Quantcast
Channel: Taxheaven - Νέες αποφάσεις
Viewing all 7448 articles
Browse latest View live

Αριθμ. Δ.Κ.Π. 0006006 ΕΞ 2016/ 7.4.2016 Καθορισμός λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών του Ν.4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α') και την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος κοινωφελών περιουσιών

$
0
0

Αριθμ. Δ.Κ.Π. 0006006 ΕΞ 2016

(ΦΕΚ Β' 1110/19-04-2016)

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 1 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α') «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β) Του Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137 Α') «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
γ) Του Π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α') «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα».
δ) Των άρθρων 12 παρ. 5, 13 παρ. 4 εδαφ. γ' και 7, 14 και 64 παρ. 1 του Ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α') «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομικών και λοιπές διατάξεις».

2. Το Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ 198 Α') «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

3. Την αριθ. Υ14/3.10.2015 (ΦΕΚ 2144 Β') απόφαση του Πρωθυπουργού αναφορικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

4. Την αριθ. 2/82886/0004/31.12.2015 (ΦΕΚ 2935/Β') απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:

Τον καθορισμό λεπτομερειών για την τήρηση των Μητρώων Κοινωφελών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος κοινωφελών περιουσιών ως ακολούθως:

Άρθρο 1
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ


1. Το Πληροφοριακό Σύστημα Κοινωφελών Περιουσιών (εφεξής σύστημα) του Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων), είναι εγκατεστημένο στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών και παρακολουθείται από την εν λόγω Γενική Γραμματεία κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 12 του Ν. 4182/2013.

2. Το σύστημα χρησιμοποιείται και ελέγχεται από την Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών, εφεξής Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου και τις Διευθύνσεις Κοινωφελών Περιουσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εφεξής Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Μητρώου. Οι χρήστες εισέρχονται στο σύστημα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://public-property.ggps.gsis και δια της επιλογής «Ψηφιακή Υπηρεσία Κοινωφελών Περιουσιών».

3. Η Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου είναι αρμόδια για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του συστήματος στους υπαλλήλους που ανήκουν στις Υπηρεσίες Μητρώου και έχει τη δυνατότητα διαπίστωσης των αλλαγών στο σύστημα από τους χρήστες.

4. Το σύστημα απαρτίζεται από τα παρακάτω τμήματα:
α) Ευρετήριο Προσώπων που αφορούν τα Μητρώα
Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών.
β) Μητρώο Προσώπων του άρθρου 16 του Ν.4182/2013.
γ) Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών: Φάκελοι Εκκαθάρισης, Εποπτείας και Άμεσης Διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών.
δ) Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών: Φάκελοι Κληρονομιών Υπό Έρευνα και Σχολαζουσών Κληρονομιών.
ε) Διαχείριση Φακέλων: χρέωση φακέλων σε αρμόδιο τμήμα και υπάλληλο τμήματος.
στ) Έγγραφα που αφορούν το χειρισμό υποθέσεων και την ενημέρωση των Μητρώων του Ν.4182/2013.
ζ) Υποθέσεις και Ηλεκτρονικά αιτήματα που αφορούν τον Ν. 4182/2013.
η) Ανακοινώσεις, προκηρύξεις και εν γένει πράξεις που προβλέπονται από τον Ν.4182/2013 να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας).
θ) Οδηγός Υποτροφιών, Βοηθημάτων και Βραβείων που χορηγούνται από τις κοινωφελείς περιουσίες.
ι) Διαχείριση υπομνήσεων προς τους εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές, ιδρύματα, διαχειριστές κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης και κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν και τις πράξεις που υποχρεούνται να υποβάλλουν κατά τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 (μίσθωση ακινήτων, διορισμό μελών Δ.Σ. ιδρυμάτων, υποβολή προϋπολογισμών, απολογισμών, ισολογισμών και λογοδοσιών).
ια) Έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και τήρηση ημερολογίου για τις κοινωφελείς περιουσίες που υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών.
ιβ) Νομοθεσία και Νομολογία περί κοινωφελών περιουσιών
ιγ) Στατιστικά στοιχεία και αναφορές για τα Μητρώα Κοινωφελών Περιουσιών Σχολαζουσών Κληρονομιών, τα έγγραφα, τις υποθέσεις και τις αναρτήσεις.

ΆΡΘΡΟ 2
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


Το Ευρετήριο Προσώπων απαρτίζεται από όλα τα πρόσωπα φυσικά και νομικά που συνδέονται στα δύο Μητρώα για οποιονδήποτε λόγο. Ένα πρόσωπο μπορεί να έχει περισσότερες από μία ιδιότητες ως διαθέτης, ιδρυτής, εκτελεστής, κλπ. και να συνδέεται σε περισσότερους από ένα φακέλους. Η καταχώριση των στοιχείων του προσώπου γίνεται μόνο την πρώτη φορά στο Ευρετήριο Προσώπων και η ενημέρωση του σχετικού πίνακα του φακέλου με το πρόσωπο γίνεται με την αναζήτηση και επιλογή του προσώπου από το εν λόγω Ευρετήριο. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο των φυσικών προσώπων και η επωνυμία των νομικών προσώπων καταχωρίζονται με κεφαλαία γράμματα και χωρίς τόνους με ελληνικούς χαρακτήρες για τα ελληνικά ονόματα και με λατινικούς χαρακτήρες για τα ξενόγλωσσα ονόματα. Οι επωνυμίες των Ιδρυμάτων θα καταχωρίζονται στο Ευρετήριο Προσώπων όπως αναφέρονται στο σχετικό διάταγμα έγκρισης σύστασης τους. Όταν από τη συγχώνευση φακέλων προκύπτει νέος φάκελος που δεν ανήκει στην κατηγορία «Αυτοτελές Ίδρυμα», καταχωρίζεται στο Ευρετήριο Προσώπων η επωνυμία του νέου φακέλου.

Για την τήρηση της μοναδικότητας των προσώπων που περιέχονται στο Ευρετήριο θα καταχωρίζεται υποχρεωτικά ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) του προσώπου εφόσον αυτός προκύπτει από τα έγγραφα που τηρούνται στην Υπηρεσία Μητρώου και απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4182/2013.

Το ΑΦΜ και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εκτελεστών, εκκαθαριστών, κηδεμόνων, ιδρυμάτων και διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών υποβάλλονται και καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο Ευρετήριο Προσώπων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή της ψηφιακής υπηρεσίας υπόμνησης των προσώπων αυτών για την τήρηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν. 4182/2013. Η σχετική υπόμνηση αποστέλλεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ως άνω προσώπων και επίσης ενημερώνονται από τη διαδικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας από τη διαδρομή Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Κοινωφελείς Περιουσίες -> Οι Ειδοποιήσεις μου.

ΆΡΘΡΟ 3
ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ Ν. 4182/2013


Το Μητρώο εκτελεστών διαθηκών, εκκαθαριστών, διοικητών ιδρυμάτων και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομικών του άρθρου 16 του Ν.4182/2013 τηρείται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κοινωφελών περιουσιών από την Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου (Τμήμα Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών - Σχολαζουσών Κληρονομιών της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών). Διαγραφή προσώπου από το Μητρώο γίνεται μόνο από τον Προϊστάμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Μητρώου και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μητρώου της ως άνω Υπηρεσίας.

ΆΡΘΡΟ 4
ΜΗΤΡΩΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ


1. Τα Μητρώα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών απαρτίζονται από το Γενικό Ευρετήριο, το Φάκελο και τη Μερίδα, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά ως αρχεία της βάσης δεδομένων του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος.

2. Η Μερίδα απαρτίζεται από τα υποχρεωτικά στοιχεία και τις πράξεις που καταχωρίζονται στο Φάκελο του κάθε Μητρώου και καθορίστηκαν με την αριθ. Δ.Κ.Π. 0002258 ΕΞ 2016/12.2.2016 (ΦΕΚ 331/Β') απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Το Γενικό Ευρετήριο απαρτίζεται από τα βασικά στοιχεία του φακέλου και ενημερώνεται αυτόματα από τα στοιχεία και τις πράξεις που καταχωρίζονται στο φάκελο. Το Γενικό Ευρετήριο του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών διακρίνεται στο Ευρετήριο Περιουσιών σε Εκκαθάριση και στο Ευρετήριο Κοινωφελών Περιουσιών (Εποπτείας και Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ), τα οποία εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (διαδρομή: Αναζητήσεις -> Κοινωφελείς Περιουσίες).

ΆΡΘΡΟ 5
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ


Ο αριθμός μητρώου που χορηγείται από το πληροφοριακό σύστημα σε φάκελο των Μητρώων διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του Μητρώου και την κατηγορία του φακέλου, ως ακολούθως:

Α. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών για την κατηγορία «Φάκελοι Εκκαθάρισης» είναι ένας εννεαψήφιος αριθμός που τα τέσσερα (4) πρώτα ψηφία αποτελούν το «Έτος» και τα υπόλοιπα πέντε (5) ψηφία αύξοντα αριθμό για κάθε έτος, ο οποίος δίνεται αυτόματα κατά τη δημιουργία του φακέλου.

Το «Έτος» συμπληρώνεται ως εξής:
1. Για την κατηγορία Φακέλου «Κληρονομία/Κληροδοσία/Δωρεά/Σύσταση Ιδρύματος» είναι το έτος που δημοσιεύθηκε η διαθήκη (δημόσια - ιδιόγραφη - μυστική), όταν υπάρχουν πολλές συνισχύουσες διαθήκες το έτος δημοσίευσης της πρώτης ή το έτος σύνταξης της συστατικής πράξης της οποίας δεν προβλέπεται δημοσίευση.
2. Για την κατηγορία Φακέλου «Διαλυμένο Σωματείο- Περιουσία» είναι το έτος της διάλυσης του σωματείου της ημεδαπής ή άλλων νομικών προσώπων της αλλοδαπής που συστήθηκαν για εκπλήρωση σκοπών του ν.4182/2013 στη ημεδαπή ή χάριν ελληνικών κοινοτήτων ή σκοπών ελληνικού ενδιαφέροντος.
3. Για την κατηγορία Φακέλου «Από Σχολάζουσα Κληρονομιά» είναι το έτος που δημιουργήθηκε ο φάκελος εκκαθάρισης μετά τη βεβαίωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου.

Β. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών για την κατηγορία «Φάκελοι Εποπτείας» είναι ένας πενταψήφιος αριθμός, που δίνεται αυτόματα από το σύστημα με αύξουσα σειρά κατά τη δημιουργία του φακέλου, μετά την περαίωση του Αντικειμένου του φακέλου εκκαθάρισης.

Γ. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών για την κατηγορία «Φάκελοι Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ» είναι ένας πενταψήφιος αριθμός, που δίνεται αυτόματα από το σύστημα με αύξουσα σειρά κατά τη δημιουργία του φακέλου, μετά την περαίωση του Αντικειμένου του φακέλου εκκαθάρισης.

Δ. Ο Αριθμός Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών για την κατηγορία «Φάκελοι Κληρονομιάς Υπό Έρευνα» είναι ένας πενταψήφιος αριθμός, που δίνεται αυτόματα με αύξουσα σειρά κατά τη δημιουργία του φακέλου. Ομοίως δίνεται και ο Αριθμός Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών για την κατηγορία «Φάκελοι Σχολάζουσας Κληρονομιάς». Οι φάκελοι που μεταπτώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα Κοινωφελών Περιουσιών από το πληροφοριακό σύστημα «Legacy», το οποίο τηρούνταν στην Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου πριν την έναρξη λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος, έχουν ως Αριθμούς Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών αυτούς που χορηγήθηκαν από το προηγούμενο πληροφοριακό σύστημα. Οι νέοι φάκελοι λαμβάνουν ως Αριθμούς Μητρώου αύξοντα αριθμό, ο οποίος ξεκινάει από τον μεγαλύτερο Αριθμό Μητρώου του «Legacy» για κάθε κατηγορία φακέλου.

ΆΡΘΡΟ 6
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ


Η Επωνυμία του Φακέλου ορίζεται:
α) Για τον Φάκελο Εκκαθάρισης από το Επώνυμο, Όνομα και Πατρώνυμο εκάστου διαθέτη.
β) Για τον Φάκελο Εποπτείας της κατηγορίας «Αυτοτελές Ίδρυμα» από την επωνυμία του ιδρύματος.
γ) Για τον Φάκελο Εποπτείας των λοιπών κατηγοριών καθώς και για τον Φάκελο Άμεσης Διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών από το Επώνυμο, Όνομα και Πατρώνυμο του διαθέτη και σε περίπτωση περισσοτέρων διαθετών τα παραπάνω στοιχεία του διαθέτη που καταχωρίζεται πρώτος στον Φάκελο Εκκαθάρισης από τον οποίο προέκυψε. Ειδικά για φάκελο των κατηγοριών αυτής της περίπτωσης που προέκυψε από συγχώνευση άλλων φακέλων, η επωνυμία του ορίζεται ως αυτή που θα επιλέγεται αρμοδίως.
δ) Για τους Φακέλους Κληρονομιάς Υπό Έρευνα και Σχολάζουσας Κληρονομιάς από το Επώνυμο, Όνομα και Πατρώνυμο του κληρονομούμενου.

ΆΡΘΡΟ 7
ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ, ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ


1. Η καταχώριση των εκτελεστών, εκκαθαριστών και διοικητών στο φάκελο γίνεται σε ομάδες (ανεξάρτητα αν είναι ένας ή περισσότεροι), οι οποίες σχηματίζονται με κριτήριο όλα τα μέλη της ομάδας να μετέχουν νόμιμα στην ως άνω θέση το ίδιο διάστημα. Οι ομάδες καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά και συγκεκριμένα με αύξοντα αριθμό ιστορικότητας 1 για την παλαιότερη ομάδα και με τον τελευταίο αύξοντα αριθμό για την πιο πρόσφατη ομάδα.

2. Μετά την καταχώριση της πρώτης ομάδας (με Α/Α Ιστορικότητας 1) η επόμενη ομάδα εισάγεται ως ακολούθως:
α) Ως «Νέα Ομάδα», όταν αντικαθίστανται όλα τα μέλη της πρώτης Ομάδας, β) Ως «Νέα Ομάδα από Προηγούμενη/ Νέο Σετ από τελευταίο», όταν αντικαθίσταται τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας. Στην νέα ομάδα τα νέα μέλη θα καταχωρισθούν στη θέση των μελών που αντικαθίστανται.

3. Τα στοιχεία των εκτελεστών, εκκαθαριστών, κηδεμόνων, κοινωφελών ιδρυμάτων και προσώπων που διαχειρίζονται κοινωφελείς περιουσίες συμπεριλαμβανομένων του Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υποβάλλονται υποχρεωτικά προκειμένου να καταχωριστούν στο ευρετήριο προσώπων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση από το σύστημα των προσώπων αυτών για την τήρηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν. 4182/2013.

ΆΡΘΡΟ 8
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΚΕΛΩΝ


Οι κατηγορίες φακέλων που καταρτίζονται και τηρούνται στο Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και το Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών είναι οι ακόλουθες:

Α. Για το Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών:
α) Φάκελος Εκκαθάρισης, ο οποίος τηρείται για τις περιουσίες που βρίσκονται σε στάδιο εκκαθάρισης και διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Ι. Κληρονομία/Κληροδοσία/Δωρεά/Σύσταση Ιδρύματος: αφορά περιουσία που διατίθεται με πράξη εν ζωή ή τελευταίας βουλήσεως υπέρ του Δημοσίου ή/και νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή/και υπέρ κοινωφελούς σκοπού ή/ και υπέρ νομικού προσώπου κοινωφελούς χαρακτήρα χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό αλλά με όρο και περιουσία για την οποία δεν προσδιορίζεται από την διαθήκη ούτε κοινωφελής σκοπός ούτε το πρόσωπο στο οποίο αυτή διατίθεται. Επισημαίνεται ότι ένας φάκελος εκκαθάρισης δημιουργείται με τη συστατική πράξη (και τις τυχόν τροποποιητικές ή συμπληρωματικές αυτής) ανεξάρτητα αν ορίζεται σε αυτή εκτέλεση πολλών κοινωφελών σκοπών, ή διάθεση περιουσίας σε διαφορετικά νομικά πρόσωπα με κοινωφελή χαρακτήρα με εξαίρεση την παρ. 7 του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης.
II. Διαλυμένο Σωματείο/ Περιουσία: αφορά περιουσία διαλυομένου σωματείου στην ημεδαπή ή άλλου διαλυομένου νομικού προσώπου στην αλλοδαπή που συστήθηκαν για εκπλήρωση σκοπών του Ν. 4182/2013 στη ημεδαπή ή χάριν ελληνικής κοινότητας ή σκοπού ελληνικού ενδιαφέροντος.
III. Από Σχολάζουσα Κληρονομία/ Κληρονομία υπό έρευνα: αφορά κληρονομιά για την οποία έχει βεβαιωθεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου και δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της. Σημειώνεται ότι ο σχετικός φάκελος εκκαθάρισης και το Αντικείμενο «Διάθεση περιουσίας υπέρ Δημοσίου ή Προσώπου μη υπαγομένου στο Ν.4182/2013 χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό ή όρο» του φακέλου δημιουργούνται αυτόματα με την περαίωση (κουμπί «Για Εκκαθάριση») του Φακέλου Σχολάζουσας Κληρονομιάς ή Κληρονομιάς Υπό Έρευνα,
β) Φάκελος Άμεσης Διαχείρισης ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τηρείται για περιουσίες που υπάγονται μετά την εκκαθάριση τους στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών προς εκτέλεση γενικού (κρατικού) ή ειδικού
σκοπού ή έργου,
γ) Φάκελος Εποπτείας, ο οποίος τηρείται για περιουσίες που εποπτεύονται κατά τις διατάξεις του Ν. 4182/ 2013 μετά την εκκαθάριση τους και διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Ι. Αυτοτελές Ίδρυμα: αποτελεί περιουσία για την οποία η εκτέλεση του κοινωφελούς σκοπού ανατίθεται σε φυσικό πρόσωπο ή σε νομικό πρόσωπο που συστήνεται με πράξη εν ζωή ή τελευταίας βουλήσεως ή σε υφιστάμενο νομικό πρόσωπο και ορίζεται ιδιαίτερος τρόπος διοίκησης της.
II. Κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης: αποτελεί περιουσία χωρίς να ορίζεται ιδιαίτερος τρόπος διοίκησης της που διατίθεται σε υφιστάμενο νομικό πρόσωπο προς εκτέλεση ειδικού κοινωφελούς σκοπού, ο οποίος δεν ταυτίζεται με το σκοπό που επιδιώκει το ως άνω νομικό πρόσωπο.
III. Κεφάλαιο για εκτέλεση εφάπαξ σκοπού ή έργου: αφορά περιουσία που διατίθεται για την εκτέλεση εφάπαξ κοινωφελούς σκοπού ή έργου.
IV. Περιουσία υπέρ του Δημοσίου με όρο: αποτελεί περιουσία που διατίθεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό, αλλά με όρο (αναπαλλοτρίωτο, δέσμευση χρήσης, κλπ.).
V. Περιουσία υπέρ νομικού προσώπου που δεν υπάγεται στον Ν. 4182/2013 με όρο:
αποτελεί περιουσία που διατίθεται υπέρ νομικού προσώπου κοινωφελούς χαρακτήρα που δεν υπάγεται στον Ν. 4182/2013, χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό, αλλά με όρο (αναπαλλοτρίωτο, δέσμευση χρήσης, κλπ.).
VI. Κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης εξωτερικού: αποτελεί περιουσία που διατίθεται σε ελληνική κοινότητα της αλλοδαπής προς εκτέλεση ειδικού κοινωφελούς σκοπού, ο οποίος δεν ταυτίζεται με το σκοπό που επιδιώκει η κοινότητα.

Β. Για το Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών: α) Φάκελος Κληρονομιάς Υπό Έρευνα: αφορά την κλη-ρονομιά χωρίς εμφανή κληρονόμο για την οποία γίνεται έρευνα με σκοπό την εξακρίβωση του κληρονόμου,
β) Φάκελος Σχολαζουσών Κληρονομιών: αφορά την κληρονομιά που έχει κηρυχθεί σχολάζουσα (είτε με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών - άρθρο 61 Ν. 4182/2013 - είτε με διορισμό κηδεμόνα).

ΆΡΘΡΟ 9
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ


1. Δημιουργία Φακέλου/Μεταβολή Κατάστασης
Ι. Η δημιουργία Φακέλου Εκκαθάρισης ή Κληρονομιάς Υπό Έρευνα ή Σχολάζουσας Κληρονομιάς γίνεται από υπάλληλο του αρμόδιου Τμήματος ή Γραφείου της Υπηρεσίας Μητρώου, π.χ. η δημιουργία φακέλου εκκαθάρισης του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται από υπάλληλο του Τμήματος Εκκαθάρισης της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Με τη δημιουργία του φακέλου καταχωρίζεται από το σύστημα ως αρμόδιος υπάλληλος ο υπάλληλος που δημιούργησε τον φάκελο και ως αρμόδια Αρχή και αρμόδιο Τμήμα η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών και το Τμήμα, στο οποίο ανήκει ο υπάλληλος.
II. Ειδικά, όταν δημιουργούνται οι παρακάτω κατηγορίες φακέλων επιλέγεται η αρμόδια Αρχή του νέου φακέλου και στη συνέχεια ο φάκελος χρεώνεται στον αρμόδιο υπάλληλο:
α) Φάκελος Εκκαθάρισης που προέρχεται από Φάκελο Κληρονομιάς Υπό Έρευνα ή Σχολάζουσας Κληρονομιάς,
β) Φάκελος Εποπτείας ή Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ που προέρχεται από Φάκελο Εκκαθάρισης,
γ) Φάκελος Σχολάζουσας Κληρονομιάς που προέρχεται από Φάκελο Κληρονομιάς Υπό Έρευνα

2. Εμφάνιση φακέλου στο διαδίκτυο
Για να εμφανιστούν τα στοιχεία του φακέλου Εκκαθάρισης, Εποπτείας και Άμεσης Διαχ/σης που αποτελούν το Γενικό Ευρετήριο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας επιλέγεται το πεδίο «Εμφάνιση στο portal» στον βασικό πίνακα του φακέλου.

3. Χρέωση Φακέλου
Ο φάκελος ενημερώνεται από τον υπάλληλο στον οποίο έχει χρεωθεί. Αλλαγή χρέωσης γίνεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος ή της Διεύθυνσης για τους υπαλλήλους της οργανικής μονάδας τους, κατά περίπτωση.

4. Διαβιβασμένοι Φάκελοι
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μητρώου χρεώνει τους φακέλους που διαβιβάστηκαν από άλλη Υπηρεσία Μητρώου στο αρμόδιο Τμήμα και ο φάκελος χρεώνεται σε υπάλληλο κατά την ανωτέρω διαδικασία.

5. Απενεργοποίηση Φακέλου εκ παραδρομής γινομένου - Επανενεργοποιηση φακέλου και Αντικειμένου - Σκοπού προέλευσης - Αλλαγή κατάστασης φακέλου
α) Απενεργοποίηση φακέλου από τα Μητρώα γίνεται μόνο από τον Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Μητρώου, μετά από σχετικό αίτημα κάθε αρμόδιας Υπηρεσίας Μητρώου. Με την απενεργοποίηση ο αρχικός φάκελος, από τον οποίο δημιουργήθηκε ο ανενεργός φάκελος, επανέρχεται αυτόματα σε κατάσταση «Ενεργός/Υπό Εκκαθάριση». Ο ανενεργός φάκελος παραμένει στο σύστημα, αλλά χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας του.
β) Η κατάσταση του φακέλου και του Αντικειμένου - Σκοπού του φακέλου εκκαθάρισης από τους οποίους δεν δημιουργήθηκε άλλος φάκελος επανέρχεται σε «Ενεργός/Υπό Εκκαθάριση» από τον αρμόδιο υπάλληλο του φακέλου.

6. Τρόπος συμπλήρωσης άγνωστης ημερομηνίας, αριθμού και κειμένου
Όπου στο φάκελο απαιτείται η υποχρεωτική συμπλήρωση ημερομηνίας και αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των εγγράφων της Υπηρεσίας, ως ημερομηνία συμπληρώνεται η 1-1-1000 και σε περίπτωση που προκύπτει από τα στοιχεία μόνο το έτος συμπληρώνονται η πρώτη ημέρα και ο πρώτος μήνας του έτους αυτού. Όπου στο φάκελο απαιτείται η υποχρεωτική συμπλήρωση αριθμού και αυτός δεν προκύπτει από τα στοιχεία των εγγράφων της Υπηρεσίας συμπληρώνεται ο αριθμός «0». Όπου στο φάκελο απαιτείται η υποχρεωτική συμπλήρωση κειμένου και αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία των εγγράφων της Υπηρεσίας συμπληρώνεται η λέξη «Άγνωστο».

ΑΡΘΡΟ 10
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ


1. Διαθέτης: ως διαθέτης ορίζεται γενικά το πρόσωπο που διαθέτει περιουσία προς το Δημόσιο ή για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή διαθέτει περιουσία υπέρ κοινωφελούς νομικού προσώπου με όρο.
Διαθέτης δύναται να είναι:
α) Διαθέτης: το πρόσωπο που κατέλιπε περιουσία με διαθήκη ή δωρεά αιτία θανάτου.
β) Διαλυμένο Σωματείο/Ν.Π.: το πρόσωπο που δια-λύθηκε και η περιουσία του περιέρχεται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών,
γ) Δωρητής: το πρόσωπο που διαθέτει περιουσία με δωρεά εν ζωή.
δ) Ιδρυτής: το πρόσωπο που συστήνει κοινωφελές ίδρυμα, ε) Κληρονομούμενος: ο αποβιώσας του οποίου κληρονόμος έχει αναγνωριστεί το Δημόσιο.

2. Κατάσταση Φακέλου
α) Υπό Εκκαθάριση: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος κατά τη δημιουργία του.
β) Ολοκληρωμένος: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν όλα τα Αντικείμενα -Σκοποί του φακέλου έχουν εκκαθαριστεί - περαιωθεί ή έχουν τεθεί στο αρχείο και έχει εγκριθεί η οριστική λογοδοσία των εκτελεστών ή εκκαθαριστών του φακέλου ή έχει ελεγχθεί η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της περιουσίας (στην περίπτωση που δεν υπάρχει λογοδοσία).
γ) Ανενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο εκ παραδρομής γινόμενος φάκελος μετά την απενεργοποίηση του.

3. Είδη Λογοδοσίας
α) Μερική Λογοδοσία: η λογοδοσία που υποβάλλεται κάθε τέλος ημερολογιακού έτους σύμφωνα με τον Ν.4182/2013 και η λογοδοσία πλην της οριστικής που προέβλεπαν οι διατάξεις των άρθρων 31 παρ. 2 και 82 του α.ν. 2039/1939.
β) Λόγω Παραίτησης: η λογοδοσία που υποβάλλεται από τον παραιτηθέντα εκτελεστή ή εκκαθαριστή μετά την παράδοση του αρχείου της υπό εκκαθάριση περιουσίας στον αντικαταστάτη του. Σε περίπτωση που η λογοδοσία του παραιτηθέντα εκτελεστή ή εκκαθαριστή υποβληθεί εντός του Δεκεμβρίου, τότε αυτή λογίζεται ως Μερική Λογοδοσία και καταχωρίζεται ως «Μερική» και όχι ως «Λόγω Παραίτησης».
γ) Οριστική - Τελική: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται από τον εκτελεστή ή εκκαθαριστή με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της περιουσίας.

4. Αντικείμενα - Σκοποί
Στα Αντικείμενα - Σκοπούς κατανέμεται η περιουσία ανάλογα με τις κατηγορίες σκοπών και προσώπων υπέρ των οποίων αυτή διατέθηκε ή αφορά. Οι γενικές κατηγορίες των σκοπών είναι οι εξής:
α) Ειδικός κοινωφελής σκοπός (π.χ. η χορήγηση υποτροφιών, η λειτουργία ορφανοτροφείου κλπ.)
β) Όρος: όταν υπάρχει δέσμευση που αφορά τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς να υπάρχει οικονομική διαχείριση, π.χ. αναπαλλοτρίωτο ακινήτου, χρήση ακινήτου ως πλατεία, παιδική χαρά, στέγαση ΔΟΥ κλπ., γ) Χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό ή όρο. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και το αντικείμενο «κληρονομιά υπό έρευνα». Οι γενικές κατηγορίες των προσώπων είναι οι εξής: α) Δημόσιο.
β) Κοινωφελείς περιουσίες (Ιδρύματα και κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης) που εποπτεύονται κατά τις διατάξεις του Ν. 4182/2013.
γ) Νομικά πρόσωπα κοινωφελούς χαρακτήρα που δεν εποπτεύονται κατά τις διατάξεις του Ν. 4182/2013, όπως δήμοι, ιεροί ναοί, φιλανθρωπικά σωματεία, κλπ. δ) Νομικά πρόσωπα - ελληνικές κοινότητες εξωτερικού. Διευκρινίζεται ότι όταν διατίθεται περιουσία για τον ίδιο σκοπό σε διαφορετικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα
δημιουργούνται τόσα Αντικείμενα-Σκοποί όσα είναι τα νομικά πρόσωπα.
Από το συνδυασμό των παραπάνω γενικών κατηγοριών προκύπτουν τα ακόλουθα Αντικείμενα - Σκοποί:
1) Διάθεση περιουσίας υπέρ Νομικού Προσώπου με ειδικό κοινωφελή σκοπό (Κ.Α.Δ.).
2) Διάθεση περιουσίας για εκτέλεση εφάπαξ σκοπού ή έργου.
3) Διάθεση περιουσίας υπέρ Δημοσίου ή Προσώπου μη υπαγομένου στο Ν.4182/2013 χωρίς ειδικό κοινωφελή σκοπό ή όρο.
4) Διάθεση περιουσίας υπέρ Δημοσίου με ειδικό κοινωφελή σκοπό (Άμεση Διαχ/ση ΥΠΟΙΚ).
5) Διάθεση περιουσίας υπέρ Δημοσίου με όρο (*).
6) Διάθεση περιουσίας υπέρ Κοινωφ. Περιουσίας υπαγόμενης στον Ν.4182/2013 με όρο
7) Διάθεση περιουσίας υπέρ Κοινωφ. Περιουσίας υπαγόμενης στον ν.4182/2013 χωρίς ειδικό σκοπό ή όρο (*).
8) Διάθεση περιουσίας υπέρ Νομικού Προσώπου εξωτερικού για εκτέλεση ειδικού κοινωφελούς σκοπού.
9) Διάθεση περιουσίας υπέρ Νομικού Προσώπου μη υπαγομένου στον ν.4182/2013 με Όρο (*).
10) Κληρονομιά υπό έρευνα: αφορά περιουσία του διαθέτη που δεν διατίθεται με τη συστατική πράξη και πρέπει να ερευνηθεί αν το Δημόσιο είναι εξ αδιαθέτου κληρονόμος.
11) Σύσταση Ιδρύματος (Αυτοτελές Ίδρυμα-Α.Ι.).
(*) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4β του ίδιου άρθρου

5. Κατάσταση Αντικειμένων - Σκοπών
Τα Αντικείμενα - Σκοποί του φακέλου εκκαθάρισης εμφανίζονται σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:
α) Υπό εκκαθάριση: είναι η κατάσταση που λαμβάνει το Αντικείμενο με τη δημιουργία του και παραμένει μέχρι να εκκαθαριστεί - περαιωθεί ή να τεθεί στο αρχείο.
β) Περαιωμένο: είναι η κατάσταση που λαμβάνει το Αντικείμενο όταν περιέλθει η περιουσία, που έχει διατεθεί χωρίς ειδικό σκοπό ή όρο, στον τετιμημένο ή έχει υλοποιηθεί η εκτέλεση του εφάπαξ έργου ή σκοπού.
γ) Περαιωμένο και Δημιουργία Φακέλου Εποπτείας/ Άμεσης Διαχείρισης ΥΠΟΙΚ: είναι η κατάσταση που λαμβάνει το Αντικείμενο όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της περιουσίας του και δημιουργηθεί φάκελος Εποπτείας ή Άμεσης Διαχ/σης του Υπουργείου Οικονομικών.
δ) Περαιωμένο και Ενημέρωση Φακέλου Εποπτείας: είναι η κατάσταση που λαμβάνει το Αντικείμενο όταν περιέλθει η διατεθείσα περιουσία σε υφιστάμενη κοινωφελή περιουσία του Ν.4182/2013 και συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος αυτής.
ε) Αρχείο: είναι η κατάσταση που λαμβάνει το Αντικείμενο όταν διαπιστωθεί μη ύπαρξη περιουσίας ή κοινωφέλειας (δημοσίευση νεότερης διαθήκης) ή αλλάξει ο σκοπός του Αντικειμένου (π.χ. με δικαστική απόφαση).

6. Τετιμημένος
Τετιμημένος είναι το πρόσωπο στο οποίο διατίθεται περιουσία.
Ειδικά στην περίπτωση που από το Αντικείμενο-Σκοπός δημιουργείται Φάκελος Εποπτείας της κατηγορίας Αυτοτελές Ίδρυμα ο τετιμημένος είναι το συνιστώμενο ίδρυμα. Στην περίπτωση αυτή το πεδίο «Διαχειριστής» του Φακέλου Εποπτείας ταυτίζεται με το νομικό πρόσωπο (ίδρυμα) και δεν πρέπει να συγχέεται με το όργανο διοίκησης του, τα μέλη του οποίου συμπληρώνονται στον πίνακα «Διοικητές Ιδρύματος/Επιτροπή Εκτέλεσης Σκοπού Κ.Α.Δ.».

7. Περιουσία που καταλειφθηκε από τον ίδιο διαθέτη με την ίδια πράξη αλλά ορίστηκε με αυτή ότι η εκκαθάριση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων να γίνεται από διαφορετικούς εκτελεστές:
Για την περιουσία που καταλειφθηκε από τον ίδιο διαθέτη με την ίδια πράξη αλλά ορίστηκε με αυτή ότι η εκκαθάριση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται από διαφορετικούς εκτελεστές, δημιουργούνται τόσοι φάκελοι εκκαθάρισης όσες είναι οι ομάδες περιουσιακών στοιχείων που έχουν διαφορετικούς εκτελεστές και στον κάθε φάκελο σημειώνεται στις Παρατηρήσεις το χαρακτηριστικό της κάθε περίπτωσης (τόπος, σκοπός κλπ.).

8. Στους φακέλους εκκαθάρισης που δημιουργούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου και αφορούν νέες διαθήκες που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλης Υπηρεσίας Μητρώου καταχωρίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω στοιχεία και πράξεις:
α) Στοιχεία διαθετών β) Στοιχεία συστατικών πράξεων γ) Ψηφιακό έγγραφο διαθηκών δ) Ψηφιακό έγγραφο διαβίβασης φακέλου στην αρμόδια Αρχή.
Τα υπόλοιπα στοιχεία συμπληρώνονται από την αρμόδια Υπηρεσία Μητρώου.

ΆΡΘΡΟ 11
ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ


1. Για τη δημιουργία Φακέλου Άμεσης Διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και Φακέλου Εποπτείας είναι απαραίτητη η δημιουργία του Φακέλου Εκκαθάρισης και του αντίστοιχου Αντικειμένου.

2. Η δημιουργία φακέλου Άμεσης Διαχείρισης ΥΠΟΙΚ ή Εποπτείας μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της περιουσίας τους γίνεται με την καταχώριση στο φάκελο εκκαθάρισης των ακόλουθων στοιχείων:
α) Διαθέτη, δωρητή, ιδρυτή, διαλυμένου σωματείου ή νομικού προσώπου
β) Συστατικών πράξεων και πρακτικών δικαστηρίων δημοσίευσης διαθηκών και κήρυξης τους ως κυρίες,
γ) Δικαστικών και υπουργικών αποφάσεων που αφορούν ερμηνεία διαθήκης και επωφελέστερη αξιοποίηση και διάθεση περιουσίας
δ) Αντικειμένων - σκοπών, από τα οποία θα προέλθει ο φάκελος εποπτείας ή άμεσης διαχ/σης ΥΠΟΙΚ, ο τετιμημένος και οι πράξεις αποδοχής της περιουσίας ε) Περιουσίας του αντικειμένου - σκοπού του φακέλου εκκαθάρισης κατά την ημερομηνία περαίωσης του. Όταν αυτή δεν προκύπτει από τα έγγραφα που τηρούνται στην Υπηρεσία, ως περιουσία καταχωρίζεται η σημερινή, στ) έγγραφο περαίωσης του φακέλου ή του αντικειμένου κατά περίπτωση. Με την περαίωση του Αντικειμένου τα στοιχεία και οι πράξεις που καταχωρίσθηκαν και αφορούν τις παραπάνω περιπτώσεις β', γ' και ε' εμφανίζονται και στον Φάκελο Εποπτείας ή Άμεσης Διαχείρισης ΥΠΟΙΚ και δεν απαιτείται να καταχωρισθούν ξανά.

3. Για την περαίωση των παρακάτω κατηγοριών Αντικειμένων:
α) Διάθεση περιουσίας υπέρ Κοινωφ. Περιουσίας υπαγόμενης στον Ν.4182/2013 με όρο.
β) Διάθεση περιουσίας υπέρ Κοινωφ. Περιουσίας υπαγόμενης στον Ν.4182/2013 χωρίς ειδικό σκοπό ή όρο.
Πρέπει να έχουν δημιουργηθεί πρώτα οι σχετικοί Φάκελοι Εποπτείας (κατά τη διαδικασία που περιγράφεται στα άρθρα 1 και 2) προκειμένου να προστεθεί η περιουσία των Αντικειμένων στην περιουσία του αντίστοιχου Φακέλου Εποπτείας.

4. Για τη δημιουργία Φακέλων Εποπτείας, οι οποίοι προήλθαν από τον ίδιο Φάκελο Εκκαθάρισης, αλλά τηρούνται σε διαφορετικές Υπηρεσίες Μητρώου, θα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
α) Οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Μητρώων θα αποστέλλουν σχετικό αίτημα στη Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου (Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών) με τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
β) Η Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου θα δημιουργεί τους φακέλους εκκαθάρισης και θα καταχωρίζει σε αυτούς τα στοιχεία αυτά.
γ) Στη συνέχεια θα περαιώνει τα αντικείμενα εκκαθάρισης και θα διαβιβάζει ηλεκτρονικά στην εποπτεύουσα αρχή τον κάθε φάκελο εποπτείας που θα δημιουργείται από το αντίστοιχο αντικείμενο.

5. Οι κοινωφελείς περιουσίες που αποτελούν αυτοτελή ιδρύματα σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4182/2013 χωρίς να έχει εκδοθεί διάταγμα έγκρισης σύστασης του, όπως αυτά που συστήθηκαν πριν τον Αστικό Κώδικα, υποτελή ιδρύματα, κλπ., θα καταχωρίζονται ως Φάκελοι Εποπτείας της κατηγορίας «Αυτοτελές Ίδρυμα».

6. Κατάσταση Φακέλου:
α) Ενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος με τη δημιουργία του και παραμένει μέχρι να επιλεγεί μία από τις επόμενες καταστάσεις,
β) Διαλύθηκε: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν η κοινωφελή περιουσία που τηρείται από αυτόν διαλυθεί (για αυτοτελές ίδρυμα) ή όταν πάψει να υφίσταται η κοινωφελής περιουσία ή ο σκοπός ή ο όρος (για τις λοιπές κατηγορίες φακέλων),
γ) Συγχωνεύτηκε: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν η κοινωφελής περιουσία συγχωνευτεί με άλλη κοινωφελή περιουσία,
δ) Ανενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο εκ παραδρομής γινόμενος φάκελος μετά την απενεργοποίηση του.

7. Στο φάκελο καταχωρίζεται από το σύστημα ο Αριθμός του Φακέλου Εκκαθάρισης από τον οποίο προήλθε ή από τον οποίο προστέθηκαν περιουσιακά στοιχεία.

8. Διοικητές Ιδρύματος/Επιτροπή Εκτέλεσης Σκοπού Κ.Α.Δ: Για τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη της διοίκησης Αυτοτελούς Ιδρύματος ή μετέχουν σε Επιτροπή εκτέλεσης του σκοπού Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης καταχωρίζεται η θέση που λαμβάνουν στο συλλογικό όργανο μετά τη συγκρότηση του σε σώμα (π.χ. Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας, Μέλος) και η τυχόν ιδιότητα τους βάσει της οποίας μετέχουν στο συλλογικό όργανο σύμφωνα με τη συστατική πράξη, π.χ. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας (ex officio μέλος), καθηγητής πανεπιστημίου, κλπ.

9. Σκοπός
Ο Σκοπός καταχωρίζεται ακριβώς όπως περιγράφεται στη συστατική πράξη, στον οργανισμό του ιδρύματος ή στη σχετική δικαστική απόφαση. Αν οι σκοποί είναι περισσότεροι από ένας, δηλαδή ανήκουν σε περισσότερες από μία γενικές κατηγορίες, καταχωρίζονται χωριστά ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν.

10. Μέσα Εκπλήρωσης Σκοπού
Ως μέσα εκπλήρωσης σκοπού νοούνται οι επιμέρους δραστηριότητες της κοινωφελούς περιουσίας που περιγράφονται στη συστατική πράξη ή στον οργανισμό του ιδρύματος, με τις οποίες εκπληρώνεται ένας γενικά καθορισμένος σκοπός.

11. Οδηγός Υποτροφιών/Βοηθημάτων/Βραβείων
Τα επιμέρους στοιχεία που περιγράφουν υποτροφίες, βοηθήματα, οικονομικές ενισχύσεις και βραβεία καταχωρίζονται κατά κατηγορίες και στον Οδηγό Υποτροφιών/ Βοηθημάτων/Βραβείων.

12. Υπότροφοι και Βοηθηματούχοι
Ο σχετικός πίνακας (Υπότροφοι/Βοηθηματούχοι) εμφανίζεται όταν καταχωριστεί ο σχετικός σκοπός. Για την καταχώριση υποτρόφου ή βοηθηματούχου απαιτείται πρώτα η καταχώριση του σχετικού σκοπού (π.χ. Εκπαιδευτικός - Υποτροφίες Βασικών Σπουδών).

13. Απολογισμός
Για την καταχώριση εξόδων του απολογισμού που διατέθηκαν για την εκπλήρωση σκοπού της κοινωφελούς περιουσίας απαιτείται πρώτα η καταχώριση του σκοπού και στη συνέχεια η σύνδεση του σκοπού με το ποσό εξόδων του απολογισμού.

ΆΡΘΡΟ 12
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ


1. Έτος Πληροφόρησης: είναι το έτος εντός του οποίου ενημερώθηκε η Υπηρεσία για τη ύπαρξη κληρονομιάς χωρίς εμφανή κληρονόμο.

2. Δ.Ο.Υ. Αποβιώσαντος: είναι η Δ.Ο.Υ. που ανήκε ο κληρονομούμενος.

3. Τόπος θανάτου: είναι ο Δήμος που πέθανε ο κληρονομούμενος.

4. Κατάσταση Φακέλου:
α) Ενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος με τη δημιουργία του και παραμένει μέχρι να επιλεγεί μία από τις επόμενες καταστάσεις,
β) Έγινε Σχολάζουσα: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν διοριστεί κηδεμόνας για την κληρονομιά και δημιουργήθηκε φάκελος σχολάζουσας κληρονομιάς,
γ) Για Εκκαθάριση: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν βεβαιωθεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της περιουσίας και δημιουργήθηκε φάκελος εκκαθάρισης για την περάτωση της.
δ) Βρέθηκε κληρονόμος/Αρχείο: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν εξακριβωθεί η ύπαρξη κληρονόμου και κατά συνέπεια ο φάκελος τίθεται στο Αρχείο,
ε) Ανενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο εκ παραδρομής γινόμενος φάκελος μετά την απενεργοποίησή του.

ΆΡΘΡΟ 13
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


1. Έτος Δημιουργίας: είναι το έτος που δημιουργήθηκε ο φάκελος.

2. Αριθμός Περαίωσης: είναι ένας αύξων αριθμός ανά αρμόδια αρχή που δίνει αυτόματα το σύστημα με την περαίωση του φακέλου.

3. Ημερομηνία Περαίωσης: είναι η ημερομηνία της πράξης περαίωσης του φακέλου.

4. Κατάσταση Φακέλου:
α) Ενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος με τη δημιουργία του και παραμένει μέχρι να περαιωθεί,
β) Περιήλθε στο Δημόσιο: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν περαιώνεται επειδή τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς περιήλθαν στο Δημόσιο,
γ) Για Εκκαθάριση: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν περαιώνεται επειδή βεβαιώθηκε το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της περιουσίας και δημιουργήθηκε φάκελος εκκαθάρισης για την περάτωση της.
δ) Παράδοση στους κληρονόμους: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν περαιώνεται επειδή παραδόθηκε η περιουσία στους κληρονόμους - φυσικά πρόσωπα,
ε) Άλλη περίπτωση: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο φάκελος όταν περαιώνεται για λόγο διαφορετικό από τους προηγούμενους και δεν είναι γνωστός εκ των προτέρων (π.χ. ύπαρξη κληρονόμων που έχουν στην κατοχή τους την κληρονομιά και δεν απαιτείται παράδοση κλπ.),
στ) Ανενεργός: είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο εκ παραδρομής γινόμενος φάκελος μετά την απενεργοποίησή του.

5. Είδη Λογοδοσίας:
α) Πρώτου Διμήνου: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται στο πρώτο δίμηνο από το διορισμό του κηδεμόνα.
β) Πρώτου Εξαμήνου: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται στο πρώτο εξάμηνο από το διορισμό του κηδεμόνα.
γ) Δευτέρου Εξαμήνου: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται στο δεύτερο εξάμηνο από το διορισμό του κηδεμόνα.
δ) Λόγω Παραίτησης: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται από τον παραιτηθέντα κηδεμόνα μετά την παράδοση του αρχείου της υπό εκκαθάριση κληρονομιάς στον αντικαταστάτη του. Σε περίπτωση που η λογοδοσία του παραιτηθέντα κηδεμόνα υποβληθεί στον χρόνο που είχε υποχρέωση για την υποβολή μίας εκ των παραπάνω ειδών λογοδοσιών, τότε αυτή καταχωρίζεται ως «Πρώτου Διμήνου» ή «Πρώτου Εξαμήνου» ή «Δευτέρου Εξαμήνου» και όχι ως «Λόγω Παραίτησης».
ε) Μερική Λογοδοσία: είναι η λογοδοσία που προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 5 του β.δ. 18/9-20/10/1947.
στ) Οριστική - Τελική: είναι η λογοδοσία που υποβάλλεται από τον κηδεμόνα με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της περιουσίας.

ΆΡΘΡΟ 14
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ


1. Για τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο φάκελο ισχύουν γενικά τα ακόλουθα:
α) Ενεργά είναι τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν, ανεξαρτήτως του είδους κυριότητας, στην κοινωφελή περιουσία ή στη σχολάζουσα κληρονομιά. Όταν πάψουν να ανήκουν σε αυτές καταχωρίζονται ως μη ενεργά.
β) Διαγραφή περιουσιακού στοιχείου γίνεται μόνο όταν, εκ παραδρομής, έχει εγγραφεί ως περιουσία της κοινωφελούς περιουσίας ή της σχολάζουσας κληρονομιάς.
γ) Περαίωση Αντικειμένου Φακέλου Εκκαθάρισης: Για την περαίωση του Αντικειμένου -Σκοπού του Φακέλου Εκκαθάρισης απαιτείται η συμπλήρωση των περιουσιακών στοιχείων του Αντικειμένου. Σε περίπτωση που εκ παραδρομής δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Αντικειμένου και αυτό έχει περαιωθεί και δημιουργηθεί Φάκελος Εποπτείας, τα περιουσιακά στοιχεία που λείπουν θα συμπληρωθούν και στους δύο φακέλους (Εκκαθάρισης και Εποπτείας ή Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ).
δ) Αρχική είναι η περιουσία που διατέθηκε με την συστατική πράξη. Όταν η περιουσία προήλθε μεταγενέστερα π.χ. από αγορά, δωρεά, κληρονομιά κλπ., το περιουσιακό στοιχείο χαρακτηρίζεται ως μη αρχική περιουσία. Ειδικά για τα ακίνητα η τιμή «Αρχική» περιλαμβάνεται στο πεδίο «Προέλευση». Τα ακίνητα που εισάγονται σε Φάκελο Εκκαθάρισης χαρακτηρίζονται ως αρχική περιουσία ανεξάρτητα αν διατέθηκαν από κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά. Τα ακίνητα που μεταφέρονται από Φάκελο Εκκαθάρισης σε Φάκελο Εποπτείας ή Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ, τα οποία διατέθηκαν για τη σύσταση της κοινωφελούς περιουσίας, ανεξάρτητα της προέλευσης τους, χαρακτηρίζονται ως αρχική περιουσία. Τα ακίνητα που μεταφέρονται από Φάκελο Εκκαθάρισης σε υπάρχοντα Φάκελο Εποπτείας ή Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ, προς επαύξηση της περιουσίας του, χαρακτηρίζονται ως δωρεά τρίτου, κληρονομιά τρίτου ή κληροδοσία τρίτου, αναλόγως του τρόπου διάθεσης και του περιεχομένου της διαθήκης.
ε) Τα περιουσιακά στοιχεία του φακέλου εκκαθάρισης καταχωρίζονται και επεξεργάζονται στα «Αντικείμενα- Σκοποί» του φακέλου και στο σύνολο τους εμφανίζονται αυτόματα στο φάκελο από την επιλογή «Συνολική Περιουσία». Στη «Συνολική Περιουσία» του φακέλου δεν είναι δυνατή η καταχώριση ή επεξεργασία περιουσιακού στοιχείου.

2. Καταθέσεις και Χρεόγραφα:
α) Με την ανανέωση μιας προθεσμιακής κατάθεσης εισάγεται στα περιουσιακά στοιχεία του φακέλου νέα εγγραφή προθεσμιακής κατάθεσης και η εγγραφή της προθεσμιακής κατάθεσης που έληξε χαρακτηρίζεται ως μη ενεργή, προκειμένου να υπάρχει στο σύστημα η ιστορικότητα των επενδύσεων της περιουσίας. Ομοίως δεν διορθώνεται αλλά εισάγεται νέα εγγραφή για επαναγορά χρεογράφων μετά τη λήξη τους και τα χρεόγραφα που έχουν λήξει χαρακτηρίζονται μη ενεργά. Τα ανωτέρω ισχύουν και για μετοχές που έγιναν split ή reverse split.
β) Αξία χρεογράφων: το ποσό που περιγράφει την αξία των χρεογράφων είναι η ονομαστική αξία για ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και ρέπος, η ονομαστική ή λογιστική αξία για εταιρικά μερίδια και η χρηματιστηριακή αξία κατά την ημέρα καταχώρισης για τα λοιπά είδη χρεογράφων.
γ) Καταθέσεις ταμιευτηρίου ή όψεως ή τρεχούμενου λογαριασμού θα ενημερώνονται μία φορά το χρόνο με την υποβολή του απολογισμού ή της λογοδοσίας.

3. Ακίνητα και καταθέσεις που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς όρο ή προέρχονται από σχολάζουσα κληρονομιά.
Τα πεδία «Κτηματική Υπηρεσία» και «ΑΒΚ» του πίνακα «Περιουσία - Ακίνητα» συμπληρώνονται για ακίνητα που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς όρο ή προέρχονται από σχολάζουσα κληρονομιά και καταγράφονται ως Δημόσια Κτήματα. Ομοίως τα πεδία «ΔΟΥ» και «Εγγραφή Είσπραξης» του πίνακα «Περιουσία -Καταθέσεις/Μετρητά» συμπληρώνονται για καταθέσεις που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς όρο ή από σχολάζουσα κληρονομιά και εισπράττονται ως δημόσια έσοδα. Ως εγγραφή είσπραξης εγγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του διπλοτύπου είσπραξης του ποσού που βεβαιώνεται από την οικεία ΔΟΥ ως δημοσίου εσόδου.

4. Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων καταχωρίζονται στα Μητρώα όταν προκύπτουν από έγγραφα που τηρούνται στις Υπηρεσίες Μητρώου.

ΆΡΘΡΟ 15
ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ


1. Μη ενεργή μίσθωση
Με την καταχώριση νέας μίσθωσης η προηγούμενη επιλέγεται ως μη ενεργή.

2. Τρόπος εκμίσθωσης
Επιλέγεται ο τρόπος εκμίσθωσης των ακινήτων ως: α) Απευθείας: όταν η εκμίσθωση του ακινήτου δεν γίνεται με διαγωνισμό ή δημοπρασία,
β) Με δημοπρασία: η διαδικασία που προβλεπόταν από τις διατάξεις του Α.ν. 2039/1939.
γ) Με διαγωνισμό: η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.4182/2013.

3. Επιφάνεια Μισθωμένων Τμημάτων Ακινήτου Συμπληρώνεται η επιφάνεια των χώρων του ακινήτου που μισθώνονται.

4. Ημερομηνία Λήξης, Λήξης Παράτασης και Πρόωρης Λύσης
Ημερομηνία Λήξης είναι η ημερομηνία που λήγει η μίσθωση του ακινήτου σύμφωνα με την αρχική μισθωτική σύμβαση. Ημερομηνία Λήξης Παράτασης είναι η ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης μίσθωσης σε περίπτωση ανανέωσης της. Σε περίπτωση πρόωρης λύσης της μίσθωσης η ημερομηνία κατά την οποία έληξε πρόωρα η μίσθωση καταχωρίζεται ως «Ημερομηνία Λήξης», εφόσον δεν υπάρχει ανανέωση - παράταση της μίσθωσης. Αν υπάρχει ανανέωση της υφιστάμενης μίσθωσης και αυτή έληξε πρόωρα πριν την λήξη της ανανέωση της η ημερομηνία της πρόωρης λήξης καταχωρίζεται ως «Ημερομηνία Λήξης Παράτασης».

ΆΡΘΡΟ 16
ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ


1. Έγγραφο που αφορά τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 καταχωρίζεται στα «Σχετικά Έγγραφα» του συστήματος ως ακολούθως:
α) Επιλέγεται η «Εισαγωγή Εγγράφου» και καταχωρίζονται τα μεταδεδομενα (στοιχεία) του εγγράφου, δηλαδή τα σύνολα πληροφορίας που συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν το ηλεκτρονικό έγγραφο.
Υποχρεωτικά καταχωρίζονται τα ακόλουθα στοιχεία του εγγράφου:
Ι. Τύπος (εισερχόμενο, εξερχόμενο ή εσωτερικό)
II. Είδος εγγράφου
III. Αριθμός πρωτοκόλλου εισερχομένου, εξερχόμενου και ημερομηνία
IV. Αριθμός πρωτοκόλλου αποστολέα και ημερομηνία
V. Αποστολέας
VI. Θέμα.
Ως αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία πρωτοκόλλησης των επισυναπτομένων στο εισερχόμενο έγγραφο, που εισάγονται στο σύστημα χωριστά από το εισερχόμενο έγγραφο, καταχωρίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία πρωτοκόλλησης του εισερχομένου,
β) Το έγγραφο μετατρέπεται σε ηλεκτρονική μορφή, αν δεν υποβλήθηκε σε τέτοια μορφή, και το ψηφιακό αρχείο που προκύπτει συνδέεται με τα στοιχεία του ψηφιακού εγγράφου.
γ) Έγγραφο που εμπίπτει στις πράξεις της Μερίδας των Μητρώων Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, όταν υποβάλλεται στην Υπηρεσία με διαβιβαστικό έγγραφο, καταχωρίζεται στα Σχετικά Έγγραφα χωριστά από το διαβιβαστικό και τα τυχόν άλλα συνημμένα έγγραφα. Το εισερχόμενο - διαβιβαστικό έγγραφο και τα υπόλοιπα συνημμένα έγγραφα καταχωρίζονται στα Σχετικά Έγγραφα ως ένα ή περισσότερα ψηφιακά έγγραφα κατ' επιλογή της Υπηρεσίας Μητρώου.
Ειδικά στο συνημμένο στο ηλεκτρονικό έγγραφο που υποβάλλεται στην Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου και εισάγεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της Υπηρεσίας στα Σχετικά Έγγραφα του συστήματος επιλέγεται το είδος εγγράφου στο οποίο ανήκει.

2. Το έγγραφο μετά την εισαγωγή του στα «Σχετικά Έγγραφα» εισάγεται σε νέα Υπόθεση ή βήμα υπάρχουσας υπόθεσης. Έγγραφο που ανήκει στη Μερίδα μετά την εισαγωγή του σε μία υπόθεση, εισάγεται στον φάκελο ή και υποφάκελο και στη συνέχεια στο σχετικό πίνακα του φακέλου. Η εισαγωγή του εγγράφου στο φάκελο ή τον υποφάκελο γίνεται από τα «Σχετικά Έγγραφα», ενώ η εισαγωγή του στον πίνακα γίνεται από τον πίνακα του φακέλου.

ΆΡΘΡΟ 17
ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ


1. Υπόθεση
α) Η κάθε υπόθεση ανήκει σε μία από τις γενικές κατηγορίες (είδη) οι οποίες αφορούν διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4182/2013 για την άσκηση εποπτείας ή διαχείρισης των περιουσιών και κληρονομιών που υπάγονται στον ως άνω νόμο. Η κάθε Υπόθεση περιλαμβάνει τις ενέργειες (βήματα) που προβλέπονται για την ολοκλήρωση της. Τα είδη υποθέσεων και οι ενέργειες/βήματα (πρότυπα βήματα) που απαιτούνται για κάθε είδος υπόθεσης καθορίζονται από την Κεντρική Υπηρεσία Μητρώου και μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από αυτήν. Στις υποθέσεις μπορούν να εισαχθούν επιπλέον βήματα από τον χειριστή της υπόθεσης. Τα βήματα εμφανίζονται ως μη Ολοκληρωμένα (χωρίς τιμή στο σχετικό πεδίο), ενημερώνονται για την ολοκλήρωση τους (τιμή ΝΑΙ) ή την παράλειψη τους (τιμή ΟΧΙ) σε περίπτωση που δεν απαιτούνται, και συνδέονται με τα ψηφιακά έγγραφα που τα αφορούν. Επίσης επιλέγονται όσα από τα βήματα και τα έγγραφα των βημάτων θα φαίνονται στον αιτούντα που υπέβαλε ηλεκτρονική αίτηση. Τέλος με την ολοκλήρωση των βημάτων η υπόθεση επιλέγεται ως «Ολοκληρωμένη»,
β) Δημιουργία και ενημέρωση της υπόθεσης γίνεται από τον υπάλληλο που έχει χρεωθεί το εισερχόμενο έγγραφο που αφορά την υπόθεση των φακέλων της Υπηρεσίας Μητρώου, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί και υποθέσεις που δημιούργησαν άλλοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μητρώου. Η αλλαγή του υπαλλήλου που ενημερώνει μία υπόθεση που χειρίζεται άλλος υπάλληλος του ίδιου Τμήματος γίνεται με έγκριση του Προϊσταμένου του Τμήματος η οποία σημειώνεται στο σχετικό εισερχόμενο έγγραφο. Διαγραφή της υπόθεσης γίνεται από τον Προϊστάμενο Τμήματος για τις υποθέσεις που δημιουργήθηκαν από τους υπαλλήλους του Τμήματός του.

2. Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης
Στοιχεία και πράξεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 και οποιοδήποτε αίτημα προς τις Υπηρεσίες Μητρώου, για θέματα αρμοδιότητας τους, δύναται να υποβληθούν με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (διαδρομή: Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Κοινωφελείς Περιουσίες -> Αιτήσεις -> Δημιουργία Αίτησης για λοιπά θέματα Κοινωφελών Περιουσιών).
Ο αιτών πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet και για την υποβολή αιτήματος απαιτείται η εισαγωγή του κωδικού χρήστη (user name) και του κωδικού πρόσβασης (password) που χορηγεί το Taxisnet. Στη φόρμα της αίτησης επιλέγεται το είδος της υπόθεσης, η Αρμόδια Υπηρεσία, το θέμα της αίτησης και επισυνάπτονται τα σχετικά ψηφιακά έγγραφα. Τα ψηφιακά έγγραφα που υποβάλλονται για να καταχωρισθούν στα Μητρώα από όργανα εκκαθάρισης και διοίκησης των κοινωφελών περιουσιών και τους κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών φέρουν ψηφιακή υπογραφή του εκδότη τους, η οποία πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 και παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.δ. 150/2001 (ΦΕΚ Α' 125). Με την υποβολή της αίτησης χορηγείται από το σύστημα Κωδικός Αίτησης και ημερομηνία υποβολής της, τα οποία καταχωρίζονται αυτόματα στη φόρμα της αίτησης. Η αίτηση λαμβάνει την κατάσταση «Υποβληθείσα» και δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία της από τον αιτούντα.

3. Επεξεργασία ηλεκτρονικής αίτησης
Η αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και τα επισυναπτόμενα σε αυτήν έγγραφα αποθηκεύονται στο σύστημα και είναι ορατά στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Μητρώου που απευθύνεται από την επιλογή «Αιτήματα». Το αίτημα αναζητάται από τον υπάλληλο που είναι αρμόδιος για την πρωτοκόλληση των εγγράφων της Υπηρεσίας και πρωτοκολλάται. Στη συνέχεια συμπληρώνονται στα στοιχεία του αιτήματος ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία πρωτοκόλλησης που έλαβε από το πρωτόκολλο της Υπηρεσίας. Τέλος, από τα συνημμένα στο αίτημα ηλεκτρονικά έγγραφα, αυτά που περιέχονται στη Μερίδα των Μητρώων, εισάγονται στα «Σχετικά Έγγραφα» και συμπληρώνεται στα μεταδεδομένα τους ως «Κωδικός Εγγράφου» ο κωδικός αίτησης και η ημερομηνία υποβολής που χορηγεί το σύστημα κατά την υποβολή της αίτησης. Από το αίτημα δημιουργείται η υπόθεση που το αφορά και με τη δημιουργία της υπόθεσης το αίτημα βρίσκεται σε «Σε επεξεργασία». Η ενημέρωση της πορείας του αιτήματος γίνεται κατά τα αναφερόμενα στην περίπτωση α' της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και επιπλέον με την ολοκλήρωση των ενεργειών επιλέγεται «Ολοκλήρωση αιτήματος».

4. Ενημέρωση αιτούντα
Η ενημέρωση του αιτούντα γίνεται από την καρτέλα «Πρόοδος Αίτησης» της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης, στην οποία φαίνονται βήματα/ενέργειες της υπόθεσης και ψηφιακά αρχεία των βημάτων. Με την ολοκλήρωση της υπόθεσης η αίτηση λαμβάνει την κατάσταση «Ολοκληρώθηκε».

ΆΡΘΡΟ 18
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


1. Οι ανακοινώσεις, οι προκηρύξεις, οι προσκλήσεις, τα στοιχεία και οι λοιπές πράξεις, που προβλέπονται ρητά από τις διατάξεις του Ν. 4182/2013 αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών - Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

2. Η καταχώριση των αναρτήσεων γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του φακέλου που αφορά η ανάρτηση ή από άλλο υπάλληλο της αρμόδιας Υπηρεσίας του φακέλου που θα οριστεί από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας. Για την ανάρτηση απαιτείται η εισαγωγή της σχετικής πράξης στα Σχετικά Έγγραφα του συστήματος. Στη συνέχεια από την οθόνη των Αναρτήσεων εισάγεται το είδος της αναρτητέας πράξης, συμπληρώνονται τα υποχρεωτικά πεδία που είναι και πεδία αναζήτησης για τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΠ, δημιουργείται το στάδιο της ανάρτησης, αναζητάται και επιλέγεται η προς ανάρτηση πράξη. Για την σύνδεση περισσότερων πράξεων σε μία ανάρτηση δημιουργείται μόνο ένα στάδιο και όλες οι πράξεις συνδέονται σε αυτό.

3. Για την καταχώριση προκήρυξης που αφορά χορήγηση υποτροφίας, βοηθήματος, οικονομικής ενίσχυσης και βραβείου από κοινωφελή περιουσία που υπάγεται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, απαιτείται πρώτα η καταχώριση της κοινωφελούς περιουσίας στον οδηγό υποτροφιών/βοηθημάτων/βραβείων και στη συνέχεια η αναζήτηση και επιλογή της περιουσίας. Η υποβολή αιτήσεων υποψηφίων για την παραπάνω προκηρυχθείσα χορηγία της Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ καθίσταται δυνατή μετά την ενημέρωση των μεταδεδομένων της ανάρτησης ως ακολούθως:
α) την ενεργοποίηση του πεδίου «Δέχομαι αιτήσεις»
β) τη συμπλήρωση της ημερομηνίας εμφάνισης της ανάρτησης και
γ) τη συμπλήρωση των ημερομηνιών υποβολής αιτήσεων, ενστάσεων ή δικαιολογητικών ανάλογα με τον τύπο της αίτησης.
Στην ανάρτηση αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία των αιτούντων και ενιστάμενων καθώς και οι υποβληθείσες αιτήσεις. Επίσης, οι δικαιούχοι καταχωρίζονται αυτόματα στο Ευρετήριο Προσώπων. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνύματος προς τους παραπάνω αιτούντες, ενιστάμενους και τους δικαιούχους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Το μήνυμα λαμβάνουν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτηση τους και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (διαδρομή: Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Κοινωφελείς Περιουσίες -> Οι Ειδοποιήσεις μου).

4. Η καταχώριση των αναρτήσεων οριστικοποιείται με έγκριση του Προϊσταμένου του αρμοδίου Τμήματος του φακέλου που αφορά η ανάρτηση ή άλλου εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου. Με την έγκριση - οριστικοποίηση της ανάρτησης, το σύστημα εκδίδει ημερομηνία και ώρα ανάρτησης. Η επεξεργασία των μεταδεδομένων της ανάρτησης καθώς και η αντικατάσταση της αναρτητέας πράξης, γίνεται από τον αρμόδιο για την έγκριση της ανάρτησης υπάλληλο. Η ορθή επανάληψη της αναρτητέας πράξης πραγματοποιείται με νέα ανάρτηση αυτής και με προσθήκη στην υπάρχουσα ανάρτηση του εγγράφου της ορθής επανάληψης, με ανάλογη επισήμανση στο πεδίο «Σχόλια».

5. Η ανάρτηση του προϋπολογισμού γίνεται μετά την έγκριση του από την αρμόδια αρχή. Η ανάρτηση του απολογισμού και του ισολογισμού γίνεται με την υποβολή τους.

ΆΡΘΡΟ 19
ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ/ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ/ΒΡΑΒΕΙΩΝ


1. Ο οδηγός υποτροφιών/βοηθημάτων/βραβείων περιέχει τις κοινωφελείς περιουσίες που έχουν ως σκοπούς τους τη χορήγηση υποτροφιών, οικονομικών ενισχύσεων λόγω σπουδών, λοιπών οικονομικών ενισχύσεων και βραβείων.

2. Η καταχώριση στοιχείων στον ως άνω οδηγό γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του φακέλου που αφορούν τα στοιχεία ή από ομάδα υπαλλήλων της αρμόδια Υπηρεσίας του φακέλου που θα οριστεί από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας.

3. Τα στοιχεία του ως άνω οδηγού είναι ορατά στους ενδιαφερόμενους πολίτες από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

ΆΡΘΡΟ 20
ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ


1. Οι εκτελεστές διαθηκών, οι εκκαθαριστές, οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, τα κοινωφελή ιδρύματα και οι διαχειριστές κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα προληπτικά για τις παρακάτω ενέργειες που πρέπει να προβούν και τις πράξεις που υποχρεούνται να υποβάλλουν κατά τις διατάξεις του Ν.4182/2013 και εκ των υστέρων για την παράλειψη αυτών.
Ειδικότερα ενημερώνονται ως ακολούθως:
α) Οι εκτελεστές διαθηκών και εκκαθαριστές προληπτικά για την υποχρέωση υποβολής μερικής (ετήσιας) λογοδοσίας και εκ των υστέρων για την μη υποβολή μερικής (ετήσιας) λογοδοσίας. Σημειώνεται ότι η υπόμνηση δεν αποστέλλεται για τους φακέλους που έχει υποβληθεί οριστική λογοδοσία ή έχουν κατάσταση «ολοκληρωμένος».
β) Οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών προληπτικά για την υποχρέωση υποβολής των εκ του νόμου προβλεπομένων λογοδοσιών και εκ των υστέρων όταν δεν έχουν υποβάλλει καμία λογοδοσία εντός του προηγουμένου έτους. Σημειώνεται ότι η υπόμνηση δεν αποστέλλεται για τους φακέλους που έχει υποβληθεί οριστική λογοδοσία ή δεν είναι ενεργοί.
γ) Τα κοινωφελή ιδρύματα και οι διαχειριστές κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης προληπτικά για την υποχρέωση υποβολής ετήσιου προϋπολογισμού, απολογισμού και ισολογισμού και εκ των υστέρων για τη μη υποβολή τους.
δ) Οι διαχειριστές κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών για τη λήξη της μίσθωσης ακινήτου που ανήκει σε κοινωφελή περιουσία ή σχολάζουσα κληρονομιά.
ε) Τα κοινωφελή ιδρύματα για τη λήξη της θητείας διοικητή τους προληπτικά και εκ των υστέρων για την επικείμενη λήξη ή για τη λήξη της θητείας τους αντίστοιχα.
Οι υπόχρεοι λαμβάνουν τις παραπάνω ειδοποιήσεις στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (διαδρομή: Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Κοινωφελείς Περιουσίες -> Οι Ειδοποιήσεις μου).

2. Οι Υπηρεσίες Μητρώων ορίζουν την ημερομηνία έναρξης, το διάστημα πριν και μετά της αποστολής και τη συχνότητα αποστολής των σχετικών ειδοποιήσεων προς τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες
κληρονομιές που εποπτεύουν. Σημειώνεται ότι για τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας έναρξης αποστολής της υπόμνησης πρέπει να διαγράφονται από τα σχετικά πεδία οι προσυμπληρωμένες ημερομηνίες εκτέλεσης της υπόμνησης.

ΆΡΘΡΟ 21
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-ΝΟΜΟΛΟΠΑ


1. Τα στοιχεία της νομοθεσίας, της νομολογίας και των σημαντικότερων γνωμοδοτήσεων που αφορούν τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές, καθώς και οι σχετικές ψηφιακές πράξεις καταχωρίζονται στο σύστημα στην επιλογή «Νομοθεσία - Νομολογία» ανεξάρτητα της καταχώρισης τους σε σχετικό φάκελο ή υπόθεση.

2. Η καταχώριση των ως άνω στοιχείων γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του φακέλου που αφορούν τα στοιχεία ή από ομάδα υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας του φακέλου που θα οριστεί από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας.

3. Τα στοιχεία της Νομοθεσίας - Νομολογίας είναι ορατά στους ενδιαφερόμενους πολίτες από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

ΆΡΘΡΟ 22
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ (ΚΛΗΡ/ΤΩΝ) ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


1. Η λογιστική παρακολούθηση των κοινωφελών περιουσίων (κληροδοτημάτων) που υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών στο σύστημα πραγματοποιείται με την τήρηση του «Ημερολογίου», στο οποίο καταχωρίζονται κατά χρονολογική σειρά τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής (αμοιβή μέλους εξεταστικής επιτροπής, βοήθημα, βραβείο, υποτροφία, κλπ.) και οι συμψηφιστικές εγγραφές (πιστωτικές και χρεωστικές κινήσεις), για κάθε κοινωφελή περιουσία (κληροδότημα).

2. Το χρηματικό ένταλμα πληρωμής καταχωρίζεται από υπάλληλο του γραφείου Άμεσης Διαχείρισης της Κεντρικής Υπηρεσίας Μητρώου και οριστικοποιείται με έγκριση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας. Για την καταχώριση χρηματικού εντάλματος απαιτείται πρώτα η καταχώριση στο φάκελο: α) του τραπεζικού λογαριασμού που τηρεί η κοινωφελής περιουσία στην Τράπεζα της Ελλάδος και β) του δικαιούχου. Με την οριστικοποίηση του χρηματικού εντάλματος δεν είναι δυνατή η επεξεργασία του και για την διόρθωση του απαιτείται ακύρωση και καταχώριση νέου εντάλματος. Επίσης με την οριστικοποίηση του εντάλματος εκδίδεται κατάσταση εκκαθάρισης της σχετικής δαπάνης και βεβαίωση της σχετικής πίστωσης στον προϋπολογισμό της κοινωφελούς περιουσίας. Με την αποστολή του εντάλματος για πληρωμή αποστέλλεται μέσα από το σύστημα ειδοποίηση προς το δικαιούχο για την είσπραξη του. Η ακύρωση του εντάλματος γίνεται από την Προϊστάμενο της Υπηρεσίας. Με την ακύρωση το ένταλμα δεν διαγράφεται από το σύστημα αλλά εμφανίζεται ως ακυρωμένο και ενημερώνεται το ημερολόγιο, ο απολογισμός της κοινωφελούς περιουσίας και η βεβαίωση ετήσιου χορηγουμένου ποσού του δικαιούχου. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ως προς τα στοιχεία των εκδοθέντων χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, τη δυνατότητα είσπραξης των σχετικών ποσών και βεβαίωση των ετήσιων ποσών που έλαβαν από την κοινωφελή περιουσία.

3. Οι συμψηφιστικές εγγραφές καταχωρίζονται από τους υπαλλήλους του γραφείου Άμεσης Διαχείρισης της ως άνω Υπηρεσίας.

4. Από τις κινήσεις του Ημερολογίου ενημερώνεται αυτόματα ο απολογισμός εσόδων και εξόδων της κοινωφελούς περιουσίας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2016

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΤΖΑΚΟΣ


ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. ενδικ. προσφυγής 361/15.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ

$
0
0

Αριθμός Απόφασης: 361/15-4-16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Ταχ. δ/νση: Εγνατία 45, Τ.Κ.: 546 30 - Θεσσαλονίκη
Αριθ. τηλ.: 2310554268
Αριθ. fax: 2313333258

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις :

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170).
β. Της παρ.3 του άρθρου 47 του Ν 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).
γ. Του άρθρου 59 του Π.Δ 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».
δ. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».
ε. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».
στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/4-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας».
ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015 (ΦΕΚ Β'165/19-1-2015) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της καθ' ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ' ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος».
η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867ΕΞ2015/21-4-2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ.
Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ2016/3-3-2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
θ. Της ΠΟΛ 1002/31.12.2013 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-1-2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την με ημερομηνία κατάθεσης....και με αριθμό πρωτοκόλλου.........ενδικοφανή προσφυγή του........., ΑΦΜ........., κατά των υπ' αρ.........με ημερομηνία έκδοσης .........προσβαλλόμενες Πράξεων Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και της υπ' αρ.........με ημερομηνία έκδοσης.........προσβαλλόμενης Πράξης Διορθωτικού Προσδιορισμού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων Νομικών προσώπων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    

4. Τις υπ' αρ.........με ημερομηνία έκδοσης .........προσβαλλόμενες Πράξεις Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και την υπ' αρ .........με ημερομηνία έκδοσης......... προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων Νομικών προσώπων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    

5. Τις απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.

6. Την από.........εισήγηση του Τμήματος Επανεξέτασης της Υπηρεσίας μας.
Επί της από......... και με αριθμό πρωτοκόλλου      Ενδικοφανούς Προσφυγής του........., ΑΦΜ........., η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.405,95€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.487,12€, ήτοι συνολικό ποσό 11.893,07€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή της την 01/01/1997, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.268,64€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.322,35€, ήτοι συνολικό ποσό 11.590,99€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/1998, σύμφωνα με τις  διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.060,11€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.072,13€, ήτοι συνολικό ποσό 11.132,24€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/1999, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 4.805,53€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 5.766,63€, ήτοι συνολικό ποσό 10.572,16€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2000, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 4.989,93€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 5.987,90€, ήτοι συνολικό ποσό 10.977,83€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2001, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.728,62€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.874,34€, ήτοι συνολικό ποσό 12.602,96€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2002, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.728,62€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.874,34€, ήτοι συνολικό ποσό 12.602,96€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2003, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 252319/97.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.370,82€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.444,98€, ήτοι συνολικό ποσό 11.815,80€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2004, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος   φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 5.370,82€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 6.444,98€, ήτοι συνολικό ποσό 11.815,80€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2005, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της
Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος    φόρος μεγάλης ακίνητης
περιουσίας ύψους 6.368,26€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 7.641,91€, ήτοι συνολικό ποσό 14.010,17€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2006, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/97.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος    φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ύψους 6.368,26€ πλέον πρόσθετοι φόροι ύψους 7.641,91€, ήτοι συνολικό ποσό 14.010,17€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2007, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21-35 του Ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.
- Με την υπ' αριθ     και ημερομηνία έκδοσης      προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων Νομικών προσώπων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ    επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος .......τέλος ακινήτων ύψους 7.687,07€ πλέον πρόσθετο τέλος λόγω μη υποβολής ύψους 9.224,48€, ήτοι συνολικό ποσό 16.911,55€ για τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του την 01/01/2008, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5-19 του Ν. 3634/2008 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν. 2523/1997.

Οι ως άνω προσβαλλόμενες πράξεις εκδόθηκαν βάσει των από.........Εκθέσεων Ελέγχου Φ.Μ.Α.Π. και Ε.Τ.Α.Κ., κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η Δ.Ο.Υ......... , σε εκτέλεση της υπ' αρ    εντολής ελέγχου του Προϊσταμένου της.

Από τις ως άνω εκθέσεις προκύπτει ότι ο προσφεύγων.........με Α.Φ.Μ .........την ελεγχόμενη περίοδο (1997-2008) είχε στην κυριότητά του οκτώ (8) ακίνητα (κτίσματα και αγροτεμάχια), για τα οποία, με εξαίρεση την με αριθμό.........υποβληθείσα δήλωση Φ.Μ.Α.Π., δεν υπέβαλε ως όφειλε τις προβλεπόμενες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2459/1997 δηλώσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τις χρήσεις έως και 2007, αλλά ούτε και την δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων σύμφωνα με τον Ν. 3634/2008 για τη χρήση 2008.

Ο  ............ την ελεγχόμενη περίοδο συμμετείχε ως μέλος σε κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και συγκεκριμένα στην........., ΑΦΜ........., η οποία συστάθηκε στις .........  και υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών την .........Σύμφωνα με το άρθρο......... του από.........καταστατικού σύστασης της εν λόγω Κοινοπραξίας το σύνολο της παραγωγής των μελών της θα διοχετεύεται στην αγορά από την εν λόγω κοινοπραξία, η οποία θα συνάπτει για το σκοπό αυτό στο όνομα και για λογαριασμό της, συμβάσεις με τρίτους.

Ο έλεγχος λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω καταλόγισε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και Ε.Τ.Α.Κ. για τις διαχειριστικές χρήσεις 1997 έως και 2008 στον προσφεύγοντα, θεωρώντας ότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 2459/1997 περί απαλλαγής από τον φόρο, καθώς τα ακίνητα που είχε στην κατοχή του το διάστημα αυτό δεν ιδιοχρησιμοποιούνταν.

Ο προσφεύγον .........με την υπό κρίση Ενδικοφανή Προσφυγή, ζητά να γίνει αυτή δεκτή και να ακυρωθούν οι υπ' αρ .........με ημερομηνία έκδοσης  .........προσβαλλόμενες Πράξεις Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και η υπ' αρ ......... με ημερομηνία έκδοσης ......... προσβαλλόμενη Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Ενιαίου Τέλους 

1. Το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου έχει παραγραφεί.

2. Το πόρισμα του ελέγχου περί μη ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων είναι εσφαλμένο. Η διαχείριση - διακίνηση των προϊόντων των μελών της κοινοπραξίας ήταν αυτοτελής και γινόταν μέσω των εγκαταστάσεων που διέθεταν τα μέλη αυτής.

Ως προς τον ισχυρισμό ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου έχει παραγραφεί.

• Επειδή ο ισχυρισμός του προσφεύγοντος περί παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος για τους παρακάτω αναφερόμενους λόγους:

- Σύμφωνα με το άρθρο 72 (πρώην άρθρο 66) παράγραφος 11 του Ν. 4174/2013: «Διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιεί φύλλα ελέγχου και πράξεις προσδιορισμού φόρου, τελών, εισφορών, προστίμων, προϊσχύουσες του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή για τις χρήσεις, τις περιόδους, τις υποθέσεις και τις φορολογικές υποχρεώσεις τις οποίες αφορούν.........».

- Με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Ν. 2459/1997 ''ΦΜΑΠ'' ορίζεται ότι: «2.Για την έκπτωση του Δημοσίου από το δικαίωμα του να κοινοποιήσει πράξη επιβολής φόρου και προστίμου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 102 του ν.δ/τος 118/1973.».

- Επίσης, με το άρθρο 28 της ΑΥΟ 1042365/251/Β0013/ΠΟΛ.1130/14.4.1997 του Υπ. Οικ. ''περί παραγραφής ΦΜΑΠ'' ορίζεται ρητά ότι: «...Ειδικά, όσον αφορά στην έκπτωση του Δημοσίου από το δικαίωμά του να κοινοποιήσει πράξη επιβολής φόρου και προστίμου, ορίζεται στο άρθρο αυτό ότι, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 102 του Ν.Δ.118/1973, που προβλέπουν την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών. Συνεπώς, το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας και προστίμου παραγράφεται:
προβάλλοντας τους Ακινήτων Νομικών προσώπων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ακόλουθους λόγους:

α) στην περίπτωση που η δήλωση είναι ανακριβής, μετά πάροδο δεκαετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο υποβλήθηκε η δήλωση, 

β) στην περίπτωση που δεν υποβλήθηκε δήλωση, είτε για ολόκληρη, είτε για μέρος της ακίνητης περιουσίας, μετά πάροδο δεκαπενταετίας από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης και γ) στην περίπτωση επιβολής προστίμου, μετά πάροδο δεκαετίας από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο συντελέστηκε η παράβαση».

- Τέλος, με τους παρακάτω νόμους παρατάθηκε διαδοχικά το δικαίωμα του δημοσίου ως ακολούθως:

Σύμφωνα με το άρθρο 11 Ν. 3513/2006, οι προθεσμίες παραγραφής που λήγουν στις 31.12.2006 και 31.12.2007, ημερομηνίες μετά τις οποίες παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνονται μέχρι 31.12.2008. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 Ν. 3697/2008, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31.12.2008, ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 31.12.2009. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 Ν. 3790/2009, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31.12.2009, ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 30.6.2010.

Σύμφωνα με το άρθρο 82 Ν.3842/2010, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 30.6.2010, ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 31.12.2010.    

[Η αρχική διάταξη (του άρθρου 82 του Ν.3842/2010) περιείχε και δεύτερο εδάφιο με το οποίο οριζόταν ότι η ανωτέρω παράταση δεν καταλαμβάνει τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.) και ειδικού φόρου επί των ακινήτων (σχετική και η ΠΟΛ.1063/18.5.2010).

Εν συνεχεία όμως με την περ. β της παρ. 3 του άρθρου 92 του Ν. 3862/2010, καταργήθηκε το παραπάνω δεύτερο εδάφιο του άρθρου 82 του Ν. 3842/2010. Έτσι τελικά η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.) και ειδικού φόρου επί των ακινήτων που κανονικά έληγε την 31/12/2009, έληξε στις 31/12/2010 (σχετική η ΠΟΛ.1113/19.7.2010)].

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 7 Ν.3888/2010, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31.12.2010, ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 31.12.2011.    

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν.4002/2011, η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 31.12.2011, ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 31.12.2012.    

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4098/2012 η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που λήγει στις 31/12/2012, παρατείνεται μέχρι 31/12/2013.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν.4203/2013 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων, επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων που λήγουν στις 31.12.2013 παρατείνονται κατά δύο έτη από τη λήξη τους (ήτοι μέχρι 31-12-2015) για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου μέχρι τις 31.12.2013 και συγκεκριμένα στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες στα πλαίσια αμοιβαίας διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής ή συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου ή συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών ή συμβάσεις διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, ή εκκρεμεί, κατόπιν αιτήματος των ανωτέρω ελληνικών αρχών η αποστολή στοιχείων, και β) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2013 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ο χρόνος παραγραφής για την υπό κρίση υπόθεση δεν είχε εκπνεύσει κατά την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων, δεδομένου ότι, ο έλεγχος διενεργήθηκε δυνάμει της αριθμ     εντολής ελέγχου της Δ.Ο.Υ......... , απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση τον ισχυρισμό του υπόχρεου περί του αντιθέτου.

Ως προς τον ισχυρισμό ότι το πόρισμα του ελέγχου περί μη ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων είναι εσφαλμένο

• Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 2459/1997 από το οικονομικό έτος 1997 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε φόρο υποβάλλεται η συνολική αξία της περιουσίας, που ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, εκτός της υποθήκης.

• Επειδή, ο νομοθέτης με το άρθρο 23 του ίδιου νόμου θέσπισε μια σειρά από φοροαπαλλαγές, τις οποίες και απαριθμεί περιοριστικά. Μεταξύ αυτών, από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται τα κτίσματα των ακινήτων και τα λοιπά συστατικά του εδάφους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μηχανήματα και γενικά οι κατασκευές, που είναι συνδεδεμένες στερεά με το έδαφος και τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από βιομηχανικές, μεταλλευτικές, λατομικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, ξενοδοχειακές και επαγγελματικές γενικά επιχειρήσεις, καθώς και τα κτίσματα των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται από νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κοινωφελή ιδρύματα.

• Επειδή, με το υπ' αρ. Δ13 ΦΜΑΠ 1082051 ΕΞ 201/6.6.2010 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, με το οποίο κωδικοποιήθηκε ατύπως ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δόθηκαν μεταξύ άλλων και διευκρινίσεις, όσον αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εκάστοτε φοροαπαλλαγή. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από το φόρο τα κτίσματα των ακινήτων και τα άλλα συστατικά του εδάφους, εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από βιομηχανικές, μεταλλευτικές, λατομικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, γεωργικές ή κτηνοτροφικές, ξενοδοχειακές και γενικά επαγγελματικές επιχειρήσεις. Τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα ανωτέρω είναι η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και η δήλωση υποκαταστήματος στο μητρώο.

• Επειδή, ο .........αποτελούσε από τις.........(ημερομηνία έναρξης της κοινοπραξίας) έως και τις........., οπότε και ανακλήθηκε η άδειά της, μέλος της Κοινοπραξίας    

• Επειδή, στο άρθρο 1 του Ν. 2810/2000 αναφέρεται ρητώς ότι οι Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Κ.Α.Σ.Ο.) αποτελούν δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις αυτόνομες. Είναι, επίσης, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και έχουν την εμπορική ιδιότητα. Αναπτύσσουν δε κάθε είδους δραστηριότητα για την επίτευξη των σκοπών τους στο πλαίσιο του νόμου και του καταστατικού τους.

Συνεπώς, η έννοια της κοινοπραξίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ταυτίζεται με την έννοια της κοινοπραξίας, όπως αυτή αναφέρεται στην αρ. 3/1992 ερμηνευτική εγκύκλιο του Π.Δ. 186/1992, καθώς δεν είναι κάτι προσωρινό που αποβλέπει στην διεκπεραίωση ενός μόνο έργου, αλλά έχει χαρακτήρα διαρκή και σκοπό την παραγωγή των καταστατικών σκοπών και δραστηριοτήτων της, κέκτηται δε νομική προσωπικότητα.

• Επειδή, σύμφωνα δε με το άρθρο .........  του από.........  καταστατικού σύστασης της εν λόγω Κοινοπραξίας, το σύνολο της παραγωγής των μελών της θα διοχετεύονταν στην αγορά από την εν λόγω κοινοπραξία, η οποία θα σύναπτε για το σκοπό αυτό στο όνομα και για λογαριασμό της, συμβάσεις με τρίτους.

• Επειδή, από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της  .........  προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις των μελών θα χρησιμοποιούνται για την διαχείριση - διακίνηση των προϊόντων αυτής.

Συνεπώς, από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι εγκαταστάσεις των μελών, μεταξύ αυτών και του ... ., παραχωρούνταν σε διαφορετικό νομικό πρόσωπο, στην κοινοπραξία, απορρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό του προσφεύγοντος ότι τα εν λόγω ακίνητα ιδιοχρησιμοποιούνταν.

• Επειδή, τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο προσφεύγον ......... (λογαριασμοί ρεύματος, περιοδικές δηλώσεις ασφαλιστικών εισφορών, τιμολόγια αγοράς και πώλησης φυτοφαρμάκων, δαπάνες, αντίγραφα δηλώσεων φόρου εισοδήματος) δεν είναι επαρκή, ώστε να πιστοποιούν την ιδιόχρηση των ακινήτων. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια φυτοφαρμάκων αφορούν τις χρήσεις 2000-2001, για τις οποίες δεν προσκομίστηκαν αντίστοιχα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στα αντίγραφα δε των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. ετών 2004 έως 2009 που προσκομίστηκαν και ειδικότερα στο......... έντυπο Ε3 δεν εμφανίζονται οι εγκαταστάσεις του ιδιοχρησιμοποιούσε το επίμαχο διάστημα.

Επειδή, στο υποσύστημα δε του μητρώου του συστήματος TAXIS, τα συγκεκριμένα ακίνητα, επί των οποίων επιβλήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δεν έχουν δηλωθεί ως εγκαταστάσεις του    

Επειδή, ο ισχυρισμός του προσφεύγοντος ότι για τα έτη 1997 και 1998 δικαιούται την απαλλαγή της ιδιοχρησιμοποίησης, καθώς η έναρξη εργασιών της κοινοπραξίας τοποθετείται χρονικά στις     προβάλλεται αλυσιτελώς. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προσφεύγων .........  δεν προσκόμισε στην ελεγκτική αρχή, αλλά ούτε και στην υπηρεσία μας, φορολογικά έγγραφα- στοιχεία επαρκή, αλλά ούτε και δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 1997-1998, που να πιστοποιούν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα ιδιοχρησιμοποιούνταν από τον ......... Επίσης όπως έχει ήδη αναφερθεί, στο υποσύστημα του μητρώου του συστήματος TAXIS, τα συγκεκριμένα ακίνητα, επί των οποίων επιβλήθηκε ο φόρος, δεν έχουν δηλωθεί ως εγκαταστάσεις του    

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός του προσφεύγοντος ότι τα ακίνητα ιδιοχρησιμοποιούνταν από τον ίδιο, έχοντας ως μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι η Κοινοπραξία συστάθηκε το 1998.

•  Επειδή, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Ν. 3634/2008: . «Από το έτος 2008 και για κάθε επόμενο έτος, επιβάλλεται ενιαίο τέλος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους  ......... Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή την έδρα του, φορολογείται για την ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξαρτήτως των μεταβολών που τυχόν επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού».

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι αντίστοιχη φοροαπαλλαγή στον Ν.3634/2008 (Ε.Τ.Α.Κ.), περί ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτων, δεν προβλέπεται.

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός περί ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων είναι αβάσιμος στην περίπτωση της υπ' αριθμ .........προσβαλλόμενης Πράξης Διορθωτικού Προσδιορισμού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων Νομικών προσώπων, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που αυτός γινόταν αποδεκτός, ο προσφεύγον......... δεν θα μπορούσε να απαλλαχθεί από την υποχρέωση καταβολής του συγκεκριμένου τέλους.

•  Επειδή, οι διαπιστώσεις του ελέγχου, όπως αυτές καταγράφονται στις από ......... εκθέσεις τις οποίες ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ελέγχου Φ.Μ.Α.Π. και Ε.Τ.ΑΚ. της Δ.Ο.Υ  ......... επί της οποίας εδράζονται οι......... προσβαλλόμενες πράξεις, κρίνονται βάσιμες, αποδεκτές και πλήρως αιτιολογημένες, η υπό κρίση ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να απορριφθεί.

Α Π Ο Φ Α Σ I Ζ Ο Υ Μ Ε ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΟΣ - ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ









Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με την νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον προσφεύγοντα.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ,
ΜΑΒΙΝΙΔΟΥ ΚΥΡΑΤΣΑ

Σ η μ ε ί ω σ η :
Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Διεύθυνσή μας εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθρο 126 Ν.2717/1999).

ΠΟΛ.1040/2016 Συμπλήρωση−Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό πρωτ. 1114200/8853/0016/27−12−2006 «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την επιστροφή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω των Τραπεζών», όπως ισχύει (ΦΕΚ 1945/2006 Β΄)

$
0
0

ΠΟΛ 1040/2016

(ΦΕΚ Β' 1108/19-04-2016)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 1947/1991 (ΦΕΚ 70/1991 Α΄) «Απλούστευση φορολογικών διαδικασιών και άλλες ρυθμίσεις».

2. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143 Α΄) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) − δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις».

3. Τις διατάξεις του Ν.δ. 356/1974, «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.» (ΦΕΚ 90 Α΄), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του Π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6/1989 Α΄) «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών».

5. Το Π.δ. 73/2015 (116 Α΄), «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

6. Την υπ’ αριθ. Υ14/3.10.2015 απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 2144 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη».

7. Την υπ’ αριθμ Υ29/8.10.2015 Απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 2168 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη».

8. Την υπ’ αριθμ 1114200/8853/0016/27.12.2006 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1945/2006 Β΄) «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την επιστροφή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω Τραπεζών» όπως ισχύει.

9. Την ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, με την επέκταση των φορέων που μετέχουν στη διαδικασία επιστροφής του φόρου εισοδήματος.

10. Το γεγονός ότι η παρούσα απόφαση δεν προκαλεί δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 της απόφασης 1114200/8853/0016/27.12.2006, όπως ισχύει, συμπληρώνεται με την αναγραφή στις αναφερόμενες Τράπεζες και της Τράπεζας ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ από το φορολογικό έτος 2015 στη διαδικασία επιστροφής του φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω Τραπεζών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 1 Απριλίου 2016

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1057706 ΕΞ 2016/ 11.4.2016 Φορολογική μεταχείριση ασφαλιστικών εισφορών εταίρου-διαχειριστή Ε.Π.Ε. και μετόχου-μέλους ΔΣ Α.Ε.

$
0
0

Αθήνα, 11 Απριλίου 2016
Αρ. Πρωτ.:ΔΕΑΦ 1057706 ΕΞ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ:Α΄-Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Δ. Παπαγιάννης, Φ. Φανάρα
Τηλέφωνο : 210 3375315-7
FAX : 210 3375001

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση ασφαλιστικών εισφορών εταίρου-διαχειριστή Ε.Π.Ε. και μετόχου-μέλους ΔΣ Α.Ε.

ΣΧΕΤ.: Η από 12.2.2016 αίτησή σας.

Απαντώντας στη σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο διευκρινίστηκε, ως προς τη φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστικών εισφορών εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. και των μελών ΔΣ Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε., ότι:

i) Οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών αυτών, αλλά, σε περίπτωση που οι εταίροι λαμβάνουν αμοιβή και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης. Αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν από την Ε.Π.Ε. ή την Ι.Κ.Ε. θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).

ii) Οι ασφαλιστικές εισφορές μελών ΔΣ Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο των υπόψη εταιριών και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν λόγω της ιδιότητάς τους αυτής θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από
μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).

2. Με τις διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α΄) ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ. εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

3. Επισημαίνεται ότι, οι ΕΠΕ έχουν μέλη και διαχειριστές οι οποίοι είτε είναι και οι ίδιοι μέλη της εταιρίας είτε όχι και παρέχουν υπηρεσίες, όπως διαχείριση εταιρικών υποθέσεων και εκπροσώπηση της εταιρίας απέναντι σε τρίτους, όπως και οι διευθυντές ή μέλη ΔΣ εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

4. Με το αριθμ. ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015/11.5.2015 έγγραφό μας έγινε δεκτό ότι οι αμοιβές μελών και διαχειριστών ΕΠΕ εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013.

5. Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας με τη σχετική αίτησή σας, προκύπτει, ότι εταίρος και παράλληλα διαχειριστής Ε.Π.Ε. καθώς και μέτοχος και παράλληλα μέλος ΔΣ Α.Ε., έλαβαν για τις υπηρεσίες τους στην Ε.Π.Ε. και στην Α.Ε. αντίστοιχα, αμοιβές από μισθωτή εργασία της περ.δ΄ παρ.2 άρθρου 12 ν.4172/2013. Ερωτάται η φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν τα ίδια ως άνω πρόσωπα στον Ο.Α.Ε.Ε.

6. Κατόπιν των ανωτέρω, συνάγεται, ότι στην περίπτωση που τα παραπάνω πρόσωπα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές θα εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε οι ασφαλιστικές αυτές εισφορές εκπίπτουν από το προαναφερόμενο εισόδημά τους από μισθωτή εργασία και δηλώνονται στους κωδικούς 351-352 του εντύπου Ε1.



Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ε. Σαΐτης

Αριθμ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ. 69/80/οικ. 11711/ 20.4.2016 Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

$
0
0
Αθήνα,20 Aπριλίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/80/οικ.11711

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Βασ. Σοφίας 15
Τ.Κ. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνο : 213 131336, 3337, 3338, 3340, 321
Fax : 213 1313389
hrm@ydmed.gov.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή


Όπως είναι γνωστό, επιτρέπεται η μετά από άδεια άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή από δημόσιο υπάλληλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3528/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ», όπου ορίζεται ότι, «1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του. 2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης.3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ` επάγγελμα άσκηση εμπορίας. 4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ».

Στο πλαίσιο εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων για τη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή και για την πληρέστερη ενήμερωσή σας όσον αφορά τις ως άνω αναφερόμενες ειδικές απαγορευτικές διατάξεις, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.2 του π.δ. 208/2002 (ΦΕΚ Α΄ 194) «Εκπαιδευτές Υποψηφίων Οδηγών, Σχολές Οδηγών, Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων», όπου απαριθμούνται οι προϋποθέσεις που πληρούν αθροιστικά τα φυσικά πρόσωπα για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών, στην περίπτωση ε ορίζεται ότι «Δεν είναι υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή δεν ανήκουν στο προσωπικό του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν.1256/1982 (Α’ 65), όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και συνταξιούχοι αυτών».

Τα Υπουργεία παρακαλούνται όπως κοινοποιήσουν την παρούσα στα ν.π.δ.δ. που εποπτεύουν, και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που εμπίπτουν στη χωρική τους αρμοδιότητα.

Οι υπηρεσίες προσωπικού παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους υπαλλήλους αρμοδιότητάς τους και τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια.




Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1059791 ΕΞ 2016/ 13.4.2016 Επιλογή και τοποθέτηση Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ

$
0
0
Αθήνα, 13 Απριλίου 2016
Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1059791 ΕΞ 2016

ΦΕΚ: 366/Γ/18-4-2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ και ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210-33.75.165
Fax: 210-33.75.990
E-mail: d2c1@mofadm.gr

ΘΕΜΑ: «Επιλογή και τοποθέτηση Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ.».

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του στοιχείου 2 της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου Ε.2 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222), όπως ισχύει.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 84 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 29 του ν.4369/2016 (Α΄33).

3. Τις διατάξεις των άρθρων 25, 26, 27 και 28 του ν.4369/2016 (Α΄ 33).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4369/2016 (Α΄ 33).

5. Τις διατάξεις του Π.Δ. 111/2014 (Α΄178) «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών», όπως ισχύει.

6. Την υπ΄ αριθμ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β΄130 και 372) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως ισχύει.

7. Την αρ.1/20.01.2016 (ΦΕΚ 18/ΥΟΔΔ/20.01.2016) Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

8. Την υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Γ 1148109 ΕΞ 2014/7.12.2014 (Β΄3380) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, «Καθορισμός της Διαδικασίας, των οργάνων και των κριτηρίων επιλογής Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Δ/νσης, Δ/νσης και Τμήματος των υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.ΟΙΚ, καθώς και των Υπευθύνων Αυτοτελών Γραφείων αυτής.

9. Την υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Γ 1031817 ΕΞ 2016/29.2.2016 (Β΄517) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, «Συμπλήρωση της απόφασης ΔΔΑΔ Γ 1148109 ΕΞ2014/07.11.2014 (Β΄3380) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».

10.Την υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Γ 1007604 ΕΞ 2016/20.1.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ.

11. Την υπ’ αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Β 1034571 ΕΞ 2016/3.3.2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, «Ορισμός μελών του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης των Υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ.».

12.Τις από 29.03.2016, 31.03.2016, 04.04.2016 και 06.04.2016 συνεδριάσεις του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, των υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

13.Τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα βιογραφικά των υποψηφίων υπαλλήλων.

14. Την ανάγκη πλήρωσης της κενής θέσης του Προϊσταμένου Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α. Επιλέγουμε και τοποθετούμε την υπάλληλο Κωνσταντινίδου Μαρία του Αθανασίου, του κλάδου ΠΕ/Α Δημοσιονομικών , ως Προϊστάμενη Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, από τη Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής / Γ.Λ.Κ. του Υπουργείου Οικονομικών , όπου υπηρετεί.

Β. Ο Προϊστάμενος Δ/νσης, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου υποχρεούται να προβεί σε εξειδίκευση και κατανομή των στόχων της εν λόγω μονάδας, όπως αυτοί καθορίζονται στο ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, στους Προϊσταμένους θέσεων ευθύνης της Υπηρεσίας του, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης.

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα για το 2016 έχει την ευθύνη υλοποίησης των πιο κάτω στόχων και υποχρεώσεων:

i. Διενέργεια είκοσι έξι (26) εσωτερικών ελέγχων (κατά ελάχιστο μέχρι το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων), σε λειτουργίες, διαδικασίες, υπηρεσίες, δράσεις και συλλογικά όργανα της Γ.Γ.Δ.Ε.

ii. Διενέργεια δέκα οκτώ (18) ελέγχων παρακολούθησης της υλοποίησης βελτιωτικών ενεργειών (έλεγχοι follow-up).

iii. Εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γ.Γ.Δ.Ε», μέχρι 30.06.2016.

iv. Αναθεώρηση εγχειριδίου διενέργειας εσωτερικών ελέγχων, μέχρι 31.07.2016.

v. Υποβολή έκθεσης ετήσιου απολογισμού εντός μηνός από τη λήξη του έτους στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στην Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης.

vi. Υποβολή συνοπτικής έκθεσης απολογισμού πρώτου εξαμήνου εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη του στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στην Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης.

vii. Υποβολή έκθεσης προγραμματισμού στόχων και δράσεων επόμενου έτους στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

viii. Υποβολή μηνιαίων αναφορών στην Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, για την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ix. Εντός της ημέρας έκδοση, αποστολή στη Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ, από την αρμόδια υπηρεσία, των διατάξεων, αποφάσεων, εγκυκλίων, οδηγιών, πράξεων, λύσεων κ.α, με σκοπό την άμεση ανάρτησή τους στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.

Γ. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.




Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. ενδικ. προσφυγής 349/13.4.2016 Αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής

$
0
0

Αριθμός Απόφασης: 349/13-4-2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Ταχ. δ/νση: Εγνατία 45,
Τ.Κ.: 546 30 - Θεσσαλονίκη
Αριθ. τηλ.: 2310554268
Αριθ. fax: 2313333258

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170).

β. Της παρ.3 του άρθρου 47 του Ν 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).

γ. Του άρθρου 59 του Π.Δ. 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

δ. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».

ε. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/4-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας».

ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015 (ΦΕΚ Β'165/19-1-2015) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της καθ' ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ' ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος».

η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867 ΕΞ 2015/21.4.2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ 2016/3.3.2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. 

θ. Της ΠΟΛ.1002/2.1.2014 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-1-2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την με ημερομηνία κατάθεσης …………….. και με αριθμό πρωτοκόλλου …………….. ενδικοφανή προσφυγή της …………….., ΑΦΜ …………….., κατά της υπ' αρ…………….. απόφασης επιβολής προστίμου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ε' Θεσσαλονίκης.

4. Την με αριθμό …………….. απόφαση επιβολής προστίμου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ε' Θεσσαλονίκης.

5. Τις απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.

6. Την από 11/04/2016 εισήγηση του Τμήματος Επανεξέτασης της Υπηρεσίας μας. Επί της από …………….. και με αριθμό πρωτοκόλλου …………….. Ενδικοφανούς Προσφυγής της…………….. με ΑΦΜ …………….., η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

- Με την με αριθμό…………….. προσβαλλόμενη Απόφαση Επιβολής Προστίμου επί Παραβάσεων Τήρησης Βιβλίων και Έκδοσης Στοιχείων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ε' Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν στην προσφεύγουσα …………….. για την διαχειριστική περίοδο 01/01-31/12/2012 τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του Ν. 2523/1997 πρόστιμα, λόγω διαπίστωσης των ακόλουθων παραβάσεων.:

1. Μη έκδοση σε μία τουλάχιστον περίπτωση εισιτηρίου θεαμάτων συνολικής αξίας 4.767,00€ κατά παράβαση των άρθρων 2§1 και 3 του Π.Δ. 186/1992 του Κ.Β.Σ. Η συγκεκριμένη παράβαση επισύρει κυρώσεις του άρθρου 5§10 περ. α' του Ν. 2523/1997. Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 4.767,00€.

2. Μη τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων κατά παράβαση των άρθρων 2§1 και 3, 17§4 και 24§3 του Π.Δ. 186/1992 του Κ.Β.Σ Η συγκεκριμένη παράβαση επισύρει κυρώσεις του άρθρου 5§6 του Ν. 2523/1997. Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 600,00€.

Οι ανωτέρω κυρώσεις επιβλήθηκαν στην…………….., κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης δυνάμει της υπ' αρ…………….. εντολής ελέγχου. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ……………..το έτος …………….. είχε διοργανώσει στην …………….. μια συναυλία για την ενίσχυση της προσπάθειας της…………….., τα έσοδα της οποίας ύψους 4.767,00€ καταχωρήθηκαν με την υπ' αρ……………..απόδειξη είσπραξης στο βιβλίο ταμείου αυτής. Για την συναυλία……………..δεν θεώρησε τα προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. εισιτήρια και δεν τήρησε βιβλία, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την σχετική απαλλαγή από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Η προσφεύγουσα…………….. με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, αιτείται την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης προβάλλοντας τους ακόλουθους λόγους:

1. Δεν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης εισοδημάτων. Μόνο σε αμέλεια θα μπορούσε να αποδοθεί η μη λήψη έγκρισης από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Την ευθύνη για την διοργάνωση της συναυλίας την είχε η …………….. του νομού …………….. και η Ομοσπονδία δέχθηκε απλά την οικονομική ενίσχυση.

2. Η επίδοση της υπ' αρ…………….. κλήσης προς ακρόαση είναι άκυρη σύμφωνα με την ΠΟΛ.1249/1.12.2014, καθώς ο μάρτυρας που συνυπέγραψε την κλήση είναι υπάλληλος της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο.

3. Κακώς επιβλήθηκαν τα ανωτέρω πρόστιμα του άρθρου 5 του Ν. 2523/1997, καθώς θα έπρεπε να εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 5ζ του άρθρου 5 του Ν.2523/1997, σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις και οφείλονται σε παραδρομή.

- Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 9 του Ν. 3296/2004 (όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3, του άρθρου 25, του ν. 4321/2015) οι εκθέσεις της ειδικής γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίες έχουν συνταχθεί τηρουμένης της διαδικασίας των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 2690/1999 θεωρούνται για τη Φορολογική Διοίκηση εκθέσεις ελέγχου, κατά των έννοια του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 28 του Ν. 4174/2013, παράγοντας άμεσα την προβλεπόμενη από το ίδιο εδάφιο οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου ή την πράξη επιβολής προστίμου της παρ. 2 του άρθρου 62 του ως άνω νόμου.

- Επειδή, στο άρθρο 2 Παράγραφο Δ, Υποπαράγραφο Δ.7, περίπτωση 1ε του Ν.4336/2015 ορίζεται ότι: «……………..Οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 25 του ν. 4321/2015 καταργούνται από τότε που ίσχυσαν και οι εκθέσεις της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ο.Ε., που έχουν συνταχθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 4321/2015 (για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση), θεωρούνται δελτία πληροφοριών».

- Επειδή, η ισχύς του νόμου 4336/2015 ορίζεται σαφώς στο άρθρο 4 αυτού: Συγκεκριμένα ορίζεται το εξής: «Η ισχύς του νόμου αρχίζει από την υπογραφή από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β' του άρθρου 3, εκτός από τις διατάξεις της ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Α' του άρθρου 3, η ισχύς των οποίων αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».

- Επειδή, σύμφωνα δε με το δελτίο τύπου της 20/8/2015 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε σχέση με την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ Α'94) Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης'', το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι η υπογραφή της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έλαβε χώρα στις 19/08/2015.

- Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση η με αρ……………..προσβαλλόμενη απόφαση επιβολής προστίμου, δεν είχε εκδοθεί το χρόνο που το άρθρο 2 του Ν. 4336/2015 τέθηκε σε ισχύ, ήτοι στις 19/08/2015.

- Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 28 του Ν. 4174/2013 «……………..Η οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται με βάση έκθεση ελέγχου, την οποία συντάσσει η φορολογική Διοίκηση. Η έκθεση ελέγχου περιλαμβάνει εμπεριστατωμένα και αιτιολογημένα τα γεγονότα, τα στοιχεία και τις διατάξεις τις οποίες έλαβε υπόψη της η Φορολογική Διοίκηση για τον προσδιορισμό του φόρου. Η οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου μαζί με την έκθεση ελέγχου κοινοποιούνται στον φορολογούμενο».

- Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν. 4174/2013: " 1……………..Οι διατάξεις του Κώδικα και ιδίως αυτές που αφορούν το φορολογικό έλεγχο, τον προσδιορισμό φόρου την παραγραφή και την είσπραξη, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις πράξεις επιβολής προστίμων……………..3. Η πράξη επιβολής προστίμων πρέπει να περιλαμβάνει αυτοτελή αιτιολογία.

- Επειδή, η προσβαλλόμενη πράξη επιβολής προστίμου είναι τυπικά και νομικά πλημμελής, καθώς δεν εδράζεται σε έκθεση ελέγχου αλλά σε δελτίο πληροφοριών (όπως θεωρείται πλέον η έκθεση του Σ.Δ.Ο.Ε.) και πρέπει για το λόγο αυτό να ακυρωθεί.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

να γίνει δεκτή η ενδικοφανής προσφυγή της προσφεύγουσας …………….., παρελκούσης ως αλυσιτελούς της εξέτασης των λοιπών προβαλλόμενων λόγων αυτής, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη επιβολής προστίμου για λόγους νομικής πλημμέλειας και ορίζουμε όπως η αρμόδια φορολογική αρχή κατά την έκδοση της νέας πράξης εξαιτίας της ακύρωσης αυτής, ακολουθήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία που αρχικά παρέλειψε να εφαρμόσει.

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με την νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στην προσφεύγουσα.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΜΑΒΙΝΙΔΟΥ ΚΥΡΑΤΣΑ

Σημείωση:
Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Διεύθυνσή μας εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθρο 126 Ν.2717/1999).

ΔΕΔ Θεσσαλονίκης απόφ. ενδικ. προσφυγής 350/14.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής

$
0
0

Αριθμός Απόφασης: 350/14-4-2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Ταχ. δ/νση: Εγνατία 45,
Τ.Κ.: 546 30 - Θεσσαλονίκη
Αριθ. τηλ.: 2310554268
Αριθ. fax: 2313333258

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170).

β. Της παρ.3 του άρθρου 47 του Ν 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).

γ. Του άρθρου 59 του πδ 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

δ. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».

ε. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/4-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας».

ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015 (ΦΕΚ Β'165/19-1-2015) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της καθ' ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ' ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος».

η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867 ΕΞ 2015/21.4.2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ.
Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ 2016/3.3.2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

θ. Της ΠΟΛ.1002/2.1.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-1-2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την με ημερομηνία κατάθεσης ……………. και με αριθμό πρωτοκόλλου ……………. ενδικοφανή προσφυγή της επιχείρησης……………., ΑΦΜ……………., κατά της υπ' αρ…. αρνητικής απάντησης του Β' Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης.

4. Την ……………. αρνητική απάντηση του Β' Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης

5. Τις απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.

6. Την από……………. εισήγηση του Τμήματος Επανεξέτασης της Υπηρεσίας μας.

Επί της από……………. και με αριθμό πρωτοκόλλου……………. Ενδικοφανούς Προσφυγής της επιχείρησης ……………., ΑΦΜ……………., η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με την υπ' αρ. πρωτ……………. αρνητική απάντηση του Β' Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης απορρίφθηκε το με αριθμ. πρωτ……………. αίτημα της προσφεύγουσας κοινοπραξίας περί επανεξέτασης-επιστροφής του οφειλόμενου ποσού περαίωσης του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, που αφορά τις χρήσεις 2007 και 2008.

Η ……………. με το αίτημά της ζητούσε την επανεξέταση του ποσού που της καταλογίστηκε με την αποδοχή του συμπληρωματικού φύλλου περαίωσης του Ν.3888/2010 (αρ. 103718/2), καθώς κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος και του Φ.Π.Α. συμπεριλήφθηκε εσφαλμένο ποσό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, με αποτέλεσμα το ποσό που καλείται να καταβάλει η εταιρία αχρεωστήτως ανέρχεται στο ποσό των 68.041,90 ευρώ.

Η Διεύθυνση Ελέγχου, στην συνέχεια, με την προαναφερθείσα αρνητική της απάντηση, απέρριψε το αίτημα της κοινοπραξίας, παραπέμποντας στις διατάξεις των άρθρων 5 και 9 του Ν. 3888/2010, σύμφωνα με τα οποία η καταβολή από τον επιτηδευματία του 20% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή αυτού. Σε περίπτωση δε προφανών σφαλμάτων του περιεχομένου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, ο επιχειρηματίας δύναται πριν την αποδοχή αυτού να προσέλθει στην Δ.Ο.Υ. και να αιτηθεί την άμεση διόρθωση αυτού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου τα ποσά που καταβάλλονται στο Δημόσιο δεν αναζητούνται, ούτε συμψηφίζονται.

Η προσφεύγουσα……………., με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά να γίνει αυτή δεκτή και να της επιστραφεί ο αχρεωστήτως καταβληθείς φόρος περαίωσης, που καταλογίστηκε με το υπ' αρ. 103718/2 συμπληρωματικό σημείωμα περαίωσης που αφορά τις χρήσεις 2007 και 2008, προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:

α. Ο προσδιορισμός τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ στο υπ' αρ. 103718/2 συμπληρωματικό σημείωμα περαίωσης είναι λανθασμένος.

β. Η ερμηνεία της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του Ν. 3888/2010, είναι λανθασμένη καθώς η μη επιστροφή του καταβληθέντος ποσού της περαίωσης τελεί υπό την προφανή προϋπόθεση ότι το καταβληθέν ποσό είναι εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στην συναφή ρύθμιση.

- Επειδή, με τις διατάξεις του άρθ. 63 του ν. 4174/2013 και των εκδοθεισών κατ' εφαρμογή αυτών ΠΟΛ.1002/2.1.2014 και ΠΟΛ.1069/4.3.2014 αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται ότι ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (άρθρο 2 του Ν. 4174/2013) οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.

- Επειδή, στην παρ. 6 του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον την οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού.

- Επειδή, από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ότι η επανεξέταση των πράξεων της διοίκησης στο στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής καταλαμβάνει μόνο τις περιπτώσεις αμφισβήτησης εκτελεστών ατομικών διοικητικών πράξεων ή παραλήψεων εκ των οποίων δημιουργούνται διοικητικές διαφορές ουσίας, που αναφύονται στο στάδιο προσδιορισμού των οικονομικών βαρών (π.χ. πράξη καταλογισμού φόρου ή προστίμου).

- Επειδή, η εκτελεστότητα της διοικητικής πράξης συνίσταται στο ότι η συμπεριφορά που καθορίζει (ενέργεια ή παράλειψη), και γενικότερα η ρύθμιση την οποία θεσπίζει, είναι υποχρεωτική από την έκδοσή της (ΣτΕ 1717/1988) χωρίς άλλο, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται άλλη διαδικασία και ειδικότερα προηγούμενη δικαστική απόφαση. Το χαρακτηριστικό αυτό της διοικητικής πράξης είναι συνέπεια του ότι με αυτή θεσπίζεται μονομερώς ένας κανόνας δικαίου.

- Επειδή, κατά πάγια νομολογία η επί της προσφυγής αυτής εκδιδομένη πράξη έχει εκτελεστό χαρακτήρα μόνον αν εκδοθεί ύστερα από νέα έρευνα επί του πραγματικού της υποθέσεως και την υποβολή νέων ουσιωδών στοιχείων, και όχι επί νομικών ζητημάτων, οπότε έχει βεβαιωτικό χαρακτήρα. Περίπτωση νομικής μόνο επανεξετάσεως αποτελεί και η διοικητική πράξη που εκδίδεται χωρίς νέα έρευνα της ουσίας της υπόθεσης. (ΣτΕ 430/2011, ΣτΕ 611/2002, ΣτΕ 3372/1999).

- Επειδή, από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η με αριθμ. πρωτ……………. αρνητική απάντηση του Β' Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης επί του αιτήματος επανεξέτασης-επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου περαίωσης στερείται εκτελεστότητας, δεδομένου ότι αποτελεί έγγραφη απάντηση πληροφοριακού χαρακτήρα, επισημαίνοντας και επαναλαμβάνοντας στην προσφεύγουσα κάτι που είναι ήδη γνωστό από το κείμενο της νομοθεσίας. Η Διεύθυνση Ελέγχων δεν εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, παρά παρέθεσε στην προσφεύγουσα το ισχύον νομικό πλαίσιο. Κατ' επέκταση η προσβαλλόμενη απάντηση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι της προσφεύγουσας ……………. με τη δημιουργία, τροποποίηση ή κατάργηση δικαιώματος και ως εκ τούτου
προσβάλλεται απαραδέκτως.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την απόρριψη ως απαράδεκτης της με αριθμ. πρωτ……………. ενδικοφανούς προσφυγής της…………….,ΑΦΜ ……………., κατά της με αριθμ. πρωτ……………. αρνητική απάντηση του Β' Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Δ/νσης Φορολογικής Διοίκησης. Η εν λόγω απάντηση συνιστά μη εκτελεστή διοικητική πράξη της αρχής που την εξέδωσε, επειδή αυτή δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθ. 63 του ν. 4174/2013, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα διοικητικής πράξης με την έννοια ότι η εκ τούτης αναφυόμενη διαφορά δεν αφορά στο στάδιο προσδιορισμού των οικονομικών βαρών.

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με την νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στην προσφεύγουσα.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ,
ΜΑΒΙΝΙΔΟΥ ΚΥΡΑΤΣΑ

Σημείωση:
Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Διεύθυνσή μας εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθρο 126 Ν.2717/1999).


Αριθμ. πρωτ.: 295/15.4.2016 Προβλήματα αγροτικού κλάδου

$
0
0

Αθήνα, 15/4/2016
Αριθμ. Πρωτ.: 295

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα,
Τηλ.: 210-2124180
Fax: 210-2124524

Προς: Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα αγροτικού κλάδου»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 2675/26.1.2016

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Λ. Αυγενάκης, Ο. Κεφαλογιάννη, Γ. Κασαπίδης, Σ. Γεωργιάδης, Θ. Φορτσάκης, Χ. Κέλλας, Ι. Αντωνιάδης, I. Κεφαλογιάννης, Κ. Αχ. Καραμανλής, Κ. Βλάσης, Θ. Καράογλου, Γ. Γιακουμάτος, Γ. Βαγιωνάς, Α.-Μ. Ασημακοπούλου, Κ. Σκρέκας, Χ. Σταϊκούρας, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Μηταράκης, Μ. Κόνσολας, Γ. Γεωργαντάς, Β. Γιόγιακας, Μ. Αντωνίου, Α. Δαβάκης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Α. Βεσυρόπουλος, Χ. Μπουκώρος, Κ. Γκιουλέκας, Α. Καραμανλή, Ν. Κακλαμάνης, Φ. Αραμπατζή, Β. Οικονόμου, Μ. Βαρβιτσιώτης, Σ. Αναστασιάδης, Σ. Καλαφάτης και Χ. Δήμας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στη στρατηγική μας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, επισημαίνεται ότι έχουμε επεξεργαστεί το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση κατά τρόπο που να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Οι στόχοι μας στα επιμέρους πεδία παρέμβασης της στρατηγικής μας, κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

1. Στόχοι για διαρθρωτικά ζητήματα, όπως:

- Η δημιουργία ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, σε συνάρτηση με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν, τα προϊόντα τα οποία παράγουν και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.

- Η μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών προς τις νεότερες ηλικίες και η στοχευμένη ενίσχυσή τους.

- Η χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας με όρους αειφορίας, τεχνικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής ορθολογικότητας.

2. Στόχοι σε θέματα εμπορίου και προώθησης εξαγωγών, όπως:

- Η εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.

- Η βελτιστοποίηση της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας των επιμέρους λειτουργιών της εμπορίας με προσανατολισμό τις εξαγωγές και

- Η διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εξωτερικού εμπορίου.

3. Στόχοι για την απορρόφηση των κονδυλίων της EE, όπως:

- Η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων, αλλά και η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

- Από την υλοποίηση των παραπάνω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στα πεδία που έχουν οριστεί, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται και η βελτίωση στην ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο που είναι το κόστος παραγωγής.

- Για την υλοποίηση κάθε ενός από τους παραπάνω στόχους, διατυπώνονται εξειδικευμένες στρατηγικές και αναφέρονται ενδεικτικά συγκεκριμένα μέτρα. 
 
Ξεκινάμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας έχοντας δύο βασικά εργαλεία, το νέο ΠΑΑ και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού στο χώρο. Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να πετύχουμε όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ, αλλά, κυρίως, την αποτελεσματικότητα. Υπηρετούμε το μέλλον του αγροτικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής μας. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις οργανώσεις παραγωγών, γιατί αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και με επιχειρηματική αντίληψη, που είναι, πλέον, αναγκαία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ολοένα και εδραιώνεται στον αγροτικό χώρο.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (ΠΑΑ) 2014-2020, μεταξύ των άλλων, οι κάτωθι βασικές προτεραιότητες:

Α. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και η ενίσχυση της αξίας αλυσίδας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων. Η εν λόγω προτεραιότητα, προσεγγίζεται μέσα από:

- την ενθάρρυνση, αφενός ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την καθετοποίηση της παραγωγής τους σε προϊόντα με συγκριτικό πλεονέκτημα και αφετέρου, βασικών δημόσιων υποδομών, όπως η εξασφάλιση προσβασιμότητας, η εξοικονόμηση και αξιοποίηση των υδατικών τους πόρων κ.λπ., με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την περαιτέρω τουριστική, περιβαλλοντική ή και άλλη αξιοποίηση των αγροτικών περιοχών,

- την παροχή κινήτρων για την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών σε υγιή συλλογικά σχήματα, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαχείριση, αμεσότερη συμμετοχή και πρόσβασή τους σε αγορές, προμηθευτές και επενδύσεις, καθώς και αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των μεσαζόντων και των προμηθευτών,

- την αναδιάρθρωση των βασικών παραγωγικών κλάδων και τομέων της αγροτικής οικονομίας και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, με στόχο τη μείωση του κόστους εισροών και την αύξηση της παραγωγικότητας,

- τη δημιουργία βιώσιμων δομών συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών, μεταφοράς γνώσης και ενημέρωσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και προώθησης καινοτομιών, μέσω συμπράξεων με επιστημονικούς φορείς και φορείς της αγοράς, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το εγχώριο επιστημονικό και γεωτεχνικό δυναμικό, καθώς και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, μέσω ειδικών κριτηρίων επιλογής για συγκεκριμένες δράσεις.

Β. Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο της εν λόγω προτεραιότητας, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενή τομέα, μέσω της παροχής κινήτρων για την εγκατάσταση νέων αγροτών, αξιοποιώντας την τάση επιστροφής νέων ανθρώπων και μάλιστα με σημαντικά προσόντα (εκπαίδευση και εμπειρία), λόγω της οικονομικής κρίσης, από τον αστικό προς τον αγροτικό χώρο, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο παρόν ειδικός στόχος σχετίζεται με:

(α) την πληθυσμιακή ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, την προσέλκυση νέων ανθρώπων και τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές, με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και

(β) την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μέσω της κατάρτισης και την συμβουλευτική υποστήριξη των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Όλα τα ανωτέρω επιδιώκεται να επιτευχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης των εξής Μέτρων και Υπο-μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020:

Μέτρο 1: Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης.

Μέτρο 2: Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση.

Υπο-μέτρο 4.1: Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια βελτίωσης).

Υπο-μέτρο 4.2: Στήριξη σε επενδύσεις για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων που υπάγονται στο Παράρτημα I της Συνθήκης ή του βάμβακος.

Μέτρο 6: Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων.

Μέτρο 9: Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τομείς γεωργίας και της δασοκομίας.

Όσον αφορά στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επισημαίνεται ότι αυτά είναι σχετικά περιορισμένα, αναλογικά με το μέγεθος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Ήδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα:

- Τα αγροτεμάχια που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος περιφέρεια διορθώνονται μέσω της διαδικασίας ενστάσεων. Επίσης, κάποιες από τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων μπορούν να διορθωθούν μέσω της διαδικασίας ενστάσεων.

- Οι νέοι γεωργοί που έχουν λάβει προσωρινά δικαιώματα χαμηλής αξίας θα λάβουν προσαύξηση των δικαιωμάτων τους μέσω του εθνικού αποθέματος και μέχρι του μέσου όρου των δικαιωμάτων της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα, το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί όλα τα περιθώρια επίλυσής τους εντός του κανονιστικού πλαισίου, προς αποφυγή του κινδύνου παραβίασης των κανονισμών και επιβάρυνσης της χώρας με επιπλέον καταλογισμούς που πληρώνονται από το εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της ΚΑΠ μέσω ομάδας εργασίας που λειτουργεί και η οποία αξιολογεί τα δεδομένα της εφαρμογής της ΚΑΠ και θα υποβάλλει προτάσεις αναθεώρησης και τροποποιήσεων. Επιπρόσθετα, καταρτίζεται ήδη ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα προταθεί προς διαβούλευση έως τον Μάιο.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Άρθρα Φορολογική κατοικία και φορολογία κατοίκων εξωτερικού

$
0
0

Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα (Senior Accountant – Φορολογία Φυσικών Προσώπων) της Artion A.E.
www.artion.gr

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας μέχρι σήμερα, έχουν μεταναστεύσει για οικονομικούς λόγους στο εξωτερικό αρκετές χιλιάδες άτομα. Εμείς εδώ θα προσεγγίσουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις μιας τέτοιας απόφασης. Από τη στιγμή της μετεγκατάστασης και μετά γεννούνται τα ερωτήματα:

- ποιου κράτους είναι φορολογικός κάτοικος το φυσικό πρόσωπο;

- πώς θα φορολογηθεί;

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4172/2013, ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:

1.α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.

2. έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα άνω των εκατόν ογδόντα τριών (183) ημερών εντός οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου, αδιαλείπτως ή με διαλείμματα, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για το φορολογικό έτος στη διάρκεια του οποίου συμπληρώνεται η δωδεκάμηνη περίοδος.

Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα προτυπωμένα έντυπα του υπουργείου οικονομικών καθώς και τις απαραίτητες υπεύθυνες δηλώσεις. Παράλληλα και εφόσον τα διαθέτουν, συνυποβάλλουν και τα σχετικά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φορολογική κατοικία. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να τα προσκομίσει το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης.

Τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται είναι τα εξής:

• πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (στην πράξη είθισται πως εάν δεν έχουμε πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας αλλά βεβαίωση φορολογικής κατοικίας, ζητείται συμπληρωματικά και σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη) ή
• αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης Φ.Ε. ή
• ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης Φ.Ε.
• Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος, δεν εργάζεται στο εξωτερικό, είτε ως μισθωτός, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας κλπ επομένως υπάρχει αδυναμία προσκόμισης των προηγουμένων, προσκομίζεται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η συνήθης διαμονή του φορολογούμενου.

Για τη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν συνταχθεί στο έδαφος του αλλοδαπού κράτους, απαιτείται σφραγίδα της Χάγης (apostille) καθώς και επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ΣΑΔΦΕ που έχουν συναφθεί με τη χώρα μας.

Σημείωση: Επειδή όμως δεν είναι όλες οι χώρες, μέλη της σύμβασης της Χάγης, καλό θα είναι να ενημερώνεται ο καθείς ανάλογα με την χώρα προορισμού του για το ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τα δημόσια έγγραφα της χώρας αυτής να αναγνωριστούν και από το Ελληνικό Δημόσιο. Για παράδειγμα, ενώ η Κίνα είναι πλέον ένας διεθνής προορισμός με αρκετούς οικονομικούς μετανάστες, δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (εκτός από το Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Μακάο) και έτσι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο εκεί ελληνικό προξενείο. Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Καναδά όπου ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επικυρώσει τα καναδικά έγγραφα είτε στο Υπ. Εξωτερικών στον Καναδά, είτε μέσω της Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, η ΔΟΥ εντός προθεσμίας δύο μηνών οφείλει να αποφανθεί σχετικά.

Λόγοι απόρριψης από τη ΔΟΥ της αίτησης μεταφοράς.

Με το νέο νομικό πλαίσιο οι ΔΟΥ εξετάζουν πλέον τα πραγματικά δεδομένα πριν τη μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Πέραν των κριτηρίων της κατοικίας, για να καθοριστεί αν μπορεί κανείς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εξετάζονται και άλλες παράμετροι όπως η οικονομική του δραστηριότητα ή οι προσωπικοί του δεσμοί (άρθρο 4 παρ.1α Ν.4172/2013). Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που απορρίπτεται η αίτηση μεταφοράς είναι οι ακόλουθες:

1. Σε περίπτωση έγγαμης σχέσης, θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να είναι κάτοικοι εξωτερικού καθώς λόγω της υποχρέωσης υποβολής κοινής δήλωσης, δεν μπορεί να γίνει μεταφορά μόνο του ενός συζύγου λόγο της ύπαρξης σοβαρού κοινωνικού δεσμού όπως αναφέρει ο νόμος. Το ΣτΕ με την πράξη 3/2016 εισήγαγε προς εκδίκαση το ζήτημα αυτό και αναμένουμε εξελίξεις με πιθανή πρόβλεψη εξαιρέσεων από τον ως άνω κανόνα στο μέλλον.

2. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργή ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα.

3. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ομόρρυθμος εταίρος σε ΟΕ ή ΕΕ .

4. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διευθύνοντος συμβούλου σε ΑΕ

5. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διαχειριστή σε ΕΠΕ ή ΙΚΕ

Τι σημαίνει φορολογικά η μεταφορά στη ΔΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

Εφόσον γίνει δεκτή η μεταφορά στη ΔΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, οι φορολογικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται έχουν ως εξής:

1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην αλλοδαπή, φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτά εντός της επικράτειας.
Αντιθέτως ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα που απέκτησε μέσα στη φορολογική χρήση.

2. Στην περίπτωση που ο μεταφερμένος δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα, δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

3. Οι κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εκτός εάν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και α) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματος τους αποκτάται στην Ελλάδα ή β) αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημα τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.

4. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται σε τεκμήρια διαβίωσης εφόσον δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα (πχ ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν υπόκειται σε τεκμήρια για την παραθεριστική του κατοικία ή για το αυτοκίνητο που έχει στην Ελλάδα). Εφόσον προκύψει εισόδημα από τόκους κεφαλαίου (έστω και 1 ευρώ) τότε είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση και ενεργοποιούνται όλα τα τεκμήρια διαβίωσης.

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδος με εισοδήματα από την αλλοδαπή.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του.

Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος αποκτά εισόδημα από την αλλοδαπή, θα πρέπει να δηλώσει το εισόδημα αυτό στη φορολογική του δήλωση και να φορολογηθεί με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ) μεταξύ της Ελλάδος και του κράτους από το οποίο προέρχεται το εισόδημα.

Σημείωση: Αν και η δομή των περισσότερων ΣΑΔΦ ομοιάζει, εν τούτοις δεν είναι όλες ίδιες. Π.χ. Άλλες συμβάσεις προβλέπουν ειδικό τρόπο φορολόγησης για τα μερίσματα, ενώ άλλες συμβάσεις θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθεί κάτοικος της μίας αντισυμβαλλόμενης χώρας, φορολογικός κάτοικος της έτερης αντισυμβαλλόμενης (βλ. ΣΑΔΦ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Παραδείγματα:

Α) Έστω ότι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος αποκτά εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής εταιρείας. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική του δήλωση, ανεξάρτητα από το αν εισάγονται στην Ελλάδα ή όχι και να φορολογηθεί γι’ αυτά με το φόρο που προβλέπεται για τα μερίσματα (σήμερα 10%). Έτσι λοιπόν στους κωδικούς 295-296 αναγράφεται το ποσό του μερίσματος προ φόρου, ενώ στους κωδικούς 297-298 αναγράφεται ο φόρος ο οποίος παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή, προκειμένου να εκπέσει. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει, σύμφωνα με την Σ.Α.Δ.Φ., δικαίωμα φορολόγησης, το ποσό του μερίσματος αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 προκειμένου να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά.

Β) Έστω φορολογικός κάτοικος Ελλάδος αποκτά εισόδημα από σύνταξη του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τη Σ.Α.Δ.Φ., ποιό κράτος είναι αρμόδιο ώστε να παρακρατήσει το φόρο.

Εδώ υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

1. Φορολόγηση και στα δύο κράτη. Αναγράφεται το καθαρό ποσό της σύνταξης στους κωδικούς 389-390 και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στην αλλοδαπή, αναγράφεται στους κωδικούς 651-652. Υπενθυμίζεται πως ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή αναγνωρίζεται μέχρι του ποσού που αναλογεί για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα. Για την απόδειξη της παρακράτησης απαιτείται βεβαίωση του αλλοδαπού φυσικού ή νομικού προσώπου που παρακράτησε το φόρο θεωρημένο από την αρμόδια φορολογική αρχή και με σφραγίδα της Χάγης (apostile). Η βεβαίωση πρέπει να είναι πρωτότυπη και επίσημα μεταφρασμένη (μέσω δημόσιας ή ιδιωτικής αναγνωρισμένης υπηρεσίας ή μέσω δικηγόρου).

2. Φορολόγηση μόνο στο κράτος κατοικίας (Ελλάδα). Στους κωδικούς 391-392 αναγράφεται το καθαρό ποσό της σύνταξης που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή ενώ τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί στο άλλο κράτος, δεν αναγνωρίζεται. Προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις της οικίας Σ.Α.Δ.Φ και να μην παρακρατηθεί φόρος στο άλλο κράτος, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στις εκεί φορολογικές αρχές το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που εκδίδεται μετά από αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία δεν είχε γίνει και έχει παρακρατηθεί φόρος, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει επιστροφή του φόρου, προσκομίζοντας το προαναφερόμενο πιστοποιητικό στις αρμόδιες φορολογικές αρχές του άλλου συμβαλλόμενου κράτους.

3. Φορολόγηση μόνο στο κράτος από το οποίο προέρχεται η σύνταξη. Το καθαρό ποσό της σύνταξης αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 προκειμένου να υπολογιστεί έκτακτη εισφορά.

Επισημαίνεται πως η παραπάνω λογιστική μεταχείριση ισχύει και για εισοδήματα από μισθούς εξωτερικού.

Όπως προαναφέραμε, είναι πολύ σημαντικό πριν από οποιαδήποτε δήλωση εισοδημάτων εξωτερικού, να ελέγχεται το τι προβλέπει η Σ.Α.Δ.Φ προκειμένου να αποφεύγονται πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις περιπτώσεις που αποκτάται εισόδημα από κράτος χωρίς Σ.Α.Δ.Φ με την Ελλάδα ή από μη συνεργαζόμενα κράτη, τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα και ενδεχομένως να υπάρξει διπλοφορολόγηση.

Όλα τα έντυπα, τις υπεύθυνες δηλώσεις καθώς και αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας www.artion.gr.

Ε.Ε.Τ.Ε. αριθμ. πράξης 87/5.4.2016 Διαδικασία διακανονισμού και καταβολής αποζημίωσης από σύμβαση ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη της αστικής ευθύνης από τη χρήση αυτοκινήτων

$
0
0

Αριθμ. Πράξης 87/ 5.4.2016

(ΦΕΚ Β' 1109/19-04-2016)

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

α) το άρθρο 55Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύει,

β) τον Ν. 4364/2016 (ΦΕΚ Α' 13/5.2.2016) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις», και ιδίως το άρθρο 3 αυτού,

γ) το Π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α' 110) «Κωδικοποίηση των διατάξεων του Ν. 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης», όπως ισχύει με τον Ν. 4261/2014 (ΦΕΚ Α' 107/5.5.2014),

δ) τον Ν. 2496/1997 (ΦΕΚ Α' 87) «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις»,

ε) τον Ν. 3557/2007 (ΦΕΚ Α' 100) «Τροποποίηση του Π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ 110/Α') με το οποίο κωδικοποιήθηκε ο Ν. 489/1976 Περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης (ΦΕΚ 331/Α') και άλλες διατάξεις», και ιδίως τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 2 αυτού,

στ) την απόφαση ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος 3/5/26.1.2011 (ΦΕΚ Β' 706) «Διαδικασία διακανονισμού και καταβολής στους δικαιούχους αποζημίωσης από σύμβαση ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη της αστικής ευθύνης από τη χρήση αυτοκινήτων και συναφείς οργανωτικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων», και

ζ) ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζει:

Να καθορίσει τη διαδικασία διακανονισμού και καταβολής στους δικαιούχους κάθε αποζημίωσης που απορρέει από ασφαλιστική σύμβαση υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτου και οφείλεται σύμφωνα με τους όρους αυτής και τις διατάξεις του Π.δ. 237/1986 όπως ισχύει, καθώς και τις κυρώσεις για την παράβαση διατάξεων της παρούσας, ως ακολούθως:

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής


1. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και στους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 3 παρ. 1, 3 και 11 του Ν. 4364/2016 εφόσον ασκούν τον Κλάδο 10 των ασφαλίσεων κατά ζημιών του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. (ι) του ιδίου νόμου, πλην όσων αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 εδ. (α) του Ν. 4364/2016, για το σύνολο των ασφαλίσεων που αυτοί συνάπτουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου μέσω υποκαταστημάτων ή με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Για τις ασφαλίσεις που οι ως άνω Επιχειρήσεις συνάπτουν σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ/ΕΟΧ), η παρούσα εφαρμόζεται εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν υπόκεινται σε αντίστοιχες υποχρεώσεις στις χώρες αυτές.

2. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ για τις ασφαλίσεις που συνάπτουν στην Ελλάδα, είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είτε μέσω υποκαταστήματος, στον Κλάδο 10 των ασφαλίσεων κατά ζημιών του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. (ι) του Ν. 4364/2016.

Άρθρο 2
Ορισμοί


1. Ως «αίτηση αποζημίωσης», νοείται η αίτηση του άρθρου 6 παρ. 6 του Π.δ. 237/1986, όπως ισχύει, που μπορεί να έχει τη μορφή και το περιεχόμενο του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, καθώς και οι κάθε είδους δηλώσεις και έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 6 παρ. 9 του Π.δ. 237/1986.

2. Ως «απάντηση», νοείται η αιτιολογημένη άρνηση υποβολής προσφοράς της Επιχείρησης προς το Ζημιωθέν Πρόσωπο, ως προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 6 εδάφιο β' του Π.δ. 237/1986.

3. Ως «Ασφαλισμένος», νοείται το πρόσωπο του άρθρου 1 στοιχ. β' του Π.δ. 237/1986, όπως ισχύει.

4. Ως «εκτίμηση επί υλικών ζημιών», νοείται η προσκομιζόμενη στην Επιχείρηση από το Ζημιωθέν Πρόσωπο έκθεση για την εκτίμηση της υλικής ζημίας που υπέστη αυτό, συνεπεία συγκεκριμένου τροχαίου συμβάντος.

5. Ως «εκτίμηση συνθηκών ατυχήματος», νοείται η προσκομιζόμενη στην Επιχείρηση από το Ζημιωθέν Πρόσωπο έκθεση για τη διερεύνηση του βαθμού υπαιτιότητας των οδηγών και των πραγματικών συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τροχαίο ατύχημα.

6. Ως «Επιχειρήσεις», νοούνται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 1 της παρούσας.

7. Ως «Ζημιωθέν Πρόσωπο», νοείται το πρόσωπο του άρθρου 1 στοιχ. γ' του Π.δ. 237/1986, όπως ισχύει.

8. Ως «ιατρική εκτίμηση», νοείται η προσκομιζόμενη στην Επιχείρηση από το Ζημιωθέν Πρόσωπο έκθεση ιατρών συναφούς ειδικότητας με την επελθούσα σωματική βλάβη του Ζημιωθέντος Προσώπου, για την εκτίμηση της σωματικής βλάβης που αυτό υπέστη, συνεπεία συγκεκριμένου τροχαίου συμβάντος.

9. Ως «ιατρική πραγματογνωμοσύνη», νοείται η έκθεση των οριζομένων από την Επιχείρηση ιατρών συναφούς ειδικότητας με την επελθούσα σωματική βλάβη του Ζημιωθέντος Προσώπου, για την εκτίμηση της σωματικής βλάβης που αυτό υπέστη, συνεπεία συγκεκριμένου τροχαίου συμβάντος.

10. Ως «πραγματογνωμοσύνη επί υλικών ζημιών», νοείται η έκθεση των οριζομένων από την Επιχείρηση πραγματογνωμόνων για την εκτίμηση της υλικής ζημίας που υπέστη το Ζημιωθέν Πρόσωπο, συνεπεία συγκεκριμένου τροχαίου συμβάντος.

11. Ως «πραγματογνωμοσύνη συνθηκών ατυχήματος», νοείται η έκθεση των οριζομένων από την Επιχείρηση πραγματογνωμόνων για τη διερεύνηση του βαθμού υπαιτιότητας των οδηγών και των πραγματικών συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τροχαίο ατύχημα.

12. Ως «προσφορά», νοείται η πρόταση που υποβάλλει η Επιχείρηση προς το Ζημιωθέν Πρόσωπο, ως προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 6 εδάφιο α' του Π.δ. 237/1986 και που κατ' ελάχιστον περιλαμβάνει τα στοιχεία του άρθρου 6 της παρούσας.

Άρθρο 3
Κανόνες που διέπουν τη διαδικασία διακανονισμού


1. Η Επιχείρηση καταβάλλει κάθε επιμέλεια για τον άμεσο διακανονισμό των ζημιών από τροχαία ατυχήματα ώστε, εντός της τρίμηνης προθεσμίας που τάσσεται από το άρθρο 6 παρ. 6 του Π.δ. 237/1986, σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημία έχει αποτιμηθεί, να υποβάλει εγγράφως αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης, ενώ, σε περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί σαφώς ή η ζημία δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, να υποβάλει εγγράφως αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων που περιέχονται στην αίτηση του δικαιούχου αποζημίωσης.

2. Η απάντηση της Επιχείρησης είναι αιτιολογημένη κατά τρόπον ώστε να προκύπτει ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο η Επιχείρηση αρνείται να αποζημιώσει το Ζημιωθέν Πρόσωπο.

3. Η Επιχείρηση αξιολογεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν ιδίως από το άρθρο 10 παρ. 1 του Π.δ. 237/ 1986, με βάση το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της, κατά περίπτωση.

4. Κατά την αποτίμηση της ζημίας, η Επιχείρηση, πέραν της δήλωσης του Ασφαλισμένου της, συνεκτιμά τα τιμολόγια και τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, τα αντίγραφα των εκτιμήσεων επί υλικών ζημιών οχήματος, ιατρικών εκτιμήσεων και εκτιμήσεων συνθηκών ατυχήματος, ή την πραγματογνωμοσύνη επί υλικών ζημιών, την ιατρική πραγματογνωμοσύνη ή την πραγματογνωμοσύνη συνθηκών ατυχήματος που τυχόν υπάρχουν για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική περίπτωση.

Άρθρο 4
Αίτηση αποζημίωσης


1. Η αίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (διαβιβάζεται με επιστολή, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μήνυμα κινητής τηλεφωνίας, ή κατατίθεται στην ίδια την Επιχείρηση και στα οριζόμενα από την Επιχείρηση, κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου, γραφεία ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία χορηγούν σχετική απόδειξη παράδοσης και παραλαβής).

2. Ελάχιστο περιεχόμενο της απόδειξης παράδοσης και παραλαβής εγγράφων αποτελεί ο αύξων αριθμός της εκδοθείσας απόδειξης, η απεικόνιση του σήματος και της επωνυμίας της Επιχείρησης, η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και της διεύθυνσης κατοικίας του Ασφαλισμένου ή του Ζημιωθέντος Προσώπου, η υπογραφή του, η περιγραφή του είδους του εγγράφου που παραδόθηκε και παραλήφθηκε, η ημερομηνία παράδοσης και παραλαβής του εγγράφου, το ονοματεπώνυμο, η ιδιότητα και η υπογραφή του παραλαβόντος υπαλλήλου.

3. Με απόδειξη παράδοσης και παραλαβής εγγράφου εξομοιώνονται: α) έντυπο των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την υπογραφή υπαλλήλου της Επιχείρησης για την παραλαβή συστημένης επιστολής, β) αποδεικτικό διαβίβασης τηλεομοιοτυπίας στον αριθμό που έχει δημοσιοποιήσει η Επιχείρηση κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου, γ) αποδεικτικό διαβίβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχει δημοσιοποιήσει η Επιχείρηση κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου, δ) μήνυμα κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό που έχει δημοσιοποιήσει η Επιχείρηση κατά την παρ. 4 του παρόντος άρθρου, και ε) έκθεση επίδοσης δικαστικού επιμελητή, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Η Επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί διαρκώς αναρτημένα στον οικείο δικτυακό της τόπο (website) τα στοιχεία επικοινωνίας, στα οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον η ταχυδρομική διεύθυνση, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός τηλεομοιοτυπίας (fax) και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), όλων των γραφείων και των εξουσιοδοτημένων φυσικών και νομικών προσώπων για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 5
Χρόνος διενέργειας πραγματογνωμοσύνης επί υλικών ζημιών οχήματος


Στις περιπτώσεις που η Επιχείρηση κρίνει ότι απαιτείται η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί υλικών ζημιών, τη διενεργεί, υπό την προϋπόθεση εντοπισμού του οχήματος στον τόπο που έχει γνωστοποιηθεί από το Ζημιωθέν Πρόσωπο, το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών εάν το ατύχημα συνέβη στην Ελλάδα και, το αργότερο εντός είκοσι πέντε ημερών, εάν το ατύχημα συνέβη στο εξωτερικό, με την επιφύλαξη περιπτώσεων κατά τις οποίες αλλοδαπό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης υποχρεούται στη διεξαγωγή της διαδικασίας διακανονισμού ή έχει επιληφθεί αυτού. Οι ως άνω προθεσμίες αρχίζουν από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται στην Επιχείρηση οποιαδήποτε από τα έγγραφα του άρθρου 4 παρ. 1 της παρούσας.

Άρθρο 6
Προσφορά και διακανονισμός τροχαίου ατυχήματος


1. Στην προσφορά αποζημίωσης της Επιχείρησης του άρθρου 6 παρ. 6 περ. α' του Π.δ. 237/1986 περιλαμβάνονται, ως ελάχιστο περιεχόμενο, το ακριβές προσφερόμενο προς το Ζημιωθέν Πρόσωπο ποσό αποζημίωσης καθώς και ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του ποσού της αποζημίωσης ή αυτούσιας αποκατάστασης της ζημίας.

2. Ο χρόνος πληρωμής που αναφέρει η προσφορά αποζημίωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από την προσφορά. Αν συμφωνηθεί αυτούσια αποκατάσταση της ζημίας, ο χρόνος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες από τη συμφωνία, εκτός αντίθετης ειδικής συμφωνίας των μερών.

3. Κατά την εξόφληση, το Ζημιωθέν Πρόσωπο υποχρεούται να παραδίδει στην Επιχείρηση τα πρωτότυπα τιμολόγια και τις πρωτότυπες αποδείξεις υπηρεσιών κάθε σχετικής ζημίας ή δαπάνης, εφόσον αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη νόμιμη καταβολή της αποζημίωσης.

Άρθρο 7
Πληροφόρηση Ασφαλισμένου


1. Η Επιχείρηση επισυνάπτει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από τροχαίο ατύχημα, το οποίο παραδίδει στον Ασφαλισμένο, πέραν των αναφερόμενων στην ασφαλιστική νομοθεσία εντύπων, τα εξής έγγραφα: έντυπο δήλωσης τροχαίου ατυχήματος και έντυπο αίτησης αποζημίωσης. Για την παράδοση αυτή, λαμβάνει σχετική απόδειξη παραλαβής από τον Ασφαλισμένο.

2. Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνεται συνοπτική μνεία του περιεχομένου της παρούσας.

Άρθρο 8
Λήψη αντιγράφων


Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 2472/1997, ο Ασφαλισμένος και το Ζημιωθέν Πρόσωπο δικαιούνται να παραλαμβάνουν αντίγραφα όλων των εγγράφων που τηρεί η Επιχείρηση σχετικά με την επελθούσα ζημία, για την έκβαση της οποίας έχουν έννομο συμφέρον, καθώς και απόδειξη παράδοσης και παραλαβής τους. Προς διασφάλιση της εγκυρότητας τους, τα αντίγραφα των εγγράφων φέρουν τη σφραγίδα της Επιχείρησης.

Άρθρο 9
Διοικητικές κυρώσεις


Για οποιαδήποτε παράβαση όσων ορίζονται στην παρούσα, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 256 παρ. 3 του Ν. 4364/2016 (ΦΕΚ Α' 13).

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος - Τελικές διατάξεις


Η ισχύς της παρούσας και του Παραρτήματός της αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η πράξη αυτή και το Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Διοικητής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ








Αριθ. πρωτ.: ΔΑ2Α/ Φ800/16/ 6.4.2016 Προσαρμογή των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στις διατάξεις του ΠΔ84/01

$
0
0

Μαρούσι 6/4/2016
ΑΠ: ΔΑ2Α/Φ800/16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΦΥ

Ταχ. Δ/νση:Απ. Παύλου 12
Ταχ. Κώδ.:151 24 Μαρούσι
Πληροφορίες:Α. Αλογάκου
Τηλέφωνο:210 8110603,604,605,613,615
FAX:210 8110635
URL:www.eopyy.gov.gr
E-mail:d9.t1@eopyy.gov.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Προσαρμογή των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στις διατάξεις του ΠΔ84/01»


Με αφορμή το αριθμ. πρωτ. Γ3β/Γ.Π./οικ. 18952/9.3.2016 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με θέμα : «Παράταση προσαρμογής των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001 (ΦΕΚ 70 τ. Ά)», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «…Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 35 του Ν. 4025/2011 δεν αφορούν σε νέα παράταση προσαρμογής των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ στις προδιαγραφές του Π.Δ. 84/2001, αλλά θέτουν χρονικό περιθώριο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν. 4316/2014, (ήτοι καταληκτική ημερομηνία την 24-6-2015), προκειμένου να εκδοθούν νόμιμες άδειες/ βεβαιώσεις λειτουργίας σε όσους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ δεν διαθέτουν….. Οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ που λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του Π.Δ. 84/2001 ή δεν διαθέτουν νομίμως εκδοθείσα άδεια ή βεβαίωση λειτουργίας, πρέπει να κλείνονται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 17 του Π.Δ. 84/2001 και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα…»

Κατόπιν των ανωτέρω, και εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα προσαρμογής στις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001, παρακαλούνται οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι ΠΦΥ που προσαρμόστηκαν στις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν. 4316/2014 και τυχόν δεν απέστειλαν τις βεβαιώσεις λειτουργίας τους, να τις αποστείλουν εντός 10 ημερών από την ανάρτηση του παρόντος.




Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ
Σ. Μπερσίμης
Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά

Ακριβές αντίγραφο

Ε.Ε.Τ.Ε. αριθμ. πράξης 86/5.4.2016 Κανονισμός Συμπεριφοράς των (Αντ)ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

$
0
0
Αριθμ. πράξης 86/ 5.4.2016

(ΦΕΚ Β' 1109/19-04-2016)

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

α) το άρθρο 55Α του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύει,

β) τον Ν. 4364/2016 (ΦΕΚ Α' 13) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις», και ιδίως το άρθρο 3 αυτού,

γ) τον Ν. 1569/1985 (ΦΕΚ Α' 183) «Διαμεσολάβηση στις συμβάσεις ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση σώματος ειδικών πραγματογνωμόνων τροχαίων ατυχημάτων, λειτουργία γραφείου διεθνούς ασφάλισης και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, και ιδίως τα άρθρα 21 παρ. 1 και 21Α αυτού,

δ) τον Ν. 2496/1997 (ΦΕΚ Α' 87) «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις»,

ε) το Π.δ. 190/2006 (ΦΕΚ Α' 196) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2002/92/Ε.Κ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (L 9/15.1.2003)»,

στ) την απόφαση Υφυπουργού Ανάπτυξης Κ3- 8010/2007 (ΦΕΚ Β' 1600) «Καθορισμός των απαιτούμενων προϋποθέσεων-εξετάσεων, που αποδεικνύουν την εμπειρία, τις ικανότητες και τις γενικές εμπορικές και επαγγελματικές γνώσεις των διαμεσολαβητών στην Ασφάλιση»,

ζ) την απόφαση ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος 40/6/25.5.2012 (ΦΕΚ Β 1780) «Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Κ3-8010/8.8.2007 (ΦΕΚ Β' 1600/17.8.2000) απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης αναφορικά με την εγγραφή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων στο Επιμελητήριο»,

η) την ΠΕΕ 16/21.5.2013 (ΦΕΚ Β 1257) «Εκπαίδευση και πιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών», και την ΠΕΕ 46/4.12.2014 (ΦΕΚ Β' 3510) «Τροποποίηση διατάξεων της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 16/21.5.2013 (ΦΕΚ Β 1257) σχετικά με τις εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών»,

θ) την ΠΕΕ 31/30.9.2013 (ΦΕΚ Β' 2556) για τον «Κανονισμό Συμπεριφοράς των (Αντ)ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών»,

ι) την ΠΕΕ 45/21.11.2014 (ΦΕΚ Β' 3350) «Επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών», και

ια) ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζει:

Να καθορίσει το πλαίσιο αρχών και κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων, τις ασφαλιστικές και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και μεταξύ ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ως ακολούθως:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής


Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται:
α) στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα (αντ)ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 και 7 του Π.δ. 190/2006, όπως ισχύει, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής ή εγκατάστασης τους. Όπου απαιτείται, γίνεται ειδικότερη αναφορά στον Ν. 1569/1985, όπως ισχύει.
β) στις Επιχειρήσεις του άρθρου 2 παρ. 1β της παρούσας, όταν προβαίνουν σε απευθείας πωλήσεις, οπότε υποχρεούνται να εφαρμόζουν ιδίως το άρθρο 8 παρ. 5-8 της παρούσας.

Άρθρο 2
Σκοπός


1. Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός του πλαισίου αρχών και κανόνων για τη χρηστή άσκηση της δραστηριότητας (αντ)ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς και τη διαφάνεια στις συναλλαγές των προσώπων του άρθρου 1 της παρούσας με:
α) τους λήπτες της ασφάλισης, τους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών και αποζημιώσεων,
β) τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητα της ασφάλισης στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1, 3 και 11 του Ν. 4364/2016, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ, για τις εργασίες τους στην Ελλάδα είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είτε μέσω υποκαταστήματος (εφεξής «Επιχειρήσεις») και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητα της αντασφάλισης στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4, 6 και 11 του ιδίου νόμου, και
γ) τις επιχειρήσεις ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

2. Ειδικότερα, σκοπός είναι η εισαγωγή προτύπων για τη συμπεριφορά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας και η θέσπιση κανόνων που διέπουν τη δραστηριότητα τους, εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας και των κανονιστικών πράξεων, κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται ότι:
α) δρουν εντίμως, νομίμως και με δέουσα προσοχή και επιμέλεια προς τους λήπτες της ασφάλισης, τους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών και αποζημιώσεων, καθώς και προς τις Επιχειρήσεις και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης με τις οποίες συμβάλλονται και συνεργάζονται,
β) παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς όλους τους λήπτες της ασφάλισης, τους ασφαλισμένους και τους
δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών και αποζημιώσεων, με καλή πίστη, αντικειμενικότητα και αμεροληψία,
γ) υιοθετούν και χρησιμοποιούν μηχανισμούς ορθής πληροφόρησης, αποβλέποντας στην ποιότητα της εξυπηρέτησης,
δ) δεν ολιγωρούν στην αντιμετώπιση των αιτιάσεων ή των διαφορών που ενδεχομένως προκύψουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους,
ε) διαφυλάσσουν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των προσώπων του άρθρου 1 της παρούσας, κατά το μέτρο που άπτεται των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των Επιχειρήσεων και των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Άρθρο 3
Ορισμοί


1. Ως «αντασφάλιση», νοείται η δραστηριότητα του άρθρου 3 παρ. 7 του Ν. 4364/2016, όπως ισχύει.

2. Ως «αντασφαλιστική διαμεσολάβηση», νοείται η δραστηριότητα που προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Π.δ. 190/2006, όπως ισχύει.

3. Ως «Αντασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές», νοούνται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν τη δραστηριότητα του άρθρου 2 παρ. 4 του Π.δ. 190/2006, όπως ισχύει.

4. Ως «ασφάλιση», νοείται η άσκηση των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του Ν. 4364/2016, όπως ισχύει.

5. Ως «ασφαλιστική διαμεσολάβηση», νοείται η δραστηριότητα που προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 3 και παρ. 7 του Π.δ. 190/2006, όπως ισχύει.

6. Ως «Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές», νοούνται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν τη δραστηριότητα του άρθρου 2 παρ. 3 και παρ. 7 του Π.δ. 190/2006, όπως ισχύει.

7. Ως «Εντολοδόχος Είσπραξης Ασφαλίστρων» για τους σκοπούς της παρούσας νοείται κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής που εμπίπτει στη διάταξη του άρθρου 146 παρ. 1 του Ν. 4364/2016, όπως ισχύει.

8. Ως «Πελάτης», νοείται ο λήπτης της ασφάλισης, ο ασφαλισμένος και ο δικαιούχος ασφαλιστικής παροχής και αποζημίωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ως και οιονδήποτε πρόσωπο γίνεται αποδέκτης της καθ' οιονδήποτε τρόπο προώθησης (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων.

9. Ως «σύγκρουση συμφερόντων», νοείται ενδεικτικά μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:
α) ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ενδέχεται να αποκομίσει οικονομικό όφελος ή να αποφύγει οικονομική ζημία, σε βάρος του Πελάτη,
β) ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής έχει, ως προς τη σύναψη ή την έκβαση της ασφάλισης, συμφέρον αντικρουόμενο προς το συμφέρον του Πελάτη,
γ) ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής έχει οικονομικό ή άλλο κίνητρο να ευνοήσει τα συμφέροντα ενός Πελάτη σε βάρος των συμφερόντων άλλου Πελάτη, και
δ) ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής λαμβάνει ή θα λάβει από πρόσωπο διαφορετικό από τον Πελάτη αντιπαροχή σχετιζόμενη με ασφάλιση που παρέχεται στον Πελάτη, υπό μορφή χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών, πέραν της συνήθους προμήθειας ή αμοιβής.

10. Ως «υπερπρομήθεια», νοείται κάθε έξοδο πρόσκτησης, είτε άμεσο είτε έμμεσο, το ύψος του οποίου συναρτάται άμεσα από το ασφάλιστρο ή τις προμήθειες αλλά δεν αποτελεί μέρος του ασφαλίστρου.

11. Ως «υπηρεσίες», νοούνται οι προβλεπόμενες στο άρθρο 2 του Π.δ. 190/2006.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Άρθρο 4
Γενικές αρχές και κανόνες συμπεριφοράς


1. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του:
α) δρα με εντιμότητα, νομίμως και με δέουσα προσοχή και επιμέλεια προς τους Πελάτες, τις Επιχειρήσεις και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις,
β) παρέχει τις υπηρεσίες του προς τους Πελάτες του με πίστη, αντικειμενικότητα και αμεροληψία,
γ) δημιουργεί, υιοθετεί και χρησιμοποιεί μηχανισμούς ορθής πληροφόρησης, αποβλέποντας στην ποιότητα της εξυπηρέτησης,
δ) δρα αμελλητί στις τυχόν εναντίον του αιτιάσεις των Πελατών,
ε) υιοθετεί αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης σύγκρουσης συμφερόντων,
στ) διαφυλάσσει τον μεταξύ (Αντ)ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών υγιή ανταγωνισμό, και
ζ) οργανώνει κατάλληλα τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρησιμοποιεί και τα οποία οφείλει να τηρεί συνεχώς και για ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου για την άσκηση της δραστηριότητας της (αντ)ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, κατ' ελάχιστον σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας.

2. Δεν επιτρέπεται σε (Αντ)ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να περιορίζει συμβατικά τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την παρούσα.

3. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, η τήρηση του συνόλου των διατάξεων της παρούσας αποτελεί ευθύνη ξεχωριστά κάθε μέλους διοίκησης του (Αντ)ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

4. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής τηρεί τις υποχρεώσεις της παρούσας όχι μόνον προσυμβατικά, αλλά σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας με τον Πελάτη, είτε κατά τη διάρκεια της ισχύος της ασφαλιστικής σύμβασης είτε κατά τη λήξη της, και οπωσδήποτε ενόψει οποιασδήποτε αλλαγής επιμέρους όρων ή αλλαγής ασφαλιστικού προϊόντος ή αλλαγής Επιχείρησης.

5. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προωθεί μόνο προϊόντα Επιχειρήσεων και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

6. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής συνεργάζεται μόνο με (Αντ)ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές που είναι εγγεγραμμένοι σε Μητρώο της Οδηγίας 2002/92/ΕΚ, οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου ή σε αντίστοιχο μητρώο τρίτης (εκτός ΕΕ/ΕΟΧ) χώρας.

7. Απαγορεύεται η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις (Κλάδος III, άρθρο 5 του Ν. 4364/2016) από Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή που δεν κατέχει την ειδική προς τούτο πιστοποίηση που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

8. Οι πάσης φύσεως προσωπικές πληροφορίες, τα ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του Πελάτη που περιέρχονται σε γνώση και σε κατοχή του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και των υπαλλήλων αυτού, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή των υπηρεσιών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης νόμιμης υποχρέωσης βάσει ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης.

9. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα χωρίς να θίγει την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων του ή να προκαλεί αμφιβολίες για την επαγγελματική τους ικανότητα ή αξιοπιστία. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ τους, οι (Αντ)ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές εξαντλούν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού είτε απευθείας, είτε μέσω των επαγγελματικών τους ενώσεων.

10. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής αποφεύγει κάθε πράξη που θα έθετε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και επιδιώκει την εμπέδωση της εμπιστοσύνης σε αυτόν.

Άρθρο 5
Πρότυπα ενημέρωσης και επαγγελματικής συμπεριφοράς

1. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής διασφαλίζει ότι η πληροφόρηση που λαμβάνει ο Πελάτης στο πλαίσιο των παρεχόμενων σε αυτόν υπηρεσιών:
α) είναι έγκαιρη, πλήρης, ορθή, επαρκής και κατάλληλη,
β) παρέχεται από πρόσωπο που είναι κατάλληλα καταρτισμένο και διαθέτει κάθε προβλεπόμενη στον νόμο πιστοποίηση, και
γ) λαμβάνει υπόψη τις ειδικότερες επενδυτικές επιλογές και ασφαλιστικές ανάγκες του Πελάτη, τις οικονομικές του δυνατότητες όπως αυτές του παρουσιάζονται και δηλώνονται από τον Πελάτη, και την ικανότητα κατανόησης των ειδικότερων όρων και κινδύνων του εκάστοτε προτεινόμενου ασφαλιστικού προϊόντος.

2. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ικανοποιεί την υποχρέωση ενημέρωσης του άρθρου 11 του Π.δ. 190/2006. Επιπρόσθετα, και με τους όρους του άρθρου 12 του Π.δ. 190/2006, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ενημερώνει τον Πελάτη αν η πιστοποίηση γνώσεων που κατέχει του επιτρέπει τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων με επενδυτικά χαρακτηριστικά.

3. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της προηγούμενης παραγράφου, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής εκπονεί, σε φυσική ή σε ηλεκτρονική μορφή, συγκεκριμένα ενημερωτικά έντυπα για τον Πελάτη, διαφορετικά από τυχόν διαφημιστικά ή ενημερωτικά έντυπα των Επιχειρήσεων, ήτοι ξεχωριστά ως σώμα, διαφορετικού χρώματος και με την επωνυμία ή/και τον διακριτικό τίτλο ή/και το εμπορικό σήμα του. Τα έντυπα του προηγούμενου εδαφίου φέρουν με μεγάλα σκούρα γράμματα τον τίτλο «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 Π.δ. 190/2006 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΑΣ».

4. Πριν τη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ζητεί, και καταγράφει σε ξεχωριστό «ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΕΛΑΤΗ», αναλυτικές πληροφορίες από τον Πελάτη για να διευκρινίσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του, μεταξύ των οποίων και τις τυχόν επενδυτικές, καθώς και την πρόθεση του για την ανάληψη των σχετικών κινδύνων. Το έντυπο αυτό περιέχει ερωτήσεις προσαρμοσμένες στον κλάδο και την πολυπλοκότητα του διανεμομένου κάθε φορά προϊόντος. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής συγκεντρώνει ιδίως πληροφορίες που τον βοηθούν να εκτιμήσει την ικανότητα του Πελάτη να αντιληφθεί τους όρους και τους κινδύνους της υπό διαπραγμάτευση ασφαλιστικής σύμβασης, ώστε, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του Πελάτη, να τον συμβουλεύσει αναλόγως.

5. Βάσει των πληροφοριών που παρείχε εγγράφως ο Πελάτης, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προτείνει, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα προϊόντα της Επιχείρησης, το προϊόν που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες και στο συμφέρον του Πελάτη και του διευκρινίζει τους λόγους στους οποίους στηρίζει την πρόταση και τις συμβουλές του σχετικά με συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν. Οι διευκρινίσεις αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον σύνθετο χαρακτήρα της προτεινόμενης ασφαλιστικής σύμβασης.

6. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής δεν προτρέπει τον Πελάτη στην εξαγορά ή την καταγγελία ασφαλιστικής σύμβασης για λόγους που δεν συναρτώνται με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του Πελάτη.

7. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής εφαρμόζει αμελλητί τις οδηγίες και κατευθύνσεις των Επιχειρήσεων για την περιγραφή και την επεξήγηση του ασφαλιστικού προϊόντος στον Πελάτη και αξιοποιεί όλο το έντυπο υλικό που του παρέχουν οι Επιχειρήσεις. Επίσης, παραδίδει στον Πελάτη το σχετικό υλικό και λαμβάνει γραπτή προς τούτο απόδειξη από τον Πελάτη, αντίγραφο της οποίας διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς την Επιχείρηση.

8. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής:
α) ερευνά και αναλύει τις ασφαλιστικές ανάγκες των Πελατών του και τους προτείνει τις κατάλληλες ασφαλιστικές συμβάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες επενδυτικές επιλογές και ασφαλιστικές ανάγκες τους, τις οικονομικές τους δυνατότητες όπως αυτές παρουσιάζονται από τους ίδιους τους Πελάτες και την ικανότητα των Πελατών να κατανοήσουν τους ειδικότερους όρους και κινδύνους του εκάστοτε προτεινόμενου ασφαλιστικού προϊόντος,
β) επεξηγεί τους όρους των ασφαλιστικών συμβάσεων που προτείνει, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Πελατών και διασφαλίζει ότι η πληροφόρηση που λαμβάνουν οι Πελάτες είναι έγκαιρη, πλήρης, ορθή, επαρκής και κατάλληλη,
γ) επισημαίνει στους Πελάτες τις συνέπειες της πρόωρης διακοπής ή ακύρωσης ή εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους καθώς και κάθε εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη, και τους ενημερώνει για την υποχρέωση τους να προκαταβάλλουν τα ασφάλιστρα και για τις συνέπειες της μη έγκαιρης καταβολής των οφειλόμενων ασφαλίστρων,
δ) ενημερώνει τους Πελάτες για τα δικαιώματα εναντίωσης, υπαναχώρησης και καταγγελίας του συμβολαίου τους, και τους χορηγεί τα σχετικά έντυπα με απόδειξη παραλαβής, και
ε) ενημερώνει τους Πελάτες του σε περίπτωση που παύσει να ασκεί τη δραστηριότητα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

9. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής απαγορεύεται να χρησιμοποιεί μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού, αθέμιτες, παράνομες ή παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές. Ιδίως απαγορεύεται στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να:
α) παρουσιάζει παραπλανητικά ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως προς το ισχύον τιμολόγιο της Επιχείρησης και τους όρους της ασφαλιστικής σύμβασης,
β) υπόσχεται στον Πελάτη καλύψεις που δεν περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό προϊόν που προωθεί, ή αποκρύπτει κινδύνους που φέρει ο Πελάτης ή/και κόστος που τον επιβαρύνει,
γ) δημιουργεί, αναπαράγει και διαδίδει δηλώσεις και φήμες που δεν στηρίζονται σε επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία και που γίνονται ενσυνείδητα και αφορούν στην οικονομική κατάσταση Επιχειρήσεων ή/και στην κατάρτιση και στην εν γένει ποιότητα των παρεχόμενων από άλλους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές υπηρεσιών,
δ) προσφέρει εκπτώσεις ή ειδικά ευεργετήματα με στόχο τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
ε) διαφημίζει εκπτώσεις, ωφελήματα ή/και παροχές που δεν ανταποκρίνονται στα ισχύοντα τιμολόγια και όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων,
στ) διακρίνει μεταξύ Πελατών που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης,
ζ) παραποιεί, αλλοιώνει και με οποιονδήποτε τρόπο παρεμβαίνει στη μορφή ή στο περιεχόμενο εγγράφων που αφορούν στην ασφαλιστική σύμβαση, όπως αιτήσεων, ασφαλιστηρίων συμβολαίων και αποδείξεων είσπραξης ασφαλίστρου,
η) εισπράττει ασφάλιστρο χωρίς να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύναψη σύμβασης ασφάλισης, και
θ) παραδίδει στον Πελάτη μη γνήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ΑΝΤ)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Άρθρο 6
Οργάνωση παρεχόμενης πληροφορίας και στοιχείων συναλλαγής


1. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ειδικής κατηγορίας για την οποία διατηρεί εγγραφή στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αλλά και το εύρος και την πολυπλοκότητα των συμβάσεων για τις οποίες διαμεσολαβεί, ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής διαθέτει κατάλληλη για τον όγκο και τη μορφή των δραστηριοτήτων του λογιστική και μηχανογραφική οργάνωση, που είναι επαρκώς στελεχωμένη.

2. Η υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξειδικεύεται στις ακόλουθες ενέργειες:
α) αρχειοθετεί και διαθέτει τις καταστάσεις παρακολούθησης της είσπραξης ασφαλίστρων που του παρέχουν οι Επιχειρήσεις και οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα αποδεικτικά για την εξόφληση των υπολοίπων που προκύπτουν από αυτές,
β) έχει προς διάθεση όλα τα ενημερωτικά προς τους Πελάτες έντυπα των συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων,
γ) φυλάσσει τα έντυπα ή έγγραφα των συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων και των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και τα χρησιμοποιεί για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, και
δ) τηρεί τις υπογεγραμμένες αποδείξεις του άρθρου 8 παρ. 1 β της παρούσας.

Άρθρο 7
Λοιπά πρότυπα οργάνωσης


1. Στην περίπτωση που ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων κατά την έννοια του άρθρου 15Α του Ν. 1569/1985, όπως ισχύει, θεσπίζει με γραπτή απόφαση της διοίκησης εμπορική πολιτική, με την οποία κατ' ελάχιστον θα περιφρουρείται η αυτονομία του από λοιπά συμφέροντα κυρίως Επιχειρήσεων και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η απόφαση αυτή είναι διαθέσιμη στην Τράπεζα της Ελλάδος μόλις ζητηθεί.

2. Ο (Αντ)ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής μεριμνά ώστε όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν άμεσα στις εργασίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης του να κατέχουν τις νόμιμες πιστοποιήσεις γνώσεων και να παρακολουθούν τακτικά σεμινάρια συναφή με το αντικείμενο, τουλάχιστον δε τα υποχρεωτικά σεμινάρια επανεκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης γνώσεων σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Άρθρο 8
Εντολοδόχοι Είσπραξης Ασφαλίστρων


1. Στην περίπτωση που η Επιχείρηση παρέχει εξουσιοδότηση και δίδει εντολή σε Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να προβαίνει στην είσπραξη ασφαλίστρων από τον Πελάτη για λογαριασμό της, και εφόσον η καταβολή των ασφαλίστρων δεν αποδεικνύεται από άλλα, ισοδύναμα μέσα όπως ενδεικτικά καταθετήρια σε τραπεζικό λογαριασμό και αποδεικτικά πληρωμής στα ΕΛΤΑ, ο Εντολοδόχος Είσπραξης Ασφαλίστρων παραδίδει στον Πελάτη:
α) είτε τη νόμιμη απόδειξη είσπραξης ασφαλίστρων που εξέδωσε η Επιχείρηση,
β) είτε υπογεγραμμένη απόδειξη, η οποία περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης και είσπραξης των ασφαλίστρων, τα πλήρη φορολογικά και επαγγελματικά στοιχεία του εισπράξαντος, την επωνυμία της Επιχείρησης για λογαριασμό της οποίας εισπράττει τα ασφάλιστρα, τα πλήρη στοιχεία εξατομίκευσης του Πελάτη, τα καταβληθέντα από τον Πελάτη ασφάλιστρα καθώς και σύντομη περιγραφή της ασφάλισης για την οποία καταβλήθηκαν τα ασφάλιστρα.
Όλες οι παραπάνω αποδείξεις είναι τριπλότυπες, ένα στέλεχος παραδίδεται στον Πελάτη, το δεύτερο παραδίδεται στην Επιχείρηση και το τρίτο φυλάσσεται από τον Εντολοδόχο Είσπραξης Ασφαλίστρων.

2. Ο Εντολοδόχος Είσπραξης Ασφαλίστρων αποδίδει τα ασφάλιστρα στην Επιχείρηση σύμφωνα με το άρθρο 146 παρ. 1 του Ν. 4364/2016.

3. Απαγορεύεται η υπεξουσιοδότηση στην είσπραξη ασφαλίστρων από τον Εντολοδόχο Είσπραξης Ασφαλίστρων, χωρίς τη γραπτή συναίνεση της Επιχείρησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Άρθρο 9
Κυρώσεις


Για κάθε παράβαση της παρούσας η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στον (Αντ)ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή ή στον Εντολοδόχο Είσπραξης Ασφαλίστρων κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 256 του Ν. 4364/2016.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος - Τελικές διατάξεις


Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται η ΠΕΕ 31/2013 (ΦΕΚ Β' 2556).

Οπουδήποτε γίνεται αναφορά ή παραπομπή στα άρθρα 10 ή 12 του Π.δ. 298/1986, νοείται το άρθρο 9 της παρούσας.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Διοικητής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 91/2016 Ημερομηνία μεταβολής της κυριότητας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής - Εξέταση εμπρόθεσμης δήλωσης μεταβολής από την αρμόδια Υπηρεσία, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.6 του άρθρου 2 του ν. 2743/1999

$
0
0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 91/2016

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Β' ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2016

Σύνθεση:
Πρόεδρος: Μιχαήλ Απέσσος, Πρόεδρος Ν.Σ.Κ.
Μέλη: Χρυσαφούλα Αυγερινού, Μεταξία Ανδροβιτσανέα και Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Αντιπρόεδροι Ν.Σ.Κ., Ιωάννης Διονυσόπουλος, Στέφανος Δέτοης, Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργάκης, Γεώργιος Κανελλόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Αικατερίνη Γρηγορίου, Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης, Γαρυφαλιά Σκιάνη, Δήμητρα Κεφάλα, Γεώργιος Ανδρέου, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ελένη Σβολοπούλου, Δημήτριος Μακαρονίδης, Αδαμαντία Καπετανάκη, Ευστράτιος Συνοίκης, Ευαγγελία Σκαλτσά, Παναγιώτης Παππάς, Σταύρος Σπυρόπουλος, Βασίλειος Καραγεώργος και Παναγιώτα- Ελευθερία Δασκαλέα - Ασημακοπούλου, Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους. Εισηγητής: Νικόλαος Μουκαζής, Πάρεδρος ΝΣΚ (γνώμη χωρίς ψήφο).
Αριθμός Ερωτήματος: Το υπ' αριθμ. πρωτ. 3342.3/01/23-6-2014 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ήδη: Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) / Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών / Τμήμα Δ' (Θαλάσσιου Τουρισμού).

Ερώτημα: Ερωτάται α) Ποια είναι η ημερομηνία μεταβολής της κυριότητας του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής «Β......», Ν.Λ. 189, προκειμένου να εξετάσει η ερωτώσα Υπηρεσία εάν η μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω πλοίου δηλώθηκε εντός της τασσομένης από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2743/1999 (Α' 211) προθεσμίας και β) Σε περίπτωση που η μεταβίβαση της κυριότητας στην κ. «Εντ...... επήλθε πριν το έτος 2000, η Υπηρεσία πρέπει να προβεί στην ακύρωση της εκδοθείσας στο όνομα της αρχικής πλοιοκτήτριας του πλοίου εταιρείας με την επωνυμία «Ν...........» επαγγελματικής άδειας του ν. 2743/1999;

Επί του ως άνω ερωτήματος, το οποίο παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με πράξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα άρθρα 5 παρ. 2 και 6 παρ. 3 του ν. 3086/2002 (Α' 324), μετά την έκδοση της υπ' αριθ. 17/2015 Γνωμοδότησης του Δ' Τμήματος του ΝΣΚ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Β' Τακτική Ολομέλεια) γνωμοδότησε ως εξής:

Ιστορικό

Από το έγγραφο του ερωτήματος και τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Στις 21-5-1991 εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (Τμήμα Β') του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η υπ' αριθμ. 3124.1/3867/1991 απόφαση αναγνώρισης του Τουριστικού Πλοίου «Β......», Νηολογίου Λαυρίου 189, ως επαγγελματικού, πλοιοκτησίας της ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας με την επωνυμία «Ν........», με νόμιμο εκπρόσωπο της τον κ. Π.Ε. Η εν λόγω άδεια, η οποία ανανεωνόταν κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 438/1976 (Α' 256), αντικαταστάθηκε εν συνεχεία, στις 18-8-2000, με την εκδοθείσα από την αρμόδια Διεύθυνση του ίδιου Υπουργείου υπ' αριθ. Φ. 3344.1/2433/2000 άδεια του ως άνω επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, κατά τις διατάξεις του ισχύοντος ν. 2743/1999 (Α'220).

2. Στις 8-8-2005, ήτοι πέντε έτη μετά την έκδοση της παραπάνω αδείας, κατατέθηκε (μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου της πλοιοκτήτριας εταιρείας) στην Υπηρεσία η υπ' αριθμ. 4156/8-8-2005 αίτηση τακτικής θεώρησης που έγινε δεκτή από αυτήν και θεωρήθηκε η άδεια για μία πενταετία δηλαδή μέχρι 18-8-2010. Εν συνεχεία δε, μετά την πρώτη τακτική θεώρηση της άδειας, κατατέθηκε στην Υπηρεσία η υπ' αριθ. πρωτ. 3002/10-8-2010 αίτηση, για δεύτερη τακτική θεώρηση, η οποία έγινε δεκτή και θεωρήθηκε η άδεια εκ νέου για μια πενταετία, δηλαδή μέχρι 18-8-2015.

3. Σημειώνεται ότι από τα Ειδικά Έντυπα Πληροφοριακών Στοιχείων Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΕΕΠΣΕΠΑ), τα οποία κατατέθηκαν στην Υπηρεσία, προκειμένου να μετρηθούν-ελεγχθούν οι πραγματοποιηθείσες εντός πενταετίας ημέρες ναύλωσης, ώστε να λάβει χώρα η θεώρηση της αδείας, ως εκναυλωτής εμφανίζεται η πλοιοκτήτρια του πλοίου «Ν...............» και ως αποκλειστική ναυλώτρια (στην 1η θεώρηση) η κ. «Έντ...........», η οποία παρουσιάζεται (και στη 2η θεώρηση) ως ναυλώτρια στις 19 από τις 33 εγγραφές ναύλων στο ΕΕΠΣΕΠΑ.

4. Στις 6-3-2014 κατατέθηκε στην Υπηρεσία, από τον κ. «Αθ.......», εξουσιοδοτημένο από την κ. «Εντ.........», αίτηση με την οποία ζητήθηκε η σημείωση επί του σώματος της αδείας αλλαγών, όσον αφορά τον πλοιοκτήτη και τη μετονομασία του πλοίου από «Β....» σε «Α...... Στο πλαίσιο ελέγχου από την Υπηρεσία των υποβληθέντων με την παραπάνω αίτηση δικαιολογητικών, διαπιστώθηκε ότι στο έγγραφο εθνικότητας του πλοίου, που εκδόθηκε στις 21-10- 2014 στο Λαύριο και το οποίο αποτελεί το πλέον βασικό παραστατικό για την αλλαγή πλοιοκτησίας, υπάρχει σημείωση από τη Νηολόγο, σύμφωνα με την οποία «Το παρόν εκδίδεται με την κτήση λόγω χρησικτησίας και τη μετονομασία από "Β......" σε "Α........."». Κατόπιν τούτου η Υπηρεσία, αναζητώντας πρόσθετα στοιχεία σχετικά με την κτήση κυριότητας του πλοίου λόγω χρησικτησίας, επικοινώνησε τόσο με τη Νηολόγο Λαυρίου όσο και με τον κ. «Αθ.........», ο οποίος προσκόμισε επιπλέον δικαιολογητικά.

5. Ειδικότερα, προσκομίστηκε η υπ' αριθ. 5257/2011 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, με την οποία έγινε δεκτή η από 24-1-2011 (αρ. κατ. 872/2011) αγωγή της κ. «Εντ.......» κατά του «Ν....Κ..... » και αναγνωρίστηκε ότι η ενάγουσα τυγχάνει κυρία του πλοίου με την ονομασία «Β..........», που είναι εγγεγραμμένο στα Νηολόγια του λιμένος Λαυρίου με αύξοντα αριθμό 189. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε από τον εναγόμενο «Ν.......Κ....» η με αρ. κατ. 1194/3-11-2011 έφεση ενώπιον του Εφετείου Πειραιώς, από το δικόγραφο της οποίας, καθώς και από το δικαίωμα άσκησης κάθε τακτικού και έκτακτου ένδικου μέσου εναντίον της, παραιτήθηκε εν συνεχεία, όπως προκύπτει από τη δήλωση παραιτήσεως με ημερομηνία 16-10-2012 (αρ. κατ. 597/16-10- 2012).

6. Περαιτέρω από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι στις 15-4-1995, η κ. «Εντ....» αγόρασε από την εταιρεία «Ν..........» το υπό ελληνική σημαία «Β.......», Ν. Λαυρίου 189, κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, ενώ στις 30-9-1997 αγόρασε από τον κ. «Π....» το λοιπό εξ αδιαιρέτου ποσοστό επί του ανωτέρου πλοίου. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, παρέλειψε να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στο Λιμεναρχείο Λαυρίου και να μεταγράψει τον τίτλο κτήσεως του πλοίου στο όνομά της. Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση, εκ μέρους της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών (Τμήμα Β') του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το έτος 2000 της επαγγελματικής αδείας του ως άνω πλοίου στην εταιρεία «Ν...........» και τη θεώρησή της μέχρι τις 18-8-2015.

Νομοθετικό Πλαίσιο

7. Στις διατάξεις των άρθρων 2, 29, 31 και 38 του β.δ. της 10/17-7-1910 «Περί βιβλίων, νηολογίων, Ναυτικών Υποθηκολογίων ... κ.λ.π» (Α'247) ορίζονται τα εξής:

Άρθρο 2
«Τα νηολόγια, τα υποθηκολόγια, τα βιβλία εκθέσεων, και τα βιβλία κατασχέσεων εισί δημόσια βιβλία, ων έκαστος δύναται να λάβη γνώσιν, του ναυτικού υποθηκοφύλακος υποχρεουμένου να λάβη τα κατάλληλα μέτρα προς αποτροπήν πάσης βλάβης των βιβλίων τούτων, ως και του τηρούντος το νηολόγιον........».

Άρθρο 29
«Έκαστον πλοίον λαμβάνει εν τω νηολογίω ίδιον φύλλον, εκ δύο σελίδων, αποτελουσών εν πρόσωπον, απαρτίζον την μερίδα του πλοίου. Το φύλλον φέρει εν επικεφαλίδι 1) τον αύξοντα αριθμόν του νηολογίου, 2) το όνομα του πλοίου, 3) το διεθνές αυτού σήμα,
Η πρώτη σελίς εκάστου φύλλου διαιρείται εις τρεις στήλας. Εν τη πρώτη στήλη αναγράφεται ο αύξων αριθμός των πράξεων. Εν τη δευτέρα πάσα πράξις εγγραφής πλοίου, το πρώτον νηολογουμένου εν ελληνικώ νηολογίω, ως και πάσα πράξις μεταβιβάσεως εν όλω ή εν μερει πλοίου, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρ. 31-32 του παρόντος............».

Άρθρο 31
«Η κατά το άρθρ. 29 εν τη δευτέρα στήλη εγγραφή γίνεται υπό του τηρούντος το νηολόγιον, δια πράξεως, αναγραφομένης εν τω νηολογίω κατά χρονολογικήν τάξιν, συναπτώς, άνευ κενών διαστημάτων, και περιεχούσης α) το όνομα, το επώνυμον του πλοιοκτήτου ή εκάστου αυτών, αν ώσι πολλοί ή, προκειμένου περί εμπορικής εταιρείας, την εταιρικήν επωνυμίαν, την έδραντης εταιρείας, και το όνομα και επώνυμον του εκπροσωπούντος αυτήν, β) το έγγραφον εφ' ού στηρίζεται η απόκτησις ή η μεταβίβασις της κυριότητος του πλοίου, μετά συνοπτικής περιλήψεως του περιεχομένου αυτού, και επί μεν συμβολαιογραφικού εγγράφου αναγράφεται ο αύξων αριθμός, η χρονολογία, το όνομα, το επώνυμον, και η έδρα του συμβολαιογράφου, επί δε ιδιωτικού εγγράφου η χρονολογία και ο τόπος της συντάξεως.......»

Άρθρο 38
«Προς βεβαίωσιν της ελληνικής ιθαγενείας του το πρώτον νηολογουμένου πλοίου, εκδίδεται "έγγραφον εθνικότητος",..........»
8. Στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973 - Α'261) ορίζονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 6
«1. Η αναγνώρισις πλοίου ως ελληνικού συντελείται δια της εγγραφής αυτού εις νηολόγιον, τηρούμενον υπό Λιμενικής Αρχής εν τη ημεδαπή ή τοιαύτης εν τη αλλαδαπή οριζομένης δια του Π. διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας - Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται, αι σχετικοί διατάξεις του Κώδικος Ιδιωτικού Ναυτικού Αικαίου»

Άρθρο 7
«1. Υπό της αναγνωρισάσης το ττλοίον Αρχής εκδίδεται έγγραφον εθνικότητος περιλαμβάνον τα κύρια χαρακτηριστικά εξειδικεύσεως του πλοίου (όνομα, χωρητικότης, αριθμός και λιμήν νηολογήσεως κ.λ.π. στοιχεία πλοιοκτήτου.............».

9. Στις διατάξεις των άρθρων 2, 6 και 8 και 292 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ν. 3816/1958 - Α' 32) ορίζονται τα εξής:

Άρθρο 2
«Το ελληνικόν πλοίον εγγράφεται εις νηολόγιον του κράτους. Η πράξις της νηολογήσεως αναγράφει το όνομα και την ιθαγένειαν του πλοιοκτήτου, διορισμό αντικλήτου κατοικούντος εν Ελλάδι, τον τίτλον της κτήσεως κυριότητος, το όνομα του πλοίου, το διεθνές σήμα, τας επί τη βάσει επισήμου καταμετρήσεως διαστάσεις και χωρητικότητα, το είδος της κινητηρίου δυνάμεως, προκειμένου δε περί μηχανοκινήτου πλοίου και την δύναμιν της μηχανής. Η πράξις της νηολογήσεως χρονολογείται και υπογράφεται υπό του φύλακος του νηολογίου. Κεκυρωμένον αντίγραφαν του τίτλου της κυριότητος κατατίθεται και τηρείται παρά τω φύλακι του νηολογίου».

Άρθρο 6
«Προς μεταβίβασιν της κυριότητας πλοίου απαιτείται συμφωνία μεταξύ του κυρίου και του αποκτώντος ότι δια νόμιμον τινα αιτίαν μετατίθεται εις αυτόν η κυριότητα. Η συμφωνία γίνεται εγγράφως και υποβάλλεται εις καταχώρισιν εν τω νηολογίω. Άνευ της κατά το προηγούμενον εδάφιον εγγραφής δεν επέρχεται η μεταβίβασις της κυριότητας του πλοίου»

Άρθρο 8
«Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις των άρθρων 1192 έως 1195, 1197 και 1199 έως 1204 του Α.Κ.»

Άρθρο 292
«Ο καλή τη πίστει και δυνάμει νομίμου τίτλου προσηκόντως εγγεγραμμένου νεμηθείς πλοίον επί τριετίαν γίνεται κύριος αυτού. Ο επί δεκαετίαν νεμόμενος πλοίον γίνεται κύριος αυτού».

10. Στις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 2743/1999 «Πλοία αναψυχής και άλλες διατάξεις» (Α' 211) ορίζονται τα εξής:

Άρθρο 1
«Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια: α) «Πλοίο αναψυχής»........, β) «Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής»: Το πλοίο αναψυχής, που έχει μεταφορική ικανότητα μέχρι και σαράντα εννέα (49) επιβατών ......γ) ..............»

Άρθρο 2
«1.α.) Με άδεια του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση που καταθέτει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.) ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα πλοίο αναψυχής επαγγελματικό. Η άδεια ισχύει για αόριστο χρόνο, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στις παραγράφους 5 και 7 του άρθρου αυτού, β) Με την αίτηση υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: αα) Επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου αναψυχής, από το οποίο προκύπτει η οριστική νηολόγησή του σε ελληνικό νηολόγιο ή σε νηολόγια
που αναφέρονται στην παράγραφο 6 περίπτωση δ' του άρθρου 10..................
2. Η άδεια υπόκειται σε τακτική θεώρηση, από την αρμόδια Διεύθυνση του Υ. Ε. Ν. ανά πενταετία και ειδικότερα το τελευταίο εξάμηνο πριν από τη συμπλήρωση πέντε ετών: αα) από την έκδοση ή ββ) την προηγούμενη θεώρηση ή γγ) τη λήξη της κατ' εξαίρεση θεώρησης που τυχόν έχει χορηγηθεί και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι που καθορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 3...., 3. ..4...,
5. α) Η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού παύει να ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις: αα) Μετά από αίτηση του δικαιούχου ββ) Αν διαγραφεί το πλοίο από το νηολόγιο στο οποίο είναι εγγεγραμμένο γγ) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 12.
β) Για την παύση ισχύος εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία ορίζεται και η ημερομηνία της παύσης. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της ημερομηνίας έναρξης της παύσης ισχύος της άδειας του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 3 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 3 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2.
6. α) Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός ή μεταβληθούν τα στοιχεία του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στην άδεια, η μεταβολή σημειώνεται στην άδεια. Για τη σημείωση της μεταβολής αυτής κατατίθεται από τον δικαιούχο σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ε. Ν. εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημερομηνία που επήλθε η μεταβολή, στην οποία επισυνάπτονται η άδεια του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 περίπτωση β' υποπεριπτώσεις αα' και ββ' του άρθρου αυτού. Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός, επισυνάπτονται και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 περίπτωση β' υποπεριπτώσεις γγ' και εε' του άρθρου αυτού.
7. Η άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει εφόσον μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες δεν θεωρηθεί ή δεν ζητηθεί η καταχώριση αλλαγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 3, 4 και 6 του άρθρου αυτού. Για την αυτοδίκαιη παύση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ε.Ν

11. Στις διατάξεις των άρθρων 2, 15 και 39 του ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α'92) ορίζονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 2
«1. Εγκαθίσταται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών» με σκοπό την καταχώριση του συνόλου των στοιχείων που απαιτούνται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές, ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών...............
2. Στο Μητρώο της παραγράφου 1 καταχωρίζονται τουλάχιστον τα διεθνή διακριτικά, το όνομα, το είδος (ιδιωτικό, επαγγελματικό) το έγγραφο εθνικότητας.........η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της.........τα στοιχεία του πλοιοκτήτη..........3........... 4.............. »

Άρθρο 15
«1.α. Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, τα οποία διαθέτουν άδειες του ν. 2743/1999 (Α' 211) για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει συμπληρωθεί πενταετία από την έκδοση ή την τελευταία θεώρηση ή η τρίμηνη προθεσμία για την εκπρόθεσμη θεώρηση, μπορούν να συνεχίζουν την εκτέλεση συμβάσεων ολικής ναύλωσης (ναυλοσύμφωνα). Για το σκοπό αυτόν, παρατείνεται η ισχύς των αδειών του προηγούμενου εδαφίου μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την καταχώριση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στο Μητρώο του άρθρου 2...............
β. Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των επαγγελματικών πλοίων της περίπτωσης α' υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την ολοκλήρωση και θέση του σε λειτουργία στην αρμόδια Αιεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο
3. Με την καταχώριση στο Μητρώο του άρθρου 2 καταργείται η άδεια του ν. 2743/1999.................
στ. Με τη λήξη της προθεσμίας της περίπτωσης β' παύει αυτοδίκαια να ισχύει κάθε άδεια της περίπτωσης α' για την οποία δεν έχει υποβληθεί αίτηση καταχώρισης στο Μητρώο.........»

Άρθρο 39
«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται τα άρθρα 1 έως 14 του ν. 2743/1999 (Α'211), εκτός της παραγράφου 2 του άρθρου 8 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9............».

Ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων

Από τις προπαρατιθέμενες διατάξεις, ερμηνευόμενες αυτοτελώς και σε συνδυασμό, συνάγονται τα ακόλουθα:

12. Το Νηολόγιο είναι ιδιαίτερο δημόσιο βιβλίο, που τηρείται στα Ελληνικά Λιμεναρχεία και εμφαίνει τα νομικά και πραγματικά περιστατικά των εγγραφόμενων σε αυτό πλοίων, πλωτών ναυπηγημάτων (κατηγορίας II και III) και ναυπηγουμένων πλοίων και τις μεταβολές τους. Διέπεται από τον ΚΙΝΔ (άρθρα 1- 9) και το β.δ. της 10/17.7.1910, εμφαινόμενα δε σ'αυτό χαρακτηριστικά του πλοίου είναι η κυριότητα (άρθρα 2-6 ΚΙΝΔ) και ο εφοπλισμός (άρθρο 105 ΚΙΝΔ), από πλευράς ιδιωτικού δικαίου, και η εθνικότητα του πλοίου, από πλευράς δημοσίου δικαίου (άρθρο 2 ΚΙΝΔ), η οποία αποδεικνύεται με το, χορηγούμενο μετά τη νηολόγηση, έγγραφο εθνικότητας του πλοίου, στο οποίο αναγράφεται, εκτός των άλλων στοιχείων, και το ονοματεπώνυμο των πλοιοκτητών του πλοίου μετά των ποσοστών εκάστου. Το έγγραφο αυτό κατά μία άποψη δεν αποτελεί τίτλο κτήσεως κυριότητας, αλλ' έχει αποδεικτικό χαρακτήρα της εθνικότητας του πλοίου και ουδόλως αφορά την επί του πλοίου κυριότητα (Βλ. Ν. Δελούκα, Ναυτικόν Δίκαιον, παρ. 40, σελ. 82, όπου και παραπομπές σε άλλους συγγραφείς), ενώ κατά την αντίθετη άποψη, το έγγραφο εθνικότητας αποτελεί και τίτλο ιδιοκτησίας του πλοίου (Βλ. Κ. Ρόκας, Ναυτικόν Δίκαιον, ημίτομος Α'(ανατύπωσις 1975) σελ. 50, υποσ. 22 ο.π. σε Αναστασιάδη σελ. 35-36, Σούρλο (Lyon - Caen et Renault) V (σελ. 85- 86 σημ. γ').

13. Ως νηολόγηση νοείται η εγγραφή του πλοίου σε νηολόγιο, που διενεργείται αυτεπάγγελτα ή με αίτηση του έλληνα κυρίου του πλοίου, ο οποίος απέκτησε την κυριότητα κατά πρωτότυπο ή παράγωγο τρόπο κτήσεως. Η εν λόγω πράξη, κατά το άρθρο 2 ΚΙΝΔ, χρονολογουμένη και υπογραφομένη από το νηολόγο, αναγράφει, μεταξύ άλλων, το όνομα και την ιθαγένεια του πλοιοκτήτη, τον τίτλο κτήσεως της κυριότητας, το όνομα του πλοίου και λοιπά στοιχεία.

14. Περαιτέρω, από το συνδυασμό των διατάξεων του ΚΙΝΔ και του β.δ. 10/17.7.1910 προκύπτει ότι, αφ' ενός εγγράφονται δηλωτικά (όχι συστατικά) οι εκ του νόμου καθολικές και οιονεί καθολικές διαδοχές και οι πρωτότυποι τρόποι κτήσεως κυριότητας (χρησικτησία, δήμευση, άλωση κ.λ.π) και αφ' ετέρου συστατικά (όχι δηλωτικά) οι συμβατικές μεταβιβάσεις και επιβαρύνσεις (ειδικές διαδοχές) πλοίου ή μεριδίου του εξ αδιαιρέτου. Κτήσεις κυριότητας πρωτότυποι δεν εγγράφονται στην υπάρχουσα μερίδα, αλλά οδηγούν στην δημιουργία («άνοιγμα») νέας μερίδας στο όνομα του κυρίου (Λ. Γεωργακόπουλος, Ναυτικό Δίκαιο σελ. 379). Συγκεκριμένα, ως προς την κτήση της κυριότητας του πλοίου με έκτακτη χρησικτησία, γίνεται δεκτό ότι αυτή δεν μεταγράφεται στο νηολόγιο, εάν δεν εκδοθεί σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (Βλ. Παναγιώτης Λύκος, Νηολόγια, Ναυτικά Υποθηκολόγια, Κατασχέσεις επί πλοίων, σελ. 55). Στην περίπτωση όμως που εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, αυτή μεταγράφεται, αφού προσκομισθούν και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην μεταβίβαση κυριότητας των κοινών διατάξεων (Βλ. Νικ. Χαμηλάκης: Εγχειρίδιο Νηολογίων, Ναυτικών Υποθηκολογίων και βιβλίο κατασχέσεων πλοίων, εκδ. 1994, σελ. 82).

15. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΙ ΝΔ, η συμφωνία για τη μεταβίβαση της κυριότητας πλοίου γίνεται εγγράφως. Είναι δηλαδή το έγγραφο συστατικό στοιχείο της σύμβασης (βλ. Ν. Δελούκα, Ναυτικό Δίκαιο, εκδ. 2α παρ. 62 σελ. 113) όχι μόνο της εμπράγματης αλλά και της ενοχικής (Εφ. Πειρ. 74/2006 ΕΝΔ 2006. 2003, Εφ. Πειρ. 1131/2002 Πειρ. Νομ. 2003. 95). Το έγγραφο μπορεί να είναι ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό. Συνεπώς, για να υπάρχει έγκυρη σύμβαση πωλήσεως του πλοίου, πρέπει αυτή να καταρτισθεί εγγράφως, διαφορετικά είναι άκυρη (Εφ. Πειρ. 3751/1987 ΕΝΔ 1989.297), και να έχει γίνει η σχετική καταχώριση στο νηολόγιο. Χωρίς την εγγραφή αυτή δεν επέρχεται η μεταβίβαση της κυριότητας του πλοίου (βλ. Εφ. Πειρ. 1131/2002 ΠΕΙΡ. ΝΟΜΟΛ. 2003/95 ο.π. στις ΑΠ 708/1985 ΕΝΔ 15, 153, Εφ. Πειρ. 841/1984 ΕΝΔ 13, 27, Ρόκα Ναυτ. Δίκαιο παρ. 19 σελ. 73 επομ., Σταυροπούλου Ερμηνεία Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου, στο άρθρο 6 ΚΙΝΔ εδαφ. 20, 30, 3β), γεγονός, άλλωστε, που συνάγεται και από τις, κατ' άρθρο 8 ΚΙΝΔ, αναλογικά εφαρμοστέες διατάξεις των άρθρων 1192 έως 1195, 1197 και 1199-1204 Α.Κ.

16. Εξάλλου, μεταξύ των τρόπων κτήσεως της κυριότητας πλοίου συμπεριλαμβάνεται και αυτός της χρησικτησίας, για την οποία ο ΚΙΝΔ ορίζει στο άρθρο 292. Ειδικότερα, ο ΚΙΝΔ θεσπίζει με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού την τριετή και με την παράγραφο 2 την δεκαετή χρησικτησία, χωρίς να χρησιμοποιεί τους όρους «τακτική» ή «έκτακτη» χρησικτησία. Συγκεκριμένα ο ΚΙΝΔ ορίζει μόνο τις βασικές προϋποθέσεις των δύο ειδών χρησικτησίας, δηλαδή τριετή διάρκεια νομής, τίτλο, καλή πίστη, εγγραφή του χρησιδεσπόζοντος στο νηολόγιο (ως προς την τακτική) ή μόνο δεκαετή διάρκεια νομής (ως προς την έκτακτη). Συνεπώς κατά τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 292 ΚΙΝΔ, η δεκαετής νομή πλοίου δημιουργεί στο νομέα κυριότητα κατά τρόπο πρωτότυπο, ανεξάρτητα από τίτλο ή καλή πίστη, και παρά την έλλειψή τους (βλ. Βασ. Κιάντος: Ιδιωτικόν Ναυτικόν Δίκαιον, έκδ. 1975 σελ. 59).

17. Τέλος, για τον χαρακτηρισμό πλοίου αναψυχής ως επαγγελματικού απαιτείται η έκδοση άδειας, μετά από σχετική αίτηση του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ισχύει επ' αόριστον, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στις παραγράφους 5 και 7 του άρθρου 2 του ν. 2743/1999, με τις οποίες καθορίζονται αφ' ενός οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες παύει να ισχύει η ως άνω άδεια και αφ' ετέρου οι περιπτώσεις στις οποίες η άδεια παύει να ισχύει αυτοδικαίως. Μεταξύ των τελευταίων περιπτώσεων συμπεριλαμβάνεται και αυτή της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του εν λόγω νόμου, σύμφωνα με την οποία επί μεταβολής της πλοιοκτησίας ή του εφοπλισμού ή των αναγραφομένων στην άδεια στοιχείων του επαγγελματικού πλοίου γίνεται σχετική σημείωση στο σώμα αυτής. Απαραίτητη προϋπόθεση, για τη σημείωση της μεταβολής, είναι η υποβολή εκ μέρους του δικαιούχου αίτησης στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που αυτή επήλθε. Στην αίτηση αυτή επισυνάπτονται η άδεια του επαγγελματικού πλοίου και τα προβλεπόμενα από τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 2743/1999 δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου, από το οποίο προκύπτει η οριστική νηολόγησή του σε ελληνικό νηολόγιο. Συνεπώς, στην περίπτωση μη τήρησης όσων ορίζει η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του παραπάνω νόμου παύει αυτοδικαίως να ισχύει η επαγγελματική άδεια του πλοίου.

18. Οι εν λόγω διατάξεις του ν. 2743/1999 καταργήθηκαν με τη διάταξη του άρθρου 39 του ν. 4256/2014, προβλέφθηκε όμως, με τις μεταβατικού χαρακτήρα διατάξεις του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, ότι τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, που διαθέτουν άδειες του ν. 2743/1999, για τις οποίες, κατά την έναρξη της ισχύος του (14-4-2014), δεν είχε συμπληρωθεί πενταετία από την έκδοση ή την θεώρηση ή την τρίμηνη προθεσμία για την κατ' εξαίρεση θεώρησή τους, συνεχίζουν την εκτέλεση συμβάσεων ολικής ναύλωσης (ναυλοσύμφωνα) και η ισχύς αυτών παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την καταχώρισή τους στο προβλεπόμενο, από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, Μητρώο.

19. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα στοιχεία του φακέλου του ερωτήματος, προκύπτει ότι, δυνάμει του από 15-4-1994 ιδιωτικού συμφωνητικού, η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Ν....» πώλησε και μεταβίβασε στην κ. «Εντ.........» και τον κ. «Π..........», κατά ποσοστό 50% σε καθένα απ' αυτούς, το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής «Β...........», το οποίο και τους παραδόθηκε στις 17-4-1994. Με δεδομένο, όμως, ότι δεν τηρήθηκαν οι οριζόμενες στο άρθρο 6 του ΚΙΝΔ διατυπώσεις δημοσιότητας, δηλαδή δεν έγινε η καταχώριση στο νηολόγιο του ιδιωτικού εγγράφου επί του οποίου εστηρίζετο η απόκτηση της κυριότητας του ως άνω πλοίου, έπεται ότι δεν επήλθε η μεταβίβαση της κυριότητας αυτού στους αγοραστές και τούτο διότι, όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω καταχώριση έχει συστατικό χαρακτήρα, καθόσον από αυτήν, κατά το ελληνικό δίκαιο, επέρχεται η μετάθεση της κυριότητας. Περαιτέρω, με την υπ' αριθμ. 5257/2011 τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς έγινε δεκτό ότι δυνάμει του από 30-9-1997 ιδιωτικού συμφωνητικού ο κ. «Π.........» μεταβίβασε στην κ. «Εντ............» το εξ αδιαιρέτου ποσοστό συγκυριότητάς του επί του ανωτέρω πλοίου, και η τελευταία παρέλαβε ήδη από τις 30-9-1997 την πλήρη νομή και κατοχή του διανοία κυρίου και κατέστη έτσι κυρία αυτού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 292 ΚΙΝΔ, με έκτακτη χρησικτησία από τις 30-9-2007, νεμόμενη αυτό αδιαλείπτως για μία δεκαετία τουλάχιστον.

Συνεπώς από τις 30-9-2007, ημερομηνία κατά την οποία έγινε τελεσιδίκως δεκτό ότι επήλθε η μεταβολή κυριότητας λόγω συμπληρώσεως των προϋποθέσεων της έκτακτης χρησικτησίας, επήλθε η μετάθεση της κυριότητας αυτού. Το γεγονός ότι η μεταγραφή της ως άνω τελεσίδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς στο Νηολόγιο του Λιμεναρχείου Λαυρίου έγινε στις 21-2-2014, οπότε και εκδόθηκε το - με ίδια ημερομηνία - έγγραφο εθνικότητας του πλοίου στο όνομα της κ. «Εντ..............», η οποία έγινε κυρία αυτού με πρωτότυπο τρόπο κτήσεως και ως εκ τούτου ανοίχθηκε νέα μερίδα στο όνομά της, δεν ασκεί επιρροή σε σχέση με το χρόνο επελεύσεως της ως άνω μεταβολής. Τούτο δε διότι, όπως προαναφέρθηκε, η εγγραφή αυτή, που αποσκοπεί στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων και των τρίτων, έχει δηλωτικό και όχι συστατικό χαρακτήρα και συνακόλουθα η μετάθεση της κυριότητας του πλοίου επήλθε στις 30-9-2007, και όχι από του χρόνου της μεταγραφής στο νηολόγιο της ως άνω τελεσίδικης απόφασης (21-2-2014).

Περαιτέρω, κατά τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Β' Τακτικής Ολομέλειας, διατυπώθηκαν τρεις γνώμες:

20. Η γνώμη της πλειοψηφίας, που απαρτίσθηκε από τους Αντιπροέδρους του Ν.Σ.Κ. Μεταξία Ανδροβιτσανέα και Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά και τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους Ιωάννη Διονυσόπουλο, Στέφανο Δέτση, Σπυρίδωνα Παπαγιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Γεωργάκη, Γεώργιο Κανελλόπουλο, Βασιλική Πανταζή, Αικατερίνη Γρηγορίου, Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη, Γεώργιο Ανδρέου, Δημήτριο Αναστασόπουλο, Ελένη Σβολοπούλου, Δημήτριο Μακαρονίδη, Αδαμαντία Καπετανάκη, Ευστράτιο Συνοίκη, Παναγιώτη Παππά, Βασίλειο Καραγεώργο και Παναγιώτα-Ελευθερία Δασκαλέα-Ασημακοπούλου (ψήφοι δεκαεννέα-19), προς την οποία συντάχθηκε και ο Εισηγητής-Πάρεδρος Ν.Σ.Κ. Νικόλαος Μουκαζής (γνώμη χωρίς ψήφο), δέχθηκε τα εξής:

Η ημερομηνία μεταβολής της κυριότητας του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής «Β..............» είναι η 30-9-2007, οπότε συμπληρώθηκε ο χρόνος της έκτακτης χρησικτησίας. Με δεδομένο δε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επί της αδείας σημείωση της μεταβολής της αλλαγής πλοιοκτησίας και των στοιχείων του ως άνω επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, είναι, κατ' άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2743/1999, η δια της υποβαλλομένης αιτήσεως προσκόμιση, μεταξύ άλλων, και του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου, η έκδοση του οποίου συναρτάται σε κάθε περίπτωση από προηγούμενη μεταγραφή στο νηολόγιο της εκδοθείσας- κατά τα ανωτέρω- τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, έπεται ότι η προβλεπόμενη στην ως άνω διάταξη τριακονθήμερη προθεσμία, για την αφετηρία της οποίας κατ' ουσίαν προβληματίζεται η Διοίκηση με το υποβληθέν α' ερώτημα, δεν αρχίζει αφότου συμπληρώθηκε ο χρόνος της έκτακτης χρησικτησίας προς κτήση κυριότητας του πλοίου (30-9-2007) αλλά από το χρονικό σημείο που έγινε η καταχώριση στο νηολόγιο της εν λόγω απόφασης (21-2-2014), καθόσον έκτοτε ήταν εφικτή η έκδοση του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου και η βάσει αυτού σημείωση της μεταβολής επί του σώματος της αδείας. Και ναι μεν η μεταγραφή της εν λόγω δικαστικής απόφασης, με την οποία αναγνωρίζεται η κτήση κυριότητας του πλοίου με έκτακτη χρησικτησία, επιβάλλεται να γίνεται εντός ευλόγου χρόνου από την τελεσιδικία της, για λόγους δημοσιότητας και ασφάλειας δικαίου, πλην όμως η υποβολή στο νηολόγο των δικαιολογητικών για την ως άνω μεταγραφή, μετά παρέλευση ευλόγου χρόνου από την τελεσιδικία της απόφασης (ζήτημα πραγματικό, περί του οποίου δεν εκφέρεται γνώμη στην προκειμένη περίπτωση), δεν συνιστά παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 2 του ν. 2743/1999 και δεν επιφέρει τις συνέπειες της παραγράφου 7 του άρθρου αυτού (αυτοδίκαιη παύση της άδειας επαγγελματικού πλοίου).

21. Η πρώτη μειοψηφήσασα γνώμη, που διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. Μιχαήλ Απέσσο, την Αντιπρόεδρο του Ν.Σ.Κ. Χρυσαφούλα Αυγερινού και τις Νομικούς Συμβούλους του Κράτους Γαρυφαλιά Σκιάνη, Δήμητρα Κεφάλα και Ευαγγελία Σκαλτσά (ψήφοι πέντε - 5), δέχθηκε τα εξής:

Ενόψει των προαναφερθέντων, από το χρόνο κατά τον οποίο κατέστη τελεσίδικη η απόφαση που αναγνωρίζει την κτήση κυριότητας επί του ως άνω πλοίου με έκτακτη χρησικτησία, ήτοι από την 22-10-2012, ημερομηνία παραίτησης του εναγομένου - εκκαλούντος από το δικόγραφο της ασκηθείσας έφεσής του κατά της 5257/2011 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, καθώς και από το δικαίωμά του προς άσκηση ενδίκων μέσων εναντίον αυτής, αρχίζει η τριακονθήμερη προθεσμία της διατάξεως της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2743/1999 για τη σημείωση της μεταβολής. Η άποψη αυτή είναι πλησιέστερη προς τον σκοπό του νομοθέτη, επειδή για λόγους ασφαλείας δικαίου, η τήρηση των κανόνων δημοσιότητας, σε περιπτώσεις όπως η εξεταζόμενη, επιβάλλεται να γίνεται «αμελλητί», δηλαδή με την άμεση, μετά την τελεσιδικία της απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου, μεταγραφή αυτής στο οικείο νηολόγιο του πλοίου, έτσι ώστε να είναι εμφανή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς και στις Λιμενικές Αρχές, τα νομικά και πραγματικά περιστατικά του νηολογημένου πλοίου και να γίνονται οι σχετικές αλλαγές στα ναυτιλιακά έγγραφα αυτού.

22. Η δεύτερη μειοψηφήσασα γνώμη, που διατυπώθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους Σταύρο Σπυρόπουλο (ψήφος μία - 1), δέχθηκε ότι από τον συνδυασμό των διατάξεων του ΚΙΝΔ (ν.3816/1958), του ΚΔΝΔ (ν.δ 187/1973) και του β.δ της 10/17-7-1910, που αναφέρονται προηγουμένως, καθώς επίσης και των άρθρων 321 έως 329 του ΚΠολΔ και ΑΚ 1192 και 1198, συνάγονται τα εξής:
αα) η τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται κτήση κυριότητας πλοίου με έκτακτη δεκαετή χρησικτησία (άρθρο 292 ΚΙΝΔ), ισχύει και δεσμεύει μόνον τους διαδίκους, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, που ρητά περιλαμβάνονται στις διατάξεις των άρθρων 325 έως 329 του ΚΠολΔ,
ββ) η εγγραφή της ανωτέρω αποφάσεως στο νηολόγιο δεν έχει συστατικό του δικαιώματος χαρακτήρα και υπηρετεί μόνον σκοπούς δημοσιότητας,
γγ) η αποδεικτική δύναμη του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου (άρθρο 7 ΚΔΝΔ), που εκδίδεται με βάση τις καταχωρίσεις του νηολογίου, περιορίζεται σε μόνη την εθνικότητα του πλοίου και ουδόλως αφορά την επί του πλοίου κυριότητα. Τούτο αναγνωρίζονταν και προηγουμένως υπό το κράτος ισχύος του Ν. ΓΨΙΖ' και τονίζεται ήδη στην αιτιολογική έκθεση του ΚΔΝΔ. Ως προς την επί του πλοίου κυριότητα το έγγραφο εθνικότητας μόνο δικαστικό τεκμήριο δύναται να αποτελέσει, συνεκτιμώμενο ομού μετά των άλλων αποδεικτικών στοιχείων {πρβλ. Ν. Δελούκας, Ναυτικόν Δίκαιον, Αθήναι 1979, παρ. 40, σελ. 82, Κ. Καραβάς, Ελληνικών Ιδιωτικών Ναυτικόν Δίκαιον, Θεσσαλονίκη 1956, παρ. 45, σελ. 5, Κυρ. Σπηλιόπουλος, Ελληνικών Ναυτικόν Δίκαιον, Αθήναι 1948, παρ. 73, σελ. 178). Συνεπώς, το έγγραφο αυτό, σε περίπτωση που εγείρονται αμφιβολίες περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πλοίου, δεν δεσμεύει τις αρμόδιες διοικητικές αρχές, καθόσον αφορά το πρόσωπο του αναγραφόμενου σ' αυτό ως πλοιοκτήτη, αλλά συνεκτιμάται από αυτές μαζί με τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία.

Στην εξεταζόμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η εταιρεία με την επωνυμία «Ν.........», η οποία φέρεται στο οικείο νηολόγιο ως πλοιοκτήτρια του πλοίου «Β.............», Ν.Λ 189 και ως κάτοχος επαγγελματικής αδείας χρήσης του ως άνω πλοίου αναψυχής, ισχύος (μετά από ανανεώσεις τα έτη 2005 και 2010) μέχρι την 18-8-2015, δεν υπήρξε διάδικος, ούτε περιλαμβάνεται στα πρόσωπα, τα οποία, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 321 έως 329 του ΚΠολΔ δεσμεύονται από το δεδικασμένο της αριθ. 5257/2011 τελεσιδίκου αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, με την οποία η ενάγουσα «Εντ.........», κατόπιν αγωγής, που άσκησε με εναγόμενο τον «Ν.Κ», αναγνωρίζεται ότι από το έτος 2007 έχει καταστεί κυρία του ανωτέρω πλοίου με έκτακτη δεκαετή χρησικτησία. Περαιτέρω, σύμφωνα με όσα αναφέρονται προηγουμένως, η καταχώριση της απόφασης αυτής στο νηολόγιο και η έκδοση με βάση αυτή εγγράφου εθνικότητας του ιδίου πλοίου, στο οποίο ως πλοιοκτήτρια φέρεται η ενάγουσα «Εντ....», δεν δεσμεύουν την αρμόδια λιμενική αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Ν............», καθόσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου.

Ενόψει των ανωτέρω δεδομένων, κατά την μειοψηφήσασα αυτή γνώμη, η ερωτώσα αρμόδια λιμενική αρχή, οφείλει να απορρίψει την από 6-3-2014 αίτηση της «Εντ............», με την αιτιολογία ότι υφίστανται σοβαρές αμφιβολίες περί την συνδρομή του προβαλλομένου από την αιτούσα δικαιώματος κυριότητας επί του πλοίου «Β.......», Ν.Λ 189.

Απάντηση

23. Κατ' ακολουθίαν των προεκτεθέντων, επί του τεθέντος ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Β' Τακτική Ολομέλεια), γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, ότι η ημερομηνία μετάθεσης της κυριότητας του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής «Β..............» Ν.Λ. 189, σύμφωνα με όσα εδέχθη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς, με την υπ' αριθμ. 5257/2011 τελεσίδικη απόφασή του, είναι η 30-9-2007, οπότε συμπληρώθηκε ο χρόνος της με έκτακτη χρησικτησία κτήσης της κυριότητας του πλοίου «Β...........» από την κ. «Έντ....», πλην όμως, η εμπρόθεσμη ή μη δήλωση της εν λόγω μεταβολής στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ν.Α. υπολογίζεται από το χρονικό εκείνο σημείο κατά το οποίο έγινε η καταχώριση στο νηολόγιο της υπ' αριθμ. 5257/2011 τελεσίδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (21-2-2014) και τούτο διότι έκτοτε ήταν εφικτή η έκδοση του σχετικού εγγράφου εθνικότητας του πλοίου, η υποβολή του οποίου στην ως άνω Υπηρεσία, για την επί της αδείας σημείωση της ως άνω μεταβολής, κρίνεται αναγκαία κατά νόμο. Συνακόλουθα, ενόψει της διδομένης επί του α' ερωτήματος απάντησης, παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση του β' ερωτήματος.


ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ

Αθήνα, 14-4-2016

Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Απέσσος
Πρόεδρος Ν.Σ.Κ.

Ο Εισηγητής
Νικόλαος Μουκαζής
Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.

Αριθμ. Γ5/ 17229/ 13.4.2016 Αναθεώρηση των καταλόγων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/2010)

$
0
0

Αριθμ. Γ5/17229

(ΦΕΚ Β' 1119/20-04-2016)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/26−01−2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/ 02−03−2011), «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41/Α/01−03−2012), ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ «Ρύθμιση θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας και εποπτευόμενων φορέων».

4. Τις διατάξεις του Ν. 4213/2013 (ΦΕΚ 261/Α/09−12−2013). «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L88/45/4.4.2011) και άλλες διατάξεις».

5. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29/Α/ 19−03−2015), «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/ 22−04−2005).

7. Το Π.δ. 106/2014 (ΦΕΚ 173/Α/2014), «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας», όπως ισχύει.

8. Το Π.δ. 73/2015 (ΦΕΚ 116/Α/2015), «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.»

9. Το Π.δ. 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/27−01−2015), «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α΄/27−01−2015).

10. Την υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ.104744/25.10.2012 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2912/Β/30−10−2012), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. ΔΥΓ3(α)/οικ./19389/17.12.2012 (ΦΕΚ 3356/Β/ 17−12−2012) και την υπ’ αριθμ. 82961/5.9.2013 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2219/Β/09−09−2013).

11. Την υπ’ αρ. οικ. 28822/1.4.2014 (ΦΕΚ 878/Β/08−04−2014), υπουργική απόφαση «Αναθεώρηση και συμπλήρωση των καταλόγων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (Α΄ 6)…».

12. Την υπ’ αριθμ. οικ. 43065/16.5.2014 (ΦΕΚ 1276/Β/20−05−2014) υπουργική απόφαση, Τροποποίηση του άρθρου 1 της με αρ. οικ. 28822/8−4−2014 (ΦΕΚ 878/Β΄) υπουργικής απόφασης: «Αναθεώρηση και συμπλήρωση των καταλόγων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (Α΄ 6)».

13. Την υπ’ αριθμ. οικ. 79510/15.9.2014 (ΦΕΚ 2516/Β/22−09−2014), υπουργική απόφαση «κατάργηση της με αριθ. οικ. 43065 (ΦΕΚ 1276/Β/20−05−2014), …».

14. Την υπ’ αριθμ. οικ. 45001/22.5.2014 (ΦΕΚ 1435/Β/04−06−2014) υπουργική απόφαση, «Ρυθμίσεις διάθεσης και χορήγησης των φαρμακευτικών προϊόντων της παρ. 2 άρθρου 12 του Ν. 3816/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

15. Την υπ’ αριθμ. οικ. 49516/2014 (ΦΕΚ 1511/Β/06−06−2014) υπουργική απόφαση, «Διατάξεις Συνταγογράφησης και Αποζημίωσης Ογκολογικών Φαρμάκων».

16. Την υπ’ αριθμ. οικ. 66790/28.7.2014 (ΦΕΚ 2084/Β/ 30−07−2014) υπουργική απόφαση, «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3 (α)/οικ. 104744 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2912/Β/30−10−2012) «Διαδικασία εφαρμογής συστήματος τιμών αναφοράς για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων» ως προς το άρθρο 5 παράγραφος 2».

17. Την υπ’ αριθμ. Γ5/οικ. 38937/25.5.2015 (ΦΕΚ 946/Β΄/26−05−2015) υπουργική απόφαση, «Τροποποίηση της με αριθμ. Γ5/οικ.6931/2014 (ΦΕΚ 3676/Β΄/31−12−2014) υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

18. Την υπ’ αριθμ. οικ. 3457/14.1.2014 (ΦΕΚ 64/Β/16−01−2014), υπουργική απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης Φαρμάκων».

19. Την υπ’ αριθ. Γ.Π./ΟΙΚ. 12449/7.2.2013 (ΦΕΚ/Β/07−02−2014), υπουργική απόφαση «Συμπλήρωση − Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμ. οικ. 3457 (ΦΕΚ 64/Β/ 16−01−2014), «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης Φαρμάκων».

20. Την υπ’ αριθ. Γ5α/οικ. 102397/31.12.2015 (ΦΕΚ 2952/Β/31−12−2015), υπουργική απόφαση, «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. πρωτ. Γ.Π. 5(α)/οικ.88979/20−11−2015) απόφασης του Υπουργού Υγείας με θέμα: Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων».

21. Την υπ’ αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ 19599/2015 (ΦΕΚ 197/ ΥΟΔΔ/31−03−2015), «Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής κατάρτισης καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και εξορθολογισμού πλαισίου χορήγησης ιδιοσκευασμάτων για σοβαρές ασθένειες».

22. Τις με αριθμ. πρωτ. Γ5(α) οικ./102390, 102389, 102388/ 31−12−2015 αποφάσεις με θέμα «Διορθωτικά δελτία Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης».

23. Τη με αριθμ.Γ5 (α)οικ./8584/3−2−2016 απόφαση με Θέμα: «Τροποποίηση των υπουργικών αποφάσεων διορθωτικών δελτίων τιμών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης».

24. Τη με αριθμ. Γ5/οικ.13547 (ΦΕΚ 416/Β/19−02−2016), υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση της με αριθμό πρωτ. Γ5/οικ.12007/2016 (ΦΕΚ 333/Β/16−02−2016) και έγκριση του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφιο α΄ του Ν. 3816/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

25. Το με αριθ. 17229/03−03−2016 (σχ. αριθ. 20427/ 29−02−2016), έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, «Σχετικά με την πρόταση αναθεωρημένου καταλόγου φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 (φάρμακα υψηλού κόστους)».

26. Το με αριθμ. Β2β/οικ.25948/6−4−2016 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών σύμφωνα με το οποίο από την εφαρμογή της εν λόγω ΥΑ δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό αφενός και σε βάρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του φορέα (ΕΟΠΥΥ) τρέχοντος έτους,

αποφασίζουμε:

Οι κατάλογοι των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/2010), που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. οικ. 28822/1.4.2014 (ΦΕΚ 878/Β/08−04−2014), υπουργική απόφαση αναθεωρούνται ως εξής:

Βλέπε συνημμένο αρχείο

Η παρούσα έχει ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2016

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


ΔΕΔ Θεσσαλονίκης απόφ. ενδικ. προσφυγής 330/5.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής

$
0
0

Θεσσαλονίκη 05/04/2016
Αριθμός απόφασης: 330

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Εγνατία 45 - Θεσ/νικη
Ταχ. Κώδικας: 54630
Τηλέφωνο: 2313-333252
ΦΑΞ: 2313-333258

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170).

β. Της παρ.3 του άρθρου 47 του Ν 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).

γ. Του άρθρου 59 του Π.Δ. 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

δ. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».

ε. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/4-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας».

ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015 (ΦΕΚ Β'165/19-1-2015) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της καθ' ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ' ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος».

η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867 ΕΞ 2015/21.4.2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ 2016/3.3.2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

θ. Της ΠΟΛ.1002/2.1.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-1¬2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την με ημερομηνία κατάθεσης …………. και με αριθμό πρωτοκόλλου …………. ενδικοφανή προσφυγή του …………. - ΑΦΜ, …………. με διεύθυνση …………., κατά της α)με αρ. δήλωσης …………. εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. 2012 (χρήση 2011) και β) με αρ. δήλωσης εκκαθαριστικού σημειώματος οικ.2012 (χρήση 2011) και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.

4. Τις α)με αρ. δήλωσης …………. εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. 2012 (χρήση 2011) και β) με αρ. δήλωσης…………. εκκαθαριστικού σημειώματος οικ.2012 (χρήση 2011) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων των οποίων ζητείται η ακύρωση.

5. Τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής.

6. Την από …………. εισήγηση του τμήματος επανεξέτασης της Υπηρεσίας μας.

Επί της με ημερομηνία κατάθεσης …………. και με αριθμό πρωτοκόλλου …………. ενδικοφανούς προσφυγής του …………. - ΑΦΜ …………. η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με την υπ'αριθμ.πρωτ…………. αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ…………. επί των τροποποιητικών-ανακλητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του προσφεύγοντος οικονομικού έτους 2012 και 2013 δεν έγινε δεκτό το αίτημά του περί διενέργειας νέας εκκαθάρισης με βάση τις εν λόγω δηλώσεις και επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου των οικείων οικονομικών ετών.

Οι ως άνω τροποποιητικές - ανακλητικές δηλώσεις αφορούν τη μείωση των δηλωθέντων φορολογητέων εισοδημάτων οικον. ετών 2012 και 2013 κατά τα ποσά καταβολής εξόδων κίνησης και παράστασης στους προϊσταμένους Υπηρεσιακών Λειτουργιών του Ο.Τ.Ε., ύψους…………. € (…………. € μηνιαίως) και…………. € (…………. € μηνιαίως) αντιστοίχως, ως μη υποκείμενα σε φορολογία.

Τα εν λόγω ποσά χορηγήθηκαν στον προσφεύγοντα ως Προϊστάμενο Υπηρεσιακών Λειτουργιών του Ο.Τ.Ε..

Ο προσφεύγων, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά να:

• Γίνει δεκτή η παρούσα προσφυγή του.

• Ανακληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να γίνει νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης των οικονομικών ετών 2012 και 2013.

• Γίνει δεκτή η δήλωση ανάκλησης της φορολογικής δήλωσης των οικονομικών ετών 2012 και 2013 αντίστοιχα.

• Υποχρεωθεί το Δημόσιο να προβεί σε νέα εκκαθάριση και να επιστρέψει εντόκως το ποσό του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου για κάθε ένα από τα εν λόγω έτη.

Προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:

• Η καταβολή των εν λόγω ποσών αφορά την αντιμετώπιση πρόσθετων δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι δικαιούχοι εξαιτίας της υπηρεσίας και των ιδιόμορφων συνθηκών άσκησης των καθηκόντων τους σε ανώτατη διευθυντική θέση Προϊσταμένου Υπηρεσιακής Λειτουργίας Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Δ/νσης του Ο.Τ.Ε., αλλά και για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των καθηκόντων αυτών και δεν επαυξάνουν τις μηνιαίες αποδοχές, ούτε δίδοντο εις αντάλλαγμα εργασίας και συνεπώς δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται στις αντίστοιχες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

• Η απαρίθμηση των περιπτώσεων παροχών, οι οποίες, κατά ρητή διάταξη του νόμου, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκεινται σε φόρο, δεν είναι αποκλειστική.

• Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο προσφεύγων επικαλείται τις υπ' αρ.ΑΠ 11/2007, ΑΠ 12/2007 και ΑΠ 1140/2013 αποφάσεις του Αρείου Πάγου, καθώς και τις υπ' αριθμ. ΣτΕ 3150/1999 , ΣτΕ 29/2014 αποφάσεις του ΣτΕ.

Α. Για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011)

Επειδή σύμφωνα με την εγκύκλιο-διαταγή Δ12Α 1000840 ΕΞ 2014/30.12.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. « Από τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 43 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 προκύπτει ότι για τις χρήσεις που έχουν αρχίσει πριν την 1.1.2014 ισχύουν για την παραγραφή αξίωσης κατά του Δημόσιου οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, οι οποίες ορίζουν ότι η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ή αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση, μετά τρία (3) έτη από την ημερομηνία που η δήλωση αυτή όφειλε να είχε υποβληθεί. Αν υποβληθεί ανακλητική δήλωση ή δήλωση με επιφύλαξη, η αξίωση για την επιστροφή του φόρου παραγράφεται μετά τρία (3) έτη από την ημέρα της με οποιονδήποτε τρόπο αποδοχής της. Η αξίωση για επιστροφή φόρου βάσει υποβληθείσης εμπρόθεσμης δήλωσης αναβιώνει από την κοινοποίηση φύλλου ή πράξης ελέγχου. Ως προς τα λοιπά θέματα της παραγραφής εφαρμόζονται οι διατάξεις του δημοσίου λογιστικού (Ν. 2362/1995), όπως εκάστοτε ισχύουν.

Συνεπώς, εφόσον δε συντρέχουν οι ανωτέρω αναφερόμενες προϋποθέσεις που επιφέρουν αναβίωση της επιστροφής φόρου και διακοπή ή αναστολή της παραγραφής, η φορολογική διοίκηση διενεργεί νέα εκκαθάριση στις ως άνω τροποποιητικές δηλώσεις ή δηλώσεις με επιφύλαξη, για τα οικονομικά έτη 2012, 2013, 2014 (χρήσεις 2011, 2012, 2013), λαμβάνοντας υπόψη τις προθεσμίες υποβολής των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων ή των δηλώσεων με επιφύλαξη ή των ανακλητικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει στις περιπτώσεις όπου η φορολογική διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συγκεκριμένους φορολογούμενους και για χρήσεις προγενέστερες του 2011.

Διευκρινίζεται ότι για το φορολογικό έτος 2014 και εντεύθεν σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ή δήλωσης με επιφύλαξη, σε χρόνο που δεν είχε συντελεστεί η παραγραφή της αξίωσης, η παραγραφή αρχίζει εκ νέου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν. 2362/1995 άρθρο 93) ακόμα δηλαδή και σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης της φορολογικής Διοίκησης και μη άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής στη Δ.Ε.Δ. από τον φορολογούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να γίνει εφαρμογή των όσων ορίζονται στην ΠΟΛ.1234/27.10.2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέτουν, βεβαίωση για τη μη άσκηση ένδικων μέσων ή δήλωση παραίτησης από την άσκηση οποιασδήποτε ένδικης διεκδίκησης».

Εν προκειμένω ο προσφεύγων υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012(χρήση 2011) την 09/06/2012 (αρ.δηλ………….) και εξ αυτού του λόγου η απαίτησή του προς επιστροφή φόρου εισοδήματος παραγράφεται την 09/06/2015.

Β. Για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012)

Επειδή, με το άρθρο 19 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) ορίζεται ότι: «Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση».

Επειδή, με βάση τις παραπάνω διατάξεις, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όταν διαπιστωθεί από τον φορολογούμενο ότι περιέχουν λάθη ή παραλείψεις, πρέπει από 1/1/2014 και μετά να τροποποιούνται με την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης (σχετ. η εγκ. ΠΟΛ.1174/14.7.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε.) .

Επειδή, με τις διατάξεις της παρ. 43 του άρθρου 72 του Ν. 4174/2013 (όπως το αρχικό άρθρο 66 αναριθμήθηκε σε άρθρο 72 με το άρθρο 8 του Ν. 4337/2015 (ΦΕΚ Α 129/17-10-2015)), ορίζεται ότι: «Εφόσονμε την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης ή με αυτοτελές αίτημα ή καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο, που αφορά φορολογικό έτος, διαχειριστική περίοδο ή φορολογική υπόθεση, μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, προβάλλεται αξίωση επιστροφής φόρου, για τα σχετικά με την παραγραφή, εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέχρι τον χρόνο έναρξης ισχύος του Κώδικα».

Επειδή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 45 του Ν. 2238/1994 ορίζεται ότι: «1. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα είτε σε είδος ή άλλες αξίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

4. Δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκειται σε φόρο:

α) Η αποζημίωση που παρέχεται σε υπαλλήλους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για δαπάνες υπηρεσίας, που τους έχει ανατεθεί, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους από τα σχετικά παραστατικά στοιχεία, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικά Βιβλίων και Στοιχείων. …

β) Οι δαπάνες που καταβάλλονται στα πρόσωπα που μετακινούνται με εντολή του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' και Β' βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), όπως ορίζονται με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α') και του Π.Δ. 200/1993 (ΦΕΚ 75 Α'), καθώς και τα έξοδα κίνησης που καταβάλλονται στους οικονομικούς επιθεωρητές του άρθρου 2 του Ν. 2343/1995 (ΦΕΚ 211 Α'),όπως ορίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α').

γ) Η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα, που χορηγούνται σύμφωνα με τους Ν. 4153/1961 (ΦΕΚ 45 Α'), Α.Ν. 513/1968 (ΦΕΚ 186 Α) Ν. 103/1975 (ΦΕΚ 167 Α) και Ν. 303/1976 (ΦΕΚ 94 Α')

δ) Ποσοστό 20% (είκοσι τοις εκατό) από τις κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, σε συνταξιούχους ή μισθωτούς με βάση νόμο δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, καθώς και από δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχτηκε σε κατάσταση πτώχευσης

ε) …………………….

στ) …………………..

ζ) …………………… »

Επειδή με την απόφαση ΠΟΛ.1005/14.1.2005 με την οποία καθορίστηκαν οι εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αναφέρεται ότι, η αποζημίωση που καταβάλει επιχείρηση σε υπάλληλο της για δαπάνες υπηρεσίας που του έχουν ανατεθεί, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της, κατά το μέρος που καλύπτεται με δικαιολογητικά του ΚΒΣ ως γενικό έξοδο διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 1 περίπτωση α' του Ν. 2238/1994 και κατά το μέρος που δεν καλύπτεται με δικαιολογητικά του ΚΒΣ ως δαπάνη μισθοδοσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 1 περίπτωση α' υποπερίπτωση αα' του Ν. 2238/1994. Στη δεύτερη περίπτωση, η αποζημίωση φορολογείται στο όνομα του μισθωτού ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίας.

Επειδή, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. πρωτ. 1008845/158/Α0012/31.3.2008 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος με θέμα «Φορολογική μεταχείριση εξόδων κίνησης και παράστασης που χορηγούνται στο υπαλληλικό προσωπικό του Ο.Τ.Ε. που προΐσταται υπηρεσιακών λειτουργιών του» αναφέρεται ότι: «1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994) εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα είτε σε είδος ή άλλες αξίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

2. Όπως πάγια γίνεται δεκτό, στην έννοια του όρου «αποδοχές» του μισθωτού, περιλαμβάνονται τόσο ο μηνιαίος μισθός όσο και οι λοιπές πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται σ' αυτόν τακτικά ή έκτακτα, ανεξάρτητα από το αν με βάση τη συνηθισμένη ή νομική ορολογία οι αμοιβές αυτές χαρακτηρίζονται ως «πρόσθετη αμοιβή» ή ως αποζημίωση ή επίδομα.

3. Στο ανωτέρω έγγραφό σας μας αναφέρετε ότι με την από 16.5.95 Ε.Σ.Σ.Ε. που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ - ΟΤΕ, χορηγήθηκε στο προσωπικό που προΐσταται Υπηρεσιακών Λειτουργιών του ΟΤΕ, παροχή με την ονομασία «έξοδα κίνησης και παράστασης Προϊσταμένου». Τα εν λόγω «έξοδα κίνησης και παράστασης Προϊσταμένου» χορηγούνται αποκλειστικά και συνδέονται υποχρεωτικά με την πραγματική άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου, προς αντιμετώπιση των εξόδων φιλοξενίας των επισκεπτών, συμμετοχής ως εκπροσώπων του ΟΤΕ σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, των εξόδων κίνησής τους κ.λπ.. Τα εν λόγω έξοδα περικόπτονται για κάθε ημέρα απουσίας των Προϊσταμένων, ενώ, σύμφωνα με την από 30.6.03 Ε.Σ.Σ.Ε., δεν περικόπτονται κατά το χρόνο της κανονικής άδειας. Τέλος, τα παραπάνω έξοδα χορηγούνται ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή μη των σχετικών δαπανών και δεν απαιτείται η υποβολή παραστατικών δαπανών, αποδόσεως λογαριασμού.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι τα εν λόγω «έξοδα κίνησης και παράστασης» που χορηγούνται στους Προϊσταμένους του ΟΤΕ, αποτελούν προσαύξηση των αποδοχών τους και φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Συνεπώς, εφόσον η παροχή αυτή συνεντέλλεται με τις τακτικές αποδοχές (δηλ. συνεκκαθαρίζεται σε μία μισθοδοτική κατάσταση), τότε ο φόρος θα παρακρατηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 57 του Κ.Φ.Ε. (κλίμακα α' του άρθρου 9 του ΚΦΕ).»

Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, στην υπό κρίση περίπτωση, τα ποσά που καταβλήθηκαν ως έξοδα κίνησης και παράστασης στους Προϊσταμένους των Υπηρεσιακών Λειτουργιών του Ο.Τ.Ε. δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή δεν υπόκεινται σε αυτό, αλλά αποτελούν προσαύξηση των αποδοχών τους. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω ποσά ορθά θεωρήθηκαν ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του Ν. 2238/1994 και φορολογήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994.

Επειδή, εν προκειμένω, δεν δύναται να ληφθούν υπόψη οι επικαλούμενες από τον προσφεύγοντα αποφάσεις του Αρείου Πάγου και η υπ' αριθμ. 3150/1999 απόφαση του ΣτΕ, καθόσον οι παραδοχές τους ερείδονται επί πραγματικών και νομικών ζητημάτων τα οποία διαφέρουν από αυτά της υπό εξέταση περίπτωσης.

Αποφασίζουμε

Την απόρριψη της με αριθμό πρωτ…………. ενδικοφανούς προσφυγής …………. - ΑΦΜ………….

Οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου με βάση την παρούσα απόφαση:

Α. Οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011):

Ποσό Πληρωμής: …………. €.

Το παραπάνω ποσό βεβαιώθηκε με το με αρ. ειδ/σης…………. Ενιαίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φυσικών Προσώπων οικον. έτους 2012 (ΑΧΚ………….) της Γ.Γ.Π.Σ.

Β. Οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012):

Ποσό Επιστροφής…………. €.

Το παραπάνω ποσό επιστράφηκε στον προσφεύγοντα μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό στις 20/09/2013.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΜΑΒΙΝΙΔΟΥ ΚΥΡΑΤΣΑ

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.

Σημείωση: Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Υπηρεσία μας εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθ. 126 ν. 2717/1999).

ΔΕΔ Αθήνας αποφ. ενδικ. προσφυγής-Διασφαλιστικά 49/19.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγή για την ακύρωση πράξης με την οποία εφαρμόστηκαν μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου

$
0
0

Καλλιθέα, 19/4/2016
Αριθ. απόφ.: 49

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β2

Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κωδ.: 176 71, Καλλιθέα
Τηλ.: 213 1604…
Fax: 213 1604567

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθ. 63 του ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170/Α΄/26.07.2013), όπως ισχύουν.
β.Των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 (Φ.Ε.Κ. 170/Α΄/26.7.2013), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν από 17/10/2015 (ν.4337/2015 - ΦΕΚ Α’ 129/17.10.2015), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 της από 24.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την επιβολή προληπτικών ή διασφαλιστικών του δημοσίου συμφέροντος μέτρων.
γ. Του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ Α’ 178/29.8.2014).

2.Τις διατάξεις της με αρ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 3367/31.12.2013, Τεύχος Β’) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

3.Τις διατάξεις του άρθρου 7 της ΠΟΛ 1002/2013 (ΦΕΚ Β’ 55/16.1.2014) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 63 του ν.4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία - Ενδικοφανής Προσφυγή), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει από 1/1/2014.

4.Τις διατάξεις της Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1282/31.12.2013 (Φ.Ε.Κ. 54/Β΄/16.1.2014), που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΠΟΛ.1038/30.1.2015 (Φ.Ε.Κ. 239/Β΄/17.2.2015) Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

6.Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

7.Την υπ’ αριθ. πρωτ. Δ.Ε.Δ. 0012895 ΕΞ 2014 (ΦΕΚ 975/τ. Β’/17.4.2014) απόφαση για «παροχή εξουσιοδότησης» του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

8.Την ΠΟΛ.1144/3.7.2015 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για την «Επιμήκυνση των προθεσμιών για την έκδοση αποφάσεων επί ενδικοφανών προσφυγών ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης».

9. Την ΠΟΛ.1081/6.4.2015 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για την «Διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τα Αυτοτελή Τμήματα της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

10.Την υπ’ αριθ. …… πράξη της Δ.Ο.Υ. Βέροιας για τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, που εφαρμόστηκαν σε βάρος της ………., ως ομόρρυθμης εταίρου της εταιρείας με την επωνυμία «……….» και ΑΦΜ: ………., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν μετά τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’/17.10.2015), σύμφωνα με το άρθρο 7 του ως άνω νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 της από 24.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

11.Την από ………. Ειδική Έκθεση Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Βέροιας, σχετικά με την ως άνω εταιρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4172/2013, όπως ίσχυαν πριν τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’/17.10.2015), σύμφωνα με το άρθρο 7 του ως άνω νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 της από 24.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

12.Την από ………. ενδικοφανή προσφυγή της …………, με τα συνημμένα σε αυτή, που μας διαβίβασε η Δ.Ο.Υ. Βέροιας, διαμέσου του Αυτοτελούς Τμήματος της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στη Θεσσαλονίκη, με το υπ’ αριθ. ………. διαβιβαστικό κατά της υπ’ αριθ. ………….. πράξης της ως άνω ελεγκτικής αρχής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

13.Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Β2 όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της παρούσας απόφασης.

Επί της από ……… και με αριθμό πρωτοκόλλου ……. ενδικοφανούς προσφυγής, την οποία μας διαβίβασε η Δ.Ο.Υ. Βέροιας, διαμέσου του Αυτοτελούς Τμήματος της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στη Θεσσαλονίκη και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της αίτησης, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Η αιτούσα, με την υπό κρίση προσφυγή, ζητά την ακύρωση της υπ’ αριθ. ………. πράξης της Δ.Ο.Υ. Βέροιας για την εφαρμογή των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε βάρος της, ως ομόρρυθμης εταίρου της εταιρείας με την επωνυμία «…………..» και ΑΦΜ: ……….., που επιβλήθηκαν βάσει της από ………… Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου της ως άνω Δ.Ο.Υ., επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, ότι:
α) Η συμμετοχή της στην εταιρεία, με την ιδιότητα της ομορρύθμου εταίρου, ήταν εντελώς τυπική, καθώς ουδέποτε ασχολήθηκε με το αντικείμενο και τις εργασίες της εν λόγω εταιρείας.
β) Με την υπ’ αριθ. ……….. απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας δικάστηκε για το αδίκημα της φοροδιαφυγής και δη για ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. για την ίδια χρήση (………), λόγω της συμμετοχής της ως ομορρύθμου μέλους στην δεύτερη εταιρεία που διατηρούσε ο σύζυγό της με ΑΦΜ: ………… και αθωώθηκε.

Σύντομο Ιστορικό

Σε βάρος της ομόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία «…………..», με Α.Φ.Μ.:……., έδρα: ………, αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. …….., αντικείμενο εργασιών: ………, καθώς και σε βάρος, μεταξύ άλλων, της ………., ως ομόρρυθμης εταίρου αυτής, εφαρμόστηκαν με την υπ’ αριθ. ………. πράξη της Δ.Ο.Υ. Βέροιας, τα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, λόγω της διαπίστωσης - ύστερα από τη διενέργεια ελέγχου σε αυτή - της μη απόδοσης στο Δημόσιο Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 184.681,68 ευρώ, ποσού που υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, όπως ισχύουν, κατά τη χρήση …….., σύμφωνα με την από ………… Ειδική Έκθεση Ελέγχου της ως άνω ελεγκτικής αρχής.

Απόψεις της Υπηρεσίας μας επί των ανωτέρω ισχυρισμών

Επειδή, με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, όπως ίσχυαν πριν τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’/17.10.2015), σύμφωνα με το άρθρο 7 του ως άνω νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 της από 24.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σχετικά με την επιβολή προληπτικών ή διασφαλιστικών του δημοσίου συμφέροντος μέτρων, ορίζεται ότι σε περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει παραβάσεις φοροδιαφυγής κατά την έννοια των περιπτώσεων β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 55 αθροιστικά άνω του ποσού των 150.000 ευρώ ή κατά την έννοια των περιπτώσεων δ’ και ε’ της παρ.1 του άρθρου 55 του Κώδικα εφόσον η αξία των συναλλαγών των φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 300.000 ευρώ, μπορεί, βάσει Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου να επιβάλλει προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα, άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα.

Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 6 του ως άνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι τα ως άνω μέτρα επιβάλλονται σε βάρος των ομορρύθμων εταίρων προσωπικών εταιριών, … από την τέλεση της παράβασης και εφεξής, ανεξάρτητα αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα αυτή στην περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης φοροδιαφυγής των περιπτώσεων β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 55 και κατά την τέλεση αυτής στην περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης φοροδιαφυγής των περιπτώσεων δ’ και ε’ της παρ.1 του άρθρου 55 του Κώδικα.

Ακολούθως, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1282/31.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, εξειδικεύονται τα πρόσωπα της παραγράφου 6 του ως άνω άρθρου και νόμου και ειδικότερα στην περ. (β) ορίζεται: «Για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρίες, στους ομόρρυθμους εταίρους και στους διαχειριστές αυτών …».

Επιπροσθέτως, με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν.4174/2013 όπως ισχύουν, ορίζεται ότι για πράξεις που εκδίδονται από 1.1.2014: «ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, οφείλει να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης …».

Επειδή, ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) εμπροθέσμως και παραδεκτώς ασκείται η παρούσα προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Επειδή, ο πρώτος ισχυρισμός της προσφεύγουσας περί τυπικής της συμμετοχής στην εταιρεία, παρά το γεγονός ότι ήταν ομόρρυθμός εταίρος σε αυτή, πρέπει να απορριφθεί ως απαραδέκτως προσβαλλόμενος, καθόσον τα προβλεπόμενα μέτρα καταλαμβάνουν όλα τα πρόσωπα που έχουν μία από τις ιδιότητες που αναφέρονται στις προεκτεθείσες διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 46 του ΚΦΔ από τη γένεση της υποχρέωσης απόδοσης και μέχρι την ενεργοποίηση των μέτρων και μάλιστα ανεξάρτητα αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα αυτή με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε αιτία.

Εν προκειμένω, στην προσφεύγουσα επιβλήθηκαν τα επίμαχα μέτρα για την χρήση ……, κατά την οποία έφερε μία εκ των κατονομαζόμενων στις ως άνω διατάξεις του ΚΦΔ ιδιοτήτων, ήτοι αυτή της ομορρύθμου εταίρου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Εμπορικού Κώδικα: «Οι εταίροι ομόρρυθμής εταιρείας ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο για την εκπλήρωση των εταιρικών υποχρεώσεων». Καθιερώνεται δηλαδή απεριόριστη και εις ολόκληρο ευθύνη κάθε ομορρύθμου εταίρου για τις υποχρεώσεις του νομικού προσώπου, χωρίς να εξετάζεται η άσκηση πραγματικής διαχείρισης.

Επειδή, η προσφεύγουσα με το δεύτερο ισχυρισμό της, προβάλλει την αθώωσή της με την υπ’ αριθ. ………. απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας, όπου δικαζόταν λόγω ανακριβούς απόδοσης Φ.Π.Α. για την χρήση …….. από την δεύτερη ομόρρυθμη εταιρεία που διατηρούσε ο σύζυγός της με Α.Φ.Μ.: ………, στην οποία είχε την ιδιότητα της ομορρύθμου εταίρου. Ο λόγος, όμως, αυτός, είναι απορριπτέος ως αλυσιτελώς προβαλλόμενος καθόσον, αφενός μεν η εν λόγω απόφαση αφορά την συμμετοχή της προσφεύγουσας σε άλλη εταιρεία, αφετέρου δε, η εφαρμογή των διασφαλιστικών μέτρων σε βάρος κάποιου προσώπου γίνεται αποκλειστικά και μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4174/2013 και της ΠΟΛ.1282/31.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και δεν συνδέεται με την ποινική ευθύνη των προσώπων αυτών, η οποία ορίζεται με άλλες διατάξεις.

Επειδή, εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόστηκαν τα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου με την υπ’ αριθ. …………… πράξη της Δ.Ο.Υ. Βέροιας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4174/2013, όπως ίσχυαν πριν τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’/17.10.2015), σε βάρος της …………, εξακολουθούν να υφίστανται,

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Απορρίπτουμε την ενδικοφανή προσφυγή της ………., με Α.Φ.Μ.:…….., διεύθυνση κατοικίας: …………., αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ………, για την ακύρωση της υπ’ αριθ. ………. πράξης της Δ.Ο.Υ. Βέροιας, με την οποία εφαρμόστηκαν σε βάρος της τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου ως ομόρρυθμης εταίρου της εταιρείας με την επωνυμία «…………..» και με ΑΦΜ: ……….., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, όπως ίσχυαν πριν τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129 Α’/17.10.2015), σύμφωνα με το άρθρο 7 του ως άνω νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 22 της από 24.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.


Ακριβές Αντίγραφο
Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης

Με εντολή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑΣ

Σημείωση:
Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της, με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Υπηρεσία μας εντός είκοσι (20) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (αρθρ. 126, ν. 2717/1999).

ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. ενδικ. προσφυγής 335/5.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής ως προς οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς

$
0
0

Θεσσαλονίκη, 05-04-2016
Αριθμός απόφασης: 335

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Διεύθυνση Επίλυσης διαφορών

Ταχ. Δ/νση : Εγνατία 45
Ταχ. Κώδικας : 546 30 Θεσσαλονίκη
ΦΑΞ:2313333258
Τηλέφωνο : 2313333246

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις :

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) (ΦΕΚ Α' 170).

β. Της παρ. 3 του άρθρου 47 του Ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).

γ. Του άρθρου 59 του Π.Δ. 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

δ. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».

ε. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/04-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας».

ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β165/19-01-2015) «Ανακαθορισμός της καθ' ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ' ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος».

η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867ΕΞ2015/21-4-2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ2016/3-3-2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

θ. Της ΠΟΛ 1002/31-12-2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-01-2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Τη με ημερομηνία κατάθεσης.............και με αριθμό πρωτοκόλλου.............ενδικοφανή προσφυγή της.............του.............- ΑΦΜ.............κατά της υπ' αρ.............Πράξης Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομιάς (αρ. φακέλου Θ-.............) της Δ.Ο.Υ.............και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.

4. Την υπ' αρ .............Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομιάς (αρ. φακέλου Θ-.............) της Δ.Ο.Υ............. της οποίας ζητείται η ακύρωση.

5. Τις απόψεις της φορολογικής αρχής διά της από .............Εισήγησης της Δ.Ο.Υ............. , με την οποία ζητείται η απόρριψη της ανωτέρω ενδικοφανούς προσφυγής.

6. Την από............. εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Υπηρεσίας μας.

Επί της από ............. και με αριθμό πρωτοκόλλου ............. ενδικοφανούς προσφυγής της ................. του .............με ΑΦΜ ............. η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με την με αριθμό ............. Οριστική Πράξη Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομιάς του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ............. επιβλήθηκε σε βάρος της προσφεύγουσας διαφορά κύριου φόρου εκ 560,55 € πλέον πρόσθετου φόρου εκ 672,66 €, δη σύνολο εκ 1.233,21 €, αναφορικά με τις υπ' αρ ............. αρχική και υπ'αρ ............. και ............. συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς (αρ. φακέλου.............).

Σύμφωνα με την από ............. έκθεση ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας της κληρονομιάς της Δ.Ο.Υ............. οι παραπάνω δηλώσεις υποβλήθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία από την προσφεύγουσα, ως συγκληρονόμο (τέκνο) εκ διαθήκης της............. του ............. - Α.Φ.Μ............. που απεβίωσε στις 09-09-2002, κατοίκου εν ζωή ............. Η αποβιώσασα συνέταξε ιδιόχειρη διαθήκη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 21-2-2003, και κηρύχθηκε κυρία με την υπ' αρ .............απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Με την υπ' αρ ............. αρχική δήλωση φόρου κληρονομιάς, δηλώθηκαν από την προσφεύγουσα και τον συγκληρονόμο της ............. του ............. - Α.Φ.Μ............. (τέκνο της θανούσης), κατά 50% εξ αδιαιρέτου, τα παρακάτω κληρονομιαία στοιχεία:



Με την υπ' αρ ............. συμπληρωματική δήλωση φόρου κληρονομιάς, δηλώθηκαν από την προσφεύγουσα και τον συγκληρονόμο της ............. του ............. - Α.Φ.Μ ............. κατά 50% εξ αδιαιρέτου, τα παρακάτω κληρονομιαία στοιχεία:


Με την υπ' αρ ............. διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομιάς, που υπεβλήθη στη Δ.Ο.Υ. ...... από την προσφεύγουσα και τον συγκληρονόμο της ............. του............. - Α.Φ.Μ ............. διορθώθηκε η διεύθυνση του οικοπέδου στο Δήμο ............. Ν ............. από ............. στο ορθό.............

Κατά συνέπεια, η δήλωση ήταν άνευ φορολογικού περιεχομένου

Σύμφωνα με την από ............. έκθεση ελέγχου φόρου κληρονομιάς (Ν. 2961/2001) της Δ.Ο.Υ............. , ο έλεγχος προσδιόρισε την αξία των παραπάνω κληρονομιαίων στοιχείων κατά τον κρίσιμο χρόνο φορολογίας (χρόνο θανάτου της ............. του............. στις 09-09-2002) δια αντικειμενικών αξιών ή συγκριτικών στοιχείων για τα ακίνητα και διά αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας βάσει της ΠΟΛ.1055/1.4.2003 για τα εταιρικά μερίδια, ως εξής:





Επισημαίνεται ότι για το προσδιορισμό της αξίας των μεταβιβαζόμενων εταιρικών μεριδίων εφαρμόστηκε από τον έλεγχο η ΑΥΟ ΠΟΛ.1055/1.4.2003 και δεν προέκυψαν διαφορές. Πριν δε από την εφαρμογή της ΠΟΛ.1055/1.4.2003 η Δ.Ο.Υ ............. απέστειλε πρόσκληση στους κληρονόμους, προκειμένου αυτοί να υποβάλλουν ανέκκλητο αίτημα υπαγωγής ή όχι στις διατάξεις της ΠΟΛ.1055/1.4.2003 και οι εν λόγω κληρονόμοι δεν έκαναν χρήση των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις διατάξεις της ΠΟΛ.1069/4.3.2010. Στη συνέχεια, η Δ.Ο.Υ. εφάρμοσε υποχρεωτικά τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της επιχείρησης, με βάση τις διατάξεις της ΠΟΛ.1055/1.4.2003.

Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, και με βάση τις ανωτέρω βάσει ελέγχου προσδιορισθείσες φορολογητέες αξίες των κληρονομιαίων στοιχείων, προέκυψαν οι παρακάτω διαφορές αξίας και φόρου (σημειώνεται ότι η εκκαθάριση του φόρου βάσει δήλωσης έγινε δυνάμει της φορολογικής κλίμακας του Ν. 2948/2001, ενώ η εκκαθάριση του φόρου βάσει ελέγχου δυνάμει της φορολογικής κλίμακας του Ν. 3091/2002) :


Η προσφεύγουσα, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά την ακύρωση της προσβαλλόμενης οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού Φόρου Κληρονομιάς της Δ.Ο.Υ. ............. προβάλλοντας τον παρακάτω λόγο:

Εσφαλμένος υπολογισμός αξίας οικοπέδου στο Δ.Δ............. Δήμου ............. Ν ............. με εμβαδό 5.290 τ.μ. αντί του ορθού 3.939 τ.μ.

> Το ορθό εμβαδόν του ως άνω οικοπέδου (3.939 τ.μ.) αποδεικνύεται από α) το υπ' αρ. .............συμβολαίου αγοραπωλησίας και σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του συμβολαιογράφου .............του ............. και β) τη υπ' αρ ............. πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του συμβολαιογράφου ............. του .............

Ως προς τον ισχυρισμό περί εσφαλμένου υπολογισμού αξίας οικοπέδου στο Δ.Δ ............. Δήμου ............. Ν ............. με εμβαδό 5.290 τ.μ. αντί του ορθού 3.939 τ.μ.

Επειδή, το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 2961/2001 «Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Λαχεία» ορίζει ότι : «Η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου».

Επειδή, το άρθρο 9 του ανωτέρω νόμου ορίζει ότι : «1. Ως αξία των αντικειμένων της κτήσης, για τον υπολογισμό του φόρου, λαμβάνεται η αγοραία αξία κατά το χρόνο της γένεσης της Φορολογικής υποχρέωσης, η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται ειδικότερα στα άρθρα 10 έως και 18. 2. Όταν αποκτώνται ακίνητα ή κινητά .., αν η φορολογική δήλωση γι αυτά υποβληθεί μετά την πάροδο τριών (3) ετών από το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία αυτών και οι φορολογικές κλίμακες που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. ... Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Επειδή, το άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου ορίζει ότι : «Α. Αγοραία αξία: Για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται ιδίως τα στοιχεία εκτίμησης των ίδιων ή άλλων πλησιόχωρων ομοειδών ακινήτων, που προκύπτουν από μεταβιβάσεις με αντάλλαγμα ή κτήσεις αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας ή από απαλλοτριώσεις ή δικαστικές διανομές, η καθαρή πρόσοδος αυτών καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο, το οποίο ασκεί ουσιώδη επίδραση στη διαμόρφωση της αγοραίας αξίας τους. Σε περίπτωση έλλειψης οποιουδήποτε από τα ανωτέρω στοιχεία ή εφόσον αυτά που υπάρχουν κρίνονται απρόσφορα ή ανεπαρκή, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών γίνεται με βάση κάθε αποδεικτικό μέσο .Β. Αντικειμενική αξία: 1. Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται αιτία θανάτου, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης που είναι καθορισμένες από πριν κατά ζώνες ή οικοδομικά τετράγωνα και κατ' είδος ακινήτου, όπως αστικό ακίνητο, μονοκατοικία, διαμέρισμα, κατάστημα, αγρόκτημα και άλλα...»

Επειδή, το άρθρο 41α του Ν. 1249/1982 «Φορολογία Κεφαλαίου-Αντικειμενική Αξία-Υπεραξία», που προβλέπει την εφαρμογή «μικτού συστήματος» για τον προσδιορισμό της αξίας γης και κτισμάτων με το αντικειμενικό σύστημα και το σύστημα της αγοραίας αξίας αντίστοιχα, ορίζει ότι : «1. Η φορολογητέα αξία των μεταβιβαζόμενων με επαχθή αιτία ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν έχει εφαρμοστεί το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους, είτε αυτές είναι εντός είτε εκτός σχεδίου πόλης, υπολογίζεται χωριστά για τα επί του οικοπέδου ή γηπέδου τυχόν υφιστάμενα κτίσματα και χωριστά για το οικόπεδο ή το γήπεδο, ως εξής: α) Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των κτισμάτων εφαρμόζεται αντικειμενικό σύστημα, κατά το οποίο λαμβάνονται υπόψη τιμές αφετηρίας κόστους ανά είδος κτιρίου, οι οποίες καθορίζονται και αναπροσαρμόζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Οι τιμές αυτές αφετηρίας αυξάνονται ή μειώνονται με την εφαρμογή συντελεστών που προσδιορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό εκτίμηση κτιρίου, όπως το μέγεθος, την ποιότητα κατασκευής, την παλαιότητα και άλλα. β) Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του οικοπέδου ή γηπέδου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 3 του α.ν. 1521/1950 (ΦΕΚ245Α) και των άρθρων 9 και 10 του ν.δ. 118/1973 ΦΕΚ 202Α)'».

Επειδή, το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 1587/1950 «Περί κυρώσεως τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του υπ' αριθ. 1521/1950 αναγκαστικού νόμου 'περί φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων'», ως τροποποιήθηκε και ίσχυε κατά το χρόνο φορολογίας, ορίζει ότι : «Δια τον προσδιορισμόν της αξίας του ακινήτου ή του πραγματικού επί του ακινήτου δικαιώματος ... λαμβάνονται υπ' όψει και συνεκτιμώνται τα στοιχεία μεταβιβάσεων παρομοίων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουσιν εξ ετέρων συμβολαίων ή εξ εκτιμήσεως γενομένης δια την επιβολήν του φόρου κληρονομιών, δωρεών και προικών ή εξ άλλων εκτιμήσεων. Εν περιπτώσει καθ' ην ελλείπουν τα στοιχεία ταύτα, ή κατά την κρίσιν του Οικονομικού Εφόρου, τα υπάρχοντα είναι ανεπαρκή ή απρόσφορα, ενεργείται υπό τούτου προσδιορισμός της αξίας δια χρήσεως παντός άλλου μέσου».

Επειδή, το άρθρο 9 του Ν.Δ. 188/1973 «Περί Κώδικος φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, προικών και κερδών εκ λαχείων» ορίζει ότι : «Ως αξία των αντικειμένων της κτήσεως δια τον υπολογισμόν του φόρου, λαμβάνεται η κατά τον χρόνον της γενέσεως της φορολογικής υποχρεώσεως αγοραία αξία, προσδιοριζόμενη κατά τα εν άρθροις 10 έως 18, ειδικώτερον, οριζόμενα».

Επειδή, το άρθρο 10 του ανωτέρω νομοθετικού διατάγματος ορίζει ότι : «Επί ακινήτων δια τον προσδιορισμόν της αξίας λαμβάνονται υπ' όψιν και συνεκτιμώνται ιδία: Τα στοιχεία εκτιμήσεως των αυτών ή ετέρων πλησιοχώρων ομοειδών ακινήτων, τα προκύπτοντα εκ μεταβιβάσεων επ' ανταλλάγματι ή κτήσεων αιτία θανάτου, δωρεάς ή προικός ή εξ απαλλοτριώσεων ή δικαστικών διανομών, η καθαρά πρόσοδος αυτών, ως και παν έτερον πρόσφορον στοιχείον, ασκούν ουσιώδη επίδρασιν επί της διαμορφώσεως της αγοραίας αξίας αυτών. Εν ελλείψει οιουδήποτε εκ των ανωτέρων στοιχείων ή εφ' όσον τα υπάρχοντα κρίνονται απρόσφορα ή ανεπαρκή, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών χωρεί δια παντός αποδεικτικού μέσου».

Επειδή, το άρθρο 2 του Ν. 4174/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει ότι : «1. Οι διατάξεις του Κώδικα ισχύουν για τα εξής δημόσια έσοδα: ... δ. Φόρο Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια...».

Επειδή, το άρθρο 72 παρ. 1 και 29 του ανωτέρω νόμου ορίζουν ότι : «1. Μετά την 1.1.2014, για υποθέσεις προσωρινού ή οριστικού φορολογικού ελέγχου, που αφορά χρήσεις, περιόδους, φορολογικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις πριν από την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Για όσα αφορούν τα σχετικά με την έκδοση της πράξης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ... 29. Για τις υποθέσεις του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από τυχερά παιγνία, οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εφαρμόζονται από 1.1.2015. Κατ' εξαίρεση για τις υποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 και του Ενάτου Κεφαλαίου του Κώδικα».

Επειδή, το άρθρο 19 του ανωτέρω νόμου ορίζει ότι : «1.Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση. ... 3.Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες της συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης». Κατά συνέπεια, με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος ανάκλησης της φορολογικής δήλωσης, μεταξύ άλλων και της δήλωσης φόρου κληρονομιάς, με αποτέλεσμα από 1.1.2015 να μην έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 72 του Ν.2961/2001 αναφορικά με την ανάκληση των δηλώσεων, δη η δυνατότητα που παρείχε ο νομοθέτης για εν όλω ή εν μέρει ανάκληση των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, λόγω ουσιώδους πλάνης περί τα πράγματα, ακόμη και μετά την επίδοση στον υπόχρεο της πράξης του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μέχρι και σε κάθε στάση της δίκης ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού δικαστηρίου.

Επειδή, το υπ' αρ. Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014/11.12.2014 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (Ν.4174/2013) ορίζει ότι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης, σύμφωνα με την οικεία απόφαση που καθιερώνει τον τύπο και περιεχόμενό της.

Επειδή, το υπ' αρ. ΔΕΛ Α 1069048 2.5.2014 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή διατάξεων του Ν.4174/2013 ορίζει ότι σε περίπτωση έκδοσης εντολής ελέγχου, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής δήλωσης για τη φορολογία, τη φορολογική περίοδο ή την υπόθεση που αφορά ο φορολογικός έλεγχος.

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση:

• Στις ............. υποβλήθηκε στη Δ.Ο.Υ ............. εμπρόθεσμα, από τους α) ............. του ............. -............. Α.Φ.Μ και β) ............. του ............. - Α.Φ.Μ ............. ως εκ διαθήκης κληρονόμους (τέκνα) της κατά την 09-09-2002 θανούσης............. συζ ............. η υπ' αρ ............. αρχική δήλωση φόρου κληρονομιάς, με την οποία δηλώνονται: α) ισόγειο διαμέρισμα, εμβαδού 68 τ.μ., με ποσοστό 46/1000 σε οικόπεδο εμβαδού 5.290 τ.μ. στο Δ.Δ ............. του Δήμου ............. Νομού ............. (δηλωθείσα αξία εκ 22.248,24 € το κτίσμα και 7.751,76 € το οικόπεδο, β) ημιυπόγειος αποθηκευτικός χώρος, εμβαδού 120,80 τ.μ. επί της οδού ............. στο Δήμο ............. Νομού............. (δηλωθείσα αξία εκ 13.447,98 €), γ) αγρός, έκτασης 2.000 τ.μ. στη θέση «.............» στην κτηματική περιοχή ............. Νομού ............. (δηλωθείσα αξία εκ 882,00 €), δ) ποσοστό % εξ αδιαιρέτου ενός αγρού, έκτασης 2.062 τ.μ., μετά μονοκατοικίας, δη υπογείου (αποθήκης) εμβαδού 120 τ.μ., ισογείου εμβαδού 116,39 τ.μ. και ορόφου εμβαδού 83,42 τ.μ. στην κτηματική περιοχή ............. Νομού ............. (δηλωθείσα αξία εκ 13.612,29 € για τον αγρό και 62.216,92 € για το κτίσμα).

> Ο φόρος κληρονομιάς υπολογίστηκε, βάσει δήλωσης, δυνάμει της φορολογικής κλίμακας Ν.2948/2001 α' κατηγορία, δη κατά το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης (χρόνο θανάτου στις 09-09-2002), ως ορίζει το άρθρο 6 του Ν. 2961/2001, ως εξής:



> Ο έλεγχος, προέβη στον προσδιορισμό της αξίας των κτισμάτων και των αγροτεμαχίων αντικειμενικά, χωρίς να προκύψουν διαφορές σε σύγκριση με τις βάσει δήλωσης αξίες.

> Η αξία του κρινόμενου οικοπέδου εμβαδού 5.290 τ.μ. προσδιορίστηκε από τη Δ.Ο.Υ............. σύμφωνα με το υπ' αρ ............. έγγραφό της σε 655.960,00 €, και του ποσοστού 46/1000 επ' αυτού σε 30.174,00 €.

> Επί της προσδιορισθείσας από τον έλεγχο φορολογητέας αξίας των κληρονομιαίων στοιχείων υπολογίστηκε ο αναλογούν φόρος κληρονομιάς, όπως αναγράφεται στην από ............. έκθεση ελέγχου της Δ.Ο.Υ............. δυνάμει της φορολογικής κλίμακας του Ν. 3091/2002 εσφαλμένα, αντί της ορθής φορολογικής κλίμακας του Ν. 2948/2001, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν διαφορές στο φόρο, ως εξής:



• Στις ............. υποβλήθηκε από τους ίδιους κληρονόμους στην ανωτέρω υπηρεσία υπ' αρ.............. συμπληρωματική δήλωση φόρου κληρονομιάς, με την οποία δηλώνονται 65 εταιρικά μερίδια της « .............ΕΠΕ», με κεφάλαιο 8.000.000 δρχ (23.477,62 €), διαιρεμένο σε 100 εταιρικά μερίδια, με μηδενική δηλωθείσα αξία, με συνέπεια να μην προκύπτει φόρος κληρονομιάς.

> Χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης για το παραπάνω κληρονομιαίο στοιχείο αποτελεί ο χρόνος θανάτου της κληρονομουμένης στις 09-09-2002, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2961/2001.

> Ωστόσο, ούτε βάσει ελέγχου προέκυψε φόρος κληρονομιάς, κατόπιν προσδιορισμού της αξίας των μεταβιβαζόμενων λόγω θανάτου εταιρικών μεριδίων δυνάμει της ΠΟΛ.1055/1.4.2003, λόγω παρέλευσης άπρακτης της 10ήμερης προθεσμίας που προβλέπει η ΠΟΛ.1069/4.3.2010.

• Στις ............. υποβλήθηκε στην ανωτέρω υπηρεσία από τους ως άνω κληρονόμους η υπ' αρ. ............. διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομιάς, για τη διόρθωση της διεύθυνσης ενός εκ των κληρονομιαίων στοιχείων, άνευ φορολογικού αντικειμένου.

• Στο υπ' αρ ............. συμβόλαιο κτήσης του επίμαχου ακινήτου του συμβολαιογράφου ............. του ............. που συνετάγη στις ............. (σε προγενέστερο χρόνο του χρόνου φορολογίας), με αγοράστρια την θανούσα ............. σύζ ............. - που επικαλείται η προσφεύγουσα - πράγματι αναγράφεται ως εμβαδόν του οικοπέδου τα 3.939 τ.μ..

> Το ίδιο εμβαδόν μνημονεύει και η υπ'αρ ............. πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς του συμβολαιογράφου ............. του ............. που συνετάγη στις ............. (δη σε μεταγενέστερο χρόνο του χρόνου φορολογίας), από τους κληρονόμους της θανούσης ............. και

> Ωστόσο, έως τον κρίσιμο (σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4174/2013) χρόνο έκδοσης της υπ' αρ ............. εντολής ελέγχου φόρου της εν λόγω κληρονομιάς από τη Δ.Ο.Υ ............. δεν υπεβλήθη τροποποιητική-ανακλητική δήλωση φόρου κληρονομιάς, που να ανακαλεί-διορθώνει το λανθασμένο εμβαδόν του επίμαχου οικοπέδου εκ 5.290 τ.μ. στο ορθό εκ 3.939 τ.μ..Ως εκ τούτου, ορθώς ο έλεγχος έλαβε υπόψη του ως εμβαδόν του οικοπέδου τα 5.290 τ.μ. για τον προσδιορισμό της αξίας του και τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιάς.

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας περί εσφαλμένου υπολογισμού αξίας οικοπέδου στο Δ.Δ ............. Δήμου............. Ν ............. με εμβαδό 5.290 τ.μ. αντί του ορθού 3.939 τ.μ. στερείται βασιμότητας και απορρίπτεται.

Αποφασίζουμε

Τη απόρριψη της υπ' αρ. πρωτ ............. / ............. ενδικοφανούς προσφυγής της ............. του ............. - Α.Φ.Μ............. ως προς την υπ' αρ ............. οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς (Θ-.............) του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ ............. Οριστική φορολογική υποχρέωση της υπόχρεης με βάση την παρούσα απόφαση:

Επί της υπ' αρ ............. οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς (αρ. δηλώσεων............. και ............. αρ. φακέλου Θ-............. )



Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στην υπόχρεη.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΜΑΒΙΝΙΔΟΥ ΚΥΡΑΤΣΑ

Σ η μ ε ί ω σ η : Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Υπηρεσία μας εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθ. 126 ν. 2717/1999).

ΔΕΔ Αθήνας αποφ. αιτ. αναστολής 38/14.4.2016 Απόρριψη αιτήματος για την αναστολή καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί αμφισβητούμενου ποσού Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομίας/Δωρεάς/Γονικής Παροχής/Προίκας

$
0
0

Καλλιθέα, 14.04.2016
Αριθμός απόφασης: 38

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β2 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κώδικας: 176 71 - Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 2131604503
ΦΑΞ: 2131604567

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

β. Της αριθ. Δ6Α 1118225 ΕΞ 2013/24.7.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής».

γ. Της αριθ. Δ6Α 1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

δ. Του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ Α' 178/29.8.2014).

ε. Της ΠΟΛ.1002/31.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-01-2014).

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την Δ.Ε.Δ. 0012895 ΕΞ 9.4.2014 (ΦΕΚ 975/τ.Β'/17.04.2014) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

4. Την με ημερομηνία καταθέσεως………………….2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου …………………., κατατεθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………., ενδικοφανή προσφυγή του …………………., με Α.Φ.Μ. …………………., κατά της από …………………. και με αριθμό …………………. Πράξεως Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομίας/Δωρεάς/Γονικής Παροχής/Προίκας (Αριθ. Φακέλου:………………….), με χρονολογία φορολογίας ………………….2010, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.…………………., η οποία εκδόθηκε με βάση την υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ…………………. Δήλωση Φόρου Κληρονομίας του προσφεύγοντος, με την οποία διορθώθηκε η προηγουμένως υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ. …………………. Δήλωση Φόρου Κληρονομίας αυτού, αναφορικά με ένα από τα κληρονομιαία ακίνητα.

5. Την με ημερομηνία καταθέσεως …………………. και με αριθμό πρωτοκόλλου …………………., κατατεθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. Αίτηση Αναστολής του …………………., με Α.Φ.Μ. …………………., για αναστολή της καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της ως άνω προσβαλλόμενης πράξεως.

6. Την Έκθεση Απόψεων του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ………………….

Με την από ………………….2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου …………………., κατατεθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. Αίτηση Αναστολής του, ο …………………., με Α.Φ.Μ…………………., κάτοικος
…………………., ζητά την αναστολή καταβολής ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού των 96.306,11 €, ήτοι ποσού 48.153,05 €, της από………………….2016 και με αριθμό …………………. Πράξεως Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομίας/Δωρεάς/Γονικής Παροχής/Προίκας (Αριθ. Φακέλου: ………………….), με χρονολογία φορολογίας ………………….2010, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ…………………., η οποία εκδόθηκε με βάση την υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ. …………………. υπ' αριθ…………………. Δήλωση Φόρου Κληρονομίας του αιτούντος με την οποία διορθώθηκε η προηγουμένως υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ…………………. Δήλωση Φόρου Κληρονομίας αυτού, αναφορικά με ένα από τα κληρονομιαία ακίνητα.

Επί της κρινόμενης αιτήσεως, και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων των αιτημάτων αναστολής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Επειδή, σύμφωνα με το εδ. α' της παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 4174/2013: «Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%)».

Επειδή όμως, σύμφωνα με το εδ. β' της ιδίας ως άνω παραγράφου: «Η αναστολή, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση».

Επειδή, όπως προβλέπεται ακολούθως στην παρ. 4 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου: «Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει, ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής της καταβολής που προβλέπεται στην παράγραφο 3. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται να αναστείλει… Τυχόν αναστολή της πληρωμής δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από την υποχρέωση καταβολής των τόκων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου».

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1002/31.12.2013 (ΦΕΚ 55/16.01.2014, Τεύχος Β') Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι: «… Η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, άλλως μέχρι την άπρακτη πάροδο του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την έκδοσή της… Με την υποβολή της αιτήσεως αναστολής και μέχρι την έκδοση απόφασης επ' αυτής άλλως μέχρι την άπρακτη πάροδο του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την έκδοσή της, η υποχρέωση καταβολής του αμφισβητούμενου ποσού αναστέλλεται.».

Επειδή, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, δεν ισχύει η αναστολή της καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της επίμαχης πράξεως διοικητικού προσδιορισμού φόρου κληρονομίας, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί με βάση στοιχεία, τα οποία ο ίδιος ο αιτών παρέσχε με την υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ…………………. Δήλωση Φόρου Κληρονομίας του, με την οποία διορθώθηκε η προηγουμένως υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ………………….Δήλωση Φόρου Κληρονομίας αυτού, αναφορικά με ένα από τα κληρονομιαία ακίνητα.

Αποφασίζουμε

την απόρριψη του αιτήματος για την αναστολή καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικά αμφισβητούμενου ποσού των 96.306,11 €, ήτοι ποσού 48.153,05 €, της από ………………….2016 και με αριθμό …………………. Πράξεως Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Κληρονομίας/Δωρεάς/Γονικής Παροχής/Προίκας (Αριθ. Φακέλου: ………………….), με χρονολογία φορολογίας………………….2010, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ…………………., η οποία εκδόθηκε με βάση την υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ………………….υπ' αριθ………………….Δήλωση Φόρου Κληρονομίας του αιτούντος, με την οποία διορθώθηκε η προηγουμένως υποβληθείσα στη Δ.Ο.Υ…………………. υπ' αριθ. ………………….Δήλωση Φόρου Κληρονομίας αυτού, αναφορικά με ένα από τα κληρονομιαία ακίνητα.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο/Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
α/α
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΑΝΔΗ

ΔΕΔ Αθήνας αποφ. ενδικ. προσφυγής 1356/11.4.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής (ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2015)

$
0
0

Καλλιθέα, 11/04/2016
Αριθμός απόφασης: 1356

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α6

Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα
Τηλέφωνο : ……………...
ΦΑΞ : ……………...

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις :
α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170), όπως ισχύει.
β. Της παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α΄ 69).
γ. Του άρθρου 59 του Π.Δ. 111/2014 (Α΄ 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».
δ. Του άρθρου 6 της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 (ΦΕΚ Β΄ 865, 1079 και 1846) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ε. Της ΠΟΛ 1002/31.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β΄ 55/16-1-2014) «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει από 1/1/2014 και καθορισμός λεπτομερειών για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την εφαρμοστέα διαδικασία και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων αυτής».

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867 ΕΞ 2015/21.04.2015 (ΦΕΚ 815 / τ. Β’ / 07.05.2015) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

4. Την από …/…/…. και με αριθμό πρωτοκόλλου ….. ενδικοφανή προσφυγή του ………………, ΑΦΜ …………, κατοίκου ……….., οδός …………….., κατά της με αριθμ. ειδοποίησης …./…-…-…. (αρ. δήλωσης ……..) Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. …………., έτους 2015, και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.

5. Την αριθμ. ειδοποίησης …./…-…-….. (αρ. δήλωσης ……..) Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. …………, έτους 2015, της οποίας ζητείται η ακύρωση.

6. Τις απόψεις της Δ.Ο.Υ ………...

Επί της από …/…/…. και με αριθμό πρωτοκόλλου ….. ενδικοφανή προσφυγή του ………………, η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με την υπ' αρ. ειδοποίησης …./…-…-….. (αρ. δήλωσης ……) Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ………., έτους 2015, επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων ύψους 18.785,00€.

Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά να:
- Επανεξεταστεί το προσβαλλόμενο εκκαθαριστικό.
- Απαλλαγεί από κάθε φόρο, άλλως τον ανάλογο περιορισμό αυτού.
Προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:
- Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 1249/1982, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναπροσαρμόζονται το βραδύτερο ανά διετία. Η πάροδος απράκτου της διετίας χωρίς αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συνιστά παράνομη παράλειψη έκδοσης κανονιστικής πράξης εκ μέρους της διοίκησης.
- Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο προσφεύγων επικαλείται την υπ’ αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία είχε δοθεί εξάμηνη παράταση στη διοίκηση να προβεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η εν λόγω παράταση παρήλθε άπρακτη.
- Ο συμπληρωματικός φόρος είναι αντισυνταγματικός, καθώς πρόκειται για διπλή φορολόγηση με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας, δηλαδή της φορολογήσεως της ίδιας φορολογητέας ύλης σε βάρος του ίδιου προσώπου για την ίδια αιτία.
- Η φορολόγηση της απρόσοδης ακίνητης περιουσίας αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 17 του Συντάγματος, καθώς και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο φόρου, δεν αποτελεί για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η φορολόγηση κάθε πολίτη ανάλογα με τις δυνάμεις του. Συνεπώς, ο προσφεύγων θα πρέπει να απαλλαγεί όλων των φόρων που αφορούν στα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του.
- Η φοροδοτική ικανότητα κρίνεται με βάση την παραγωγή από μέρους του φορολογούμενου εισοδημάτων επαρκών, ώστε μέσω αυτών να ικανοποιεί και τις φορολογικές υποχρεώσεις του και παραλλήλως να του απομένει κι ένα εισόδημα επαρκές για την αξιοπρεπή διαβίωσή του, όπως υποχρεούται να του εξασφαλίζει η Πολιτεία κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος. Ο προσφεύγων ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει τη φοροδοτική ικανότητα ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στα κοινά βάρη χωρίς να κινδυνεύει κάποιο από τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του στοιχεία.

Επειδή, η δημόσια διοίκηση δεσμεύεται από την αρχή της νομιμότητας, όπως αυτή καθιερώνεται με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 2, 43, 50, 82, 83 και 95 και 1 του Συντάγματος (ΣτΕ 8721/1992, 2987/1994), και η οποία συνεπάγεται ότι η διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο σε ενέργειες που προβλέπονται και επιβάλλονται ή επιτρέπονται από τους κανόνες που θεσπίζουν το Σύνταγμα, οι νομοθετικές πράξεις, οι διοικητικές κανονιστικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης, καθώς και από κάθε κανόνα ανώτερης ή ισοδύναμης προς αυτούς τυπικής ισχύος.

Επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΣτΕ 4446/2015 Απόφασης «Ακυρώνεται η παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 παρ. 1 του ν. 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της Χώρας – Το Δικαστήριο, εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας τα συμφέροντα των διαδίκων, ιδίως δε την ύπαρξη έντονου δημόσιου συμφέροντος, συνισταμένου στην, κατά το δυνατόν, αποφυγή αιφνίδιας διακύμανσης των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει η ότι ακύρωση της ανωτέρω παράλειψης πρέπει, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3β του άρθρου 50 του π.δ. 18/1989, να μην αναδράμει στο χρόνο συντέλεσής της, αλλά στις 21.5.2015, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εντός της οποίας η Διοίκηση όφειλε να εκδώσει την σχετική πράξη της».

Επειδή, σύμφωνα με την «ΠΟΛ.1009/18.1.2016: Αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας»: «1. Οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1040/1.3.2011 (ΦΕΚ434/Β΄/2011) και ΠΟΛ.1156/28.6.2013 (ΦΕΚ1627/Β΄/2013), οι οποίες εκδόθηκαν κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1249/1982, καταργούνται.
2. Αναπροσαρμόζουμε τις τιμές οι οποίες είχαν καθοριστεί με τις με αριθμ. πρωτ. 1020564/ 487/ 00ΤΥ/ Δ΄/27.2.2007, ΠΟΛ.1034/27.2.2007 (ΦΕΚ269/Β΄/28.2.2007), 1175023/ 3752/ 00ΤΥ/ Δ΄ /28.12.2010, ΠΟΛ.1200/28.12.2010 (ΦΕΚ2038/Β΄/29.12.2010) και ΠΟΛ.1093/29.4.2013 (ΦΕΚ1068/Β΄/29.4.2013) αποφάσεις, όπως αυτές ισχύουν σήμερα, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία ή αιτία θανάτου, δωρεά, γονική παροχή και περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα βιβλία τιμών που τις συνοδεύουν, ως ακολούθως: … 5. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από 21/5/2015…».

Επειδή, για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2015 η Διοίκηση υποχρεούται, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4223/2013, μεταξύ άλλων και σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν. 1249/1982 περί αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, καθώς και των εν ισχύ αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Με την ΠΟΛ1009/18.1.2016 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται σαφώς πως οι αναπροσαρμοσμένες τιμές της αξίας των ακινήτων που καθορίζονται στην εν λόγω, ισχύουν αναδρομικά από 21/05/2015, συνεπώς ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων έτους 2015 θα υπολογιστεί ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους αυτού.

Επειδή, βάσει δικαστηριακής και διοικητικής νομολογίας, γίνεται δεκτό ότι η αποφυγή της διπλής φορολογίας αποτελεί μεν αρχή της φορολογικής πολιτικής, δεν αποτελεί, όμως, συνταγματική επιταγή, της οποίας η παράβαση θα καθιστούσε ανεφάρμοστο τον τυχόν θεσπίζοντα αυτήν νόμο και, ως εκ τούτου, όταν το ίδιο πρόσωπο υποβάλλεται για την ίδια φορολογητέα ύλη σε διάφορες φορολογίες βάσει διαφορετικών διατάξεων, δεν παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας (ΣτΕ 933, 934/1952, 924/1954, 1396/1956, 153/1960, 429-432/1986, 4071/1987 και Γνωμ. ΝΣΚ 634/2012, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γ.Γ.Δ.Ε. και κοινοποιήθηκε με τη με αριθ. ΠΟΛ.1083/11.4.2013 εγκύκλιο ΥΠΟΙΚ).

Επειδή, εν προκειμένω, για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α., προβλέπεται ο προσδιορισμός κύριου και συμπληρωματικού φόρου, βάσει των διατάξεων των άρθρων 4 και 5 του Ν. 4223/2013.

Επειδή, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του Ν. 4223/2013, ο νομοθέτης με τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ, απέβλεψε, επιτρεπτώς κατά το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, στην φοροδοτική ικανότητα που απορρέει από αυτή καθεαυτή την κατοχή της ακίνητης περιουσίας, ως φορολογητέας ύλης (πηγής πλούτου) διαφορετικής από το εισόδημα, δεδομένου ότι, κατά την συνταγματική αυτή διάταξη, αντικείμενο φορολογικής επιβαρύνσεως μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνον το εισόδημα, αλλά, αυτοτελώς, και η περιουσία, οι δαπάνες ή οι συναλλαγές (ΣτΕ 1972/2012, ΣτΕ 3343/2013).

Ως εκ τούτου, η ύπαρξη προσόδου από το ακίνητο δεν αποτελεί προϋπόθεση ή κριτήριο υπαγωγής στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ούτε, άλλωστε, η μη συνεκτίμηση, κατά την επιβολή του επιδίκου φόρου, της υπάρξεως (ή μη) εισοδήματος από το βαρυνόμενο ακίνητο συνιστά, μόνη αυτή, παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης, αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου, επιβαρύνσεως.

Επειδή, σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος της συνταγματικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 2 και 93 παρ. 4 του Συντάγματος, ανήκει στη δικαιοδοσία των Δικαστηρίων και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οργάνων της Διοίκησης, τα οποία οφείλουν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Επειδή, η κρίση περί συμμόρφωσης των διατάξεων του νόμου 4223/2013 με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Διοίκησης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεσμεύεται από τις κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ισχύουσες διατάξεις νόμων.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Την απόρριψη της με ημερομηνία κατάθεσης …./…/…. και αριθμό πρωτοκόλλου ……. ενδικοφανούς προσφυγής του προσφεύγοντος …………….., ΑΦΜ ……………... Οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου με βάση την παρούσα απόφαση:
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2015:
Ποσό Καταβολής: 18.785,00€

Το παραπάνω ποσό βεβαιώθηκε με την με αρ. ειδοποίησης ……/…-…-…. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013 έτους 2015 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ………….

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α6
α.α.
ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Σ η μ ε ί ω σ η : Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Υπηρεσία μας εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθ. 126 ν. 2717/99).

Viewing all 7448 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>