τους θέση, η αίτησή τους θα πρέπει να κοινοποιείται και στην τελευταία, ώστε να λαμβάνει γνώση ο Προϊστάμενος αυτής και να εκφράζει την άποψή του.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν με βάση την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν είναι δεσμευτικές για την υπηρεσία και κατά την εξέτασή τους θα ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσιακές ανάγκες των υπηρεσιών προέλευσης των υπαλλήλων.

Του εγγράφου να λάβουν γνώση με ευθύνη των Προϊσταμένων τους όλοι οι υπάλληλοι.

                                        
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΠΟΛ.1004/2018 Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 185/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

$
0
0

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2018
ΠΟΛ.1004/05-01-2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ Δ΄-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84
Πληροφορίες : Χ.Ευσταθίου
Τηλέφωνο : 210 3375147
Fax : 210 3375371
E-Mail :
Url : www.aade.gr

ΠΟΛ 1004/2018

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ.185/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Σας κοινοποιούμε την υπ’αριθμ. 185/2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Β΄ Τμήμα Διακοπών) η οποία έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση μετά την έναρξη ισχύος του ν.4389/2016 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει δικαίωμα να ασκεί ένσταση ή προσφυγή κατά πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η Αρχή οφείλει να κοινοποιεί σε αυτόν τις εκδιδόμενες σε βάρος υπαλλήλων της σχετικές πειθαρχικές αποφάσεις. Επιπρόσθετα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οφείλει να ενημερώνει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την πορεία πειθαρχικών υποθέσεων, την λήψη διοικητικών μέτρων και την χορήγηση πορισμάτων έρευνας που αφορούν το υπαλληλικό προσωπικό της.
 


Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Αριθμ. Φ.80000/οικ.2/1/2017 Αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον

$
0
0

Αριθμ. Φ.80000/οικ.2/1

(ΦΕΚ Β' 7/8-1-2018)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 1, του ν.3846/2010 (Α΄66).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α’98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».

3. Τις διατάξεις του π.δ/τος Π.Δ.134/2017 (Α΄168) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας»,

4. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4320/2015 (Α’29) «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Οργάνων και λοιπές διατάξεις».

5. Τις διατάξεις του π. δ/τος Π.Δ. 73/2015 (Α΄116) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

6. Την αριθμ. οικ. 44549/Δ9.12193/8.10.2015 (Β΄2169) Υπουργική απόφαση «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιο Πετρόπουλο» όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθμ. οικ.54051/Δ9.14200/22.11.2016 (Β’3801) Υπουργική απόφαση και την αριθμ. οικ.59285/18416/12.12.2017 (Β’4503) Υπουργική απόφαση.

7. Τις διατάξεις του ν.3144/2003 (Α΄111) «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις».

8. Τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3863/2010 (Α΄115) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 28 του ν.4038/2012 (Α΄14) «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και συμπληρώθηκε με το άρθρο 4 του ν.4331/2015 (Α’69) «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις» και συμπληρώθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 50 του ν.4430/2016 (Α’205) «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

9. Την πρόταση της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης του Ε.Φ.Κ.Α. και τη γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με την αρ. 31970/Δ9.9047/15.7.2015 (ΑΔΑ: ΩΒ7Τ465Θ1Ω-ΧΜΞ) Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις: i) αρ.51073/Δ9.13786/13.11.2015 (ΑΔΑ: 7ΤΞΛ465Θ1Ω-9ΤΙ), ii) αρ.273/Δ9.119/5.1.2016 (ΑΔΑ: 6ΚΛΠ465Θ1Ω-Ω48), iii) αρ.8876/Δ9.2832/24.2.2017 (ΑΔΑ: 6ΧΥ0465Θ1Ω-4ΔΖ), και iv) αρ. 16953/Δ9.5384/25.4.2017 (ΑΔΑ: 6ΔΝΗ465Θ1Ω-ΔΡ4), v) αρ.23345/ Δ9.7333/22.5.2017 (ΑΔΑ: Ω7ΜΝ465Θ1Ω-Ο5Θ) και vi) αρ. 33387/Δ9.11375/8.8.2017 (ΑΔΑ: 6ΥΛ0465Θ1ΩΥΥΒ) υπουργικές αποφάσεις.

10. Την με αρ. πρωτ. Φ.80000/45219/1864 (ΦΕΚ Β’ 4591/2017) Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

11. Την με αρ. πρωτ. οικ.54090/1998/16.11.2017 Εισηγητική Έκθεση οικονομικών επιπτώσεων (παρ. 5 άρθρο 24 ν.4270/2014, ΦΕΚ Α’143) της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.Α. σύμφωνα με την οποία δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.),

αποφασίζει:

την αναθεώρηση/αντικατάσταση του Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον της αριθμ. Φ.11321/ οικ.31102/1870 (Β’2906/2013) ΥΑ με τον επισυναπτόμενο «Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον».

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ

ΠΑΘΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΠΠΑ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Θαλασσαιμία ενδιάμεση και μείζων

1.1 περιπτώσεις 2 και 3

Αιμοσφαιρινοπάθεια H,C,E,O και συνδυασμοί

1.1 περίπτωση 4 και 1.3

Δρεπανοκυτταρική ομόζυγος μορφή

1.2 περίπτωση 2

Μικροδρεπανοκυτταρική  αναιμία

1.2 περίπτωση 3

Καρδιακή αμυλοείδωση σταδίου 2 και 3

1.20 περίπτωση 2

Κληρονομική θρομβοφιλία με μόνιμες βλάβες σε όργανα ή λειτουργική ανεπάρκεια

1.21 περίπτωση 4

Αιμορροφιλία Α και Β: σοβαρή μορφή

1.24

Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών κυττάρων λλογενής)

1.25 περίπτωση Γ και Δ

ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ

Ομάδα I: και οι 6 υποκατηγορίες

2.1

Ομάδα II: υποκατηγορίες 2, 3, 4, 5

2.2

Ομάδα III: και οι 6 υποκατηγορίες

2.4

Ομάδα V: υποκατηγορίες 1, 2, 3, 5

2.5

Ομάδα VII: υποκατηγορίες 1, 4

2.7

Ομάδα VIII: και οι 2 υποκατηγορίες

2.8

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Όγκοι της περιοχής υπόφυσης υποθαλάμου με διεγχειρητικές επιπλοκές και μη αναστρέ- ψιμες οφθαλμικές και νευρολογικές βλάβες

 

4.4

Αδενοϋποφυσιακή ανεπάρκεια 4ου επιπέδου

4.5

Αδενοϋποφυσιακή ανεπάρκεια με ανάγκη χορήγησης γλυκοκορτικοειδών εφ’ όρου ζωής

4.5 επίπεδο 5

Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (ΣΥΕ) 2ο-3ο επίπεδο

4.16

Χρόνια φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια (νόσος Addison)

4.18

Αμφοτερόπλευρη  επινεφριδεκτομή

4.19

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τελικού σταδίου Πνευμονική Ίνωση

Πάθηση μη αναστρέψιμη. Ο ασθενής είναι υπό συνεχή χορήγηση οξυγόνου

 

 

5.2

Οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες μετά το 3ο επίπεδο βαρύτητας μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω σε χρόνια πνευμονική καρδία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

5.3

Σαρκοείδωση τελικού σταδίου σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή με δευτεροπαθή πνευμονική ίνωση τελικού σταδίου ή μόνιμες βλάβες σε άλλα όργανα αρδιά, νεφροί, οφθαλμοί)

 

5.4

Αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου τύπου Ι και ΙΙ

5.7

Ολική πνευμονεκτομή

Σε περίπτωση επιβάρυνσης της αναπνευστικής λειτουργίας, πέραν του 50% της προβλεπόμε- νης, που αντιστοιχεί στην πνευμονεκτομή, από άλλη νόσο του αναπνευστικού συστήματος, αυτή συναξιολογείται, το δε επιπλέον ποσοστό που προκύπτει προστίθεται στο 50% της πνευμονεκτομής αλλά δίδεται με ορισμένη χρονική διάρκεια. Το επιπλέον ποσοστό αναπη- ρίας δίδεται εφόρου ζωής όταν και η δεύτερη πάθηση των πνευμόνων προκαλεί κατάσταση μη αναστρέψιμη.

 

 

Κυστική ίνωση

Σε περίπτωση μόνιμου αποικισμού των βρόγχων από ψευδομονάδα ή μόνιμου επηρεασμού της αναπνευστικής λειτουργίας και η πορεία της νόσου δεν πρόκειται να παρουσιάσει βελτίωση

 

 

 

5.16

 

Πνευμονοκονιώσεις τελικού σταδίου (αναπνευστική ανεπάρκεια χρόνια πνευμονική καρδία)

5.17

Πυριτίαση 3ου επιπέδου

5.18

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Σύνδρομο EISENMERGER από οποιαδήποτε πάθηση

 

Ανώμαλη εκβολή των πνευμονικών φλεβών ολική εκβολή των πνευμονικών φλεβών μετά από εγχείρηση με πενιχρά αποτελέσματα (καρδιακή ανεπάρκεια)

 

6.7

Τετραλογία του FALLOT: μετά την εγχείρηση με μέτρια έως πενιχρά αποτελέσματα αρδιακή ανεπάρκεια)

 

6.7

Μετάθεση των μεγάλων αγγείων επί καρδιακής ανεπάρκειας με κλάσμα εξώθησης <40%

6.7

Μεταμόσχευση καρδιάς

6.7

Σοβαρή/προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ανεξαρτήτως αιτιολογίας πανεκτίμηση είναι απαραίτητη για φορά στους ασθενείς που αναμένεται βελτίωση μετά από παρέμβαση/ θεραπεία)

 

 

6.7

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ελκώδης κολίτιδα με ολική κολεκτομή (με ή χωρίς νεολήκυθο) ή εμφάνιση καρκίνου

7.12 επίπεδο 3

Νόσος Crohn με εκτεταμένα χειρουργεία (μόνιμη στομία, εκτεταμένη αφαίρεση λεπτού εντέρου >50 εκ., ολική κολεκτομή, σύνδρομο βραχέος εντέρου, εντερική ανεπάρκεια), βα- ριά περιεδρική νόσο (πολλαπλά σύνθετα συρίγγια με ενεργότητα) ή εμφάνισης καρκίνου

 

 

7.13 περίπτωση 3

Μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος εφόσον πληρούνται οι 3 προϋποθέσεις που αναφέ- ρονται στον ΕΠΠΠΑ

 

7.21

Μεταμόσχευση ήπατος

7.24

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) χωρίς επιπλοκές

9.2 περίπτωση Α

Ομόζυγη οικογενής  υπερχοληστερολαιμία

9.3

Νόσος Gaucher

9.4

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ιχθύαση (οι σοβαρές κλινικές μορφές που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική κερατολυτική αγωγή και χρήζουν συστηματικής αγωγής με ρετινοειδή) - Πεταλιώδεις (Lamellar) Ιχθυάσεις, Πομφολυγώδης Ιχθυασική ερυθροδερμία

- Πομφολυγώδης Ιχθύαση του Siemens, Ιχθύαση Υστριξ, Νεογνό Αρλεκίνος

 

 

 

10.5 περίπτωση 1 Q80

Μελαχρωματική  ξηροδερμία

10.5 περίπτωση 2

Συγγενείς Πομφολυγώδεις Επιδερμολύσεις δυστροφικού τύπου

10.5 περίπτωση 3

Νευροϊνωμάτωση και με επιπλοκές μη αναστρέψιμες από άλλα συστήματα

10.5 περίπτωση 4 α και β

Σύνδρομο Sezary

10.7 C84.1

Νόσος του Kaposi

10.7 C46

Σύνδρομο Βασικοκυτταρικού σπίλου Σύνδρομο Gorlin-goltz)

10.7 C44

Ιχθυασιοειδείς Δερματοπάθειες στα πλαίσια συνδρόμων:

-  Σύνδρομο Refsum, Σύνδρομο Sjoegren-Larsson, Σύνδρομο Dorfman, Σύνδρομο Comel- Netherton

-  Σύνδρομο HID, Σύνδρομο KID, Στικτή Χονδροδυσπλασία

 

 

 

10.10

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Μέσου και προχωρημένου σταδίου άνοια

11.1

Σχιζοφρένεια μετά 10 έτη κρίσης

11.3 (Ι)

Σχιζότυπη διαταραχή μετά 15 έτη κρίσης

11.3 (ΙΙ)

Παραληρητική διαταραχή, παραφρένεια, υποστροφική παρανοειδής μετά 15 έτη κρίσης

11.3 (ΙΙΙ)

Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μετά 15 έτη κρίσης

11.3 (IV)

 

Διπολική συναισθηματική διαταραχή μετά 15 έτη κρίσης

11.4 (Ι)

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μετά 15 έτη κρίσης

11.5 (V)

Νοητική υστέρηση μετά τα 17 έτη ηλικίας και δύο κρίσεις

11.8

Διαταραχές αυτιστικού φάσματος μετά τα 17 έτη ηλικίας και δύο κρίσεις

11.9

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Α. Μη αναστρέψιμα νευρολογικά νοσήματα με μόνιμο, στατι κό (μη εξελικτικό) χαρακτήρα

Υπολειμματική ημιπάρεση-ημιπληγία (ανεξαρτήτως αιτιολογίας)

12.11.1

Υπολειμματική παραπάρεση-παραπληγία (ανεξαρτήτως αιτιολογίας)

12.11.3

Υπολειμματική τετραπάρεση-τετραπληγία (ανεξαρτήτως αιτιολογίας)

12.11.2

Δισχιδής ράχη και μηνιγγομυελοκήλη

12.4

Σύνδρομο Arnold-Chiari

12.4

Συγγενείς δυσπλασίες εγκεφάλου (μερικές εξ αυτών όπως αγενεσία-δυσγενεσία μεσολοβίου, σχιζεγκεφαλία, σύνδρομο Dandy-Walker, κ.λπ.)

 

12.4

Εγκεφαλική παράλυση (όλες οι κλινικές μορφές)

12.4

Συγγενείς μυοτονίες (Thomsen και Becker)

12.10.2

Β. Χρόνια νευρολογικά νοσήματα με δυνητικά προοδευτικό (εξελικτικό) χαρακτήρα

Κληρονομικοεκφυλιστικά νοσήματα όπου η εκφύλιση επικρατεί στον περιφερικό κινητικό νευρώνα ροϊούσα νωτιαία μυϊκή ατροφία / προϊούσα προμηκική παράλυση/ προμηκονωτι- αία μυϊκή ατροφία / προσωπο-ωμο-βραχιόνιος μυϊκή ατροφία / Ωμοπερονιαία μυϊκή ατροφία)

 

 

12.2.1

Κληρονομική κινητική και αισθητική πολυνευροπάθεια περονιαία μυϊκή ατροφία ή νόσος των Charcot-Marie-Tooth)

 

12.2.3

Κληρονομική αισθητική νευροπάθεια (νόσος Denny-Brown)

12.2.2

Οικογενής δυσαυτονομία

 

Άλλες κληρονομικές νευροπάθειες (νόσος Krabbe, νόσος Refsum, νόσος Fabry, νόσος Tangier, α-βήτα λιποπρωτεϊναιμία)

 

12.2.4

Οικογενής σπαστική παραπληγία (νόσος Strumpell-Lorrain)

12.2.5

Πλαγία μυατροφική σκλήρυνση νόσος του κινητικού νευρώνα ή νόσος του Charcot)

12.2.6

Νωτιαίο-παρεγκεφαλιδικές αταξίες (Friedreich, SCA, κ.λπ., βλέπε νευρολογικές παθήσεις)

12.2.7

Νόσος Parkinson μέσου σταδίου και σοβαρότερη

12.2.8

Άτυπα (επαυξημένα, Parkinson Plus) Παρκινσονικά σύνδρομα (προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση, ατροφία πολλαπλών συστημάτων, κ.λπ., βλέπε νευρολογκές παθήσεις)

 

12.2.8

Χορεία του Huntington

12.2.8

Γενικευμένη Ιδιοπαθής Δυστονία (DYT 1)

12.2.8

Ηπατοφακοειδική εκφύλιση (νόσος Wilson)

12.2. 8

Άνοιες (Alzheimer, αγγειακή, μικτή, μετωποκροταφική, κ.λπ.)

12.2.9

Νευροϊνωμάτωση (νόσος Von Recklinhausen)

12.3

Οζώδης σκλήρυνση (νόσος Bourneville)

12.3

Μηνιγγοπροσωπική αγγειωμάτωση (νόσος Sturge-Weber-Rendu)

12.3

Υπομελάνωση του Ito

12.3

Επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας (βλέπε νευρολογικές παθήσεις)

 

12.6.Α

Συγγενείς εγκεφαλικές δυσπλασίες (μερικές εξ αυτών, όπως φλοιώδεις ετεροτοπίες, κ.λπ.)

12.4

Μυϊκές δυστροφίες (Duchenne και Becker, ζωνιαίες, προσωποωμοβραχιόνια, κ.λπ.)

12.10.1

Μυοτονικές δυστροφίες

12.10.2

 

Κληρονομικές μεταβολικές μυοπάθειες (νόσος Pompe, νόσος Mc Ardle, νόσος Taruil, ανε- πάρκεια καρτιτίνης, ανεπάρκεια καρνιτίνης-παλμιτικής τρανσφεράσης, κ.λπ.)

 

12.10.4

Συγγενείς μυοπάθειες (μυοπάθεια με κεντρικό μόρφωμα, μυοπάθεια με ραβδία νημαλίνης, κεντροπυρηνική μυοπάθεια, κ.λπ.)

 

12.10.6

Μιτοχονδριακές μυοπάθειες ροϊούσα εξωτερική οφθαλμοπληγία, Σύνδρομο Kearns-Sayre, MELAS, MERRF, κ.λπ.)

 

12.10.7

Μυασθένεια Gravis, μετά από δύο συνεχόμενες διετείες κρίσεις

12.10.1

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Μόνιμες παραμορφώσεις μεγάλου μέρους της Σ.Σ. και κατάργηση της κινητικότητάς της (συγγενείς ανωμαλίες, αγκυλοποιητική σπονδυλίτις, κ.λπ.) που δεν επιδέχονται περαιτέρω διόρθωσης ή βελτίωσης

 

 

13.1

Ακρωτηριασμοί και φωκομελίες άνω ή/και κάτω άκρων

13.3

Εγκατεστημένες παραλύσεις / διατομές νεύρων άνω ή/και κάτω άκρων μετά την ολοκλή- ρωση των προσπαθειών αποκατάστασης (συρραφές, τενοντομεταθέσεις, απεγκλωβισμοί κ.λπ. επεμβάσεις) (περιλαμβάνονται η περιγεννητική ή τραυματική παράλυση βραχιονίου πλέγματος, η εγκεφαλική παράλυση, η υπολειμματική μεταπολιομυετιδική συνδρομή, κα- ταστάσεις μετά από τραυματισμούς, κ.α.)

 

 

 

 

13.3

Μόνιμες, μη διορθούμενες παραμορφώσεις άκρων χειρών που επηρεάζουν τη συλληπτική ικανότητα (ρευματοειδής ή άλλη αρθρίτιδα, εγκαύματα, κ.α.)

 

13.3

Συγγενείς ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, ατροφία ή απλασία δομών του μυοσκελετικού, που δεν επιδέχονται διόρθωση, χειρουργική ή άλλη (π.χ. αρθρογρύπωση)

 

13.5

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΩΤΩΝ ΡΙΝΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

Αμφοτερόπλευρη  κώφωση

14

Υπολειμματική ακοή μονόπλευρα με ετερόπλευρη κώφωση

14

Ολική γλωσσεκτομή

14

Δυσκινησία γλώσσας (μόνιμη βλάβη υπογλωσσίου νεύρου άμφω)

14

Παράλυση γλωσσοφαρυγγικού νεύρου άμφω

14

Ολική λαρυγγεκτομή, μόνιμη τραχειοστομία

14

Υποπλασία προσώπου με απώλεια υπερώας, ζυγωματικού οστού, με ευρεία επικοινωνία με τη ρινική κοιλότητα

 

14

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Μόνιμη γαστροστομία

15.1 παρ. 3

Μόνιμη ειλεοστομία

15.1 παρ. 4

Μόνιμη κολοστομία

15.1 παρ. 5

Ακρωτηριασμοί

15

Νεφρική ανεπάρκεια

16.1

Μόνιμη ουρητηροστομία

16

Μόνιμη νεφροστομία

16

Μαστεκτομή για κακοήθη πάθηση

15.3

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Μείωση της οπτικής οξύτητας ή διαταραχές των οπτικών πεδίων που δεν επιδέχονται θε- ραπευτική αντιμετώπιση

 

17

Γλαύκωμα τελικού σταδίου

17

Ωχροπάθεια τελικού σταδίου

17

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια τελικού σταδίου

17

Οπτικοπάθεια τελικού σταδίου

17

Δυστροφίες κερατοειδούς μη αναστρέψιμες

17

 

ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Νόσος 4ου επιπέδου κατάταξης και απαραίτητα με εγκατεστημένες και μη αναστρέψιμες βλά- βες μείζονος οργάνου, π.χ. προσβολή νεφρών πειραματονεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια), Κ.Ν.Σ. (οργανικό ψυχοσύνδρομο, επιληψία, αγγειακό επεισόδιο, εγκάρ- σια μυελίτιδα), πνευμόνων (πνευμονική υπέρταση, πνευμονική ίνωση), καρδίας και αγγείων

 

 

 

 

18.1

Συστηματικό σκληρόδερμα

Διαγνωσμένη νόσος με βαριά δερματική προσβολή, μόνιμες παραμορφώσεις και μη ανα- στρέψιμη προσβολή εσωτερικών οργάνων

 

 

18.2 παρ. 1

Προσομοιάζοντα με συστηματικό σκληρόδερμα σύνδρομα (Scleroderma like Syndromes)

Σπάνια τοξικά σύνδρομα από επαγγελματική έκθεση, χρήση ουσιών, νοθευμένα έλαια, φάρμακα και σπάνια γενετικά σύνδρομα ρογεροντικά σύνδρομα, σύνδρομο σκληρού δέρματος (progeroid disorders, skiff skin syndrome)) με μη αναστρέψιμη ίνωση δέρματος ή εσωτερικών οργάνων

 

 

 

 

 

18.2 παρ. 2

Δερματομυοσίτιδα - Πολυμυοσίτιδα

Διαγνωσμένη νόσος με τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω:

-  Νόσος μη βελτιούμενη (ανθεκτική στη θεραπευτική αγωγή) με βαριά δερματική ή και μυϊκή προσβολή και λειτουργική έκπτωση

-  Σε περιπτώσεις δερματομυοσίτιδας, ανθεκτική στη θεραπευτική αγωγή βαριά μικροαγγει- οπάθεια, παρουσία εκτεταμένων ασβεστώσεων ή και συγκάμψεων

-  Μη αναστρέψιμη προσβολή εσωτερικού οργάνου

-  Μόνος με υπολειμματική βλάβη από το μυϊκό σύστημα

 

 

 

 

 

 

 

18.3

Χρόνιες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και λοιπές οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες (Εντεροπαθητική αρθρίτιδα, Σύνδρομο Reiter, μη Ακτινολογική Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα)

Διαγνωσμένη νόσος με τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω:

-  Νόσος με εγκατεστημένες παραμορφώσεις περιφερικών αρθρώσεων και δυσλειτουργίες

-  Νόσος με νευρολογικές διαταραχές, π.χ. υπεξαρθρήματα αυχενικών σπονδύλων, περιφε- ρική νευρίτιδα, κ.α.

-  Νόσος με σοβαρή μη αναστρέψιμη εξωαρθριτική προσβολή

-  Σε άτομα με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, νόσος με προσβολή της σπονδυλικής στήλης και σοβαρό περιορισμό κινητικότητας αυτής ή και επίσημο περιοριστικό αναπνευστικό σύνδρομο ή και επιπλοκές από το καρδιαγγειακό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.4

Πρωτοπαθείς συστηματικές αγγειίτιδες

ιγαντοκυτταρική-κροταφική αρτηρίτιδα Takayasu, Οζώδης πολυαρτηρίτιδα, Νόσος Kawasaki, Μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα, Κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα (Wegener), Ηωσινοφιλική κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα (Churg-Strauss), IgA αγγειίτιδα (πορφύρα Henoch-Schönlein),  Νόσος  Αδαμαντιάδη-Bechets,

σύνδρομο Cogan)

Διαγνωσμένη νόσος με τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω: Βαριά ή μη αναστρέψιμη προ- σβολή οποιουδήποτε εσωτερικού οργάνου όπως π.χ. τύφλωση σε κροταφική αρτηρίτιδα ή νόσο Αδαμαντιάδη-Bechets, χρόνια νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια σε αγγείιτιδες μικρού και μέσου μεγέθους αγγείων ή προσβολή Κ.Ν.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.5

Σύνδρομο SJOGREN

Διαγνωσμένη νόσος με τουλάχιστον ένα από τα κατωτέρω:

-  Νόσος με βαριά οφθαλμική προσβολή και εγκατεστημένη οφθαλμική βλάβη (π.χ. βαριά ξηροφθαλμία με έλκη κερατοειδούς, οπτική νευροπάθεια)

-  Νόσος με σοβαρή συστηματική προσβολή (π.χ. αγγειίτιδα, προσβολή αιμοποιητικού, ήπα- τος, πνεύμονα, κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, νεφρίτιδα)

 

 

 

 

 

18.6

Αντιφωσφολιπιδικό  σύνδρομο

Νόσος που πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ανθεκτικές στη θεραπευτική αγωγή ή και μη αναστρέψιμη συστηματική προσβολή (π.χ. Α.Ε.Ε., κ.λπ.)

 

 

18.7

 

Οστεοπόρωση και άλλα μεταβολικά νοσήματα των οστών

(οστεομαλακία, ραχίτιδα, υπερ-υποπαραθυρεοειδισμός, νεφρική οστεοδυστροφία, ατελής οστεογένεση, ινώδης δυσπλασία, υποφωσφατασία και άλλες σπάνιες οστικές παθήσεις)

-  Νόσος με παθολογικά κατάγματα σπονδυλικών σωμάτων και νευρολογικές διαταραχές

-  Νόσος με παθολογικά κατάγματα του αυχένα του μηριαίου οστού που ο ασθενής δεν δύναται να υποστεί χειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια κινητικότητας

-  Νόσος με βαριές οστικές παραμορφώσεις

 

 

 

 

 

 

18.10

Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ)

-  Νόσος με εγκατεστημένες παραμορφώσεις περιφερικών αρθρώσεων και δυσλειτουργίες

-  Νόσος με σοβαρή ή μη αναστρέψιμη εξωαρθρική προσβολή (π.χ. τύφλωση)

 

 

18.12

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΧΝΑΤΣ υπό εξωνεφρική κάθαρση

19.5

Μεταμόσχευση νεφρού

19.7

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Νεόπλασμα σταδίου IV με απομακρυσμένες μεταστάσεις έχοντας εξαντλήσει όλες τις θεραπευτικές λύσεις, υπό πα- ρηγορητική  θεραπεία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η πρώτη υγειονομική κρίση των ασθενών με σπάνια πάθηση θα έχει διάρκεια 5-10 έτη. Στη δεύτερη κρίση, όσα κρί- νονται μη αναστρέψιμα πό πλευράς δυσλειτουργίας και κλινικής σημειολογίας) και με βαρύτητα Π.Α 67% και άνω να κρίνονται επ΄αόριστον (εφ’ όρου ζωής κρίση).



Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει την 1/1/2018.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 277/2017 Υπαγωγή Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) σε καθεστώς εκκαθάρισης - Ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 27 παρ. 15 του Ν 4389/2016 και την τύχη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν σε βάρος του

$
0
0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ 277/2017

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
(Α' Τακτική Ολομέλεια)

Συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου 2017

Σύνθεση:
Πρόεδρος: Μιχαήλ Απέσσος, Πρόεδρος ΝΣΚ.
Μέλη : Αλέξανδρος Καραγιάννης, Ανδρέας Χαρλαύτης,Βασιλική Δούσκα, Στέφανος Δέτσης, Αντιπρόεδροι ΝΣΚ, Θεόδωρος Ψυχογυιός, Παναγιώτης Παναγιωτουνάκος, Ευγενία Βελώνη, Νίκη Μαριόλη, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, Στυλιανή Χαριτάκη, Δημήτριος Χανής, Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης, Ευφροσύνη Μττερνικόλα, Κωνσταντίνος Κατσούλας, Κωνσταντίνος Κηπουρός, Αλέξανδρος Ροϊλός, Αδαμαντία Καπετανάκη, Αθηνά Αλεφάντη, Ελένη Πασαμιχάλη, Χριστίνα Διβάνη , Βασίλειος Καραγεώργος, Χρήστος Μητκίδης, Διονύσιος Χειμώνας και Βασιλική Παπαθεοδώρου, Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους Εισηγήτρια : Ελένη Πασαμιχάλη, Νομική Σύμβουλος του Κράτους
Αριθμός Ερωτήματος : Το υπ αριθμ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΠΡΞ. Ε. 1083411 ΕΞ 2017/26-5-2017 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) / Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης / Διεύθυνσης Εισπράξεων / Τμήματος Ε'. Ερώτημα: Ερωτάται:
1) α) Αν η διάταξη της παραγράφου 15 του άρθρου 27 του ν. 4384/2016, στην οποία ορίζεται, σχετικά με την εκκαθάριση αγροτικού συνεταιρισμού, ότι «Κατά τα λοιπά για την εκκαθάριση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί δικαστικής εκκαθαρίσεως κληρονομιάς», περιλαμβάνει και την απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους του Δημοσίου κατά αγροτικού συνεταιρισμού ή και άλλης μορφής συνεταιριστικής οργάνωσης που τέθηκε σε εκκαθάριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, β) Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, από πότε άρχεται η απαγόρευση λήψης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους του Δημοσίου.
2) Αν η ίδια απάντηση ισχύει και για τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που τέθηκαν σε εκκαθάριση με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο όμως δεν υπήρχε ρητή παραπομπή στην αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς.
3) Αν η φορολογική διοίκηση υποχρεούται: α) να προβεί στη άρση των επιβληθεισών κατασχέσεων μετά την ανωτέρω απαγόρευση, β) σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, να άρει και νομίμως επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτου πριν χωρήσει η απαγόρευση λήψης μέτρων, και γ) να άρει νομίμως επιβληθείσα - πριν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για λύση και εκκαθάριση αυτού - κατάσχεση σε ακίνητο του συνεταιρισμού, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες του εκκαθαριστή για τη ρευστοποίηση της περιουσίας του αγροτικού συνεταιρισμού και να ευοδωθεί ο σκοπός της εκκαθάρισης.
4) α) Στην περίπτωση που κριθεί ότι η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να άρει την κατάσχεση εις χείρας τρίτου, αν πρέπει να επιστραφούν τα αποδοθέντα από τον τρίτο ποσά και αν ναι προς ποιον δικαιούχο, τον οφειλέτη ή τον τρίτο, και β) αν θεωρηθεί ότι υπάρχει υποχρέωση επιστροφής, αν χωρεί συμψηφισμός στην εν λόγω περίπτωση και ποιο είναι το χρονικό σημείο συνάντησης των εκατέρωθεν απαιτήσεων.

Επί των ανωτέρω ερωτημάτων, επί των οποίων εκδόθηκε αρχικά η υπ' αριθ. 217/2017 γνωμοδότηση του Β' Τμήματος, η οποία παρέπεμψε στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Α' Τακτική Ολομέλεια) γνωμοδότησε ως ακολούθως:

Ιστορικό:

Από το έγγραφο της ερωτώσας Υπηρεσίας και τα στοιχεία του φακέλου που το συνοδεύουν προκύπτουν τα εξής:
1. Στις 15-12-2016 κοινοποιήθηκε στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης η από 25-11-2016 εξώδικη πρόσκληση -γνωστοποίηση των Π. Π. και Χρ. Φ. ως εκκαθαριστών του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Ε.» και νομίμων εκπροσώπων αυτού, με τη οποία α) γνωστοποιήθηκε ότι ο συνεταιρισμός τέθηκε σε εκκαθάριση με την υπ' αριθμ. 2/2-10-2016 απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του και ορίσθηκαν οι ίδιοι ως εκκαθαριστές και β) κλήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να αναγγείλει τις απαιτήσεις του έναντι του συνεταιρισμού. Ενόψει των ανωτέρω η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης επέδωσε, στις 23-12-2016, την υπ' αριθ. 28/2016 αναγγελία χρεών του συνεταιρισμού. Την ίδια ημέρα (23-12-2016) κατατέθηκε στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης η υπ' αριθ. πρωτ. 63312/2016 αίτηση - ενημέρωση των εκκαθαριστών του συνεταιρισμού, με την οποία ζητείται η ανάκληση όλων των κατασχέσεων εις χείρας τρίτου που έχουν επιβληθεί εις βάρος τούτου, κατ' επίκληση της παραγράφου 15 του άρθρου 27 του ν. 4384/2016, στην οποία ορίζεται ότι «Κατά τα λοιπά για την εκκαθάριση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί δικαστικής εκκαθαρίσεως κληρονομιάς», καθόσον, όπως αναφέρουν στην αίτησή τους, οποιαδήποτε πράξη ατομικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του αγροτικού συνεταιρισμού μετά τη θέση του σε εκκαθάριση είναι ακυρωτέα και ανίσχυρη και όποια πράξη εκτέλεσης έχει διενεργηθεί σε προγενέστερο της εκκαθάρισης στάδιο πρέπει να λήξει.
2. Κατόπιν τούτων, η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης απέστειλε προς την ερωτώσα Υπηρεσία το υπ' αριθ. 1978/18-1-2017 έγγραφο της, στο οποίο εκθέτει τα πραγματικά περιστατικά, καθώς και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, στα οποία έχει προβεί, ήτοι α) κατάσχεση ακινήτων του συνεταιρισμού και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, επιβληθείσες πριν τη λήψη της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για τη θέση του συνεταιρισμού σε εκκαθάριση, β) κατασχέσεις εις χείρας τρίτων επιβληθείσες μετά τη λήψη της παραπάνω απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, και ερωτά αν, ενόψει του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος (άρθρο 27 του ν. 4384/2016), πρέπει να προβεί σε άρση των επιβληθέντων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ή σε απλή παύση αυτών, ή αν πρέπει να απέχει από ενέργειες συνέχισης. Σε περίπτωση δε καταφατικής απάντησης, η ΔΟΥ ερωτά προσέτι «αν πρέπει να προχωρήσει σε άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν από την απόφαση της Γ.Σ. για εκκαθάριση (2/02-10-2016) και εντεύθεν, ή σε άρση συνολικά όλων των μέτρων της αναγκαστικής εκτέλεσης, ανεξάρτητα από το εάν αυτά επιβλήθηκαν πριν η μετά την ημερομηνία της θέσης του συνεταιρισμού σε εκκαθάριση».
3. Στη συνέχεια η Υπηρεσία αναφέρει ότι αντίστοιχα ερωτήματα έχουν τεθεί και από άλλες ΔΟΥ, σε σχέση με τη τύχη των διασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών και ιδίως α) των υποθηκών και κατασχέσεων σε ακίνητα που επιβλήθηκαν πριν τη θέση σε εκκαθάριση των συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς δεν προβλέπεται ρητά σχετική υποχρέωση του Δημοσίου για άρση τους, η ύπαρξή τους όμως, κατά τους εκκαθαριστές, εμποδίζει την ρευστοποίηση της περιουσίας και την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό ζητούν την άρση τους και β) των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σε βάρος αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών που τέθηκαν σε εκκαθάριση με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκαθάριση και οι οποίες επιβλήθηκαν πριν, αλλά και μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για θέση αυτών σε εκκαθάριση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την παράγραφο 18 του άρθρου 27 του άνω νόμου 4384/2016, οι διατάξεις του άρθρου 27 εφαρμόζονται και στους ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΕΣΕ, ΚΑΣΟ και ΣΕ, που τελούν υπό εκκαθάριση κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.
4. Περαιτέρω στο ερώτημα γίνεται αναφορά: α) στο προϊσχύσαν νομοθετικό καθεστώς (ν. 2810/2000), σχετικά με την τύχη των διασφαλιστικών μέτρων, όταν ετίθετο ο συνεταιρισμός σε εκκαθάριση, β) στις διατάξεις ειδικών νόμων που αναφέρονται σε διαδικασίες εκκαθάρισης περιουσίας, όπως το άρθρο 25 ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας), το άρθρο 14α παρ. 20 του ν. 3429/2005 (ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων), το άρθρο 239 παρ 3 του ν. 4369/2016 (ασφαλιστική εκκαθάριση) κ.λπ., γ) στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομιάς (άρθρα 1913-1922), δ) στις διατάξεις των άρθρων 30 (κατάσχεση εις χείρας τρίτου) και 83 (συμψηφισμός) του ΚΕΔΕ, ε) στις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ 191/2014 (Ολομ), 185/2014, 241/2016 και 142/2013, οι οποίες εκδόθηκαν επί σχετικών θεμάτων και στ) σε σχετική με τα υποβληθέντα ερωτήματα νομολογία.

Νομοθετικό πλαίσιο

5. Στα άρθρα 1, 4, 18, 19, 20, 26, 27 και 50 του ν. 4384/2016 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί....» (Α'78), όπως ισχύουν, ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 1
«1. Αγροτικός Συνεταιρισμός, στο εξής ΑΣ, είναι αυτόνομη ένωση προσώπων η οποία συγκροτείται εθελοντικά και επιδιώκει με την αμοιβαία βοήθεια και αλληλεγγύη των μελών της, τη συλλογική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μίας συνιδιοκτήτης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης....
2. Ο ΑΣ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και έχει εμπορική ιδιότητα. Αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητα για την επίτευξη των σκοπών του στο πλαίσιο του νόμου και του καταστατικού του    3....
4. Για θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του εμπορικού δικαίου και του αστικού κώδικα».
Άρθρο 4
«1. Για τη σύσταση ΑΣ απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από είκοσι (20) τουλάχιστον πρόσωπα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 6, καθώς και η καταχώριση του καταστατικού στο βιβλίο μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών που τηρείται στο Ειρηνοδικείο της έδρας του ΑΣ. Από την καταχώριση αυτή, ο ΑΣ αποκτά νομική προσωπικότητα και εμπορική ιδιότητα.....»
Άρθρο 18
«Η εποπτεία επί των ΑΣ ασκείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης, στο εξής αρμόδια αρχή......»
Άρθρο 19
«Οι ΑΣ, οι κλαδικοί Εθνικοί ΑΣ και κλαδικοί ΑΣ του άρθρου 31... καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, στο εξής μητρώο, το οποίο τηρείται από την αρμόδια αρχή και αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων.
2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπληρώνονται ή τροποποιούνται η μορφή, το περιεχόμενο, η διαδικασία καταγραφής σε αυτό, η τήρηση του μητρώου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με το μητρώο θέμα.
3. Οι ΑΣ απαλλάσσονται από την υποχρέωση εγγραφής τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), στο μητρώο Εμπόρων του ν. 3955/2011 και στα Εμπορικά Επιμελητήρια της περιφέρειάς τους.»
Άρθρο 20
«1. Οι ΑΣ υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση καταχώρισης στο μητρώο του άρθρου 19. Η αίτησή τους υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία καταχώρισης στο βιβλίο μητρώου που τηρείται στο Ειρηνοδικείο, σύμφωνα με το άρθρο 4».
Άρθρο 26
«1. Ο ΑΣ λύεται: α) Αν έληξε ο χρόνος διάρκειάς του, που ορίζεται στο καταστατικό και δεν αποφασίσθηκε η παράταση του από τη γενική συνέλευση, β) Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14...
4. Η λύση του ΑΣ και η απόφαση αναβίωσης της παραγράφου 3 κατατίθεται με φροντίδα του ΑΣ στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για την καταχώρισή της στα βιβλία μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών και στην αρμόδια αρχή του άρθρου 18 για την καταχώρισή της στο μητρώο».
Άρθρο 27
«1. Τη λύση του ΑΣ ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης, με εξαίρεση την περίπτωση της λύσης του ΑΣ που επέρχεται από την κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης.
2. Το νομικό πρόσωπο του ΑΣ που λύεται εξακολουθεί να υπάρχει και να λειτουργεί μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης για τις ανάγκες της. Η γενική συνέλευση του ΑΣ διατηρεί τα δικαιώματά της κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, λειτουργεί για τις ανάγκες της εκκαθάρισης και λαμβάνει αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα με την απαρτία των παραγράφων....
3. Η εκκαθάριση διενεργείται από έναν (1) ή περισσότερους εκκαθαριστές που ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά...
5. Οι εκκαθαριστές μέσα σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης διορισμού τους δημοσιεύουν σε μία (1) ημερήσια Εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας και σε μία (1) ημερήσια Εφημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του Α.Σ., και αν δεν εκδίδεται τέτοια σε μία (1) περιοδική Εφημερίδα περίληψη της απόφασης που διατάσσει την εκκαθάριση και το διορισμό τους, καλούν τους πιστωτές να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους και κοινοποιούν πρόσκληση, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 62 του ν.δ. 356/1974 (Α' 90). Οι εκκαθαριστές αποστέλλουν την απόφαση αυτή και στην αρμόδια αρχή για την καταχώρισή της στο μητρώο του άρθρου 19.
6. Οι εκκαθαριστές έχουν υποχρέωση να κάνουν απογραφή της περιουσίας του Α.Σ. που εκκαθαρίζεται και να συντάξουν ισολογισμό,....
7. Οι εκκαθαριστές μπορούν να εκποιήσουν τα ακίνητα του Α.Σ. μετά την πάροδο (4) μηνών από τη λύση του.
8...
9. Απαιτήσεις πιστωτών κατά του υπό εκκαθάριση Α.Σ. παραγράφονται μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την ημερομηνία της δημοσίευσης της παραγράφου 5.
10. Οι εκκαθαριστές υποχρεούνται να περατώνουν χωρίς καθυστέρηση τις εκκρεμείς υποθέσεις του Α.Σ., να μετατρέπουν σε χρήμα τη συνεταιριστική περιουσία, να εξοφλούν τα χρέη του και να εισπράττουν τις απαιτήσεις του Α.Σ...
12. Από το προϊόν της εκκαθάρισης εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Α.Σ. που εκκαθαρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι προαιρετικές μερίδες εξοφλούνται μετά την ικανοποίηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Ελληνικού Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) του άρθρου 41 διαθέτει το υπόλοιπο του ενεργητικού που απομένει σε άλλον ΑΣ ή για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
15. Κατά τα λοιπά για την εκκαθάριση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί δικαστικής εκκαθαρίσεως της κληρονομιάς...
18. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τις εκκαθαρίσεις των ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΕΣΕ, ΚΑΣΟ και ΣΕ που βρίσκονται σε εκκαθάριση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
Άρθρο 50
«1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται: α) Ο ν. 2810/2000 (Α'61), όπως ισχύει....
η) Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, η οποία έρχεται σε αντίθεση ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου».

6. Εξ άλλου, στα άρθρα 1913 έως 1918 και 1920 και στα άρθρα 440 και 441 του Αστικού Κώδικα ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 1913
«Το δικαστήριο της κληρονομιάς, μπορεί, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε δανειστή της, να διατάξει την εκκαθάριση της κληρονομιάς..»
Άρθρο 1914
«Από τη δημοσίευση της απόφασης που διατάζει την εκκαθάριση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς, αποχωρίζονται αυτοδικαίως από την περιουσία του κληρονόμου και αποτελούν χωριστή ομάδα που διοικείται από τον εκκαθαριστή- κάθε εγγραφή υποθήκης, ή προσημείωσης, που έγινε στα κληρονομιαία με οποιονδήποτε τίτλο μετά το θάνατο του κληρονομουμένου, δεν παρέχει κανένα προνόμιο έναντι των δανειστών της κληρονομιάς».
Άρθρο 1915 «Η απόφαση που διατάζει την εκκαθάριση διορίζει εκκαθαριστή της κληρονομιάς....»
Άρθρο 1916
«Ο εκκαθαριστής μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση σ' αυτόν της απόφασης δημοσιεύει στον τύπο περίληψή της με πρόσκληση των δανειστών της κληρονομιάς να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους και τα δικαιολογητικά τους στοιχεία......
Άρθρο 1917
«Μέσα σε τέσσερις μήνες από την τελευταία δημοσίευση που γίνεται σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, όποιος θεωρεί τον εαυτό του δανειστή της κληρονομιάς οφείλει να αναγγείλει στον εκκαθαριστή την απαίτησή του με τα δικαιολογητικά στοιχεία ...».
Άρθρο 1918
«Ο εκκαθαριστής διοικεί την ομάδα της κληρονομιάς... Έως το τέλος της απογραφής επαληθεύει τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς, εισπράττει τις απαιτήσεις και εκποιεί τα κινητά και ακίνητά της. Κάθε χρηματικό ποσό που εισπράττεται κατατίθεται εντόκως σε ασφαλή τράπεζα. Σε περίπτωση εκποίησης ακινήτων ή δημόσιων χρεογράφων ή μετοχών ή ομολογιών ανώνυμων εταιριών εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 1908».
Άρθρο 1920
«Αν από την απογραφή προκύπτει ότι το ενεργητικό της κληρονομιάς δεν είναι αρκετό για την εξόφληση των υποχρεώσεών της, ο εκκαθαριστής έχει υποχρέωση, πριν εξοφλήσει οποιοδήποτε δανειστή, να ζητήσει από το δικαστήριο της κληρονομιάς να ρυθμίσει τη σύμμετρη πληρωμή όλων των δανειστών, χωρίς να θίγονται τα προνόμια που αποκτήθηκαν κατά το νόμο ή οι υποθήκες που έχουν εγγραφεί και τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί πριν από τον θάνατο του κληρονομουμένου...».
Άρθρο 440
«Ο συμψηφισμός επιφέρει απόσβεση των μεταξύ δύο προσώπων αμοιβαίων απαιτήσεων όσο καλύπτονται, αν είναι ομοειδείς κατά το αντικείμενο και ληξιπρόθεσμες».
Άρθρο 441
«Ο συμψηφισμός επέρχεται αν ο ένας τον επικαλεσθεί με δήλωση προς τον άλλον. Η πρόταση του συμψηφισμού επιφέρει απόσβεση των αμοιβαίων απαιτήσεων από τότε που συνυπήρξαν».

7. Περαιτέρω, στα άρθρα 30, 38 παρ.1 και 2, 62 παρ. 6 και 83 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ), όπως ισχύουν, ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 30
«1. Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτων, καρπών και άλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου δια κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην, περιέχοντος ..........
3. Από της ημέρας κοινοποιήσεως του κατασχετηρίου εις τον τρίτον δεν δύναται ούτος να αποδώσει προς τον οφειλέτην του Δημοσίου τα κατασχεθέντα χρήματα ή πράγματα ουδέ δύναται να συμψηφίση προς ανταπαιτήσεις του μεταγενεστέρας της κατασχέσεως, της κατασχέσεως επιφερούσης τα αποτελέσματα αυτοδικαίως χωρούσης αναγκαστικής εκχωρήσεως....».
Άρθρο 38
«1. Από της ημέρας της κατά τα άρθρα 36 και 37 του παρόντος νομοθετικού διατάγματος επιδόσεως εις τον οφειλέτην αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως στερείται ούτος του δικαιώματος της ελευθέρας διαθέσεως του κατασχεθέντος πράγματος, πάσα δε από της ημέρας ταύτης επιχειρηθείσα απαλλοτρίωσης ή ενεργηθείσα μεταγραφή ή εγγραφή δί οιανδήποτε επιβάρυνσιν είναι αυτοδικαίως άκυρος έναντι του Δημοσίου.
2. Μετά την κατά το άρθρον 39 του παρόντος νομοθετικού διατάγματος εγγραφήν της κατασχέσεως του Δημοσίου εις το οικείον βιβλίον, η εγγραφή δι' οιανδήποτε επιβάρυνσιν είναι αυτοδικαίως άκυρος υπέρ του δημοσίου και ουχί υπέρ των τρίτων».
Άρθρο 62
«6. Ο εκκαθαριστής κάθε μορφής επιχείρησης και ο εκκαθαριστής κληρονομιάς υποχρεούται εντός μηνός από την ανάληψη των καθηκόντων του να κοινοποιεί πρόσκληση για αναγγελία απαιτήσεων του Δημοσίου προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στον Διοικητή του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Άρθρο 83
«1. Βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το δημόσιο.
2. Ο συμψηφισμός προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Ο συμψηφισμός μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη. Απαίτηση του Δημοσίου παραγεγραμμένη αντιτάσσεται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής. Η δήλωση του οφειλέτη για συμψηφισμό της απαίτησης κατά του Δημοσίου ή το έγγραφο του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό κοινοποιείται στην εκκαθαρίζουσα την απαίτηση υπηρεσία, η οποία υποχρεούται σε άμεση απόδοση του συμψηφισθέντος ποσού.
3...
4. Με το συμψηφισμό οι αμοιβαίες απαιτήσεις αποσβένονται από την ημερομηνία που συνυπήρξαν και κατά το μέρος που καλύπτονται, με την επιφύλαξη των άρθρων 89 και 94 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚΑ'247).
5. Αναστολή είτε του νομίμου τίτλου βεβαίωσης ή είσπραξης είτε της ταμειακής βεβαίωσης είτε των πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, από το νόμο ή βάσει απόφασης δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου, δεν εμποδίζει τη διενέργεια του συμψηφισμού.
6...
7. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα».

Ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων

Από τις ανωτέρω διατάξεις, ερμηνευόμενες αυτοτελώς και σε συνδυασμό, συνάγονται τα εξής:

8. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (ΑΣ) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία, ως αυτόνομες ενώσεις προσώπων, συγκροτούνται με βάση την αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος, και δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα της αγροτικής οικονομίας. Λειτουργούν, κυρίως, ως επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουν εμπορική ιδιότητα και αποτελούν ιστορικά τον κύριο κορμό της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Η κρατική εποπτεία επ' αυτών ασκείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης (αρμόδια αρχή) και περιλαμβάνει κυρίως τον έλεγχο νομιμότητας, την τήρηση του μητρώου, την διαπίστωση της αλήθειας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και γενικά των βιβλίων των ΑΣ, ως και την καταβολή των συνεταιριστικών μεριδίων. Ως εκ τούτου είναι πρόδηλο το δημόσιο συμφέρον για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΑΣ.

9. Το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών, ήτοι ο ν. 2810/2000 (Α' 61), καταργήθηκε, με το άρθρο 50 του ν. 4384/2016 (Α' 78), από την έναρξη ισχύος του νόμου (ήτοι την 26η-4-2016, ημέρα δημοσίευσής του). Με τον ήδη ισχύοντα ν. 4384/2016 ενισχύεται το πλαίσιο κρατικής εποπτείας και ελέγχου επί των ΑΣ και ρυθμίζεται, πλην άλλων, και το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης της περιουσίας αυτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 26, παράγραφος 1, περίπτωση β' του άνω νόμου η λύση του ΑΣ επέρχεται και «με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 (2/3 των εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών) και την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14 (2/3 των παρόντων μελών)», δηλαδή με απόφαση της Γ.Σ., η οποία λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή καταχωρείται στο αντίστοιχο βιβλίο μητρώου του αρμόδιου κατά τόπο Ειρηνοδικείου και στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών του άρθρου 19 του νόμου (άρθρ. 26 παρ. 4). Την λύση του ΑΣ ακολουθεί η εκκαθάρισή του (άρθρο 27), κατά την διάρκεια της οποίας υφίσταται το νομικό πρόσωπο του ΑΣ και εξακολουθεί να λειτουργεί, μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης, όπως και η Γενική Συνέλευση τούτου, μόνο όμως για τις ανάγκες αυτής. Η ίδια η Γενική Συνέλευση ορίζει και τους εκκαθαριστές (έναν ή περισσότερους), εκτός αν στο καταστατικό ορίζεται διαφορετικά. Οι εκκαθαριστές, μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης διορισμού τους, δημοσιεύουν (σε ημερήσια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας και ημερήσια εφημερίδα περιφερειακής ενότητας της έδρας του Α.Σ.), περίληψη της απόφασης που διατάσσει την εκκαθάριση και το διορισμό τους και συγχρόνως απευθύνουν πρόσκληση στους πιστωτές να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους, κατά τα οριζόμενα και στο άρθρ. 62 παρ 6 του ν.δ. 356/1974. Παράλληλα, η απόφαση περί λύσης και εκκαθάρισης του ΑΣ, περί του διορισμού τους και η πρόσκληση προς τους δανειστές αποστέλλονται και στην αρμόδια αρχή (τη Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατ' άρθρο 18 του ν. 4384/2016), προκειμένου να καταχωρισθούν στο «Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων», που τηρείται από την Υπηρεσία αυτή και αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων (άρθρα 18 και 19 παρ.1 του άνω νόμου). Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της διαφάνειας και η προστασία των τρίτων που συναλλάσσονται με τον ΑΣ, ενώ αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διατυπώσεις δημοσιότητας, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν την λειτουργία των νομικών προσώπων εν γένει, δεν μπορεί να αντιταχθεί, εκ μέρους του ΑΣ, έναντι των τρίτων, το γεγονός ότι βρίσκεται στο στάδιο της λύσης και εκκαθάρισης. Κατά τα λοιπά οι εκκαθαριστές του ΑΣ οφείλουν να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες (απογραφή, σύνταξη ισολογισμού, εκποίηση ακινήτων κ.ά), για την ρευστοποίηση της συνεταιριστικής περιουσίας, την εξόφληση των χρεών του ΑΣ και είσπραξη των απαιτήσεών του, το υπόλοιπο δε, που απομένει μετά και την εξόφληση των προαιρετικών συνεταιριστικών μερίδων, διατίθεται σε άλλον ΑΣ ή για άλλον κοινωνικό σκοπό, κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό και δεν διανέμεται στα μέλη (άρθρο 27 παρ. 12).

10. Εξ άλλου, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 15 του άρθρου 27 του ν. 4384/2016, σε όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από το άρθρο αυτό, σχετικά με την εκκαθάριση της περιουσίας του ΑΣ, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί δικαστικής εκκαθάρισης της κληρονομιάς, ήτοι τα άρθρα 1913-1920 Α.Κ. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά την ρητή αναφορά της παραγράφου 18 του άρθρου 27 του άνω νόμου οι διατάξεις αυτού εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, και στους ΑΣ που βρίσκονταν σε στάδιο εκκαθάρισης κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 1913-1920 Α.Κ. συνάγεται ότι στο στάδιο της εκκαθάρισης η περιουσία του κληρονόμου αποχωρίζεται από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς, τυχόν εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης που έγινε στα κληρονομιαία μετά το θάνατο του κληρονομουμένου δεν παρέχει κανένα προνόμιο στον πιστωτή και σε περίπτωση που από την απογραφή προκύπτει ότι το ενεργητικό της κληρονομιάς δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των δανειστών, ο εκκαθαριστής υποχρεούται να ζητήσει από το δικαστήριο της κληρονομιάς να ρυθμίσει την σύμμετρη πληρωμή τούτων, με την επιφύλαξη να μη θιγούν τα εκ του νόμου προνόμια ή εκείνα που προέρχονται από τις νόμιμα εγγραφείσες υποθήκες ή τα ενέχυρα που είχαν εγγραφεί και συσταθεί πριν από τον θάνατο του κληρονομουμένου.

11. Είναι αληθές ότι στις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 4384/2016 (άρθρα 26 και 27) και του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1913 - 1920) δεν υπάρχει ρητή αναφορά περί απαγόρευσης ή αναστολής εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων και λοιπών ατομικών καταδιωκτικών μέτρων από τους δανειστές του ΑΣ, κατά τον χρόνο που αυτός βρίσκεται σε εκκαθάριση. Περαιτέρω, όμως, ο θεσμός της δικαστικής εκκαθάρισης της κληρονομιάς, όπως η σχετική διαδικασία προσδιορίζεται στα άρθρα 1913-1922 ΑΚ, έχει ως σκοπό να προστατεύσει τους πιστωτές της κληρονομιάς από αφερέγγυο κληρονόμο ή από τυχόν επικίνδυνη διαχείριση της κληρονομιαίας περιουσίας, με απώτερο σκοπό την σύμμετρη ικανοποίηση όλων των πιστωτών, σε περίπτωση ανεπάρκειας της κληρονομιάς, για το λόγο δε αυτό ορίζεται, στο άρθρο 1914 ΑΚ, ότι από τη δημοσίευση της απόφασης που διατάσσει την εκκαθάριση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς αποχωρίζονται αυτοδικαίως από την περιουσία του κληρονόμου και για όσο χρόνο διαρκεί η εκκαθάριση δεν δύναται να γίνει αναγκαστική εκτέλεση στα κληρονομιαία αντικείμενα από τους δανειστές της κληρονομιάς, ενώ σε περίπτωση που η αναγκαστική εκτέλεση άρχισε πριν από την εκκαθάριση, δεν είναι επιτρεπτή η συνέχισή της. Όπως έχει κριθεί νομολογιακά, εξαίρεση αποτελούν μόνο τα προνόμια που αποκτήθηκαν κατά το νόμο ή οι υποθήκες που έχουν εγγραφεί και τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί πριν από τον θάνατο του κληρονομουμένου, περίπτωση κατά την οποία οι ενυπόθηκοι δανειστές μπορούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν εγκύρως αναγκαστική εκτέλεση στα κληρονομιαία ακίνητα που ασφαλίζονται με υποθήκη ή ενέχυρο και κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης (Εφ.Δωδ. 189/2005).
Ο ανωτέρω περιγραφόμενος σκοπός της δικαστικής εκκαθάρισης της κληρονομιάς προσομοιάζει με εκείνον της εκκαθάρισης της περιουσίας του ΑΣ, για το λόγο τούτο, άλλωστε, ο ν. 4384/2016 παραπέμπει, στην περίπτωση αυτή, σε αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της δικαστικής εκκαθάρισης της κληρονομιάς, ως θεσμού συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, έχοντας επίσης ως σκοπό την σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών (όπως και στη δικαστική εκκαθάριση κληρονομιάς), κατά τούτο δε προσομοιάζει και με την πτώχευση, που αποτελεί επίσης θεσμό συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά τον οποίο οι δανειστές του πτωχού από την δημοσίευση της απόφασης περί της κήρυξης αυτού σε πτώχευση στερούνται των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων, πλην των ενυποθήκων και ενεχυρούχων εξ αυτών.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι από τον χρόνο της περιέλευσης του ΑΣ σε εκκαθάριση απαγορεύεται η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, πλην των ενεχυρούχων και ενυποθήκων δανειστών για ασφάλειες που έχουν συσταθεί πριν από την εκκαθάριση του ΑΣ (πρβλ. ΜονΠρωτΛαρ. 255, 231/2015). Οι δανειστές αυτοί διατηρούν την δυνατότητα λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και προηγούνται έναντι των λοιπών εγχειρόγραφων δανειστών κατά το στάδιο της ικανοποίησης αυτών από το προϊόν της εκκαθάρισης, τούτο δε ισχύει, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 27 παρ. 18 του ν. 4384/2016, και για τις εκκαθαρίσεις των ΑΣ που έχουν αρχίσει πριν από την ισχύ του νόμου. Επομένως, οι αναγκαστικές κατασχέσεις, όπως και τα λοιπά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που έχουν επιβληθεί πριν από την θέση του ΑΣ σε εκκαθάριση, είναι νόμιμες και έγκυρες, μη θιγόμενες από την θέση του ΑΣ σε καθεστώς εκκαθάρισης. Με την περιέλευση, πάντως, του ΑΣ σε εκκαθάριση τα ήδη επιβληθέντα αναγκαστικά μέτρα ηρεμούν και δεν είναι επιτρεπτή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης που στηρίζεται σε αυτά, διατηρούνται όμως οι ένννομες συνέπειες που προκάλεσαν με την επιβολή τους, όπως λ.χ. η διακοπή της παραγραφής (ΝΣΚ 426/2000). Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι προϋπόθεση για τα προαναφερόμενα αποτελεί η τήρηση, εκ μέρους των εκκαθαριστών του ΑΣ, των διατυπώσεων δημοσιότητας που ορίζει ο νόμος, τόσο για την λύση του ΑΣ, όσο και για τη περιέλευση αυτού σε εκκαθάριση (άρθρα 26 παρ. 4 και 27 παρ. 5 του ν. 4384/2016).

12. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (ν.δ. 356/1974), το Δημόσιο μπορεί να προβεί, για την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών του, μεταξύ των άλλων και σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων, κινητών πραγμάτων του οφειλέτη του Δημοσίου (χρημάτων, καρπών κλπ), ως και σε αναγκαστική κατάσχεση ακινήτων του οφειλέτη ή εμπραγμάτου δικαιώματος αυτού επί ακινήτου (άρθρο 30). Στην αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου επέρχεται εκ του νόμου (ex lege) αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας απαίτησης με την ολοκλήρωση της κατάσχεσης, δηλαδή την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο, ήτοι η απαίτηση μεταβιβάζεται, άνευ ετέρου, από τον μέχρι τούδε δικαιούχο - καθού η εκτέλεση στον κατασχόντα. Συνεπώς το Δημόσιο καθίσταται, στην περίπτωση αυτή, εκδοχέας της κατασχεθείσας απαίτησης και ο τρίτος λογίζεται οφειλέτης του Δημοσίου (υπό την αναβλητική αίρεση της θετικής δήλωσης του τρίτου), οι δε έννομες συνέπειες της αναγκαστικής κατάσχεσης (ήτοι η απαγόρευση καταβολής του κατασχεμένου αντικειμένου από τον τρίτο στον οφειλέτη του Δημοσίου και η απαγόρευση συμψηφισμού απαιτήσεων του τρίτου προς ανταπαιτήσεις του οφειλέτη του Δημοσίου) επέρχονται αυτοδικαίως (ΝΣΚ 163/2017, 254/2016).

13. Εξ άλλου, με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ ρυθμίζεται το θέμα του συμψηφισμού απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη τους προς αυτό και προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των εν λόγω οφειλετών με οποιονδήποτε τρόπο και αν αποκτήθηκαν, εφόσον αποδεικνύονται με τελεσίδικες αποφάσεις ή δημόσια εγγραφή. Με τις ίδιες προϋποθέσεις επιτρέπει ο νόμος και τον συμψηφισμό απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με χρέη αυτού προς το Δημόσιο που καταβάλλονται με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης φόρου ή άλλου εσόδου. Με την δήλωση συμψηφισμού αποσβέννυνται, αναδρομικά, οι εκατέρωθεν απαιτήσεις, από τον χρόνο που αυτές συνυπήρξαν (ΑΠ 435/2015, ΣτΕ 2164/2009). Όπως έχει κριθεί, επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών του οφειλέτη του Δημοσίου με απαιτήσεις του προς αυτό, ακόμη και αν τα χρέη του δεν έχουν βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 440-442 του ΑΚ, οι οποίες δεν απαιτούν να αποδεικνύεται, η προτεινόμενη προς συμψηφισμό ανταπαίτηση, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή άλλο δημόσιο έγγραφο (ΑΠ 782/2014).
Περαιτέρω, κατά την ενώπιον της Ολομελείας συζήτηση μεταξύ των μελών αυτής επί της εφαρμογής των προπαρατεθεισών διατάξεων επί του α' σκέλους του τρίτου ερωτήματος διαμορφώθηκαν δύο (2) γνώμες:

14. Η γνώμη της πλειοψηφίας, που απαρτίσθηκε από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ Μιχαήλ Απέσσο, τους Αντιπροέδρους Αλέξανδρο Καραγιάννη, Ανδρέα Χαρλαύτη, Βασιλική Δούσκα και Στέφανο Δέτση και τους Νομικούς Συμβούλους Θεόδωρο Ψυχογυιό, Παναγιώτη Παναγιωτουνάκο, Ευγενία Βελώνη, Νίκη Μαριόλη, Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, Στυλιανή Χαριτάκη, Δημήτριο Χανή, Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη, Κωνσταντίνο Κατσούλα, Κωνσταντίνο Κηπουρό, Αλέξανδρο Ροϊλό, Αθηνά Αλεφάντη, Ελένη Πασαμιχάλη, Βασίλειο Καραγεώργο, Χρήστο Μητκίδη και Βασιλική Παπαθεοδώρου (ψήφοι είκοσι μία - 21), δέχθηκε τα εξής:
Κατά το σύστημα των ακυροτήτων που διέπει την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης στον ΚΠολΔ και στην διοικητική εκτέλεση, ακόμη και στην περίπτωση που υφίστανται πλημμέλειες της εκτελεστικής διαδικασίας, οι πράξεις εκτέλεσης δεν καθίστανται αυτοδικαίως άκυρες, αλλά είναι δυνητικά ακυρώσιμες με διαπλαστική απόφαση, κατόπιν άσκησης ανακοπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 933 του ΚΠολΔ ή του άρθρου 217 του ΚΔΔ και εντός των προθεσμιών που ορίζουν αυτές. Αν δεν προσβληθούν μέσα στην νόμιμη προθεσμία, τότε παραμένουν τυπικά έγκυρες, λόγω όμως του γεγονότος ότι επιβλήθηκαν κατά τον χρόνο που ίσχυε η απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης δεν επέρχονται οι κατά το ουσιαστικό δίκαιο συνέπειες αυτών και το Δημόσιο δεν δύναται να προβεί στην συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, ούτε και στην ταμειακή βεβαίωση των κατασχεθεισών απαιτήσεων (στην περίπτωση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου). Περαιτέρω, όμως, έχει κριθεί ότι ο καθού η εκτέλεση δύναται να ασκήσει αναγνωριστική ή καταψηφιστική αγωγή (με την τακτική διαδικασία), λόγω παράνομης επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης, με σκοπό την θεμελίωση δικαιώματος αποζημίωσης. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο δύναται να προβεί σε παρεμπίπτουσα κρίση ως προς την ακυρότητα πράξης εκτέλεσης, για την οποία δεν ασκήθηκε ανακοπή, χωρίς όμως κατά την διάρκεια της δίκης αυτής να αμφισβητηθεί το κύρος της αναγκαστικής εκτέλεσης (ΑΠ 819/2013, ΝΣΚ 114/2014). Συνεπώς, ναι μεν οι αναγκαστικές κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί είτε σε ακίνητο του ΑΣ, είτε στα χέρια τρίτου (του οποίου οφειλέτης είναι ο ΑΣ), μετά την νομότυπη περιέλευση του ΑΣ σε καθεστώς εκκαθάρισης, ήτοι κατά το χρόνο που ίσχυε η απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι ακυρώσιμες, πλην όμως, εν όψει του προεκτεθέντος σκοπού της εκκαθάρισης, της αρχής της χρηστής διοίκησης και προς αποφυγή κινδύνου δημιουργίας αποζημιωτικών αξιώσεων κατά του Δημοσίου, συντρέχει περίπτωση άρσης εκ μέρους της διοίκησης των αναγκαστικών κατασχέσεων που τυχόν έχουν επιβληθεί μετά την περιέλευση του ΑΣ σε εκκαθάριση (πρβλ. ΝΣΚ 241/2016, 191/2014). Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση προβεί, κατά τα προαναφερόμενα, σε άρση των επιβληθεισών αναγκαστικών κατασχέσεων, όταν έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, τα τυχόν ήδη αποδοθέντα, συνεπεία θετικής δήλωσης του τρίτου, επιστρέφονται στον καθ' ού η εκτέλεση συνεταιρισμό, προκειμένου να τεθούν στη διάθεση του εκκαθαριστή και να συμπεριληφθούν στο προϊόν της εκκαθάρισης και για τις ανάγκες αυτής. Ζήτημα συμψηφισμού απαιτήσεων του Δημοσίου με τα (μετά την άρση των επιβληθεισών κατασχέσεων) επιστρεφόμενα στον καθού η κατάσχεση ποσά, δεν γεννάται, δεδομένου ότι η επιστροφή θα λάβει χώρα μετά τη θέση του συνεταιρισμού σε εκκαθάριση και στο πλαίσιο αποκατάστασης της νομιμότητας, πράξη από την οποία δεν μπορεί να ωφεληθεί το Δημόσιο με το συμψηφισμό αυτών τούτων των μη νομίμως κατασχεθεισών απαιτήσεων.

15. Η γνώμη της μειοψηφίας, που απαρτίσθηκε από τους Νομικούς Συμβούλους Ευφροσύνη Μπερνικόλα, Αδαμαντία Καπετανάκη, Χριστίνα Διβάνη και Διονύσιο Χειμώνα (ψήφοι τέσσερις - 4), δέχθηκε τα εξής:
Σύμφωνα με τα ανωτέρω ομοφώνως γενόμενα δεκτά και από την πλειοψηφήσασα γνώμη, οι πράξεις της εκτέλεσης (κοινής και διοικητικής) δεν είναι αυτοδίκαια άκυρες, αλλά ακυρώσιμες εκτός αν, λόγω του ελαττώματος, προβλέπεται από το νόμο τέτοια συνέπεια. Επομένως, ενόψει και των όσων ανωτέρω αναπτύχθηκαν (σκέψη 11), κάθε πράξη της εκτέλεσης ή συνέχισης αυτής που επιχειρείται από τους δανειστές του Α.Σ. κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, μπορεί να αποκρουσθεί από τον εκκαθαριστή και εκείνον που έχει έννομο συμφέρον με την άσκηση της ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ (πρβλ ΕφΔωδ 189/2005, ΕφΘεσ 2425/1993, 990/1993, ΜΠρωτΚερκ 442/2003 κ.α.)· Στην προκείμενη περίπτωση, αν η κατάσχεση εις χείρας τρίτου, ή οποιαδήποτε άλλη τυχόν αναγκαστική κατάσχεση, έχει επιβληθεί μετά την περιέλευση του ΑΣ σε εκκαθάριση, δεν επιβλήθηκε νομίμως, εφόσον όμως δεν έχει ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, κατόπιν άσκησης ανακοπής, η φορολογική διοίκηση δεν υποχρεούται να άρει την κατάσχεση και να επιστρέψει τα τυχόν αποδοθέντα από τον τρίτο ποσά, διότι αυτή έχει καταστεί απρόσβλητη και οι σχετικές διατάξεις του νόμου δεν προβλέπουν τέτοια συνέπεια. Ενόψει τούτων, στην περίπτωση αυτή δεν γεννάται ζήτημα επιστροφής των κατασχεθέντων και, προφανώς, ούτε ζήτημα συμψηφισμού.

16. Απάντηση

Κατ' ακολουθία των προεκτεθέντων, επί των τεθέντων ερωτημάτων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Α' Τακτική Ολομέλεια) γνωμοδοτεί ως εξής:
Α. Επί του πρώτου ερωτήματος, ομόφωνα, α) ότι κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης αγροτικού συνεταιρισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4384/2016 δεν είναι επιτρεπτή η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους του Δημοσίου κατ' αυτού ή και άλλης μορφής συνεταιριστικής οργάνωσης που τέθηκε σε εκκαθάριση και β) ότι η απαγόρευση λήψης αναγκαστικών μέτρων εκ μέρους του Δημοσίου αρχίζει από την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι διατυπώσεις δημοσιότητας της θέσης του αγροτικού συνεταιρισμού σε λύση και εκκαθάριση, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 4 και 27 παρ. 5 του ν. 4384/2016.
Β. Επί του δεύτερου ερωτήματος, ομόφωνα, ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που τέθηκαν σε εκκαθάριση με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τη ρητή περί τούτου πρόβλεψη του άρθρου 27 παρ. 18 του ν. 4384/2016.
Γ. Επί του α' σκέλους του τρίτου ερωτήματος, κατά πλειοψηφία, ότι συντρέχει περίπτωση άρσης εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης των αναγκαστικών κατασχέσεων που επιβλήθηκαν μετά την περιέλευση του αγροτικού συνεταιρισμού σε καθεστώς εκκαθάρισης, επί του β' σκέλους, ομόφωνα, ότι η φορολογική διοίκηση δεν υποχρεούται να άρει κατασχέσεις εις χείρας τρίτου που επιβλήθηκαν πριν την περιέλευση του ΑΣ σε εκκαθάριση, καθόσον αυτές είναι νόμιμες και είχε ήδη επέλθει, εξ αυτών, ex lege αναγκαστική εκχώρηση προς το Δημόσιο της κατασχεμένης απαίτησης, και επί του γ' σκέλους, ομόφωνα, ότι σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ακίνητο του ΑΣ, πριν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για την λύση και εκκαθάριση τούτου, αυτή είναι νόμιμη και δεν συντρέχει περίπτωση άρσης αυτής, πλην όμως, κατά το στάδιο της εκκαθάρισης, η κατάσχεση ηρεμεί και δεν δύναται να συνεχισθεί η διοικητική εκτέλεση με βάση αυτήν.
Δ. Επί του τέταρτου ερωτήματος, ομόφωνα, εν όψει της διαμορφωθείσας πλειοψηφίας επί του α' σκέλους του τρίτου ερωτήματος, α) ότι αν η κατάσχεση εις χείρας τρίτου επιβλήθηκε μετά την περιέλευση του αγροτικού συνεταιρισμού σε εκκαθάριση, συντρέχει περίπτωσης άρσης αυτής από την φορολογική διοίκηση και τα τυχόν αποδοθέντα από τον τρίτο ποσά αποδίδονται στο δικαιούχο ΑΣ, για να συμπεριληφθούν στο προϊόν της εκκαθάρισης και για τις ανάγκες αυτής και β) ότι, στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται θέμα συμψηφισμού των εκατέρωθεν απαιτήσεων.

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ

Αθήνα, 18-12-2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΑΠΕΣΣΟΣ
Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ.

Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ
Νομική Σύμβουλος του Κράτους

Viewing all 7448 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>