Quantcast
Channel: Taxheaven - Νέες αποφάσεις
Viewing all 7448 articles
Browse latest View live

Άρθρα (Upd) Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις – Φορολογητέο εισόδημα, Μειώσεις από φόρο – Πρακτική εφαρμογή

$
0
0

Πρώτη ανάρτηση: 29-02-2016
Ενημέρωση στις 19-06-2017


ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ
«ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.)»


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) «Ν.4172/2013 Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013)»,στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ B' ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,πραγματεύεται τα άρθρα 12 έως 20.

Στα άρθρα 12 και 13 περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

Άρθρο 12. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

Ειδικότερα στο άρθρο 12 ,ορίζονται οι βασικές έννοιες του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η έννοια της εργασιακής σχέσης και ειδικότερα η έννοια του ακαθάριστου εισοδήματος, η έννοια του απαλλασσόμενου εισοδήματος, ώστε να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φόρο. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 οριοθετείτε η έννοια του ακαθάριστου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 12 προσδιορίζεται για τους σκοπούς του ΚΦΕ η έννοια της εργασιακής σχέσης η οποία οριοθετεί εννοιολογικά την κατηγορία του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου προσδιορίζονται οι κατ' ιδίαν μορφές των ακαθάριστων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να εξετάζονται συστηματικά με την παράγραφο 1 του άρθρου 14 που προβλέπει απαλλαγές από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία.

Για παράδειγμα, η αποζημίωση εξόδων στα οποία έχει υποβληθεί εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο ενώ κατ' αρχήν αναφέρεται ότι συνυπολογίζεται στο ακαθάριστο εισόδημα του μισθωτού, η παράγραφος 1 του άρθρου 14 περιορίζει τα πεδίο εφαρμογής της, εξαιρώντας από το εισόδημα αυτό την αποζημίωση για έξοδα κίνησης κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.

Άρθρο 13. Παροχές σε είδος

Με το άρθρο 13 επιχειρείται η καθιέρωση γενικού κανόνα για το συνυπολογισμό των παροχών σε είδος που λαμβάνουν εργαζόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στο φορολογητέο εισόδημα, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν μισθό σε είδος. Παράλληλα, περιγράφονται ορισμένες κατηγορίες παροχών σε είδος για τις οποίες είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί η αγοραία αξία τους, προκειμένου να αποτελέσουν φορολογητέο για τον εργαζόμενο εισόδημα.

Η ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1219/6.10.2014 που αφορά στη φορολογική μεταχείριση παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013 μας δίνει επεξηγήσεις για παροχές σε είδος.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 τίθεται ο γενικός κανόνας ότι κάθε παροχή, ανεξαρτήτως του είδους αυτής, που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό αυτού πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα εφόσον υπερβαίνουν το κατώτατο όριο των τριακοσίων ευρώ σε βάση φορολογικού έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση ΣτΕ 29/2014, οπου αναφέρει οτι:

«κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ.) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.»

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 99 του ν.4446/2016 (ΦΕΚΑ' 240/22-12-2016) ορίζεται ότι «παροχή σε είδος αποτελεί η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής:

α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,

β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,

γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό δεκατέσσερα τοις εκατό (14%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,

δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,

ε) για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ ως ποσοστό είκοσι δύο τοις εκατό (22%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, ανεξάρτητα αν το όχημα ανήκει στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένο με οποιονδήποτε τρόπο στα ανωτέρω πρόσωπα.

Το ανωτέρω ποσοστό καθενός οχήματος δεν επιμερίζεται σε περισσότερα του ενός πρόσωπα.

Η αξία της παραχώρησης του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:

i) 0-2 έτη καμία μείωση

ii) 3-5 έτη μείωση δέκα τοις εκατό (10%)

iii) 6-9 έτη μείωση είκοσι πέντε τοις εκατό (25%)

iv) Από 10 έτη και μετά μείωση πενήντα τοις εκατό (50%).

Από τις διατάξεις του παρόντος εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων έως 12.000 ευρώ.»

Σημείωση:

Η παράγραφος 2, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 99 του ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α' 240/22-12-2016) και εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ιδίας παραγράφου 1.

Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 129/2534/ 20.1.2010 ΚΥΑ (Β' 108).

Η ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ 1045/2017 που αφορά στην παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013, για την παροχή σε είδος εταιρικού οχήματος. Ορίσθηκε νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας της παροχής σε είδος, ο οποίος υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος που παρέχεται. Η Λιανική Τιμή προ Φόρων οχήματος κατά τύπο, παραλλαγή και έκδοση αυτού, είναι η τιμή που προκύπτει από τους υποβαλλόμενους τιμοκαταλόγους στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του προαιρετικού (EXTRA) εξοπλισμού, προ Φ.Π.Α. και τέλους ταξινόμησης και αναγράφεται στη «Βεβαίωση Ανώτατης προτεινόμενης Λιανικής Τιμής προ Φόρων» που χορηγείται σχετικά από τους τελευταίους. Σε περίπτωση που ο επίσημος αντιπρόσωπος/διανομέας δεν δύναται να χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση, η ΛΤΠΦ λαμβάνεται εναλλακτικά από την αναγραφόμενη στα οικεία παραστατικά πώλησης αξία, προ Φ.Π.Α. και τέλους ταξινόμησης, μη συνυπολογιζόμενων τυχόν εκπτώσεων που έχουν χορηγηθεί.

Επίσης, σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου κτλ.), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. Η διάρκεια χρήσης εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών λογίζεται ως μήνας.

Από τις διατάξεις του παρόντος εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 12.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις για να ισχύει η εξαίρεση.

Δηλαδή εάν ένα όχημα με ΛΤΠΦ 15.000 που έχει δοθεί σε πωλητή μιας επιχείρησης θα αποτελεί παροχή σε είδος για το σύνολο της αξίας του (η οποία θα προσδιοριστεί με βάση την κλίμακα ως εξής: 15.000*7% = 1.050 ευρώ), ενώ ένα όχημα με ΛΤΠΦ 11.999 ευρώ που έχει δοθεί επίσης για επαγγελματικούς σκοπούς, δεν θα αποτελέσει παροχή σε είδος.

Διευκρινίζεται ότι η χρήση ενός οχήματος για επαγγελματικούς σκοπούς αφορά τις κάτωθι περιπτώσεις:

α) Τα οχήματα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζομένους, των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη (tool cars) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη, ανεξάρτητα αν τα οχήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Αντιθέτως, καταλαμβάνεται και αποτελεί παροχή σε είδος η κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενη αγοραία αξία των οχημάτων που παρέχονται στους εργαζόμενους λόγω της θέσης τους (π.χ. σε διευθυντές και επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές και λοιπά στελέχη),

β) Τα οχήματα δοκιμών (test-drive), που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων,

γ) Τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus),

δ) Τα οχήματα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους,

ε) Τα οχήματα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης (service) οχημάτων προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων,

στ) Τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών και των επιβατών τους (αυτοκίνητα πίστας) καθώς και για την μεταφορά VIPS ή προσωπικού.

Διευκρινίζεται ότι από 01.01.2016 η παροχή σε είδος, η οποία πλέον υπολογίζεται με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 όπως αυτές ισχύουν και όχι ως ποσοστό επί του πραγματικού κόστους του οχήματος, δεν χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της πραγματικής δαπάνης του οχήματος για την παραχωρούσα επιχείρηση αλλά μόνο για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος για τον χρήστη του.

Οι πραγματικές δαπάνες της επιχείρησης, που αφορούν στο κόστος του οχήματος και περιλαμβάνουν αποσβέσεις, κόστη επισκευής και συντήρησης, τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, διόδια καθώς και το σχετικό κόστος σε περίπτωση μίσθωσης ή χρηματοοικονομικής μίσθωσης, κλπ. εκπίπτουν στο σύνολό τους (100%) με βάση τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013 (προϋποθέσεις περιπτώσεων α', β', και γ') και τα όσα ειδικότερα αναφέρονται στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο, κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα :

Διευθυντικό στέλεχος , που δραστηριοποιείται στο τομέα εμπορίας λιπαντικών για το φορολογικό έτος 2016 χρησιμοποιεί επιβατικό ΙΧ ιδιοκτησίας της ,με 1η άδεια κυκλοφορίας 2015 για να προωθήσει τις δραστηριότητες και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Η Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ανέρχεται σε 27.500,00€ με βάση σχετική βεβαίωση Αντιπροσωπείας.

Η αγοραία αξία της παραχώρησης του οχήματος, σύμφωνα με την άνω διάταξη, θα είναι: 27.500 Χ 22% = 6.050,00 ευρώ.

Για παράδειγμα :

Μισθωτός εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο τομέα εμπορίας λιπαντικών για το φορολογικό έτος 2016 χρησιμοποιεί επιβατικό ΙΧ ιδιοκτησίας της ,με 1η άδεια κυκλοφορίας 2015 για να προωθήσει τις δραστηριότητες και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Η Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ανέρχεται σε 27.500,00€ με βάση σχετική βεβαίωση Αντιπροσωπείας.

Η αγοραία αξία της παραχώρησης του οχήματος, σύμφωνα με την άνω διάταξη, θα είναι: 13.500 Χ 4% = 540,00 ευρώ.

Για παράδειγμα :

Πωλητής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο τομέα εμπορίας λιπαντικών για το φορολογικό έτος 2016 χρησιμοποιεί επιβατικό ΙΧ ιδιοκτησίας της ,με 1η άδεια κυκλοφορίας 2015 για να προωθήσει τις δραστηριότητες και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Η Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ανέρχεται σε 11.999,00€ με βάση σχετική βεβαίωση Αντιπροσωπείας.

Η αγοραία αξία της παραχώρησης του οχήματος, σύμφωνα με την άνω διάταξη, θα είναι: 0 ευρώ.

Παράδειγμα ΠΟΛ.1045/2017:

Ένα όχημα έχει ΛΤΠΦ 15.000 ευρώ και παραχωρήθηκε η χρήση του σε έναν υπάλληλο/εταίρο/μέτοχο για 3 μήνες (π.χ. λόγω πρόσληψης μέσα στο έτος), τότε το ποσό της παροχής σε είδος που θα προσμετρηθεί στις αποδοχές του από μισθωτή εργασία σε ετήσια βάση, προσδιορίζεται με βάση την κλίμακα ως εξής: 15.000*7% = 1.050 ευρώ και επειδή η χρήση αφορά 3 μήνες είναι 1.050*3/12 = 262,50 ευρώ.

Παράδειγμα ΠΟΛ.1045/2017:

Ένα όχημα έχει ΛΤΠΦ 20.000 ευρώ με έτος πρώτης κυκλοφορίας διεθνώς το 2013. Τότε η αξία της παροχής σε είδος θα είναι 20.000*14%= 2.800 ευρώ. Η αξία αυτή μειώνεται κατά 10% (για τρία έτη κυκλοφορίας συμπληρωμένα), δηλαδή η ετήσια παροχή σε είδος θα είναι τελικά 2.520 ευρώ (2.800*10% = 280 ευρώ, 2.800-280= 2.520 ευρώ), η οποία θα προσαυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του φορολογικού έτους 2016, για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί το 2017.

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι παροχή σε είδος αποτελεί και η χορήγηση δανείου κατόπιν έγγραφης συμφωνίας από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο. Η ωφέλεια για τον λήπτη της παροχής αυτής προσδιορίζεται ανά φορολογικό έτος, υπολογίζεται κατά το μήνα στον οποίον έγινε η παροχή και αποτιμάται ως η διαφορά μεταξύ των τόκων που υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς (σχετική η ΠΟΛ.1034/30.1.2014 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών) και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος βάσει της σχετικής έγγραφης συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου.

Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών, ήτοι ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των τριών μισθών, θεωρούνται δάνειο.

Παραδείγματα από ΠΟΛ 1219/6.10.2014:

α) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 1.000 ευρώ. Το επιπλέον αυτό ποσό των 1.000 ευρώ δεν θεωρείται δάνειο.

β) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 4.000 ευρώ. Επειδή το ποσό αυτό υπερβαίνει τις καθαρές αποδοχές τριών μηνών (4.000 > 3.000 (1.000 χ 3)) θεωρείται δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, παροχή θεωρείται το ποσό που υπολογίζεται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς κατά το μήνα που ελήφθη η προκαταβολή με έγγραφη συμφωνία.

Με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 ορίζεται, ότι παροχή σε είδος είναι και η ωφέλεια που λαμβάνει εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Η αξία της παροχής προσδιορίζεται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και όχι κατά το χρόνο χορήγησης αυτών.

Επομένως, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται η ωφέλεια που αποκτάται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ανεξάρτητα από το γεγονός του εάν υφίσταται ή όχι η εργασιακή σχέση του δικαιούχου της ωφέλειας κατά το χρόνο αυτό.

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι παροχή σε είδος είναι και η αγοραία αξία από την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Η παροχή αυτή αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη προς τον εκμισθωτή της παραχωρούμενης κατοικίας, ενώ στην περίπτωση που η προς παραχώρηση κατοικία ανήκει στον εργοδότη, η παροχή σε είδος αποτιμάται σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Για παράδειγμα :

1. Ανώνυμη εταιρεία παραχωρεί μισθωμένη κατοικία σε εργαζόμενό της με μηνιαίο μίσθωμα 600,00€ άρα, ποσό 7.200,00€ (600,00€ * 12 μήνες) θα συνυπολογισθεί στο φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου ως παροχή σε είδος με βάση την παράγραφο 5 του άρθρου 13 του ν.4172/2013.

2. Ανώνυμη εταιρεία παραχωρεί ιδιόκτητη κατοικία σε εργαζόμενό της, αντικειμενικής αξίας 200.000,00€άρα, ποσό 6.000,00€ (200.000,00€ * 3%) θα συνυπολογισθεί στο φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου με βάση την παράγραφο 5 του άρθρου 13 του ν.4172/2013.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 60 και της παρ. 21 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, όπως ισχύουν μετά τις τροποποιήσεις του ν.4223/2013, οι παροχές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου από 1.1.2015 και μετά. Οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στις παροχές αυτές δόθηκαν με νεότερη εγκύκλιο και συγκεκριμένα με την ΠΟΛ.1072/31.3.2015 όπου αναφέρει ότι:

«Όσον αφορά στις παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση.»

Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πρέπει να αποτιμούν τις παροχές αυτές που προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων και να τις συμπεριλαμβάνουν και αυτές στις βεβαιώσεις αποδοχών των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις που θα χορηγηθούν.

Άρθρο 14. Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις

Με το άρθρο 14 προσδιορίζονται και κατηγοριοποιούνται οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Επιπλέον, ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών δαπανών, γίνεται προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου με βάση την πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων (απόφαση Ολομέλειας Συμβουλίου Επικρατείας υπ' αριθμ.1840/2013 σχετικά με το επίδομα αλλοδαπής που χορηγείται σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών για την κάλυψη του αυξημένου κόστους διαβίωσης στην αλλοδαπή), εφαρμόζονται διεθνείς απαλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και καταγράφονται συγκεκριμένες απαλλαγές που χορηγούνται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 14 προσδιορίζονται οι κατηγορίες εισοδήματος οι οποίες εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 14 αναφέρονται περιοριστικά οι κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, απαλλάσσονται από το φόρο.

Ειδικά για το ποσό της διατροφής που λαμβάνει ο/η δικαιούχος βάσει δικαστικής απόφασης διευκρινίζεται ότι απαλλάσσεται του φόρου, δεδομένου ότι αποτελεί φορολογητέο εισόδημα του καταβάλλοντος αυτή.

Άρθρο 15. Φορολογικός συντελεστής

Με τις διατάξεις του άρθρου 15 περιορίζονται οι φορολογικές κλίμακες και οι αντίστοιχοι φορολογικοί συντελεστές με την πρόβλεψη τριών κατηγοριών συντελεστών προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία και ο τρόπος φορολόγησης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ειδική αυτοτελής φορολόγηση για συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία.

Υπολογίζεται ο αρχικός φόρος των εισοδημάτων τον άρθρον 12 (Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις) και Αρθρο 13 (Παροχές σε είδος) ,όπου και αποτελούν τα φορολογητέα εισοδήματα.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 ορίζεται η κλίμακα βάσει της οποίας υποβάλλεται σε φόρο το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
 

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχ. Δραστηριότητα) Φορ. Συντελεστής
0 - 20.000 22%
20.001 - 30.000 29%
30.001 - 40.000 37%
40.001 – 45%


Σημείωση:
Αλλαγές που έγιναν στο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4172 από τον 4387/2016 την 2016-05-12

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού ορίζονται οι φορολογικοί συντελεστές με τους οποίους φορολογείται το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού.

α) οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού και το οποίο φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 15% και

β) το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του εμπορικού ναυτικού και το οποίο φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 10%.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού ορίζεται η κλίμακα βάσει της οποίας φορολογείται αυτοτελώς η εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται στο δικαιούχο εξαιτίας διακοπής της σχέσης εργασίας του.
 

Κλιμάκιο αποζημίωσης (ευρώ) Φορολογικός συντελεστής
< 60.000 0%
60.000,01 - 100.000 10%
100.000,01 - 150.000 20%
> 150.000 30%


Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού ορίζονται οι συντελεστές βάσει των οποίων φορολογούνται αυτοτελώς οι παροχές που καταβάλλονται σε εργαζόμενους και οι οποίες προέρχονται από ασφαλίσματα που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

α) Με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή.

β) Με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή μέχρι σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή που υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ

Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση κατά πενήντα τοις εκατό (50%) των εν λόγω συντελεστών σε περίπτωση είσπραξης από το δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Από την έννοια της πρόωρης εξαγοράς εξαιρείται η καταβολή σε εργαζόμενο που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το 60ό έτος, καθώς και η καταβολή που γίνεται χωρίς τη βούληση του εργαζομένου, όπως σε περίπτωση απόλυσης του ή πτώχευσης του εργοδότη.

Άρθρο 16. Μείωση φόρου εισοδήματος

Με το άρθρο 16 ορίζεται η χορήγηση φορολογικού πλεονεκτήματος σε εισόδημα που προκύπτει από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, Το φορολογικό αυτό πλεονέκτημα καθορίζεται με τη χορήγηση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ή φορολογικής μείωσης.

Με την ΠΟΛ.1064/30.5.2016 δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με το {start}άρθρου 16{end} του ν.4172/2013 όπου αναφέρει ότι, όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του από τις διατάξεις της {start}παρ. 2 του άρθρου 112{end} του ν.4387/2016, ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά τα ακόλουθα ποσά:

- χίλια εννιακόσια (1.900) ευρώ (για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα)

- χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ (για φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο)

- δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ (για φορολογούμενο με δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα)

- δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ (για φορολογούμενο με τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω).

Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ και ο φόρος είναι μεγαλύτερος ή ίσος του ως άνω ποσού (ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων). Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών (1.900, 1.950, 2.000, 2.100), τότε το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν.4172/2013 όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 112 του ν.4387/2016, για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, τα ως άνω εφαρμοζόμενα ποσά μειώσεων φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων (1.900, 1.950, 2.000, 2.100), μειώνονται αναλογικά κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις

Παράδειγμα:

Για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και με ποσό εισοδήματος 30.000 ευρώ το ποσό μείωσης του φόρου είναι 1.800 ευρώ. (30.000-20.000=10.000, 10.000*10/1000=100, 1.900-100=1.800).

Επισημαίνεται, ότι με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ιδίου ως άνω νόμου ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα δεν δικαιούνται την προαναφερθείσα μείωση φόρου. Εξαιρετικά, όσοι διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και εμπίπτουν στην περίπτωση α' ή β' του εν λόγω άρθρου, δικαιούνται τις μειώσεις φόρου, αλλά αυτές δεν θα τους χορηγούνται κατά τη διαδικασία παρακράτησης φόρου, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθούν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους αλλά θα υπολογίζονται κατά την εκκαθάριση.

Ο υπολογισμός του φόρου που παρακρατείτε κατά την καταβολή μισθών-συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 60 του ν.4172/2013, γίνεται με βάση την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 και τις μειώσεις φόρου του άρθρου 16 μετά από προηγούμενη αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο.

Με την ΠΟΛ.1052/2015 η φορολογική διοίκηση έδωσε διευκρινήσεις επι των άρθρων 17, και 19 του ν.4172/2013 , για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς και λόγω αναπηρίας.

Στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων δεν εμπίπτουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το οικείο νομοθετικό πλαίσιο, καθόσον οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 17 και 19 δεν παραπέμπουν στην κλίμακα του άρθρου 15 (κλίμακα φορολόγησης μισθωτών - συνταξιούχων), όπως συμβαίνει με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.4172/2013.

Άρθρο 17. Πρόσθετες μειώσεις φόρου

Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 17 καθορίζεται για ποιες κατηγορίες εξαρτώμενων μελών με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια προβλέπεται πρόσθετη μείωση του φόρου η οποία ανέρχεται στα διακόσια (200) ευρώ από το ποσό φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για τον ίδιο το φορολογούμενο και για καθένα από τα εξαρτώμενα μέλη του (όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 11 του ίδιου νόμου), εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος και τα εξαρτώμενα μέλη του .

Άρθρο 18. Μειώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες

Το άρθρο 18 καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 69 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α' 74/19-05-2017) για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2017 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου 69.

Άρθρο 19. Μειώσεις φόρου για δωρεές

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 19 παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από το ποσό του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των ποσών που καταβάλλονται για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, με την προϋπόθεση ότι οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα εκατό (100) ευρώ.

Εάν στη δήλωση εισοδήματός του ο φορολογούμενος αναγράψει συνολικό ποσό για δωρεές μέχρι 100 €, το ποσό αυτό δε θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση του φόρου. Βάσει των οικείων διατάξεων το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή.

Σε αντίθετη περίπτωση (εάν δηλαδή υπερβαίνει το ως άνω οριζόμενο ποσοστό), το ποσό της δωρεάς που αναγνωρίζεται και επί του οποίου θα εφαρμοστεί το προβλεπόμενο ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου στη συνέχεια να μειωθεί το προκύπτον ποσό φόρου του δωρητή, περιορίζεται σε ποσό ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος.

Περαιτέρω, με την παρ. 2 του ιδίου άρθρου προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι φορείς με έδρα την ημεδαπή ή άλλα κράτη - μέλη της Ε. Ε. ή του Ε.Ο.Χ., προς τους οποίους τα καταβαλλόμενα ποσά δωρεών αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο, βάσει όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της ΠΟΛ.1010/2.1.2014 Υπουργικής Απόφασης καθορίστηκαν οι φορείς αυτοί.

Άρθρο 20. Πίστωση φόρου και ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Με τις διατάξεις του άρθρου 20, κατά τα διεθνή πρότυπα και τη νομολογία, ορίζεται ρητά ότι η χορήγηση του φορολογικού πλεονεκτήματος της μείωσης φόρου που χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις του ΚΦΕ σε ημεδαπούς φορολογικές κατοίκους δεν χορηγούνται σε αλλοδαπούς, με τη εξαίρεση περιπτώσεων που διατηρούν τη φορολογική κατοικία τους σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. και τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματός τους αποκτάται στην Ελλάδα, καθώς και όταν το εισόδημα που αποκτά σε άλλο κράτος - μέλος Ε. Ε είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, ώστε θα δικαιούνταν της απαλλαγής του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας.
 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ  
Μισθωτός χωρίς εξαρτώμενα τέκνα για το φορολογικό έτος 2016 έχει λάβει τα παρακάτω με βάση σχετική βεβαίωση αποδοχών.
Μικτές Αποδοχές  26.000,00 €
Κρατήσεις υπερ ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ)  4.000,00 €
Αναλογούν φόρος στην παρακράτηση  2.660,00 €
Παρακρατηθείς φόρος   2.620,00 €


Με βάση το άρθρο 14 (Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις) στην παρ.1 περίπτωση ε΄ αναφέρει ότι, από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος περιλαμβανομένων των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο.

Επομένως για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος που θα υπαχθεί στην φορολόγηση του άρθρου 15 θα έχουμε τα εξής:
 

Εισόδημα με βάση άρθρο 12 ,Μικτές Αποδοχές 26.000,00 €
Μείον :Κρατήσεις υπερ ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ) άρθρο 14 παρ.1 περ.ε. 4.000,00 €
Καθαρό Ποσό προ φόρου (Φορολογητέο εισόδημα) 22.000,00 €


Επόμενο βήμα είναι η φορολόγηση με βάση το άρθρο 15
 

Καθαρό Ποσό προ φόρου (Φορολογητέο εισόδημα) 22.000,00 €
Επι συντελεστή 22% για τα πρώτα 20.000,00€ 1ο κλιμάκιο   4.980,00 €
άρθρο 15 παρ.1 (20.000,00Χ22%=4.400,00)
2ο κλιμάκιο  άρθρο 15 παρ.1 (2.000,00Χ29%=580,00)
Αρχικός Φόρος με βάση άρθρο 15 4.980,00 €


Επόμενο βήμα υπολογισμός μείωση άρθρο 16 ,από τις διατάξεις της {start}παρ. 1 του άρθρου 16{end} του ν.4172/2013 προκύπτει, ότι ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, τα ως άνω εφαρμοζόμενα ποσά μειώσεων φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων (1.900, 1.950, 2.000, 2.100), μειώνονται αναλογικά κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.(βλέπε Άρθρο 16)
 

Καθαρό Ποσό προ φόρου (Φορολογητέο εισόδημα) 22.000,00 €
Ποσό μείωσης άρθρο 16 ,1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα έως 20.000 €. 1.980,00 €
Για φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό 20.000 ευρώ θα έχουμε μείωση του 1.900 κατά 20 ευρώ, δηλαδή η μείωση ανέρχεται σε 1.980
(22.000-20.000=2.000, 2.000*10/1000=20,1.900-20=1.980)
Ποσό μείωσης άρθρο 16 1.980,00 €


Τέλος υπολογισμός Οφειλόμενου φόρου
 

Αρχικός Φόρος με βάση άρθρο 15 4.980,00 €
Ποσό μείωσης άρθρο 16 1.980,00 €
Αναλογούν φόρος στην παρακράτηση  2.660,00 €
Οφειλόμενος φόρος 340,00 €


Σημείωση : Δεν έχει υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με τις διατάξεις της {start}παρ. 9 του άρθρου 112{end} του ν.4387/2016, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του {start}άρθρου 29{end} του ν.3986/2011 ενσωματώνεται στον ΚΦΕ. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές προστίθεται νέο {start}άρθρο 43Α{end} στον ν.4172/2013.

Πηγές:

- Εφηµερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Νόµος υπ’ αριθµ. 4172,Φορολογία εισοδήµατος, επείγοντα µέτρα εφαρµογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4172/2013 και άλλες διατάξεις, Αριθµός φύλλου 167, 23 Ιουλίου 2013

- Αιτιολογική έκθεση στο Σχέδιο Νόµου «Φορολογία εισοδήµατος, επείγοντα µέτρα εφαρµογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4172/2013 και άλλες διατάξεις»

- ΠΟΛ.1052/20.2.2015
Κοινοποίηση άρθρων του ν. 4172/2013 σχετικά με πρόσθετες μειώσεις φόρου - Μειώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες και δωρεές

- ΠΟΛ.1072/31.3.2015
Οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του {start}άρθρου 60{end} του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

- ΠΟΛ.1034/30.1.2014
Προσδιορισμός μέσου επιτοκίου αγοράς κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της {start}παρ. 3 του άρθρου 13{end} του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167)

- ΠΟΛ.1219/6.10.2014
Φορολογική μεταχείριση παροχών σε είδος του {start}άρθρου 13{end} του ν.4172/2013.

ΠΟΛ.1045/2017
Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της {start}παρ. 2 του άρθρου 13{end} του ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την {start}παρ. 1 του άρθρου 99{end} του ν.4446/2016 (Α' 240) για την παροχή σε είδος εταιρικού οχήματος

ΠΟΛ.1064/30.5.2016
Παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α'85/12.5.2016) και του ν.4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

- Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Ν.4172/2013 /Ανάλυση - Ερμηνεία Ν. 4172/2013, Νασόπουλος Α. Αντώνιος, Αθήνα 2016.


Αριθ. πρωτ.: Φ.10043/οικ. /27751/824/2017 Διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων στον πρ. ΟΓΑ, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016

$
0
0
Αθήνα, 16 / 6 / 2017
Αριθ. Πρωτ.: Φ.10043/οικ. /27751/824
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14)

Πληροφορίες : Γ. Βανικιώτης 210 - 3368312
FAX : 210 - 3368116
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110 - Αθήνα

ΘΕΜΑ : «Διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων στον πρ. ΟΓΑ, μετά την ισχύ του ν.4387/2016»

1. Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντες το έτος 1950, που συμπληρώνουν το έτος 2017 το 67ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι μετά από σχετικό έγγραφο - πρόσκληση του Διοικητή του πρώην Οργανισμού, το οποίο τους είχε αποσταλεί πριν την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και στους οποίους έχει ζητηθεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της έναρξης συνταξιοδότησης (1/7/2017), για λόγους χρηστής διοίκησης δεν θα καταβάλουν τις εν λόγω εισφορές. Όσοι δε από τους προαναφερόμενους υποψήφιους συνταξιούχους έχουν ήδη καταβάλλει τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, θα τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ. 

Διευκρινίζεται επίσης ότι για τους γεννηθέντες μετά την ανωτέρω ημερομηνία, ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ, είναι υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης ή διακοπής της ασφάλισης, εφόσον στην δεύτερη περίπτωση προκύπτει διακοπή άσκησης της δραστηριότητας πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

2. Περαιτέρω δε, για την ίδια ως άνω κατηγορία ασφαλισμένων, δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που αυτοί συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ πριν από τη συνταξιοδότησής τους, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, όπως σας έχουμε ήδη γνωρίσει με την αριθ. Φ. 10034/18282/566/20.4.2017 (ΑΔΑ: Ω6ΣΛ465Θ1Ω-Κ5Π) εγκύκλιο του Υπουργείου μας, έχουν εφαρμογή μόνο για όσους θα συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2025 και εφεξής.

Για τον ίδιο λόγο, η ανωτέρω κατηγορία δεν υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους για την οποία είχαν πριν τη συνταξιοδότηση υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

Επισημαίνεται πάντως ότι στη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνει σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότητας για την οποία ήταν ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ, προκειμένου να έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία.

3. Σε ότι αφορά τους συνταξιοδοτηθέντες από τους λοιπούς πλην του πρώην ΟΓΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 12/5/2016, καθώς και εκείνους στους οποίους η έναρξη καταβολής σύνταξης ανατρέχει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (σχετική η αριθ. Φ.80000/οικ. 29713/779/30.6.2016 εγκύκλιος, ΑΔΑ : ΩΓ74465Θ1Ω-ΡΞ9), οι οποίοι έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, δεν ήταν υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΓΑ μέχρι 31/12/2016 και θα εξακολουθήσουν να μην είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 λόγω άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, και να μην εμπίπτουν και στις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016.

4. Επισημαίνεται ότι πρόθεση του Υπουργείου μας είναι η θέσπιση ρύθμισης για ενιαία έναρξη συνταξιοδότησης για όλους τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ Φορείς. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ φορέα.

Ως εκ τούτου ως ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ εξακολουθεί να είναι η 1/7 του 67ου έτους της ηλικίας τους, κατά την οποία θα χορηγείται τόσο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει κατ' εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του πρώην ΟΓΑ όσο και το ποσό της σύνταξης που προκύπτει κατ' εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν.4387/2016 για την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, στην αναλογία που ορίζεται κατ' έτος από το άρθρο 99 του ν.4387/2016.




Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Δ 1092381 ΕΞ 2017 Εφαρμογή της αρ. πρωτ. Φ.1208/662/31.7.2006 Ε.Δ.Υ.Ο.Ο.-άμεση παραλαβή επιβατικών αυτοκινήτων

$
0
0
Αθήνα, 15 Ιουνίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Δ 1092381 ΕΞ 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑ Δ'

Ταχ. Δ/νση: Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Πληροφορίες: Βιδάλης Ν., Θανάσας Γ.
Τηλέφωνο: 2106987462, 402
Fax: 2106987424
E-Mail: finexcis@otenet.gr
Url: www.aade.gr

Θέμα: «Εφαρμογή της αρ. πρωτ. Φ.1208/662/31.7.2006 Ε.Δ.Υ.Ο.Ο.-άμεση παραλαβή επιβατικών αυτοκινήτων.»

Σχετ. : α) Το από 26/5/2017 αίτημα του Συλλόγου Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης.

β) Η αρ. πρωτ. Φ.1208/662/31.7.2006 Ε.Δ.Υ.Ο.Ο.

γ) Η αρ. πρωτ. Φ.1252/648/18.9.2008 Ε.Δ.Υ.Ο.Ο.

δ) Η αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Γ 5011545 ΕΞ 2015/22.5.2015 Ε.Δ.Υ.Ο.

Κατόπιν του ανωτέρω (α) σχετικού, με το οποίο ο Σύλλογος Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης προτείνει μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συσσώρευση εκκρεμοτήτων που παρατηρείται κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των αυτοκινήτων οχημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για σκοπούς επιβολής τέλους ταξινόμησης, σας γνωρίζουμε ότι, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, η αρ. πρωτ. Φ.1208/662/31.07.2006 Ε.Δ.Υ.Ο.Ο. δύναται να εφαρμόζεται μέχρι νεωτέρας διαταγής και από τα Τελωνεία Νομού Θεσσαλονίκης.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν ως προς τη διαδικασία, τα διαλαμβανόμενα στις ως άνω (β), (γ) και (δ) σχετικές και παρακαλούμε για την πιστή τήρησή τους, προς διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου από όλα τα Τελωνεία της χώρας, εκτός των Τελωνείων Αττικής.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
Ε. ΓΙΑΛΟΥΡΗ

ΣτΕ 178/2017 Ισχύς απόφαση ΔΕΦΚ. 5036548 ΕΞ2 010/2.9.2010 για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων

$
0
0

ΣτΕ  178/2017

 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Β'


Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 14 Οκτωβρίου 2015, με την εξής σύνθεση: I. Γράβαρης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, ελλείποντος Προέδρου του Τμήματος και σε αναπλήρωση των αρχαιοτέρων του Συμβούλων, που είχαν κώλυμα, Γ. Τσιμέκας, Κ. Νικολάου, Σύμβουλοι, Κ. Λαζαράκη, Μ. Σταματοπούλου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Α. Ζυγουρίτσα.
 

Για να δικάσει την από 29 Σεπτεμβρίου 2010 αίτηση: του Αχιλλέα Χονδρονάσιου, κατοίκου Μελίας Λάρισας, ο οποίος δεν παρέστη, αλλά ο δικηγόρος που υπογράφει την αίτηση νομιμοποιήθηκε με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο,
κατά των Υπουργών : 1) Οικονομικών και 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι παρέστησαν με τον Χρήστο Κοραντζάνη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
 

Με την αίτηση αυτή ο αιτών επιδιώκει να ακυρωθούν: 1) η υπ' αριθμ. ΔΕΦΚ 5036548ΕΞ2010/2.9.2010 (ΦΕΚ Β' 1370/2.9.2010) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 2) κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
 

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της εισηγήτριας, Παρέδρου Κ. Λαζαράκη.
 

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον αντιπρόσωπο των Υπουργών, ο οποίος ζήτησε την απόρριψη της υπό κρίση αιτήσεως.
 

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι
 

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα
 

Σκέφθηκε κατά τον Νόμο
 

1. Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (1112760/2010 ειδικό γραμμάτιο παραβόλου Α' σειράς).
 

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση της ΔΕΦΚ. 5036548 ΕΞ2 010/2.9.2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον τίτλο «Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιούχων προς επιστροφή προσώπων, των ποσοτήτων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, της διαδικασίας επιστροφής του Ε.Φ.Κ. και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/01 (ΦΕΚ 265 Α') "Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας", το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία» (Β' 1370), καθ' ο μέρος ορίζεται με την απόφαση αυτή ως προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις της η ασφάλιση στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφαλίσεως ως προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις της.
 

3. Επειδή, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 73 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α' 265), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3336/2005 (Α' 96), «1. Οι συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα παρακάτω ενεργειακά προϊόντα ορίζονται ως ακολούθως: [...] στ. Είδος: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων. Κωδικός Σ.Ο. [Συνδυασμένης Ονοματολογίας]: 27101941, 27101945 και 27101949. Ποσό φόρου σε ευρώ: 245. Μονάδα επιβολής: 1.000 λίτρα. [...]».
Το εν λόγω ποσό ορίσθηκε στη συνέχεια σε 260 ευρώ για το 2006, 276 ευρώ για το 2007, 293 ευρώ για το 2008, 302 ευρώ για το 2009 (άρθρο 10 παρ. 1 ν. 3483/2006, Α' 169), 352 ευρώ (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3828/2010, Α 31), 382 ευρώ (άρθρο 15 παρ. 1 ν. 3833/2010, Α' 40) και 412 ευρώ (άρθρο τέταρτο παρ. 5 ν. 3845/2010, Α' 65).
Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 78 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 3336/2005, «Ειδικά για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις παρακάτω περιπτώσεις, οι συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ορίζονται ως εξής: [..·.],.στ)- Είδος: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη δασοκομία. Κωδικός Σ.Ο. 27101945. Ποσό φόρου σε ευρώ: 21. Μονάδα επιβολής: 1.000 λίτρα. [...]».
Η εν λόγω περίπτωση στ, όπως αριθμήθηκε αργότερα σε περ. ε και αντικαταστάθηκε με. την περ. Β της παρ. 20 του άρθρου 1 του ν. 3583/2007 (Α' 142), καταργήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3634/2008 (Α' 9) από τις 15-2-2008 (βλ. παρ. 5 ίδιου άρθρου).
Με την παρ. 4 του άρθρου αυτού προσετέθη, με ισχύ ομοίως αττό τις 15-2-2008 (βλ. την ίδια παρ. 5), νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 78 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία, όπως ίσχυε κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο, «5. Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε είκοσι ένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ως άνω προϊόντος, εφαρμόζεται ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη~διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και του ως άνω οριζόμενου συντελεστή των είκοσι ένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. [...]
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, η διαδικασία επιστροφής του Ε.Φ.Κ., ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου αυτού, σύμφωνα με τη παράγραφο αυτή. [...]»
.
Με βάση την τελευταία εξουσιοδοτική διάταξη εξεδόθη η ήδη προσβαλλομένη κανονιστική απόφαση, με την,οποία, ενόψει και της «ανάγκης αποτελεσματικότερης παρακολούθησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά .στη γεωργία, σε εφαρμογή του άρθρου 8 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ, με την καθιέρωση διαδικασίας επιστροφής του Ε.Φ.Κ. και ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτού από τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα», καθορίσθηκαν «για το έτος 2010, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πρόσωπα [...] και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/01 [...], το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία» και ορίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση εργασιών με μηχανοκίνητα μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, του άρθρου 78 του Ν. 2960/01 όπως ισχύει, είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις - δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) (ενεργοί - συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το συνημμένο Παράρτημα I [...] » (άρθρο 1 παρ. 1).


4. Επειδή, στο άρθρο 32 του π.δ/τος 18/1989 (Α' 8) ορίζεται ότι «1. Η δίκη καταργείται αν μετά την άσκηση του ενδίκου μέσου η προσβαλλόμενη πράξη ή δικαστική απόφαση ανακλήθηκε, ακυρώθηκε ή εξαφανίσθηκε. 2. Καταργείται ομοίως η δίκη αν μετά την άσκηση της αίτησης ακυρώσεως και έως την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, η προσβαλλόμενη πράξη έπαυσε για οποιοδήποτε λόγο να ισχύει, εκτός αν ο αιτών επικαλείται ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που δικαιολογεί τη συνέχιση της δίκης...».
Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, εκτός από τις περιπτώσεις καταργήσεως της δίκης λόγω εξ υπαρχής ακυρώσεως ή ανακλήσεως της διοικητικής πράξεως που έχει προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως, στις οποίες αναφέρεται η παράγραφος 1 του ως άνω άρθρου 32 του π.δ/τος 18/1989, κατάργηση της ακυρωτικής δίκης προβλέπεται και με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου και σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία έπαυσε, μέχρι του χρόνου εκδικάσεως της αιτήσεως ακυρώσεως, να ισχύει η προσβληθείσα διοικητική πράξη λόγω αντικαταστάσεως, τροποποιήσεως ή λήξεως της χρονικής ισχύος της ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Εισάγεται, έτσι, ο κανόνας ότι δεν επιτρέπεται, κατ' αρχήν, η ακύρωση πράξεως, η οποία δεν ισχύει κατά το χρόνο εκδικάσεως της κατ' αυτής αιτήσεως ακυρώσεως. Κατ' εξαίρεση συγχωρείται στην περίπτωση αυτή η συνέχιση της δίκης, όταν ο αιτών επικαλείται και αποδεικνύει ιδιαίτερο προς τούτο έννομο συμφέρον, προκειμένου να αποτραπούν δυσμενείς για το μέλλον διοικητικής φύσεως συνέπειας από την εφαρμογή της προσβληθείσης διοικητικής πράξεως, οι οποίες δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο με την έκδοση ακυρωτικής αποφάσεως. Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή όχι μόνον στις ατομικές αλλά και στις κανονιστικές διοικητικές πράξεις, των οποίων, κατά τον χρόνο εκδικάσεως της κατ' αυτών αιτήσεως ακυρώσεως, έληξε η ισχύς λόγω του χρονικώς περιορισμένου της εφαρμογής τους ή λόγω αντικαταστάσεώς τους, γι' αυτές δε κατ' εξοχήν δεν συγχωρείται η συνέχιση της δίκης, εφ' όσον για την εφαρμογή τους απαιτείται περαιτέρω η έκδοση ατομικών πράξεων, με την προσβολή των οποίων από τους ενδιαφερομένους ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων μπορεί να αμφισβητηθεί πάντοτε παρεμπιπτόντως το κύρος τους (ΣΕ 618/2013 Ολ., 3326/2015).
 

5. Επειδή, κατά τα προεκτεθέντα, με την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη καθορίσθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πρόσωπα, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζετα,ι η επιστροφή, η διαδικασία επιστροφής και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης .του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων-της περίπτωσης στ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του Ε.Τ.Κ. που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, για το έτος 2010 και με βάση τις από 30-7-2010 προτάσεις επιτροπής συσταθείσας στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη, αξιολόγηση και τον καθορισμό των δεικτών μηχανικής απασχόλησης. Ακολούθησε η έκδοση, με βάση νεότερες προτάσεις της προαναφερθείσας επιτροπής, των κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΦΚ Α 5031950 ΕΞ 2011/20-7-2011 (Β' 1644), 5036259 ΕΞ 2012/21-9-2012 (Β' 2573, τροποποιηθείσα με την ΔΕΦΚ Α 5045786 ΕΞ 2012/4-12-2012 όμοια, Β' 3291), 5007302 ΕΞ 2013/26-2-2013 (Β' 451, τροποποιηθείσα με τις ΔΕΦΚ Α 5023619 ΕΞ 2013/20-6-2013,- Β1 1605, ΔΕΦΚ Α 5034466 ΕΞ 2013/25-9-2013, Β' 2439), 5011386 ΕΞ 2014/13-5- 2014 (Β' 1214) για τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014, αντιστοίχως. Εξάλλου, με το άρθρο 2 υποπαρ. Δ5 του ν. 4336/2015 (Α' 94) προβλέφθηκε, από 1- 10-2016, η κατάργηση της παρ. 5 του άρθρου 78 του Εθνικού  Τελωνειακού Κώδικα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ισχύς της προσβαλλόμενης απόφασης,, η ρύθμιση της οποίας περιορίζεται στο έτος 2010, έληξε μετά την άσκηση της κρινόμενης αίτησης και πριν από την πρώτη συζήτησή της. Συντρέχει, συνεπώς, κατά τα εκτιθέμενα στην προηγούμενη σκέψη, περίπτωση κατάργησης της δίκης, εφόσον ο αιτών δεν επικαλείται ιδιαίτερο έννομο συμφέρον, που να δικαιολογεί τη συνέχισή της, ούτε, άλλωστε κατέθεσε δικόγραφο με το οποίο να ζητεί τη συνέχιση της δίκης κατ' άρθρο 32 παρ. 3 του π.δ. 18/1989.
 

6. Επειδή, σε περίπτωση κατάργησης δίκης για οποιονδήποτε λόγο αποδίδεται το παράβολο και δεν επιδικάζεται δικαστική δαπάνη (άρθρα 36 παρ. 4 και 39 παρ. 2 του π.δ/τος 18/1989).



Διά ταύτα

 

Κηρύσσει τη δίκη κατηργημένη.

Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου,

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου 2016

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος /Η Γραμματέας

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου 2017.


Η Πρόεδρος του Β' Τμήματο μματεας

Ε. Σάρπ
 

Αριθ. ΔΔΠ0009186/0575Β/ΕΞ2017 Τροποποίηση της αριθ. ΔΔΠ0008470/0514Β΄ ΕΞ2017/01-06-2017 (ΦΕΚ Β΄ 1970/07-06-2017) κοινής υπουργικής απόφασης περί τροποποίησης της αριθ. ΔΔΠ0007378/0454Β΄ΕΞ 2017/ 11-05-2017 κοινής υπουργικής απόφασης περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» (ΦΕΚ 1636 Β΄/ 12-05-2017)

$
0
0

Αριθ. ΔΔΠ0009186/0575Β/ΕΞ2017

(ΦΕΚ Β' 2098/19-6-2017)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 2971/2001 (285 Α΄) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 13 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 15 του ν. 4467/2017 και 15 και 31 αυτού ως ισχύουν.

2. Τις αριθ. 646/2015, 3944/2015 και 1630/2016 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε΄).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 30 και επομένων του δ/τος της 11/12-11-1929 (399 Α΄) «Περί Διοικήσεως Δημοσίων Κτημάτων».

4. Τις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 23/27-1-2000 (18 Α΄).

5. Τις αριθ. 1052758/1451/Β0010/10.4.2012, Δ10Β 1053970/ 1672ΕΞ 29.3.2013 και Δ10Β 1027032 ΕΞ 2014/1033/11.2.2014, κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, περί απευθείας παραχώρησης, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.

6. Την αριθ. ΔΔΠ 0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 (ΦΕΚ 578 Β΄), κοινή υπουργική απόφαση Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, περί απευθείας παραχώρησης, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, όπως τροποποιήθηκε με την ΔΔΠ 0006856/728Β ΕΞ 2015/8.5.2015 (828 Β΄) όμοια και με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 4384/23-4-2016 (ΦΕΚ 78 Α΄) παρατάθηκε η ισχύς της έως 30-4-2017.

7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ 178 Α΄) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών.

8. Τις διατάξεις του Π.Δ. 125/2016 (ΦΕΚ 210 Α΄) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

9. Την απόφαση ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14.11.2016 (ΦΕΚ 3696 Β΄), απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών, περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

10. Την αριθ. Δ6Α 1104503 ΕΞ/2011/21.7.2011 (ΦΕΚ 1670 Β΄) απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών περί «Έναρξης λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας».

11. Την αριθ. ΕΜΠ. 159/0004/24.2.2017 (ΦΕΚ 91/ Υ.Ο.Δ.Δ./28-2-2017) απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών, περί διορισμού της Θεοπίστης Πέρκα του Χαραλάμπους στη θέση της μετακλητής Γενικής Γραμματέως της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

12. Τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων όπως αυτός ισχύει.

13. Την αριθ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012 απόφαση Υπουργού Υγείας (ΑΔΑ: Β43ΡΘ-ΤΑΦ).

14. Την αριθ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 71459/30.7.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΒΛΒΠΘ-ΖΓ0).

15. Τις διατάξεις του ν. 3028/2002 (153 Α΄) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

16. Την αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ55/ 90224/54173/2922/956 (ΦΕΚ 110/Β΄/30.03.2017) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

17. Το αριθ. πρωτ. οικ. 22063/747/3.5.2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

18. Τις διατάξεις του Π.Δ. 104/2014 (171 Α΄) «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», όπως ισχύει.

19. Τις διατάξεις του Π.Δ. 100/2014 (167 Α΄) Οργανισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ισχύει.

20. Τις διατάξεις του Π.Δ. 105/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α΄ 172), όπως ισχύει.

21. Την αναγκαιότητα ενιαίας, πειθαρχημένης και αποτελεσματικής διαχείρισης, αλλά και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών και καλύτερης αξιοποίησής τους.

22. Τις διατάξεις του Π.Δ. 198/2016 (ΦΕΚ 3722 Β΄) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο».

23. Την αριθ. ΔΔΠ 0007378/0454 ΒΕΞ 2017/11.5.2017 απόφαση κοινή υπουργική απόφαση περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1636 Β΄/12-05-2017.

24. Την αριθ. ΔΔΠ 0008470/0514Β/ΕΞ2017/31.5.2017 (ΦΕΚ Β΄1970/07-06-2017) κοινή υπουργική απόφαση περί τροποποίησης της αριθ. ΔΔΠ 0007378/0454 ΒΕΞ 2017/11.5.2017 κοινής υπουργικής απόφασης περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» (ΦΕΚ 1636 Β΄/12-05-2017).

25. Το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Τροποποίηση της αριθ. ΔΔΠ 0008470/0514Β/ΕΞ2017/31.5.2017 (ΦΕΚ Β΄1970/07-06-2017) κοινής υπουργικής απόφασης περί τροποποίησης της αριθ. ΔΔΠ 0007378/0454 ΒΕΞ 2017/11.5.2017 κοινής υπουργικής απόφασης περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» (ΦΕΚ 1636 Β΄/12-05-2017) και συγκεκριμένα:

1. Στο παράρτημα II με θέμα: «ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ», του παραρτήματος 3, το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 «Παράκτιες περιοχές που εμπίπτουν στις κάτωθι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (και σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε αυτές), αντικαθίσταται ως εξής: «Στις παράκτιες περιοχές που εμπίπτουν στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που αναφέρονται κατωτέρω, ισχύουν οι προϋποθέσεις και απαγορεύσεις που τίθενται από τις σχετικές διατάξεις περί καθορισμού τους:».

2. Η προτελευταία παράγραφος της αριθ. ΔΔΠ 0008470/0514Β/ΕΞ2017/31.5.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1970/ 07-06-2017) κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία ορίζεται: «Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα τα οριζόμενα με την αριθ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015/07.2015 απόφαση» αντικαθίσταται ως εξής: «Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα τα οριζόμενα με την αριθ. ΔΔΠ 0007378/0454 ΒΕΞ 2017/11.5.2017 απόφαση (ΦΕΚ 1636 Β΄/ 12-05-2017)».
Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα τα οριζόμενα στις αριθ. ΔΔΠ 0007378/0454 ΒΕΞ 2017/11.5.2017 (ΦΕΚ 1636 Β΄/ 12-05-2017) και ΔΔΠ 0008470/0514Β/ΕΞ2017/31.5.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1970/07-06-2017) αποφάσεις.

3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

1. Παράκτιοι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, όπως αυτοί καταγράφονται και χαρτογραφούνται στο προεδρικό διάταγμα «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ τ.ΑΑΠΘ 229/ 19.6.2012).

2. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (όπου προβλέπεται) (ΦΕΚ 621 Δ΄/2003).

3. Στο παράκτιο τμήμα από Νέδα προς βορρά μέχρι το ρέμα Μπραζέρη προς νότο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, για λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής και τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.

4. Στις παράκτιες περιοχές που εμπίπτουν στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που αναφέρονται κατωτέρω, ισχύουν οι προϋποθέσεις και απαγορεύσεις που τίθενται από τις σχετικές διατάξεις περί καθορισμού τους:

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατώτατου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923 περιοχή του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι του Δήμου Ιστιαίας και κοινότητας Ασμηνίου Νομού Ευβοίας (ΦΕΚ 205/Δ/1990).

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατώτατου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή Μύρτου του Δήμου Πυλαρέων Νομού Κεφαλληνίας (ΦΕΚ 441/ΑΑΠ/2009).

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923, των Δήμων Άργους και Μιδέας και των Κοινοτήτων Νέας Κίου, Μύλων, Τίρυνθας, Δαλαμανάρας, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Σκαφιδακίου Νομού Αργολίδας (ΦΕΚ 396/Δ/1999).

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατώτατου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923 περιοχή της Κοινότητας Λάρδου της νήσου Ρόδου Νομού Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 281/Δ/1994).

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατώτατου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή Αλυκής των κοινοτήτων Ασφενδίου και Πυλίου νήσου Κω, Νομού Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 1024/ Δ/1997).

• Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατώτατου ορίου κατάτμησης λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923, των κοινοτήτων Καλαμίτσι Αμυγδάλι, Μάζης, Γεωργιούπολης, Κουρνά, Φυλακής, Καστέλλου Νομού Χανίων και Επισκοπής Νομού Ρεθύμνης (ΦΕΚ 211/Δ/1990).

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2017


Οι Υπουργοί

Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Υφυπουργός Οικονομικών
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ

ΠΟΛ.1087/2017 Κοινοποίηση της αριθ. 100/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

$
0
0

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2017
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Γ'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας :10184 Αθήνα
Πληροφορίες :
Τηλέφωνο :210-3375149
Fax:210-3375001

ΠΟΛ 1087/2017
 
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση της αριθ. 100/2017 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».


Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας την αριθ. 100/2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Β'), που έγινε δεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με αυτή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα ότι τα μερίσματα, που καταβάλλονται σε μέτοχο αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα πλοία της οποίας διαχειρίζεται εταιρεία, εγκατεστημένη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975, στην Ελλάδα, όχι απευθείας από την πλοιοκτήτρια ή τη διαχειρίστρια εταιρεία του άρθρου 25 του ν. 27/1975, αλλά μέσω τρίτου προσώπου, φυσικού ή νομικού («ταμία»), κατόπιν σχετικής ανάθεσης από τη διαχειρίστρια, εμπίπτουν στην εκ του άρθρου 26 ν. 27/1975 φορολογική απαλλαγή των μερισμάτων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, εφόσον συντρέχουν οι τιθέμενες από τη διάταξη αυτή προϋποθέσεις και μπορεί να διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι πρόκειται για διανομή κερδών αλλοδαπών πλοιοκτητριών εταιρειών που εκμεταλλεύονται πλοία με ξένη σημαία, διαχειριζόμενα από εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975.


Ο ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Άρθρα Η φορολογία αποθεματικών

$
0
0
Της Τατιάνας Ψαριανού*



Πολύ συχνά, ανακύπτουν θέματα φορολόγησης αποθεματικών κατά την κεφαλαιοποίηση ή διανομή τους. Και είναι, ομολογουμένως, ένα θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, αφού ουδέποτε υπήρξε μια ενιαία αντιμετώπιση τού κεφαλαίου αυτού της φορολογίας των Νομικών Προσώπων. Εμείς, θα επιχειρήσουμε, με συνοπτική παρουσίαση, τον τρόπο φορολογίας αποθεματικών διαφόρων νόμων, και ειδικά εκείνων που συναντούμε συχνότερα, καθώς και τη φορολόγηση περιπτώσεων που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως είναι η κεφαλαιοποίηση και διανομή «κερδών εις νέο» και αποθεματικών από «έσοδα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο».

Και επειδή είναι περίοδος ισολογισμών και για να συνδέσουμε το θέμα με την πράξη, ας θεωρήσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση και η διανομή των αποθεματικών αυτών, καθώς και των κεφαλαίων από τις άλλες δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, θα αφορούν στο κλείσιμο του Ισολογισμού της χρήσης 2016.  

Σύμφωνα με το άρθρο 47, του Ν.4172/2013, « … Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων …, το ποσό που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται φορολογείται σε κάθε περίπτωση ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών».

Α) Κεφαλαιοποίηση και διανομή Αφορολόγητου Αποθεματικού Ν.1828/1989.

Βάσει των διατάξεων της παρ.4, του άρθρου 22, του Ν.1828/1989, «το συνολικό ποσό του αφορολόγητου αποθεματικού που χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις στο διάστημα τριών (3) ετών από το χρόνο σχηματισμού του αφορολόγητου αποθεματικού μεταφέρεται σε αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος».

Στην ΠΟΛ.1159/17.7.2015, διευκρινίζεται ότι « … ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν τη φορολογική μεταχείριση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών συνεχίζουν να ισχύουν … ».

Συνεπώς, κατά την κεφαλαιοποίηση του εν λόγω αποθεματικού, δε θα υπολογιστεί φόρος εισοδήματος. Στη συνέχεια όμως, όταν αυτό διανεμηθεί, θα γίνει παρακράτηση φόρου διανεμομένων κερδών, με συντελεστή 15% (παρ. 1, άρθρο 40, Ν.4172/2013).

Β) Κεφαλαιοποίηση και διανομή Αφορολόγητου Αποθεματικού Ν.1892/1990.

Εφόσον το Αφορολόγητο Αποθεματικό του Ν.1892/1990 έχει σχηματιστεί βάσει των άρθρων 12 έως 14 του προαναφερόμενου Νόμου, τότε «Η αφορολόγητη έκπτωση, που πραγματοποιείται …, προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στη διαχειριστική χρήση κατά την οποία … θα γίνει διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού της αφορολόγητης έκπτωσης και για το ποσό που θα διανεμηθεί ή θα αναληφθεί» (περ. β, παρ. 1, άρθρου 14, Ν.1892/1990).

Επομένως, η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου Αφορολόγητου Αποθεματικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47, του Ν.4172/2013, θα αποτελέσει κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογηθεί με τον συντελεστή φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων, ήτοι με 29%  (παρ. 1, άρθρο 58, Ν.4172/2013) και κατά τη διανομή του θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου διανεμομένων κερδών, με συντελεστή 15%.

Γ) Κεφαλαιοποίηση και διανομή Υπολοίπου Κερδών εις Νέο.

Το ποσό του Υπολοίπου Κερδών εις Νέο, έχει ήδη φορολογηθεί σε προηγούμενα έτη, επομένως κατά την κεφαλαιοποίησή του δε θα καταβληθεί επιπλέον φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Όταν όμως διανεμηθεί, θα παρακρατηθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, φόρος μερισμάτων 15% (παρ. 1, άρθρο 40, Ν.4172/2013).

Δ)Κεφαλαιοποίηση και διανομή μέρους Αποθεματικού από Έσοδα Φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο.

Στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015, διευκρινίζεται ότι     «…τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα … . Ως τέτοια κέρδη νοούνται ιδίως: … α) τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα αποθεματικά που δεν έχουν υπαχθεί στην αυτοτελή φορολόγηση της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, όπως τα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί κατ' ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα). Στην περίπτωση αυτή, ο παρακρατηθείς ή καταβληθείς στα ανωτέρω εισοδήματα φόρος συμψηφίζεται με το φόρο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε.».

Επομένως, για το μέρος του αποθεματικού από έσοδα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο, το οποίο, αφού κεφαλαιοποιηθεί θα διανεμηθεί, θα καταβληθεί φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων 29%, από τον οποίο όμως, θα αφαιρεθεί ο φόρος που είχε ήδη καταβληθεί στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, κατά τη διανομή των εσόδων αυτών, θα υπολογιστεί και φόρος μερισμάτων 15%.

_____________________
*Η κ. Τατιάνα Ψαριανού είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας οικονομικών συμβούλων και ελεγκτών "Γραφείο Ψαριανού Α.Ε."

ΠΟΛ.1082/2017 Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση-χαλαζόπτωση) την 28 και 29 Νοεμβρίου 2016 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

$
0
0

ΠΟΛ 1082/2017

(ΦΕΚ Β' 2112/20-06-2017)

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α'), όπως ισχύει, με τις οποίες με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών και να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών.

2. Την απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1194/22.12.2016 (ΦΕΚ 4250 Β'/29.12.2016).

3. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (ΦΕΚ 90 Α' - Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α'-Κ.Φ.Δ.), όπως ισχύουν.

5. Την υπ' αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960/10.3.2017 (ΦΕΚ Β' 968/2017) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

6. Το π.δ. 125/2016 (ΦΕΚ Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

7. Την υπ' αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14.11.2016 (ΦΕΚ 3696 Β') απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου».

8. Τις διατάξεις του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α') «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», ιδίως το άρθρο 41.

9. Την υπ' αριθμ. 1764/29.11.2016 απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου (ΑΔΑ: ΨΡΥΦ7ΛΩ-Ε87): «Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση-χαλαζόπτωση) την 28 και 29 Νοεμβρίου 2016».

10. Το με αριθμ. πρωτ. 928/26.05.2017 έγγραφο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς την Υφυπουργό Οικονομικών Α. Παπανάτσιου με θέμα «Ρύθμιση καταβολής οφειλών».

11. Το γεγονός ότι τα εν λόγω έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή στις ανωτέρω περιοχές.

12. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1194/22.12.2016 (ΦΕΚ 4250 Β'/29.12.2016) και η είσπραξη τους ανεστάλη με την παράγραφο 2 της ανωτέρω απόφασης, ρυθμίζονται κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά από τις 29.12.2016 κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη παρούσα ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 30.06.2017. Η υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν επιβαρύνεται με επιπλέον προσαυξήσεις/τόκους/πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι την 30.06.2017 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις διατάξεις της ρύθμισης της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α') όπως ισχύουν.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Η Υφυπουργός
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ


ΠΟΛ.1081/2017 Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 26 και 27.11.2016 στο Δήμο Ζακύνθου της Π.Ε. Ζακύνθου

$
0
0

ΠΟΛ 1081/2017

(ΦΕΚ Β' 2112/20-06-2017)

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α'), όπως ισχύει, με τις οποίες δύναται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών και να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών.

2. Την απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1187/23.12.2016 (ΦΕΚ 4172 Β'/23.12.2016).

3. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (ΦΕΚ 90 Α' - Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α'-Κ.Φ.Δ.), όπως ισχύουν.

5. Την υπ' αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960/10.3.2017 (ΦΕΚ Β' 968/2017) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

6. Το π.δ. 125/2016 (ΦΕΚ Α'210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

7. Την υπ' αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14.11.2016 (ΦΕΚ 3696 Β') απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου».

8. Τις διατάξεις του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α') «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», ιδίως το άρθρο 41.

9. Την υπ' αριθμ. 104624/424/29.11.2016 απόφαση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων (ΑΔΑ: 6Ξ117ΛΕ-ΖΦΥ) με την οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Ζακύνθου της Π.Ε. Ζακύνθου λόγω των έντονων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, κατολισθήσεις) στις 26 και 27.11.2016.

10. Το υπ'αριθμ. 35674/6824/04.05.2017 έγγραφο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου προς την Υφυπουργό Οικονομικών Α. Παπανάτσιου (αρ. πρωτ. ΥΦ.ΟΙΚ.0000785/18.05.2017).

11. Το γεγονός ότι τα εν λόγω έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή στις ανωτέρω περιοχές.

12. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Ζακύνθου της Π.Ε. Ζακύνθου, τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1187/23.12.2016 (ΦΕΚ 4172 Β'/23.12.2016) και η είσπραξή τους ανεστάλη με την παράγραφο 2 της ανωτέρω απόφασης, ρυθμίζονται κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά κατά από τις 23.12.2016 τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη παρούσα ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 30.06.2017. Η υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν επιβαρύνεται με επιπλέον προσαυξήσεις/τόκους/πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι την 30.06.2017 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις διατάξεις της ρύθμισης της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α') όπως ισχύουν.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Η Υφυπουργός
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

Αριθ. πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1093905 ΕΞ 2017 Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C499/14 - Ερμηνεία του όρου «συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» για την εφαρμογή του γενικού κανόνα 3β) του Δασμολογίου

$
0
0
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1093905 ΕΞ 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ και ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ και ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ και ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε. Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο: 210-69.87.475
Fax: 210-69.87.506
E-Mail: ebirbila@2001.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

Θέμα: «Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C499/14 - Ερμηνεία του όρου «συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» για την εφαρμογή του γενικού κανόνα 3β) του Δασμολογίου»

Κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην υπόθεση C-499/14 (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σειρά C, αριθ. 56/2016), με την οποία διευκρινίζεται το πεδίο εφαρμογής του όρου «εμπορεύματα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» όσον αφορά ορισμένα προϊόντα που δεν παρουσιάζονται σε ενιαία συσκευασία κατά τον τελωνισμό τους, πληρούν όμως, κατά τα λοιπά, τις προϋποθέσεις για την κατάταξή τους ως «σύνολα», κατ' εφαρμογή του γενικού κανόνα 3β) του Δασμολογίου.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της προαναφερόμενης Απόφασης έχουν ως εξής:

1. Η εν λόγω Απόφαση αφορά οπτικοακουστικά συστήματα τα οποία αποτελούνταν, αφενός, από συσκευή που συνδύαζε μονάδα DVD, σύνδεση USB, δέκτη FM, οθόνη LCD, μονάδα ΜΡ3 και δέκτη τηλεοπτικών σημάτων, και αφετέρου, αποσπώμενα ηχεία που προορίζονταν να συνδεθούν στο οπτικοακουστικό σύστημα.

2. Κατά τη στιγμή του τελωνισμού, τα εμπορεύματα ήταν αποσυναρμολογημένα, δεν παρουσιάζονταν σε ενιαία συσκευασία για πώληση στους τελικούς καταναλωτές, και προορίζονταν να συσκευαστούν μαζί για πρώτη φορά μετά από την υποβολή της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, με σκοπό τη διάθεσή τους στο λιανικό εμπόριο ως σύνολο.

3. Παρά το γεγονός αυτό, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα προαναφερόμενα είδη θα έπρεπε να υπαχθούν στη δασμολογική κλάση 8521 ως σύνολο, κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3β) για την ερμηνεία του Δασμολογίου, για τους ακόλουθους κυρίως λόγους:

- Για την εφαρμογή του γενικού κανόνα 3β), τα εμπορεύματα θα πρέπει μεν να παρουσιάζονται μαζί κατά τον τελωνισμό, εντούτοις δεν συνάγεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι συσκευασμένα στην ίδια μία και μόνη συσκευασία (σκέψη αριθ. 37).

- Η έννοια του όρου «σύνολο συσκευασμένο για τη λιανική πώληση», κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3β), αναφέρεται σε συνδυασμό εμπορευμάτων τα οποία προσφέρονται κανονικά, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, ως σύνολο και σε ενιαία συσκευασία, για την εξυπηρέτηση μιας ανάγκης ή για την άσκηση ορισμένης δραστηριότητας (σκέψη αριθ. 37).

- Η ενιαία συσκευασία των εμπορευμάτων κατά την προσκόμιση στο τελωνείο δεν μπορεί να αποτελέσει μοναδικό λόγο απόρριψης της κατάταξής τους ως «σύνολο», κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3β), καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισαγωγείς να χειρίζονται κατά περίπτωση τον τρόπο συσκευασίας για να επωφεληθούν από την πλέον συμφέρουσα δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων (σκέψεις 38 και 39).

- Έτσι, στις περιπτώσεις όπου τα εμπορεύματα δεν παρουσιάζονται σε ενιαία συσκευασία για πώληση στον τελικό καταναλωτή, η κατάταξή τους ή μη ως «σύνολο», κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3β), μπορεί να συναχθεί από άλλους αντικειμενικούς παράγοντες, πέραν του τρόπου συσκευασίας τους, όπως είναι ιδίως οι ακόλουθοι (σκέψη 44):

• η από κοινού εισαγωγή, μεταφορά, τιμολόγηση και μεταχείριση των εμπορευμάτων,

• το γεγονός ότι ο παραλήπτης είναι ο ίδιος,

• η οπτική εμφάνιση της συσκευής, καθώς και

• το γεγονός ότι ο αριθμός των ειδών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σύνολο» ανταποκρίνεται στην ενιαία χρήση τους: έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, ο αριθμός των εισαχθέντων ηχείων ήταν ακριβώς ίδιος με τον αριθμό των οπτικοακουστικών συστημάτων.

4. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, το Δικαστήριο της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε χωριστές συσκευασίες κατά τον τελωνισμό και συσκευάζονται για πρώτη φορά μαζί μετά από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, μπορούν εντούτοις να θεωρηθούν ως «σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση», σύμφωνα με τον γενικό κανόνα 3β), και συνεπώς να υπαχθούν σε μία δασμολογική κλάση, βάσει του ουσιώδη χαρακτήρα τους, εφόσον αποδεικνύεται κατ' εφαρμογή άλλων αντικειμενικών παραγόντων, ότι αυτά συνιστούν ένα όλον και προορίζονται για πώληση στο λιανικό εμπόριο ως ένα όλον (σκέψεις 45 και 46).

5. Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης προϊόντων ως «σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση» σύμφωνα με το γενικό κανόνα 3β) του Δασμολογίου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποτελεί την ανώτατη δικαστική αρχή (δικαιοδοτικό όργανο) της Ε.Ε. που διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε., ενώ οι αποφάσεις του για θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου υπερτερούν έναντι κάθε άλλου μη συμβατού μέτρου του κοινοτικού δικαίου, όπως είναι οι κανονισμοί, οι οδηγίες ή οι αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε., καθώς και έναντι τυχόν εθνικών διατάξεων και ρυθμίσεων.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

Αριθμ. Γ.Δ.Ο.Υ. Α.Α.Δ.Ε.1090228 ΕΞ 2017 Ανάθεση αρμοδιοτήτων των άρθρων 24 παρ. 4 και 5, 26, 66 και 69Γ του ν. 4270/2014 επί των δαπανών που διενεργούνται από τις Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στις κατά τόπον αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (Δ.Υ.Ε.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

$
0
0

Αριθμ. Γ.Δ.Ο.Υ. Α.Α.Δ.Ε.1090228 ΕΞ 2017

(ΦΕΚ Β' 2113/20-06-2017)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) του {start}άρθρου 24, παρ. 3γ{end}, του ν. 4270/2014 (A' 143) «Αρχές διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις», όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 30 του ν. 4465/2017 (ΦΕΚ 47 Α74-4-2017),
β) των {start}άρθρων 14{end} και {start}41{end} του ν. 4389/2016 (Α' 94), Κεφάλαιο Α' - Σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),
γ) του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 210),
δ) του Π.Δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178),
ε) της υπ' αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960/10.3.2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (Β' 968),
στ) της υπ' αριθμ. Υ29/08-10-2015 (Β' 2168) απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη».

2. Την αριθμ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1172299 ΕΞ 2016/29.11.2016 (Β' 3852) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που αφορά στη σύσταση, τη δομή, τις αρμοδιότητες και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

3. Την αριθμ. 2/95592/0026/8.12.2016 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων (ΑΔΑ: ΩΛ8ΛΗ-ΠΛΡ).

4. Την αριθμ. Γ.Δ.Ο.Υ. Α.Α.Δ.Ε. 1014408 ΕΞ 2017/30.1.2017 (Β' 271) κοινή υπουργική απόφαση.

5. Την αριθμ. 1 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 20.1.2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

6. Την αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1001512 ΕΞ 2017/5.1.2017 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε όργανα Κεντρικών, Ειδικών Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., εξουσιοδότηση υπογραφής σε Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων και Προϊσταμένους ή Υπευθύνους Αυτοτελών Υπηρεσιών, καθώς και ορισμός Δευτερευόντων Διατακτών Υπηρεσιών αυτής.» (Β' 12, διόρθωση σφαλμάτων Β' 52, Β' 234). 

7. Την ανάγκη ορθής εκτέλεσης και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

8. Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του {start}άρθρου 69ΣΤ{end} του ν. 4270/2014 (Α' 143).

9. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σύμφωνα με την αριθμ. ΔΠΔΑ ΑΑΔΕ Α 1055424 ΕΞ 2017/07.04.2017 εισήγηση του Γ.Δ.Ο.Υ. της Α.Α.Δ.Ε.,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ανάθεση αρμοδιοτήτων


Αναθέτουμε στις κατά τόπον αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους {(ΔΥΕΕ), {start}άρθρο 69Δ, παρ. 1{end} του ν. 4270/2014)} την άσκηση αρμοδιοτήτων των {start}παραγράφων 4{end} και {start}5 του άρθρου 24{end}, καθώς και των {start}άρθρων 26{end}, {start}66{end} και {start}69Γ{end} του ν. 4270/2014, για δαπάνες που διενεργούνται από τις Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Άρθρο 2
Καθορισμός Αρμοδιοτήτων


Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται κατά το άρθρο 1 της παρούσας είναι οι ακόλουθες:

1. Κατάρτιση του σχεδίου απόφασης ανάληψης υποχρεώσεων, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος του διατάκτη και καταχώριση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων στα οικεία λογιστικά βιβλία.

2. Έλεγχος τήρησης των περί ανάληψης υποχρεώσεων διατάξεων και παροχή βεβαίωσης επί των σχεδίων των σχετικών πράξεων, για την ύπαρξη της απαιτούμενης πίστωσης και για τη μη υπέρβαση του οριζόμενου κάθε φορά από το αρμόδιο όργανο ποσοστού διάθεσης της πίστωσης.

3. Σύνταξη έκθεσης προς την αρμόδια ΔΥΕΕ για θέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σύμφωνα με τις διατάξεις της {start}παραγράφου 3δ του άρθρου 66{end} του ν. 4270/2014 όπως ισχύει και του περί ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες προεδρικού διατάγματος (Π.Δ. 80/2016).

4. Έλεγχος και εκκαθάριση δαπανών με βάση τα πλήρη και νόμιμα δικαιολογητικά αυτών, που τους αποστέλλονται από τις αρμόδιες ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

5. Έκδοση τίτλου για την πληρωμή των δαπανών, μέσα στα καθοριζόμενα κατά μήνα όρια πληρωμών και εντός των προβλεπομένων προθεσμιών από το ενωσιακό και εθνικό κανονιστικό πλαίσιο.

6. Σύνταξη έκθεσης επί διαφωνιών με το διατάκτη ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των εκκαθαριζόμενων δαπανών και υποβολή της μετά του σχετικού φακέλου στη Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων με σχετική κοινοποίηση στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ. Κράτους), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην {start}παράγραφο 1 του άρθρου 26{end} του ν. 4270/2014.

7. Σύνταξη έκθεσης προς την αρμόδια Υπηρεσία προ-κειμένου να κινηθεί η προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις διαδικασία του επιτόπου ελέγχου.

8. Αποστολή αναφορών στην ΓΔΟΥ της Α.Α.Δ.Ε. για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων.

9. Τακτοποίηση των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

10. Εισήγηση αρμοδίως για καταλογισμό δημόσιου υπολόγου, καθώς και λαβόντα αχρεώστητης πληρωμής.

11. Παροχή απόψεων στα Δικαστήρια κατά λόγο αρμοδιότητας, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και κοινοποίηση στην αρμόδια ΔΥΕΕ για θέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) των δικαστικών αποφάσεων αυτών από τις οποίες προκύπτει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του φορέα.

12. Μέριμνα για την αποτροπή συσσώρευσης οφειλών.

13. Τήρηση των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

14. Καταχώριση των στοιχείων των δικαιούχων δαπανών και τήρηση του Μητρώου αυτών.

15. Αποκατάσταση παγίων προκαταβολών.

16. Παρακολούθηση του βιβλίου υπολόγων και εισήγηση στην ΓΔΟΥ της Α.Α.Δ.Ε. για την έκδοση εντολών προς τους οικείους εκκαθαριστές αποδοχών για την επίσχεση των αποδοχών δημοσίων υπολόγων που καθυστερούν την απόδοση λογαριασμού, καθώς και εισήγηση στον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον καταλογισμό του υπερήμερου υπολόγου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

17. Παραγωγή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣΔΠ) ηλεκτρονικών εντολών μεταφοράς και πίστωσης λογαριασμού προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την εξόφληση των εκδιδόμενων χρηματικών ενταλμάτων με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων και την απόδοση των διενεργούμενων κρατήσεων υπέρ τρίτων σε αυτούς.

18. Μέριμνα για τη διενέργεια συμψηφισμών και απόδοση στο Δημόσιο και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών των δικαιούχων που αναγράφονται στις σχετικές βεβαιώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

19. Καταχώριση στοιχείων και τήρηση των Μητρώων Κατασχέσεων και Εκχωρήσεων.

Άρθρο 3
Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες


Οι αρμοδιότητες, όπως καθορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας, ασκούνται για τις δαπάνες των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της.

Η αριθμ. Γ.Δ.Ο.Υ. Α.Α.Δ.Ε. 1014408 ΕΞ 2017/30.1.2017 (Β' 271) κοινή υπουργική απόφαση διατηρείται σε ισχύ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2017

Οι Υπουργοί

Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Αρ. πρωτ.: 69239/2017 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών του άρθρου 6 Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 62 Α’)»

$
0
0
Αθήνα 21/6/2017
Αρ. πρωτ.: 69239

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Θέμα: «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών του άρθρου 6 Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 62 Α’)»

Ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 6 Ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62 Α’) «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

2. Τις διατάξεις του άρθρου 97 του Ν.4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α’) «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/22.4.2005) «Κωδικοποίηση νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

4. Τις με αρ. Υ155/11-7-2016 (ΦΕΚ 362/ΥΟΔΔ/11-7-2016) και 120938/Ζ1 (ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/408/27716) αποφάσεις του Πρωθυπουργού περί διορισμού του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

5. Την υπ’ αριθμ. 852/18.5.2017 Πρόσκληση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με θέμα: «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών του άρθρου 6 Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 62 Α’)»

6. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ληφθείσες αιτήσεις στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 852/18.5.2017 Πρόσκλησης, δεν καλύπτονται οι θέσεις των συντονιστών από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθότι για τις δέκα (10) προβλεπόμενες θέσεις Συντονιστών ελήφθησαν τέσσερις (4) αιτήσεις.

7. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 Ν. 4469/2017, «αν δεν καλυφθούν οι θέσεις συντονιστών ανά Περιφέρεια από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απευθύνει εντός δέκα (10) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρόσκληση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους με έδρα την Περιφέρεια αυτή με τη διαδικασία της παραγράφου 4. Στην περίπτωση αυτή στο μητρώο εγγράφονται δικηγόροι με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία. Αν οι αιτήσεις εγγραφής υπερβούν σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις, ακολουθείται διαδικασία κλήρωσης κατά τα παραπάνω οριζόμενα».

8. Την ανάγκη στελέχωσης του μητρώου συντονιστών προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία των διαδικασιών εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Ν. 4469/2017.

9. Το γεγονός ότι η παρούσα απόφαση δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Σύσταση Μητρώου Συντονιστών-Σκοπός

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να στελεχώσει το Μητρώο Συντονιστών του άρθρου 6 Ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62 Α’) «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», καλεί δικηγόρους- μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων στους οποίους απευθύνεται η παρούσα, με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα κατωτέρω προβλεπόμενα στην παρούσα πρόσκληση.

Οι συντονιστές που διορίζονται από το εν λόγω Μητρώο Συντονιστών αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για τον επιτυχή συντονισμό των διαδικασιών και την αποτελεσματική ολοκλήρωση των βημάτων που προβλέπονται στο Ν. 4469/2017 σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών που διέπονται από το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, η συμμετοχή τους στη διαδικασία εξασφαλίζει την ορθή τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, προς το σκοπό επιτυχούς ρύθμισης των οφειλών.

Στην Περιφέρεια στην οποία αφορά η παρούσα πρόσκληση εγγράφονται δικηγόροι με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

Βορείου Αιγαίου

δέκα (10)

Έξι (6)


Αν οι αιτήσεις εγγραφής υπερβούν σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις, ακολουθείται διαδικασία δημόσιας κλήρωσης κατά τα κατωτέρω οριζόμενα.

Αν διαπιστωθεί ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συντονιστών σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων, τότε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με απόφασή του μπορεί να εγγράψει στο μητρώο συντονιστών νέα μέλη από την κατάσταση επιλαχόντων ανά Περιφέρεια. Αν ο αριθμός των επιλαχόντων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης Περιφέρειας, θα δημοσιευθεί κοινή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών διαπιστευμένων διαμεσολαβητών και δικηγόρων ακολουθώντας κατά τα λοιπά την ανωτέρω αναφερόμενη διαδικασία.

Η διαχείριση του Μητρώου Συντονιστών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Ν. 4469/2017. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. επιβλέπει το έργο των συντονιστών, μεριμνά για την κατάρτισή τους και τον περιοδικό έλεγχο της απόδοσής τους. Για την εξειδίκευση των υποχρεώσεων των συντονιστών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και των συνεπειών που επιφέρει η μη συμμόρφωσή τους σε αυτές θα εκδοθεί σχετικός Οδηγός Δεοντολογίας Συντονιστών. Περαιτέρω, αμέσως μετά τη δημιουργία του Μητρώου Συντονιστών και εντός του μηνός Ιουλίου 2017, θα λάβει χώρα εκπαίδευσή τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν κατάλληλα στα καθήκοντά τους. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί κάθε συντονιστής αναμένεται να είναι μεγάλος και, ως εκ τούτου, η ορθή και έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων των προσώπων που θα επιλέξουν να εγγραφούν στο μητρώο συντονιστών θα απαιτεί την καθημερινή τους ενασχόληση με την διεκπεραίωση των σταδίων της διαδικασίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, συντονιστές δεν φέρουν σε πέρας το έργο τους εμπροθέσμως ή εκπληρώνουν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, αυτοί διαγράφονται από το Μητρώο με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

2. Όροι εγγραφής στο Μητρώο Συντονιστών- Διαδικασία:

Κατόπιν της μη κάλυψης του συνολικού αριθμού των θέσεων των Συντονιστών από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο μητρώο εγγράφονται δικηγόροι με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πενταετή προϋπηρεσία.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο υπερβούν σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις, θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερομένων, ενώ, μεταξύ των μη κληρωθέντων θα διενεργηθεί νέα δημόσια κλήρωση για να καθορισθεί η σειρά των επιλαχόντων (οι επιλαχόντες εγγράφονται στο μητρώο αμέσως μετά τη διαγραφή από το μητρώο μέλους με έδρα στην ίδια Περιφέρεια). Η κλήρωση για την κατάληψη των θέσεων και τον καθορισμό επιλαχόντων είναι δημόσια και διεξάγεται από τον Προϊστάμενο Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσία δύο ακόμη υπαλλήλων. Η κλήρωση για την εγγραφή στο μητρώο, μεταξύ όλων εκείνων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις εγγραφής, θα γίνει με κάθε πρόσφορο και αξιόπιστο τρόπο, όπως με χρήση εφαρμογής Η/Υ ή με επιλογή συγκεκριμένου κλήρου. Για τη διενέργεια της δημόσιας κλήρωσης και τα αποτελέσματα της θα συνταχθεί σχετικό πρακτικό, το οποίο υπογράφεται και από τους τρεις παριστάμενους, κατά τα ανωτέρω, υπαλλήλους.

Επισημαίνεται ότι, στην ανωτέρω περίπτωση, η δημόσια κλήρωση για τις θέσεις των συντονιστών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα διενεργηθεί στις 26.7.2017, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Λεωφ. Θηβών 196-198 Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Τ.Κ. 182 33, 6ος όροφος. Η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.

3. Έργο των Συντονιστών- Αμοιβή:

Έργο του συντονιστή είναι η επιτυχής και άρτια διεκπεραίωση των διαδικασιών του Ν. 4469/2017 και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων μερών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που εντάσσονται στο νόμο αυτό. Ο συντονιστής ειδοποιείται από την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για το διορισμό του, τον οποίο μπορεί να αποποιηθεί εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Ο συντονιστής υποχρεούται να αποποιηθεί το διορισμό του αν συντρέχουν στο πρόσωπό του περιστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανεξαρτησία του. Τέτοιες περιστάσεις είναι ιδίως:

(α) κάθε προσωπική ή επαγγελματική σχέση με τον οφειλέτη ή συμμετέχοντα πιστωτή,

(β) οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο συμφέρον, άμεσο ή έμμεσο, από την έκβαση της διαδικασίας.

Αν για οποιονδήποτε λόγο ο συντονιστής αποποιηθεί το διορισμό του, η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. διορίζει αμέσως νέο συντονιστή.

Αν ο συντονιστής δεν αποποιηθεί το διορισμό του εντός της νόμιμης προθεσμίας, η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. του κοινοποιεί σε ηλεκτρονική μορφή αντίγραφο της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων, οπότε και εκκινεί η εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στα άρθρα 7 και 8 του Ν. 4469/2017.

Ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβή με τον συντονιστή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία αυτή. Αν δεν έχει οριστεί αμοιβή, τότε αυτή ορίζεται δυνάμει του άρθρου 10 Ν. 4469/2017 στα κάτωθι ποσά:

(α) στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων,

(β) στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αν ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές δεν συμφώνησαν διαφορετικά, το ποσό της αμοιβής βαρύνει το μέρος που προκάλεσε την υποβολή αίτησης για έναρξη της διαδικασίας και προκαταβάλλεται στο συντονιστή πριν από τον έλεγχο της πληρότητας της αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επισημαίνεται ότι για την είσπραξη της αμοιβής θα πρέπει να εκδοθεί το νόμιμο παραστατικό.

4. Διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για ένταξη στο Μητρώο Συντονιστών

Για την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr στο σύνδεσμο Υποβολή Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Συντονιστών.

Στη συνέχεια, επιλέγοντας τον παραπάνω σύνδεσμο εμφανίζονται τα διαπιστευτήρια του TAXISnet. Μετά την επιτυχή σύνδεση στην εφαρμογή, εμφανίζονται από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία : ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Δ/νση (Οδός, αριθμός, ΤΚ, περιοχή), Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα.

Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να συμπληρώσουν υποχρεωτικά : Αριθμό σταθερού και κινητού τηλεφώνου, Δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να επιβεβαιώσουν την υπεύθυνη δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι Δικηγόρος- Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου που ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και διαθέτω τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία».

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων ενεργοποιείται το κουμπί «Υποβολή» και με την επιλογή του από τον ενδιαφερόμενο αποθηκεύεται η αίτηση, εμφανίζεται στην οθόνη μοναδικός αριθμός και ημερομηνία καταχώρησης και ενεργοποιείται το κουμπί «Εκτύπωση».

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση, αλλά μπορεί να εμφανίζει και να εκτυπώνει την υποβληθείσα αίτηση όποτε επιθυμεί.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας της παρούσας πρόσκλησης.

Στο Μητρώο Συντονιστών τελικώς εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και πληρούν τις ανωτέρω αναφερόμενες τυπικές προϋποθέσεις εγγραφής (ήτοι κατέχουν πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία), ή, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό των συντονιστών, αυτοί που θα προκύψουν κατόπιν της σχετικής δημόσιας κλήρωσης. Η εγγραφή στο Μητρώο δεν δημιουργεί εργασιακή σχέση με το δημόσιο.

5. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από την 21η Ιουνίου 2017 μέχρι και την 24η Ιουλίου 2017. Η αίτηση υποβάλλεται μόνον ηλεκτρονικά, με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο.

6. Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται (εργάσιμες ημέρες από 9:00 μέχρι 17:00) στα τηλέφωνα: 213-2125647, 213-2125651 και στο e-mail: info@keyd.gov.gr




Ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας
Φώτης Κουρμούσης

ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. 1170/22.5.2017 Αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής προσφεύγοντος για αλλαγή φορολογικής κατοικίας για το έτος 2015

$
0
0

Θεσσαλονίκη, 22-05-2017
Αριθμός απόφασης: 1170

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ
ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α7 - ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Εγνατία 45
Ταχ. Κώδικας: 54630 - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313-333245
ΦΑΞ: 2313-333258
E-Mail: ded.thess@n3.syzefxis.gov.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΟΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) (ΦΕΚ170Α/26-07-2013).

β. Του άρθρου 11 της με αριθμό και ημερομηνία πρωτοκ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960/10.3.2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ Ε. (ΦΕΚ968Β/22-03-2017) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

γ. Της Απόφασης ΠΟΛ.1064/2017 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ Β' 1440/27-04-2017)

2. Την Εγκύκλιο ΠΟΛ.1069/4.3.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την με αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30.8.2016 Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΦΕΚ2759Β/01-09-2016) με θέμα «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής».

4. Τη με ημερομηνία κατάθεσης 23/01/2017 και αριθμό πρωτοκόλλου 1078 ενδικοφανή προσφυγή του ....................................ΑΦΜ.................. κατά της υπ.αρ.πρωτ. 25762/23-12-2016 αρνητικής απάντησης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ιωνίας επί της υπ.αρ πρωτ. 25762/23-12-2016 αίτησης μεταβολής φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2015 και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα

5. Την ως άνω προσβαλλόμενη αρνητική απάντηση.

6. Τις από 31-01-2017 απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.

7. Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α7 - Επανεξέτασης όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης

Επί της υπ.αρ.πρωτ. 25762/23-12-2016 αίτησης του προσφεύγοντος για μεταβολή φορολογικής κατοικίας στη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας, εκδόθηκε η υπ.αρ.πρωτ. 25762/23-12-2016 αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ιωνίας, με την οποία απορρίφθηκε το εν λόγω αίτημά του διότι ο προσφεύγων είχε έναρξη εργασιών για το φορολογικό έτος 2015 ως Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος.

Με την ως άνω αίτησή ο προσφεύγων ζητά τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από την Ελλάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταθέτοντας προς τούτο τα σχετικά δικαιολογητικά, προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:

- Μεταφορά φορολογικής κατοικίας διότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

- Πλάνη περί τα πράγματα, καθόσον κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν δραστηριοποιούνταν ως αγρότης και σε κάθε περίπτωση η ιδιότητα του «Αγρότη Ειδικού Καθεστώτος» δεν θεμελιώνει από μόνη της την ύπαρξη οικονομικών δεσμών στην Ελλάδα.

Επί της υπό κρίση ενδικοφανούς προσφυγής, η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων, εισηγούμαστε τα ακόλουθα:

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν 4172/2013 (ΚΦΕ), ορίζεται η έννοια της φορολογικής κατοικίας, και συγκεκριμένα «1. Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του...», ενώ στην παράγραφο 2 αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με τη παρ.2 άρθρου 21 Ν.4223/2013, ορίζεται ότι «2. Ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση φυσικών προσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό. Η παρούσα παράγραφος δεν αποκλείει την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.»

Επειδή, για τον ορισμό της έννοιας της κατοικίας, η οποία δεν ορίζεται στο ανωτέρω άρθρο, εφαρμόζεται το άρθρο 51 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «Το πρόσωπο έχει κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες. ...»

Επειδή, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1260/19.12.2014, σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της φορολογικής κατοικίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

«1 Στην περίπτωση που η διαβίβαση ή προσκόμιση των δικαιολογητικών αφορά υποθέσεις φορολογούμενων που ήταν αποδεδειγμένα φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας [π.χ. δεν είχαν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία σε μη-συνεργάσιμο κράτος (αμάχητο τεκμήριο) ή σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (μαχητό τεκμήριο) από τις 31.03.2011 έως τις 31 12.2013], αλλά υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σαν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, αυτές θα πρέπει να εξετάζονται επί της ουσίας, βάσει των πραγματικών περιστατικών και να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

2. Οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει μέρος των δικαιολογητικών ή δεν τα έχουν υποβάλει καθόλου, υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση, να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία θα προκύπτει ότι όντως είχαν μεταφέρει το κέντρο του οικογενειακού τους βίου (οικογενειακή εστία) ή το κέντρο του επαγγελματικού τους βίου, της ύπαρξης τους και των βιοτικών τους σχέσεων (κέντρο ζωτικών συμφερόντων), στην αλλοδαπή:

(α) Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος/τέκνα), εάν αυτά υφίστανται, διαμένουν σε μόνιμη και σταθερή βάση στην αλλοδαπή (π.χ. βεβαίωση από δημοτική/δημόσια/άλλη αναγνωρισμένη αρχή, αποδεικτικά εκπαίδευσης /φοίτησης τέκνων ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας ή αποδεικτικό ιδιόκτητης κατοικίας στην αλλοδαπή, εφόσον αυτή υφίσταται).

(β.1.) Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που εκδίδεται από την αλλοδαπή φορολογική αργή, από το οποίο θα προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του άλλου κράτους.

Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούσαν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί του πιστοποιητικού, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) και για την οποία δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης. Επίσης, δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης για τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΣΑΔΦΕ που έχει συναφθεί με τη χώρα μας.

(β. 2.) Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο δεν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, εφόσον προβλέπεται η έκδοσή του από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, ή σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοσή του, αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους, που υπέβαλαν στο άλλο κράτος ή ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

(γ) Στοιχεία σχετικά με τον επαγγελματικό βίο [π.χ. σύμβαση εξηρτημένης εργασίας με αλλοδαπό εργοδότη ή βεβαίωση εργασίας από τον εν λόγω εργοδότη.

Σε περίπτωση μη εξηρτημένης απασχόλησης, αποδεικτικό της επαγγελματικής δραστηριότητας στην αλλοδαπή (π.χ. έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμμετοχή σε αλλοδαπές εταιρείες)]. Τονίζεται ότι, η προσκόμιση των ως άνω δικαιολογητικών τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοσή τους προβλέπεται από τις εσωτερικές διατάξεις του άλλου κράτους (π.χ. σε ορισμένα κράτη μπορεί να μην υφίστανται δήμοι ή να μην υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης κ.λπ.). Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και β(1)/β(2), τότε δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών της παραγράφου (γ), ούτε κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση άλλων στοιχείων ή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της φορολογικής του κατοικίας στην αλλοδαπή.

Αν συντρέχουν τα υπό στοιχεία (α) και β(1)/β(2), τότε γεγονότα όπως η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα, η διατήρηση στην Ελλάδα τραπεζικών λογαριασμών, η συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση ημεδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ώστε να χαρακτηρισθεί το φυσικό πρόσωπο ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (εκτός αν ελλείψει οικογένειας, διαπιστώνεται ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα). Σε περίπτωση μη υποβολής κάποιων εκ των παραπάνω δικαιολογητικών και αν λόγω της μη υποβολής τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες αδυνατούν να αποφανθούν για τη φορολογική κατοικία βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, τότε οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, βεβαίωση από επαγγελματικές ενώσεις-επιμελητήρια-συλλόγους, δικαιολογητικά για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων), με τα οποία θα αποδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό τους με το άλλο κράτος, δεσμός που τους δημιουργεί μόνιμη φορολογική κατοικία στο άλλο κράτος. ...

4. ... Εάν ο φορολογούμενος είναι πραγματικά φορολογικός κάτοικος κράτους με το οποίο υφίσταται ΣΑΔΦΕ, τότε θα έχουν εφαρμογή, ως προς τη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτά από πηγές Ελλάδας, οι διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας, υπό την επιφύλαξη, όμως, των διατάξεων των ΣΑΔΦΕ (π.χ. η προσαύξηση περιουσίας φορολογείται στην Ελλάδα στην πρώτη περίπτωση (μη ύπαρξη ΣΑΔΦΕ) ενώ στην δεύτερη φορολογείται εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦΕ). Σημειώνεται ότι, και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ο φορολογούμενος δεν θα υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά στην αλλοδαπή.»

Επειδή, η Εγκύκλιος ΔΕΑΦ 1186557 ΕΞ 2016/21.12.2016 με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που χορηγούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρει ότι το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους αυτού σε φυσικά πρόσωπα «γίνεται δεκτό για σκοπούς εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο εξέτασης αιτημάτων φυσικών προσώπων που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στα Η. Α. Ε. σύμφωνα με τις ΠΟΛ.1177/14.7.2014 και ΠΟΛ.1058/18.3.2015 κατά περίπτωση».

Επειδή, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1177/14.7.2014 «Μεταβολή κατοικίας ή διαμονής. Εφαρμογή των διατάξεων του ν.2238/1994 και του Ν.4174/2013.», στην παράγραφο 1 αυτού ορίζεται «1. Από το συνδυασμό των όσων αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α' της παρούσης προκύπτει ότι ο φορολογούμενος που εγκαταστάθηκε μόνιμα ή οριστικά στην αλλοδαπή, αλλά δεν είχε προβεί στη διαδικασία μεταβολής της κατοικίας ή της διαμονής του κατά το έτος αναχώρησης από την Ελλάδα και δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος Ελλάδας, ενώ είναι εγγεγραμμένος σε Δ.Ο.Υ. όπου υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, οφείλει να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια πριν από τη μεταβολή : ϊ) βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους, ή ϋ) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματος του. ή iii) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε στο άλλο κράτος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση από το φορολογούμενο κανενός εκ των ανωτέρω δικαιολογητικών, τότε η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να δεχθεί βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας (π.χ. δεν έχει μεταφέρει την κατοικία του σε μη-συνεργάσιμο κράτος από τις 31.03.2011 έως τις 31.12.2013), είναι δυνατή η αλλαγή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη Δ.Ο V. όπου ο φορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού. Εάν δεν αποδειχθεί από το φορολογούμενο ότι διαθέτει κατοικία ή διαμονή στην αλλοδαπή ή προκύψει ότι έχει την κατοικία ή τη διαμονή του στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβληθούν αρχικές δηλώσεις, όπου θα περιλαμβάνεται το παγκόσμιο εισόδημά του».

Επειδή, σύμφωνα με την υπ.αριθμ ΠΟΛ.1058/18.3.2015 (ΦΕΚ Β 459 26.3.2015)

«Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4172/2013 και του Ν 4174/2013» ορίζεται στην παράγραφο 1 «1. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης....», ενώ στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι «2. Τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσκομίσουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ.Ο.Υ.: (α) Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος».

Επειδή, η χώρα μας μετέχει ήδη από το έτος 1961 στο Μοντέλο ΣΑΔΦ του ΟΟΣΑ, στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες ΣΑΔΦ που έχει υπογράψει η χώρα μας με τρίτα κράτη, και στο οποίο κρίσιμο για τον καθορισμό της φορολογικής κατοικίας είναι να προσδιορισθούν οι δεσμοί που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και υπερισχύουν για τον καθορισμό του κράτους με την κυριαρχική εξουσία να επιβάλλει φόρο εισοδήματος στο φυσικό πρόσωπο (Ασπ.Μάλλιου ο.π.).

Επειδή, με τον Ν 4234/2014 (ΦΕΚ 28Α') κυρώθηκε η διμερής διεθνής σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και επί του κεφαλαίου, η οποία υπογράφηκε στο Αμπου Ντάμπι στις 18 Ιανουαρίου 2010, καθώς και του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Συμφωνία αυτή, το οποίο υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου 2013, και ειδικότερα στο άρθρο 4 αυτού ορίζεται ότι

«3. Αν σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, ένα φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και των δύο Συμβαλλομένων Κρατών, τότε η κατάσταση του καθορίζεται ως ακολούθως:

α) θεωρείται ότι είναι κάτοικος μόνον του Κράτους στο οποίο διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία, αν αυτός διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία και στα δύο Κράτη, θεωρείται κάτοικος μόνον του Κράτους με το οποίο διατηρεί στενότερους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς (κέντρο ζωτικών συμφερόντων),

β) αν το κράτος στο οποίο έχει το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων του δεν μπορεί να καθοριστεί ή αν δε διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία σε κανένα από τα δύο Κράτη, θεωρείται κάτοικος μόνον του Κράτους όπου έχει τη συνήθη διαμονή του,

γ) αν έχει συνήθη διαμονή και στα δύο Συμβαλλόμενα Κράτη ή σε κανένα από αυτά, θεωρείται κάτοικος μόνον του Κράτους του οποίου είναι υπήκοος,

δ) αν είναι υπήκοος και των δύο Κρατών ή κανενός από αυτά, οι αρμόδιες αρχές των Συμβαλλόμενων Κρατών διευθετούν το ζήτημα με αμοιβαία συμφωνία.» .»

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 της ανωτέρω σύμβασης ορίζεται ότι. «2. Όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας από ένα Συμβαλλόμενο Κράτος, ανά πάσα στιγμή, κάθε όρος που δεν καθορίζεται σε αυτή, θα έχει, εκτός αν το κείμενο ορίζει διαφορετικά, την έννοια που έχει κατά τη στιγμή της εφαρμογής, σύμφωνα με την νομοθεσία αυτού του Κράτους, σχετικά με τους φόρους στους οποίους εφαρμόζεται η Συμφωνία, οποιαδήποτε έννοια που δίδεται από την εφαρμοζόμενη φορολογική νομοθεσία αυτού του Κράτους υπερισχύει εκείνης που δίδεται σε αυτόν τον όρο από οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία του Κράτους αυτού.·»

Επειδή, ο Ν 4234/2014 (ΦΕΚ 28Α') με τον οποίο κυρώθηκε η διμερής διεθνής σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και επί του κεφαλαίου, η οποία υπογράφηκε στο Αμπου Ντάμπι στις 18 Ιανουαρίου 2010, καθώς και του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Συμφωνία αυτή, το οποίο υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου 2013, τέθηκε σε ισχύ από 4-2-2014, ημέρα δημοσίευσης του νόμου αυτού στο ΦΕΚ. ενώ πριν το νόμο αυτό δεν είχε υπογραφεί άλλη σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών.

Επειδή, αποδείχθηκε ότι ο προσφεύγων καθώς και η σύζυγος του έχουν την μόνιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το φορολογικό έτος 2015 και είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας αυτής, όπως αυτό βεβαιώνεται στα από 04-04-2016 και 24/05/2016 πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδόθηκαν από το Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επειδή, τα τέκνα του προσφεύγοντος σύμφωνα με το από 04.02.2015 πιστοποιητικό του σχολείου GEMS Metropole της πόλης Μότορ, από τον Ιανουάριο του 2015 και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 φοιτούν στο ως άνω σχολείο στις τάξεις Υ04 και Υ01

Επειδή, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα taxis προέκυψε ότι ο προσφεύγων για το υπό κρίση έτος δεν άσκησε την δραστηριότητα του Αγρότη Ειδικού Καθεστώτος

Επειδή, ο προσφεύγων δεν έχει το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων του ούτε οικογενειακούς δεσμούς στην Ελλάδα, αντίθετα το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων του είναι για το 2015 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επειδή, ο προσφεύγων με την αρ.πρωτ 25762/23-12-2016 αίτησή του προσκόμισε στη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας τα από 04/04/2016 και 24-05-2016 πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας του ιδίου και της συζύγου του, από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νομίμως επικυρωμένα, με τα οποία βεβαιώνεται ως φορολογικός κάτοικος της χώρας αυτής, και το οποίο διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία με το υπ.αρ. πρωτ. 1078/01-02-2017 έγγραφο.

Επειδή, ο προσφεύγων πληροί τις προϋποθέσεις της εσωτερικής νομοθεσίας και των σχετικών ΠΟΛ, ώστε να μην θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για το 2015, αντίθετα να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το έτος αυτό.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της από 23-01-2017 και με αρ.πρωτ. 1078 ενδικοφανούς προσφυγής του προσφεύγοντος για αλλαγή φορολογικής κατοικίας για το έτος 2015.

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΟΥΡΗΣ

ΔΕΔ Αθήνας αποφ. 2972/2017 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας - Μερική αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής

$
0
0

Καλλιθέα, 17-5-2017
Αριθμός απόφασης: 2972

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α6

Ταχ. Δ/νση :Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κώδικας :176 71 - Καλλιθέα
Τηλέφωνο :213-1604504
ΦΑΞ:213-1604567

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις :
α. Του άρθρου 63 του ν.4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170), όπως ισχύει.
β. Του άρθρου 11 της Δ. ΟΡΓ. Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 968 Β'/22-03-2017) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».
γ. Της ΠΟΛ 1064/2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ Β' 1440/27-4-2017).

2. Την ΠΟΛ 1069/4-3-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την υπ' αριθμόν Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30-8-2016 (ΦΕΚ 2759/τ.Β'/01-09-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

4. Την από 23-1-2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου ........... ενδικοφανή προσφυγή του .......... του .... , ΑΦΜ ....... , κατοίκου ....... κατά της με αριθμό.......... απορριπτικής απόφασης για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2015 και της με αριθμό ......................... απορριπτικής απόφασης για τη μεταβολή φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2014 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Α' ΠΑΤΡΩΝ και τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.

5. Την με αριθμό......... απορριπτική απόφαση για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2015 και την με αριθμό......... απορριπτική απόφαση για τη μεταβολή φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2014 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Α' ΠΑΤΡΩΝ, των οποίων ζητείται η ακύρωση.

6. Τις απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής.

7. Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α6 όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.

Επί της από 23-1-2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου........... ενδικοφανούς προσφυγής του.......... , η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με με αριθμό ......... απορριπτική απόφαση για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2015 δεν έγινε δεκτό το αίτημά του, διότι:

• Διατηρούσε ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα έως 3-12-2015, οπότε είχε τη δυνατότητα να παρέχει επ' αμοιβή υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των ετών 2014 και 2015, χωρίς απαραίτητη φυσική παρουσία - στις 3-12-2015 προέβη σε διακοπή εργασιών

• Στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 για το φορολογικό έτος 2015 δήλωσε εισοδήματα από άσκηση επαγγέλματος, όπερ σημαίνει ότι διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο προσφεύγων είχε υποβάλει την με αριθμό............ αίτηση για αλλαγή φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2014, η οποία απορρίφθηκε με τη με αριθμό............ απαντητική επιστολή της Δ.Ο.Υ. Α' ΠΑΤΡΩΝ, διότι δεν είχε προσκομίσει ο προσφεύγων πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας και είχε ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι την έκδοση της απορριπτικής απόφασης της Δ.Ο.Υ.. Ο προσφεύγων υπέβαλε τη με αριθμό............ αίτηση θεραπείας - ιεραρχική προσφυγή στην ίδια ως άνω Δ.Ο.Υ., η οποία απερρίφθη με τη με αριθμό .................. αρνητική απάντηση της Δ.Ο.Υ..

Κατόπιν των ανωτέρω, ο προσφεύγων κατέθεσε τη με αριθμό............ ενδικοφανή προσφυγή, η οποία απερίφθη δυνάμει της με αριθμό........ απόφασης της Υπηρεσίας μας.

Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή αιτείται την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων για τους εξής λόγους:

• Η Υπηρεσία μας δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας επί της με αριθμό .................. ενδικοφανούς προσφυγής που είχε καταθέσει ο προσφεύγων και πρέπει να τοποθετηθεί στα πλαίσια της υπό εξέταση ενδικοφανούς προσφυγής

• Έχει συνεχή φυσική παρουσία και επαγγελματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει προσκομίσει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας - έχει καταθέσει στη φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις παγκόσμιου εισοδήματος, στις οποίες έχει αναγράψει το εισόδημα που απέκτησε στην Ελλάδα και έχει παρακρατηθεί φόρος 20%

• Η επαγγελματική δραστηριότητα που αναφέρει η Δ.Ο.Υ. ήταν μια σύμβαση έργου σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη, την οποία είχε διατηρήσει ενεργή για να εξοφλήσει ο εργοδότης του το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό ύψους 4.065€ - δεν απαγορεύεται από κάποια διάταξη να είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας και να ασκεί δραστηριότητα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί

• Έχει ισχυρούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάζεται με σχέση μισθωτής εργασίας και έχει τον σταθερό κοινωνικό του κύκλο, την πολιτική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα

• Έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από εκεί προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά το εισόδημά του, δυνάμει σύμβασης μισθωτής εργασίας - δεν έχει καμία δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα

• Έχει ισχυρούς ασφαλιστικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο (και κανένα με την Ελλάδα), καθώς από το Δεκέμβριο του 2013 εξαιρείται πλήρως από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και είναι αποκλειστικά ασφαλισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο (ο ασφαλιστικός φορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενήμερος και αναγνωρίζει και καλύπτει την όποια παράλληλη εργασία του στην Ελλάδα)

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 3 «Υποκείμενα του φόρου» του ν.4172/2013: «1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Κατ' εξαίρεση ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του α. ν. 89/1967 (Α' 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. 2. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.»

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 4 «Φορολογική κατοικία» του ν.4172/2013: «1. Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον: α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.»

Επειδή, σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα 2732/1953 «Περί κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεττανίας και Βορείου Ιρλανδίας συμβάσεως περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής εν σχέσει προς τους φόρους επί του εισοδήματος (Φ.Ε.Κ. 329/12.11.1953/, τ. A').»:

«Άρθρον I
(1) Οι φόροι οι οποίοι αποτελούν το αντικείμενον της παρούσης συμβάσεως είναι: (α) εν Ελλάδι: O φόρος επί του εισοδήματος (περιλαμβανομένου και του αναλυτικού φόρου και του συνθετικού τοιούτου) εφεξής αναφερομένων εν τη συμβάσει ως «Ελληνικού φόρου», (β) Εν τω Ηνωμένω Βασιλείω της Μεγάλης Βρεττανίας και Βορείου Ιρλανδίας: O φόρος επί του εισοδήματος (περιλαμβανομένου και του προσθέτου φόρου) ο φόρος επί των κερδών και ο φόρος επί των υπερβαλλόντων κερδών εφεξής αναφερομένων εν τη παρούση Συμβάσει ως «φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
(2) H παρούσα Σύμβασις θα έχη επίσης εφαρμογήν επί οιωνδήποτε άλλων φόρων χαρακτήρος ουσιαστικώς παρομοίου προς τους ανωτέρω, επιβαλλομένων υπό της Eλλάδος ή του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ημερομηνίαν της υπογραφής της Συμβάσεως. ...
Άρθρον II
(1) Εν τη παρούση συμβάσει, εκτός αν άλλως απαιτεί η έννοια του κειμένου:...
(η) Οι όροι «κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου» και «κάτοικος της Ελλάδος», υποδηλούν οιονδήποτε πρόσωπον το οποίον είναι κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου δια τους σκοπούς του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου και ουχί πρόσωπον κατοικούν ή διαμένον εν Ελλάδι δια τους σκοπούς του Ελληνικού φόρου και οιονδήποτε πρόσωπον το οποίον είναι κάτοικος ή διαμένει εν Ελλάδι δια τους σκοπούς του Ελληνικού φόρου και ουχί κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου δια τους σκοπούς του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου. .
(2) Εις ας περιπτώσεις η παρούσα Σύμβασις προβλέπει ότι εισόδημα εκ πηγής ευρισκομένης εις εν των εδαφών θ' απαλλάσσηται από φόρους εν τω εδάφει αυτώ εάν (μετά ή άνευ άλλων όρων) το εισόδημα τούτο υπόκειται εις φόρον εις το έτερον έδαφος και δυνάμει του εν τω ετέρω τούτω εδάφει ισχύοντος νόμου το εν λόγω εισόδημα υπόκειται εις φόρον αναλόγως του εκ τούτου ποσού το οποίον εμβάζεται ή λαμβάνεται εν τω ετέρω τούτω εδάφει και ουχί αναλόγως του ολικού ποσού τούτου, τότε η δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως παρασχεθησομένη απαλλαγή εν τω πρώτω εδάφει, θα έχη μόνον εφαρμογήν επί του μέρους του εισοδήματος το οποίον εμβάζεται ή λαμβάνεται εις το έτερον τούτο έδαφος. .
Άρθρον IX
(1) Άτομον το οποίον είναι κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου θ'απαλλάσσηται του Ελληνικού φόρου επί κερδών ή αμοιβής δια προσωπικάς υπηρεσίας (περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών) παρασχεθείσας εντός της Ελλάδος καθ' οιονδήποτε έτος βεβαιώσεως: (α) αν ευρίσκεται εντός της Ελλάδος δια χρονικόν διάστημα ή διαστήματα μη υπερβαίνοντα συνολικώς τας 183 ημέρας κατά το έτος αυτό, (β) αν αι υπηρεσίαι παρέχονται δια κάτοικον του Ηνωμένου Βασιλείου ή δια λογαριασμόν του, και (γ) αν τα κέρδη ή η αμοιβή υπόκεινται εις τον φόρον του Ηνωμένου Βασιλείου.
(2) Άτομον το οποίον είναι κάτοικος της Ελλάδος θ 'απαλλάσσηται του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου επί κερδών ή αμοιβής δια προσωπικάς υπηρεσίας (περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών) παρασχεθείσας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου καθ' οιονδήποτε έτος βεβαιώσεως: (α) αν ευρίσκεται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου δια χρονικόν διάστημα ή διαστήματα μη υπερβαίνοντα συνολικώς τας 183 ημέρας κατά το έτος αυτό, (β) αν αι υπηρεσίαι παρέχωνται δια κάτοικον της Ελλάδος ή δια λογαριασμόν του, και (γ) αν τα κέρδη ή η αμοιβή υπόκεινται εις τον Ελληνικόν φόρον. ...
Άρθρον XI Καθηγητής ή διδάσκαλος εξ ενός των εδαφών, όστις λαμβάνει αμοιβήν δια διδασκαλίαν, κατά την διάρκειαν προσωρινής παραμονής μη υπερβαινούσης τα δύο συνεχή έτη, εις Πανεπιστήμιον, Κολλέγιον, Σχολείον ή άλλο Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα λειτουργούν εις το άλλο έδαφος, θ' απαλλάσσηται του φόρου εις το έτερον τούτο έδαφος δια την αμοιβήν ταύτην. ...
Άρθρον XIV
(1) Οι νόμοι των Συμβαλλομένων Μερών θα εξακολουθήσουν διέποντες την φορολογίαν του εισοδήματος του προκύπτοντος εις εκάτερον των εδαφών, εκτός εις ας περιπτώσεις προβλέπεται ρητώς το αντίθετον εν τη παρούση Συμφωνία. Εις ας περιπτώσεις το εισόδημα υπόκειται εις φόρον εις αμφότερα τα εδάφη θα δίδεται απαλλαγή από την διπλήν φορολογίαν συμφώνως προς τας ακολούθους παραγράφους του παρόντος άρθρου.
(2) Υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου περί εκπτώσεως εκ του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου του φόρου του καταβλητέου εις έδαφος εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ελληνικός φόρος ο καταβλητέος, είτε απ' ευθείας είτε δι 'εκπτώσεως δι' εισόδημα εκ πηγών ευρισκομένων εντός της Ελλάδος, θα εκπίπτεται εκ του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου του καταβλητέου δια το εισόδημα τούτο.
(3) Υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων του Ελληνικού νόμου περί εκπτώσεως εκ του Ελληνικού φόρου του φόρου του καταβλητέου εις έδαφος εκτός της Ελλάδος, ο φόρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καταβλητέος, είτε απ 'ευθείας, είτε δι 'εκπτώσεως, δι 'εισόδημα εκ πηγών ευρισκομένων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εκπίπτεται εκ του Ελληνικού φόρου του καταβλητέου δια το εισόδημα τούτο.»

Επειδή, σύμφωνα με την απόφαση 1445/ 29-6-2016 του ΣτΕ: «Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων ένα φυσικό πρόσωπο θεωρείται κάτοικος Ελλάδας. Τα κριτήρια αυτά είναι η μόνιμη ή κύρια κατοικία, η συνήθης διανομή και το κέντρο των προσωπικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων [...]. Κατά την έννοια, λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα προεκτιθέμενα, των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 παρ. 1 του ν. 4172/2013, σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, ήτοι για εκείνο που προκύπτει τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή, υπόκειται, μεταξύ άλλων, το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει δηλαδή σ' αυτήν μόνιμη και κύρια πραγματική εγκατάσταση, την οποία έχει καταστήσει, σύμφωνα με τη βούληση του, το κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων και ζωτικών συμφερόντων (πρβλ. καθ' ερμηνεία του άρθρου 51ΑΚ, ΣτΕ 259, ΣτΕ 3254/2011, ΣτΕ 1113/2008 κ.ά, ΑΠ 660/2015, ΑΠ 1730/2009 κ. ά.), το οποίο αποτελεί στοιχείο προσδιοριστικό της έννοιας της κατοικίας. Ως τέτοιο δε (δηλαδή ως στοιχείο προσδιοριστικό της έννοιας της κατοικίας) νοούμενο στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4172/2013 και όχι ως αυτοτελές κριτήριο προσδιορισμού της φορολογικής κατοικίας, το κέντρο των βιοτικών σχέσεων και ζωτικών συμφερόντων ενός φυσικού προσώπου υφίσταται εκεί όπου το πρόσωπο αυτό αναπτύσσει τους προσωπικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς του (βλ. άλλωστε τα διαλαμβανόμενα στην αιτιολογική έκθεση για το «κέντρο των προσωπικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων» -δίχως τη διάζευξη που έχει τεθεί στο κείμενο του νόμου- καθώς και για την κατά τα διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έννοια αυτού). Εξάλλου, προκειμένου να κριθεί εάν ένα φυσικό πρόσωπο έχει (ή πολλώ μάλλον μεταβάλλει την επί μακρόν διατηρούμενη από αυτό) κατοικία, πρέπει να συνεκτιμώνται όλα τα πρόσφορα στοιχεία (πρβλ. ΣτΕ 1948/1956, ΣτΕ 3870/2002, ΣτΕ 3973/2005, ΣτΕ 1113/2008, ΣτΕ259/2011 κ. ά.), όπως ιδίως η ύπαρξη στέγης, η φυσική παρουσία του ίδιου, των μελών της οικογένειάς του (στην οποία δεν περιλαμβάνονται μόνον ο ή η σύζυγος και τα τέκνα αυτού), ο τόπος άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ο τόπος των περιουσιακών συμφερόντων, ο τόπος των διοικητικών δεσμών με τις δημόσιες αρχές και φορείς (ασφαλιστικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς), ο τόπος ανάπτυξης πολιτικών, πολιτισμικών ή άλλων δραστηριοτήτων. Συνεπώς, για τη θεμελίωση της προαναφερόμενης φορολογικής υποχρέωσης ενός φυσικού προσώπου, η φορολογική αρχή πρέπει να προβαίνει σε ειδικώς αιτιολογημένη κρίση αναφορικά με το εάν το πρόσωπο αυτό έχει κατοικία στην Ελλάδα, φέρουσα κατ' αρχήν και το βάρος απόδειξης των πραγματικών περιστατικών που τεκμηριώνουν, επαρκώς, ενόψει των συνθηκών, την ύπαρξή της. Συναφώς, το δικαστήριο της ουσίας, όταν εκδικάζει προσφυγή κατά πράξης περί της εν λόγω φορολογικής υποχρέωσης φυσικού προσώπου, οφείλει να ερευνήσει το ίδιο, κατ' ενάσκηση πλήρους δικαιοδοσίας, αν συντρέχει η αμφισβητούμενη πραγματική βάση της, δηλαδή η ύπαρξη ή μη κατοικίας αυτού στην Ελλάδα, και να κρίνει το ζήτημα, στο πλαίσιο δε αυτό, έχει την εξουσία, κατ' άρθρο 152 επ. του Κ.Δ.Δ., να διατάξει συμπλήρωση των αποδείξεων και, τελικώς, αν δεν βεβαιώνεται στον αναγκαίο βαθμό για τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά, να αποφανθεί, αφού κατανείμει το βάρος αποδείξεως μεταξύ των διαδίκων. ...
οι αξιώσεις κάθε κυρίαρχου κράτους, εφ' όσον δεν είναι εστερημένες ευλόγου ερείσματος δεν υποχωρούν μονομερώς, παρά μόνο μέσω αμοιβαία συμφωνημένης εναρμόνισης. Μέσα στα πλαίσια δε αυτά έχουν εκπονηθεί από διάφορους διεθνείς οργανισμούς κατευθυντήριες οδηγίες και «πρότυπες» συμβάσεις προς διευκόλυνση των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυριάρχων κρατών που έχουν ως αντικείμενο την σύναψη μεταξύ τους συμφωνίας μέσω της οποίας αυτοπεριορίζουν και εναρμονίζουν την άσκηση της φορολογικής τους κυριαρχίας, προς αποτροπή συγκρούσεων (τέτοιες «πρότυπες» συμβάσεις είναι αυτή του ΟΟΣΑ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στο εισόδημα και στο κεφάλαιο καθώς και η αντίστοιχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών). Πριν από την σύναψη τέτοιας διμερούς συμφωνίας δεν υπάρχει ούτε εναρμόνιση, ούτε υποχρέωση εναρμόνισης και κάθε κυρίαρχο κράτος ασκεί την κυριαρχία του αδέσμευτα και χωρίς να εξετάζει αν οι εθνικοί του κανόνες είναι σύμφωνοι με κάποια διεθνή (πλην μη νομικώς δεσμευτικά) πρότυπα, ή αν απολήγουν σε διπλή φορολόγηση. Μετά τη σύναψη τέτοιας σύμβασης, η φορολογική εξουσία του κάθε ενός από τα συμβαλλόμενα κράτη οριοθετείται σε σχέση με την εξουσία του άλλου συμβαλλομένου κράτους αποκλειστικά με βάση όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ τους και όχι με βάση το εθνικό δίκαιο.»

Επειδή, σύμφωνα με την Π0Λ.1260/ 19-12-2014 «Σχετικά με τη φορολογική κατοικία»:
«2. Οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει μέρος των δικαιολογητικών ή δεν τα έχουν υποβάλει καθόλου, υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση, να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία θα προκύπτει ότι όντως είχαν μεταφέρει το κέντρο του οικογενειακού τους βίου (οικογενειακή εστία) ή το κέντρο του επαγγελματικού τους βίου, της ύπαρξής τους και των βιοτικών τους σχέσεων (κέντρο ζωτικών συμφερόντων), στην αλλοδαπή:
(α) Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος/τέκνα), εάν αυτά υφίστανται, διαμένουν σε μόνιμη και σταθερή βάση στην αλλοδαπή (π.χ. βεβαίωση από δημοτική/δημόσια/άλλη αναγνωρισμένη αρχή, αποδεικτικά εκπαίδευσης/φοίτησης τέκνων ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας ή αποδεικτικό ιδιόκτητης κατοικίας στην αλλοδαπή, εφόσον αυτή υφίσταται).
(β.1.) Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που εκδίδεται από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, από το οποίο θα προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του άλλου κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούσαν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί του πιστοποιητικού, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) και για την οποία δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης. Επίσης, δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης για τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΣΑΔΦΕ που έχει συναφθεί με τη χώρα μας.
(β.2.) Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο δεν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος,...
(γ) Στοιχεία σχετικά με τον επαγγελματικό βίο [π.χ. σύμβαση εξηρτημένης εργασίας με αλλοδαπό εργοδότη ή βεβαίωση εργασίας από τον εν λόγω εργοδότη. Σε περίπτωση μη εξηρτημένης απασχόλησης, αποδεικτικό της επαγγελματικής δραστηριότητας στην αλλοδαπή (π.χ. έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμμετοχή σε αλλοδαπές εταιρείες)].

Τονίζεται ότι, η προσκόμιση των ως άνω δικαιολογητικών τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοσή τους προβλέπεται από τις εσωτερικές διατάξεις του άλλου κράτους (π.χ. σε ορισμένα κράτη μπορεί να μην υφίστανται δήμοι ή να μην υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης κλπ.). Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και β(1)/β(2), τότε δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών της παραγράφου (γ), ούτε κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση άλλων στοιχείων ή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της φορολογικής του κατοικίας στην αλλοδαπή. Αν συντρέχουν τα υπό στοιχεία (α) και β(1)/β(2), τότε γεγονότα όπως η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα, η διατήρηση στην Ελλάδα τραπεζικών λογαριασμών, η συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση ημεδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ώστε να χαρακτηρισθεί το φυσικό πρόσωπο ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (εκτός αν ελλείψει οικογένειας, διαπιστώνεται ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα). Σε περίπτωση μη υποβολής κάποιων εκ των παραπάνω δικαιολογητικών και αν λόγω της μη υποβολής τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες αδυνατούν να αποφανθούν για τη φορολογική κατοικία βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, τότε οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, βεβαίωση από επαγγελματικές ενώσεις-επιμελητήρια- συλλόγους, δικαιολογητικά για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων), με τα οποία θα αποδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό τους με το άλλο κράτος, δεσμός που τους δημιουργεί μόνιμη φορολογική κατοικία στο άλλο κράτος.»

Επειδή, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1058/ 18-3-2015 «Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4172/2013 και του Ν.4174/2013»: «1. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο. Υ. όπου είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας: αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, καθώς και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, εφόσον διαθέτουν, συνυποβάλλουν και τα σχετικά δικαιολογητικά όπως περιγράφονται κατωτέρω. ...
2. Τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσκομίσουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ. Ο. Υ. :
(α) Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή
(β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στο άλλο κράτος ή
(γ) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος.
3. Για τη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν συνταχθεί στο έδαφος του αλλοδαπού κράτους και περιγράφονται στην παρ. 2 της παρούσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση της Χάγης (Apostille) ή κατά τα διεθνή νόμιμα (προξενική διαδικασία), εφαρμόζονται οι οδηγίες της Δνσης Οργάνωσης (σχετ. το με αριθ. Δ6Δ 1095210 ΕΞ2014/25.06.2014 έγγραφό της). Επίσης, για τα προβλεπόμενα έγγραφα απαιτείται επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.
Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι προαναφερθείσες Αιτήσεις για την Εφαρμογή των ΣΑΔΦΕ, καθώς και τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ΣΑΔΦΕ που έχουν συναφθεί με τη χώρα μας.
4. Σε περίπτωση που φορολογούμενος υποβάλλει τα έντυπα (Μ0-Μ1-Μ7) και προσκομίσει, εμπροθέσμως, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά παρόλα αυτά θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας (άρθρο 4 Ν.4172/2013), ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στο φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (παγκόσμιο εισόδημα) το αργότερο μέχρι τη λήξη του επόμενου φορολογικού έτους από αυτό που αφορούσε το αίτημα μεταφοράς (π.χ. όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν σχετικά έντυπα και δικαιολογητικά που αφορούσαν το φορολογικό έτος 2014 και το αίτημά τους απορρίφθηκε, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος το αργότερο έως τις 31.12.2015), χωρίς την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.
Σε περίπτωση που φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλει τα έντυπα (Μ0-Μ1-Μ7) και προσκομίσει, εμπροθέσμως, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, τα εν λόγω έντυπα (Μ0-Μ1-Μ7) προωθούνται, μαζί με την έγγραφη δήλωση για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου και τη σχετική έγκριση, στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταχωρισθούν στο υποσύστημα Μητρώου οι σχετικές μεταβολές. Η βεβαίωση μεταβολής θα αποστέλλεται από το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., ταχυδρομικώς, στο φορολογικό εκπρόσωπο. Ο φορολογούμενος, εφόσον είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, δύναται να την υποβάλει ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού το αργότερο μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης (π.χ. όσοι μετέβαλαν τη φορολογική τους κατοικία για το φορολογικό έτος 2014 μπορούν να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα το αργότερο έως τις 31.12.2015).

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τα έντυπα (Μ0-Μ1-Μ7) και προσκομίσουν, εκπροθέσμως, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή εφόσον είναι υπόχρεοι ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την, κατά περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τα έντυπα (Μ0-Μ1-Μ7) και δεν προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (παγκόσμιο εισόδημα), η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.»

Επειδή με το φάκελο της υπόθεσης ο προσφεύγων προσκόμισε:

• Βεβαίωση του ....... ότι ο προσφεύγων έχει προσληφθεί από την 1-12-2013 έως τις 31-12­2016

• Αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία αναγράφεται ότι δεν είχε εισόδημα στην Ελλάδα το έτος 2014

• Αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία αναγράφεται ότι είχε αμοιβή από............................. στην Ελλάδα το έτος 2015

• Οι φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει ο προσφεύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις περιόδους 6/4/2014 - 5/4/2015 και 6/4/2015 - 5/4/2016, στις οποίες έχει δηλώσει το ποσό που έλαβε στην Ελλάδα και τους φόρους που πλήρωσε, δηλώνοντας ότι θέλει να αιτηθεί την απαλλαγή από το φόρο που πλήρωσε στην Ελλάδα (επέλεξε την αντίστοιχη επιλογή στη φορολογική δήλωση)

• Την με αριθμό ......... βεβαίωση του Ε.Τ.Α.Α. - Τομείς Μηχανικών & Ε.Δ.Ε. που εκδόθηκε κατόπιν της με αριθμό ........... αίτησης του προσφεύγοντα, με την οποία ο προσφεύγων εξαιρέθηκε από την ασφάλιση του εν λόγω Ταμείου για την περίοδο 3/12/2013 - 31/12/2014, λόγω μισθωτής εργασίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξαίρεση του προσφεύγοντα παρατάθηκε και για την περίοδο 1/1/2015 - 31/12/2015, δυνάμει της με αριθμό ....... βεβαίωσης του ιδίου Ταμείου, κατόπιν της με αριθμό ........................ αίτησης του προσφεύγοντα, για τον ίδιο ως άνω λόγο.

Επειδή μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου υφίσταται η κυρωθείσα με το ν.2732/1953 Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, όπερ συνεπάγεται ότι η εθνική νομοθεσία εφαρμόζεται στο βαθμό που δεν αντίκειται στην αντίστοιχη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, σύμφωνα με το σκεπτικό της προαναφερθείσας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο προσφεύγων έχει προσληφθεί από ......................... ως ερευνητικός συνεργάτης για το χρονικό διάστημα 1-12-2013 έως 31-12-2016, ήτοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών, που ορίζει το νομοθετικό διάταγμα 2732/1953 «Περί κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεττανίας και Βορείου Ιρλανδίας συμβάσεως περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής εν σχέσει προς τους φόρους επί του εισοδήματος (Φ.Ε.Κ. 329/12.11.1953/, τ. A').».

Επειδή, σύμφωνα με το προσκομιζόμενο διεθνές εγχειρίδιο με τίτλο: «UK residents with foreign income or gains: certificates of residence: letter of confirmation», το οποίο έχει ενημερωθεί στις 28-7-2016, εάν ο πελάτης αιτείται βεβαίωση ότι η HMRC τον θεωρεί ως κάτοικο του ΗΒ για οποιοδήποτε σκοπό εκτός από την αξίωση ωφελειών υπό DTA (Double Taxation Agreement - Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας), μια letter of confirmation (βεβαιωτική επιστολή) θα πρέπει να εκδοθεί αντί για Certificate of Residence (Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας). Επίσης αναφέρει η διαφορά μεταξύ CoR (Certificate of Residence - Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας) και letter of confirmation (βεβαιωτικής επιστολής) είναι ότι το CoR εκδίδεται αποκλειστικά για το σκοπό της αξίωσης ωφελειών υπό συγκεκριμένης DTA. Εάν ο πελάτης ζητά letter of confirmation, ο Υπάλληλος δε χρειάζεται να ελέγξει εάν ο πελάτης πληροί τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε DTA. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες που ο ίδιος ο προσφεύγων προσκομίζει, για το συγκεκριμένο σκοπό της μεταβολής φορολογικής κατοικίας, που αιτείται με την παρούσα ενδικοφανή προσφυγή, απαιτείται πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι «letter of confirmation».

Επειδή προσκομίζονται οι αιτήσεις για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου για τα φορολογικά έτη 2014 και 2015, όπως ορίζει η ΠΟΛ.1058/18-3-2015 «Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4172/2013 και του Ν.4174/2013», θεωρημένες από την Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων και Τελωνείων, με ενσωματωμένο το πιστοποιητικό της φορολογικής αρχής. Οι αιτήσεις αυτές αντικαθιστούν, σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΠΟΛ.1058/ 18-3-2015 το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας.

Επειδή προσκομίζεται πιστοποιητικό η προβλεπόμενη βεβαίωση για το φόρο εισοδήματος που παρακράτησε ο εργοδότης του για τις περιόδους 6/4/2014 - 5/4/2015 και 6/4/2015 - 5/4/2016.

Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο προσφεύγων διαμένει ............... , τουλάχιστον από τα τέλη του 2013 και ένθεν, όπου και εργάζεται και υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις.

Επειδή, σύμφωνα με τις προσκομισθείσες βεβαιώσεις του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων - Τομείς Μηχανικών & Εργοληπτών Δημόσιων Έργων, ο προσφεύγων έχει εξαιρεθεί από την ασφάλιση στο συγκεκριμένο Ταμείο από 3-12-2013 έως και 31-12-2015.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι οι δεσμοί του προσφεύγοντα για το φορολογικό έτος 2015 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διαμένει, εργάζεται και ασφαλίζεται εκεί για συνεχές διάστημα. Το γεγονός ότι είχε ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα δεν αποδεικνύει ότι υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 του ν.4172/2013, καθώς η Ελλάδα δεν ήταν ούτε η μόνιμη ή συνήθης κατοικία του, ούτε το κέντρο ζωτικών του συμφερόντων, αλλά ούτε και αποδεικνύεται ότι είχε τη βούληση να καταστήσει την Ελλάδα ως κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων.

Επειδή, ο προσφεύγων απαραδέκτως έχει υποβάλλει αίτημα επανεξέτασης για το φορολογικό έτος 2014 με την παρούσα ενδικοφανή προσφυγή, διότι, όπως προαναφέρθηκε, για το εν λόγω αίτημα είχε υποβάλει την με αριθμό.......... ενδικοφανή προσφυγή, η οποία απερίφθη δυνάμει της με αριθμό....... απόφασης της Υπηρεσίας μας. Η συγκεκριμένη απόφαση της Υπηρεσίας μας έχει ήδη προσβληθεί από τον προσφεύγοντα με τη με αριθμό κατάθεσης.............. προσφυγή του ενώπιον του Διοικητικού........

Αποφασίζουμε

Την μερική αποδοχή της με αριθμό............ / 23-1-2017 ενδικοφανούς προσφυγής του .......... με ΑΦΜ ..... και συγκεκριμένα:

• Την αποδοχή αυτής όσον αφορά στη μεταφορά φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2015

• Την απόρριψη αυτής όσον αφορά στη μεταφορά φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2014, ως απαράδεκτης.

Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί από αρμόδιο όργανο με τη νόμιμη διαδικασία, στον υπόχρεο.



Ακριβές Αντίγραφο
Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΚΟΣ


Σ η μ ε ί ω σ η : Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.

ΔΕΕ - Υπόθεση C‑444/16 Μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως κατά την οποία εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών καταχωρίζει στα λογιστικά της βιβλία ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος του.

$
0
0

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ένατο τμήμα) της 15ης Ιουνίου 2017  «Προδικαστική παραπομπή – Οδηγία 78/660/ΕΟΚ – Ετήσιοι λογαριασμοί εταιριών ορισμένων μορφών – Αρχή της πραγματικής εικόνας – Αρχή της συνέσεως – Εταιρία εκδότρια δικαιώματος προαιρέσεως επί μετοχών που καταχωρίζει λογιστικά ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία αυτό ασκείται ή κατά τη λήξη της διαρκείας ισχύος του»

Στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C‑444/16 και C‑445/16,

με αντικείμενο αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ, που υπέβαλε το cour d’appel de Mons (εφετείο της Μονς, Βέλγιο) με αποφάσεις της 3ης Αυγούστου 2016, οι οποίες περιήλθαν στο Δικαστήριο στις 8 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο των δικών

Immo Chiaradia SPRL (C‑444/16),

Docteur De Bruyne SPRL (C‑445/16)

κατά

État belge,

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (ένατο τμήμα),

συγκείμενο από τους E. Juhász, πρόεδρο τμήματος, C. Vajda (εισηγητή) και K. Jürimäe, δικαστές,

γενικός εισαγγελέας: M. Bobek

γραμματέας: A. Calot Escobar

έχοντας υπόψη την έγγραφη διαδικασία,

λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν:

–        η Immo Chiaradia SPRL και η Docteur De Bruyne SPRL, εκπροσωπούμενες από τον J.‑J. Vandenbroucke, avocat,

–        η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τον H. Støvlbæk και την N. Gossement,

κατόπιν της αποφάσεως που έλαβε, αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα, να εκδικάσει την υπόθεση χωρίς ανάπτυξη προτάσεων,

εκδίδει την ακόλουθη

Απόφαση

1        Οι αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως αφορούν την ερμηνεία της τέταρτης οδηγίας 78/660/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1978, βασιζομένης στο άρθρο [50, παράγραφος 2, στοιχείο ζʹ, ΣΛΕΕ], περί των ετησίων λογαριασμών εταιριών ορισμένων μορφών (EE ειδ. έκδ. 06/002, σ. 17), όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2003/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2003 (ΕΕ 2003, L 178, σ. 16) (στο εξής: οδηγία 78/660).

2        Οι αιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν στο πλαίσιο διαφορών μεταξύ, αφενός, της Immo Chiaradia SPRL και της Docteur De Bruyne SPRL, και, αφετέρου, του État belge (Βελγικού Δημοσίου), με αντικείμενο τον φόρο εταιριών τον οποίον οφείλουν οι προσφεύγουσες της κύριας δίκης για τα φορολογικά έτη, αντιστοίχως, 2006 και 2008.

 Το νομικό πλαίσιο

 Το δίκαιο της Ένωσης

3        Η τρίτη αιτιολογική σκέψη της οδηγίας 78/660 έχει ως εξής:

«[Εκτιμώντας] ότι ακόμη είναι χρήσιμη, η θέσπιση στην Κοινότητα ισοδυνάμων ελαχίστων νομικών προϋποθέσεων σχετικά με την έκταση των δημοσιευομένων οικονομικών πληροφοριών από τις ανταγωνιστικές εταιρίες».

4         Το άρθρο 2, παράγραφος 3, της οδηγίας 78/660 ορίζει τα εξής:

«Οι ετήσιοι λογαριασμοί πρέπει να δίδουν την πραγματική εικόνα του ενεργητικού και παθητικού, της οικονομικής θέσεως και των αποτελεσμάτων χρήσεως της εταιρίας.»

5        Το άρθρο 20, παράγραφος 1, της οδηγίας 78/660 προβλέπει τα ακόλουθα:

«Οι προβλέψεις αποσκοπούν στην κάλυψη υποχρεώσεων σαφώς προσδιορισμένης φύσεως οι οποίες είτε είναι πιθανό είτε βέβαιο ότι θα έχουν προκύψει την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού, αλλά των οποίων το ύψος ή ημερομηνία εμφάνισης είναι αβέβαια.»

6        Το άρθρο 31, παράγραφος 1, της οδηγίας 78/660 ορίζει τα εξής:

«Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα ποσά που εμφανίζονται στους ετήσιους λογαριασμούς προκύπτουν από περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποτιμηθεί σύμφωνα με τις κατωτέρω γενικές αρχές:

[...]

γ)      Η αποτίμηση πρέπει να γίνεται με σύνεση και ιδιαίτερα:

αα)      στη χρήση πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν,

ββ)      πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι υποχρεώσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ή προηγούμενων οικονομικών ετών, ακόμα και αν οι εν λόγω υποχρεώσεις καθίστανται εμφανείς κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας ισολογισμού και της ημερομηνίας κατάρτισης αυτού,

γγ)      πρέπει να υπολογίζονται αποσβέσεις, άσχετα αν το αποτέλεσμα της χρήσεως είναι κέρδος ή ζημία.

δ)      πρέπει να λαμβάνονται υπόψη έσοδα και έξοδα που αφορούν τη χρήση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία εισπράξεως των εσόδων και την πληρωμή των εξόδων.

ε)      το περιεχόμενο των λογαριασμών ενεργητικού και παθητικού πρέπει να αποτιμάται χωριστά.

[...]»

 Το βελγικό δίκαιο

7        Το άρθρο 41 του loi du 26 mars 1999 relative au plan d’action belge pour l’emploi 1998 et portant des diverses dispositions (νόμου της 26ης Μαρτίου 1999 σχετικά με το βελγικό σχέδιο δράσεως για την απασχόληση 1998 και διάφορες άλλες διατάξεις) (Moniteur belge της 1ης Απριλίου 1999, σ. 10904), όπως ίσχυε κατά τον χρόνο των πραγματικών περιστατικών των διαφορών των κύριων δικών (στο εξής: νόμος της 26ης Μαρτίου 1999), προβλέπει τα ακόλουθα:

«Για την εφαρμογή της παρούσας υποενότητας νοούνται ως:

1°      εταιρία: κάθε βελγική ή αλλοδαπή εταιρία με νομική προσωπικότητα·

2°      μετοχή: κάθε μετοχή, μερίδιο ή προνομιούχο μερίδιο εταιρίας·

3°      δικαίωμα προαιρέσεως: το δικαίωμα αγοράς ή εγγραφής, επ’ ευκαιρία της αυξήσεως του κεφαλαίου εταιρίας, ενός συγκεκριμένου αριθμού μετοχών σε συγκεκριμένη ή δυνάμενη να συγκεκριμενοποιηθεί τιμή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος·

[...]

5°      χρηματιστήριο: οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά ή άλλη ανοικτή αγορά με τακτική δραστηριότητα.»

 Οι διαφορές των κύριων δικών και το προδικαστικό ερώτημα

8        Από την απόφαση περί παραπομπής στην υπόθεση C‑444/16 προκύπτει ότι, στις 11 Φεβρουαρίου 2002, η Immo Chiaradia εξέδωσε, υπέρ του διευθυντή της, δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών έναντι αντιτίμου το οποίο αφορούσε 2 360 μετοχές άλλης επιχειρήσεως στο πλαίσιο του νόμου της 26ης Μαρτίου 1999. Το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ανερχόταν σε 12 942 ευρώ και αντιστοιχούσε στο ποσό της εις είδος παροχής, όπως καθοριζόταν από τον νόμο αυτόν, ήτοι στο 20 % της αξίας των τίτλων που ανερχόταν σε 64 709,36 ευρώ.

9        Στις 26 Αυγούστου 2005, η Immo Chiaradia εξέδωσε υπέρ του διευθυντή της ένα δεύτερο δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών έναντι αντιτίμου που αφορούσε 18 423 μετοχές άλλης επιχειρήσεως στο πλαίσιο του νόμου της 26ης Μαρτίου 1999. Το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ανερχόταν σε 9 996,35 ευρώ και αντιστοιχούσε στο ποσό της εις είδος παροχής, όπως καθοριζόταν από τον νόμο αυτόν, ήτοι στο 20 % της αξίας των τίτλων που ανερχόταν σε 49 981,77 ευρώ.

10      Το τίμημα τωνδικαιωμάτων προαιρέσεως ενεγράφη στους μεταβατικούς λογαριασμούς παθητικού της Immo Chiaradia και, επομένως, δεν καταχωρίστηκε ως έσοδο στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως.

11      Ο διευθυντής της Immo Chiaradia άσκησε εν μέρει το δεύτερο δικαίωμά του προαιρέσεως κατά το οικονομικό έτος 2006, κατά το οποίο η Immo Chiaradia κατέγραψε κεφαλαιακή ζημία ύψους 3 265 ευρώ.

12      Στις 13 Νοεμβρίου 2008, η φορολογική αρχή απηύθηνε διορθωτική πράξη προς την Immo Chiaradia, με την οποία την ενημέρωσε ότι επρόκειτο να προβεί στην άμεση φορολόγηση, ως αφανούς αποθεματικού, του τιμήματος των δικαιωμάτων προαιρέσεως για το φορολογικό έτος 2006 ύψους 22 708,35 ευρώ.

13      Παρά την εναντίωση της Immo Chiaradia, η φορολογική αρχή της απέστειλε πράξη επιβολής φόρου, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να φορολογήσει, ως υπερεκτίμηση του παθητικού, το καταβληθέν από τον διευθυντή τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως το οποίο αποτελούσε, κατ’ αυτήν, εις είδος παροχή που έπρεπε να καταχωρισθεί ως έσοδο για το φορολογικό έτος 2006, για τον ισολογισμό που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Η φορολογική αρχή εξέδωσε έτσι συμπληρωματικό εκκαθαριστικό σημείωμα εις βάρος της Immo Chiaradia στις 23 Δεκεμβρίου 2008 για το φορολογικό έτος 2006.

14      Η ενδικοφανής προσφυγή που άσκησε η Immo Chiaradia κατά αυτής της πράξεως επιβολής φόρου στις 14 Ιανουαρίου 2009 απορρίφθηκε με απόφαση της φορολογικής αρχής της 24ης Μαΐου 2012.

15      Στις 6 Αυγούστου 2012, η Immo Chiaradia άσκησε προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της επίμαχης πράξεως επιβολής φόρου ενώπιον του tribunal de première instance du Hainaut, division de Mons (πρωτοδικείου του Hainaut, περιφέρεια της Μονς, Βέλγιο), η οποία απορρίφθηκε με απόφαση της 3ης Απριλίου 2014.

16      Η Immo Chiaradia άσκησε εν συνεχεία έφεση κατά της αποφάσεως αυτής ενώπιον του cour d’appel de Mons (εφετείου της Μονς) στις 30 Ιουνίου 2014. Ζητεί δε να διαταχθεί η ακύρωση της επίμαχης πράξεως επιβολής φόρου για τον λόγο ότι ουδεμία νομοθετική διάταξη επιβάλλει ορισμένο τρόπο λογιστικής καταχωρίσεως ή καθιερώνει ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς για το επίμαχο δικαίωμα προαιρέσεως. Υποστηρίζει ότι καταχώρισε λογιστικά την πράξη συμφώνως προς τη γνωμοδότηση 167/1 της Commission des Normes Comptables (CNC) επιλέγοντας να θεωρήσει ότι το τίμημα που εισπράττει ο εκδότης του δικαιώματος προαιρέσεως αποτελεί αμοιβή για την ανάληψη κινδύνου από τον εκδότη καθ’ όλη τη διάρκεια του δικαιώματος προαιρέσεως και ότι, ως εκ τούτου, μόνον από της λήξεώς του το εν λόγω τίμημα αποκτά οικονομικό αντίκρισμα και μπορεί να καταχωριστεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως.

17      Το αιτούν δικαστήριο παρατηρεί ότι, σε πολλές αποφάσεις του, αποφάνθηκε ότι η φορολογική αρχή δεν μπορούσε να φορολογήσει το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ως αφανές αποθεματικό. Στις αποφάσεις αυτές επισήμανε ότι, ελλείψει ρητής παρεκκλίσεως από τους φορολογικούς κανόνες, τα φορολογητέα κέρδη καθορίζονται συμφώνως προς τους λογιστικούς κανόνες. Περαιτέρω, ανέλυσε τρεις γνωμοδοτήσεις της CNC, συμπεριλαμβανομένης της γνωμοδοτήσεως 167/1.

18      Στις εν λόγω αποφάσεις, το αιτούν δικαστήριο επισήμανε ότι η γνωμοδότηση 167/1 προτείνει δύο προσεγγίσεις για τον λογιστικό χειρισμό του εισπραχθέντος τιμήματος σε αντάλλαγμα του εκδοθέντος δικαιώματος προαιρέσεως. Κατά την πρώτη προσέγγιση, το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως καταχωρίζεται αμέσως στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως. Κατά τη δεύτερη προσέγγιση, το τίμημα αυτό λογίζεται ως αναβαλλόμενο κέρδος μέχρι της λήξεως του δικαιώματος προαιρέσεως και, ως εκ τούτου, εγγράφεται ως έσοδο μελλοντικών χρήσεων. Το αιτούν δικαστήριο εκτίμησε ότι η δεύτερη προσέγγιση ήταν δικαιολογημένη, παρατηρώντας όμως επίσης ότι η CNC προτιμούσε την προσέγγιση αυτή κατ’ εφαρμογήν της αρχής της συνέσεως.

19      Το Βελγικό Δημόσιο διατυπώνει ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον συνάδει η εν λόγω δεύτερη προσέγγιση με την οδηγία 78/660. Διερωτάται μεταξύ άλλων εάν συνάδει με την εν λόγω οδηγία το ότι μια εταιρία δύναται να καταχωρίζει λογιστικά ως έσοδο το τίμημα του επίμαχου δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διαρκείας ισχύος του προκειμένου να συνεκτιμήσει τον κίνδυνο που φέρει ο εκδότης του δικαιώματος προαιρέσεως κατόπιν της δεσμεύσεως που αναλαμβάνει και όχι κατά τη διάρκεια της χρήσεως κατά την οποία πραγματοποιείται η διάθεση του δικαιώματος προαιρέσεως και αποκτάται οριστικά το τίμημα επ’ αυτής, εξυπακουομένου ότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνει ο εκδότης του δικαιώματος προαιρέσεως εκτιμάται χωριστά μέσω λογιστικής προβλέψεως.

20      Από την απόφαση περί παραπομπής στην υπόθεση C‑445/16 συνάγεται ότι, με σύμβαση της 12ης Δεκεμβρίου 2006, η Docteur De Bruyne εξέδωσε, υπέρ του διευθυντή της, δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών έναντι αντιτίμου που αφορούσε 540 μετοχές άλλης επιχειρήσεως στο πλαίσιο του νόμου της 26ης Μαρτίου 1999. Το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ανερχόταν σε 12 550,68 ευρώ και αντιστοιχούσε στο ποσό της εις είδος παροχής, όπως καθοριζόταν από τον νόμο αυτόν, ήτοι στο 20 % της αξίας των τίτλων που ανερχόταν σε 62 753,40 ευρώ.

21      Το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ενεγράφη στους μεταβατικούς λογαριασμούς παθητικού της Docteur De Bruyne και, ως εκ τούτου, δεν ενεγράφη ως έσοδο στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως.

22      Στις 16 Νοεμβρίου 2009, η φορολογική αρχή απηύθυνε διορθωτική πράξη προς την Docteur De Bruyne, με την οποία την ενημέρωσε ότι, όσον αφορά το φορολογικό έτος 2008, το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως ύψους 12 550,68 ευρώ αποτελούσε οριστικό έσοδο για την εταιρία και, ως τέτοιο, έπρεπε να καταχωριστεί στους λογαριασμούς κερδών και ζημιών του λογιστικού έτους 2007.

23      Παρά την εναντίωση της Docteur De Bruyne, η φορολογική αρχή τής απηύθυνε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 πράξη επιβολής φόρου, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να φορολογήσει το τίμημα του δικαιώματος προαιρέσεως, το οποίο, κατ’ αυτήν, συνιστούσε εις είδος παροχή, που έπρεπε να καταχωριστεί λογιστικά ως έσοδο για το φορολογικό έτος 2008, στον ισολογισμό κλεισίματος της 31ης Δεκεμβρίου 2007. Η φορολογική αρχή εξέδωσε συμπληρωματικό εκκαθαριστικό σημείωμα εις βάρος της Docteur De Bruyne στις 14 Ιανουαρίου 2010 για το φορολογικό έτος 2008.

24      Η ενδικοφανής προσφυγή που άσκησε η Docteur De Bruyne κατά αυτής της πράξεως επιβολής φόρου στις 5 Μαρτίου 2010 απορρίφθηκε με απόφαση της φορολογικής αρχής της 26ης Απριλίου 2012.

25      Στις 18 Ιουλίου 2012, η Docteur De Bruyne άσκησε προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της επίμαχης πράξεως επιβολής φόρου ενώπιον του tribunal de première instance du Hainaut, division de Mons (πρωτοδικείου του Hainaut, περιφέρεια της Μονς), η οποία απερρίφθη με απόφαση της 8ης Μαΐου 2014.

26      Η Docteur De Bruyne άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής ενώπιον του cour d’appel de Mons (εφετείο της Μονς) στις 4 Ιουλίου 2014.

27      Υπό τις συνθήκες αυτές, το cour d’appel de Mons (εφετείο της Μονς), για παρεμφερείς λόγους στις δύο υποθέσεις, αποφάσισε να αναστείλει την ενώπιόν του διαδικασία και να υποβάλει στο Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα, πανομοιότυπο στις δύο αυτές υποθέσεις:

«Συνάδει προς τους κανόνες καταρτίσεως του ισολογισμού τους οποίους προβλέπει η [οδηγία 78/660], βάσει των οποίων:

–        οι ετήσιοι λογαριασμοί πρέπει να δίδουν την πραγματική εικόνα του ενεργητικού και παθητικού, της οικονομικής θέσεως και των αποτελεσμάτων χρήσεως της εταιρίας (άρθρο 2, παράγραφος 3, της οδηγίας 78/660),

–        οι προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα προορίζονται να καλύψουν ζημίες ή απαιτήσεις τρίτων, η φύση των οποίων καθορίζεται με σαφήνεια και οι οποίες, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού, είναι πιθανές ή βέβαιες, αλλά αβέβαιες ως προς το ποσό ή την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθούν (άρθρο 20, παράγραφος 1, της οδηγίας 78/660),

–        η αρχή της συνέσεως πρέπει να τηρείται εν πάση περιπτώσει και ιδίως:

–        στη χρήση πρέπει να περιλαμβάνονται μόνον τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού,

–        πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κίνδυνοι που είναι δυνατό να προβλεφθούν και όλες οι ζημίες που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της χρήσεως ή σε προηγούμενη, έστω και αν τέτοιοι κίνδυνοι ή ζημίες έγιναν αντιληπτοί στο χρονικό διάστημα που είναι μεταξύ του τέλους της χρήσεως και της ημερομηνίας συντάξεως του ισολογισμού (άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, σημεία ααʹ και ββʹ, της οδηγίας 78/660),

–        πρέπει να λαμβάνονται υπόψη έσοδα και έξοδα που αφορούν τη χρήση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία εισπράξεως των εσόδων και την πληρωμή των εξόδων (άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο δʹ, της οδηγίας 78/660),

–        το περιεχόμενο των λογαριασμών ενεργητικού και παθητικού πρέπει να αποτιμάται χωριστά (άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο εʹ, της οδηγίας 78/660),

να δύναται μια εταιρία που προβαίνει σε έκδοση δικαιωμάτων προαιρέσεως επί μετοχών να συνυπολογίζει ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως των εν λόγω δικαιωμάτων προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διαρκείας ισχύος του προκειμένου να συνεκτιμήσει τον κίνδυνο που φέρει ο εκδότης του δικαιώματος προαιρέσεως κατόπιν της δεσμεύσεως που αναλαμβάνει [και] όχι κατά τη διάρκεια της χρήσεως κατά την οποία πραγματοποιείται η διάθεση του δικαιώματος προαιρέσεως και το τίμημα επ’ αυτής αποκτάται οριστικά, εξυπακουομένου ότι στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος που αναλαμβάνει ο εκδότης του δικαιώματος προαιρέσεως εκτιμάται χωριστά μέσω λογιστικής προβλέψεως;»

28      Με απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2016, οι υποθέσεις C‑444/16 και C‑445/16 ενώθηκαν προς έκδοση κοινής αποφάσεως.

 Επί του προδικαστικού ερωτήματος

 Επί του παραδεκτού

29      Το ζήτημα του παραδεκτού του προδικαστικού ερωτήματος ετέθη τόσο από τις προσφεύγουσες των κύριων δικών όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

30      Εν πρώτοις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διαφορά της κύριας δίκης έχει φορολογικό χαρακτήρα. Εντούτοις, το προδικαστικό ερώτημα αφορά την ερμηνεία της οδηγίας 78/660, που αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς εταιριών ορισμένων μορφών.

31      Βεβαίως, σκοπός της οδηγίας 78/660 δεν είναι να ορίσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι ετήσιοι λογαριασμοί των εταιριών μπορούν ή πρέπει να χρησιμεύουν ως βάση για τον καθορισμό, εκ μέρους των φορολογικών αρχών των κρατών μελών, της βάσεως επιβολής και του ύψους των φόρων, όπως είναι ο επίμαχος στην κύρια δίκη φόρος εταιριών (βλ., στο ίδιο πνεύμα, απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 28).

32      Εντούτοις, από την ανωτέρω διαπίστωση δεν μπορεί να συναχθεί ότι το προδικαστικό ερώτημα είναι απαράδεκτο. Πρέπει να υπομνησθεί ότι το Δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί να αποφανθεί επί προδικαστικού ερωτήματος υποβληθέντος από εθνικό δικαστήριο μόνον όταν προκύπτει προδήλως ότι η ζητούμενη ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με το υποστατό ή το αντικείμενο της διαφοράς της κύριας δίκης, όταν το πρόβλημα είναι υποθετικής φύσεως ή ακόμα όταν το Δικαστήριο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα πραγματικά και νομικά στοιχεία για να δώσει χρήσιμη απάντηση στα υποβληθέντα ενώπιόν του ερωτήματα (απόφαση της 17ης Μαρτίου 2016, Aspiro, C‑40/15, EU:C:2016:172, σκέψη 17 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

33      Συναφώς, πρέπει να υπομνησθεί ότι το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί των εταιριών μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς από τα κράτη μέλη για φορολογικούς σκοπούς (βλ., στο ίδιο πνεύμα, απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 28 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία). Από τις αποφάσεις περί παραπομπής προκύπτει ότι, στο βελγικό δίκαιο, ελλείψει ρητής παρεκκλίσεως από τους φορολογικούς κανόνες, τα φορολογητέα κέρδη καθορίζονται συμφώνως προς τους λογιστικούς κανόνες και ότι ουδεμία διάταξη της οικείας βελγικής νομοθεσίας εξειδικεύει την τεχνική της λογιστικής καταχωρίσεως του τιμήματος του δικαιώματος προαιρέσεως.

34      Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν προκύπτει προδήλως ότι η ζητούμενη ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης ουδεμία σχέση έχει με το υποστατό ή το αντικείμενο της διαφοράς της κύριας δίκης.

35      Δεύτερον, οι προσφεύγουσες των κύριων δικών ερωτούν, κατ’ ουσίαν, εάν το Βελγικό Δημόσιο δύναται να επικαλεσθεί λυσιτελώς την οδηγία 78/660 στις διαφορές των κύριων δικών, δεδομένου ότι, κατ’ αυτές, η οδηγία αυτή δεν έχει μεταφερθεί κατά τρόπο συγκριμένο στο βελγικό δίκαιο.

36      Συναφώς, πρέπει να τονιστεί ότι, μολονότι οι επίμαχες στο πλαίσιο των κύριων δικών διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν επαναλαμβάνουν αυτολεξεί τις διατάξεις της οδηγίας 78/660, δεν αμφισβητείται ότι η κατάρτιση των ετησίων λογαριασμών των εταιριών συμμορφώνεται προς το αντικείμενο, τις αρχές και τις διατάξεις της οδηγίας αυτής, οπότε η ερμηνεία την οποία δίδει το Δικαστήριο στις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας είναι δεσμευτική για την επίλυση των διαφορών των κύριων δικών από το αιτούν δικαστήριο (βλ., κατ’ αναλογίαν, απόφαση της 7ης Ιανουαρίου 2003, BIAO, C‑306/99, EU:C:2003:3, σκέψεις 92 και 93). Περαιτέρω, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, στο αιτούν δικαστήριο εναπόκειται, υπό τις προϋποθέσεις αυτές, να ερμηνεύσει, κατά το μέτρο του δυνατού, την εθνική νομοθεσία υπό το φως του δικαίου της Ένωσης και, εν προκειμένω, της οδηγίας 78/660 (βλ., κατ’ αναλογίαν, απόφαση της 17ης Μαρτίου 2016, Aspiro, C‑40/15, EU:C:2016:172, σκέψη 18).

37      Ως εκ τούτου, το προδικαστικό ερώτημα πρέπει να κριθεί παραδεκτό.

 Επί της ουσίας

38      Με το ερώτημά του, το αιτούν δικαστήριο ερωτά, κατ’ ουσίαν, εάν, μεταξύ άλλων, οι αρχές της πραγματικής εικόνας και της συνέσεως που καθιερώνονται, αντιστοίχως, στο άρθρο 2, παράγραφος 3, και στο άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 78/660 πρέπει να ερμηνευθούν υπό την έννοια ότι αντιβαίνει σε αυτές μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως κατά την οποία εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών καταχωρίζει λογιστικά ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος του.

39      Εισαγωγικώς, πρέπει να τονιστεί ότι σκοπός της οδηγίας 78/660, κατά την τρίτη αιτιολογική σκέψη της, είναι η θέσπιση ελαχίστων προϋποθέσεων ως προς την έκταση των οικονομικών στοιχείων που πρέπει να δημοσιεύονται ώστε να γίνονται γνωστά στο κοινό (απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 29 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

40      Όπως συνάγεται από τη νομολογία του Δικαστηρίου, η τήρηση της αρχής της πραγματικής εικόνας συνιστά τον πρωταρχικό στόχο της οδηγίας 78/660. Κατά την αρχή αυτή, που διατυπώνεται στο άρθρο 2, παράγραφος 3, της οδηγία αυτής, οι ετήσιοι λογαριασμοί πρέπει να παρέχουν την πραγματική εικόνα του ενεργητικού και παθητικού, της οικονομικής θέσεως καθώς και των αποτελεσμάτων χρήσεως της εταιρίας (βλ., στο ίδιο πνεύμα, απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 30 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

41      Το Δικαστήριο έχει ερμηνεύσει αυτήν την αρχή κατά τρόπο ελαστικό, αποφαινόμενο ότι επιβάλλει, αφενός, οι λογαριασμοί να απεικονίζουν τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές που θεωρείται ότι περιγράφουν και, αφετέρου, οι λογιστικές πληροφορίες να δίδονται με τον πλέον αξιόπιστο και κατάλληλο τρόπο προκειμένου να ικανοποιείται η ανάγκη πληροφορήσεως των τρίτων, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα της οικείας εταιρίας (απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου 1999, DE + ES Bauunternehmung, C‑275/97, EU:C:1999:406, σκέψη 27).

42      Το Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι η εφαρμογή της αρχής της πραγματικής εικόνας πρέπει να βασίζεται, κατά το μέτρο του δυνατού, στις γενικές αρχές του άρθρου 31 της οδηγίας 78/660, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη σημασία έχει η αρχή της συνέσεως που καθιερώνεται στο άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, της οδηγίας αυτής (απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 32 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

43      Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 78/660, με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της συνέσεως, η συνεκτίμηση του συνόλου των στοιχείων –πραγματοποιηθέντα κέρδη, έξοδα, έσοδα, κίνδυνοι και ζημίες– που όντως αφορούν τη συγκεκριμένη χρήση καθιστά δυνατή τη διασφάλιση της τηρήσεως της αρχής της πραγματικής εικόνας (απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2013, GIMLE, C‑322/12, EU:C:2013:632, σκέψη 33 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

44      Όσον αφορά τα δικαιώματα προαιρέσεως επί μετοχών, όπως τα επίμαχα στο πλαίσιο των κύριων δικών, η εν λόγωοδηγία δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη ως προς τη μέθοδο με την οποία πρέπει να καταχωρίζεται λογιστικά το τίμημα αυτών των δικαιωμάτων προαιρέσεως. Επομένως, όπως η Επιτροπή επισήμανε με τις παρατηρήσεις που υπέβαλε στο Δικαστήριο, υφίστανται κατ’ ανάγκην διάφορες μέθοδοι συμβατές προς την οδηγία 78/660 υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται προς τις γενικές αρχές τις οποίες καθορίζει η οδηγία αυτή.

45      Συναφώς, πρέπει να σημειωθεί ότι, από τη δικογραφία που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο, δεν συνάγεται ότι μια μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως, όπως η επίμαχη στις διαφορές των κύριων δικών, κατά την οποία η εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών μπορεί να καταχωρίσει λογιστικά ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος του, αντιβαίνει στις εν λόγω αρχές.

46      Αφενός, το γεγονός ότι μια εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών δεν καταχώρισε ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως παρά μόνο μετά την άσκησή του δικαιώματος προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της ισχύος του δεν αντιβαίνει στην αρχή της συνέσεως. Πράγματι, από τις αποφάσεις περί παραπομπής προκύπτει ότι αυτό το τίμημα αποτελεί αμοιβή για την ανάληψη κινδύνου από την εκδότρια εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια του δικαιώματος προαιρέσεως. Επομένως, είναι δικαιολογημένο, λαμβανομένης υπόψη της αρχής της συνέσεως, να μην καταχωρίζεται λογιστικά ως έσοδο αυτό το τίμημα παρά μόνον εφόσον είναι δυνατό να καθορισθεί οριστικώς εάν ο κίνδυνος αυτός, με τον οποίον συνδέεται στενά, επήλθε ή όχι.

47      Αφετέρου, δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως υποστήριξαν οι προσφεύγουσες των κύριων δικών με τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν στο Δικαστήριο, ότι, οσάκις το τίμημα της διαθέσεως του δικαιώματος προαιρέσεως καταχωρίζεται ως έσοδο κατά τη διάρκεια της φορολογικής χρήσεως κατά την οποία εκδίδεται το δικαίωμα προαιρέσεως και προ της ασκήσεώς του ή, κατά περίπτωση, της λήξεως της ισχύος του, η λογιστική των εταιριών που προέβησαν στην έκδοση είναι εκτεθειμένη, στις φορολογικές χρήσεις που έπονται της εκδόσεως του δικαιώματος προαιρέσεως, σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο εκτίθεται σε περίπτωση λογιστικής καταχωρίσεως κατά τη διάρκεια της φορολογικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά την οποία παύει να ισχύει. Πράγματι, ο κίνδυνος που υφίσταται λόγω της ενδεχόμενης αυξήσεως της τιμής των τίτλων που υπόκεινται στο δικαίωμα προαιρέσεως μπορεί στην πραγματικότητα να μετριασθεί από το ύψος του τιμήματος της διαθέσεως του δικαιώματος προαιρέσεως, που συνιστά αμοιβή για την ανάληψη του κινδύνου αυτού. Υπό τις περιστάσεις αυτές, μια μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως όπως η επίμαχη στις διαφορές των κύριων δικών δεν αντιβαίνει στην αρχή της πραγματικής εικόνας.

48      Πρέπει να προστεθεί ότι, μολονότι το προδικαστικό ερώτημα παραπέμπει στο άρθρο 20 της οδηγίας 78/660, αυτό το άρθρο δεν είναι κρίσιμο για την απάντηση στο ερώτημα αυτό το οποίο αφορά, κατ’ ουσίαν, τη λογιστική καταχώριση του τιμήματος του δικαιώματος προαιρέσεως και όχι τη λογιστική καταχώριση προβλέψεως αποσκοπούσας στην κάλυψη υποχρεώσεων οι οποίες είτε είναι πιθανό είτε είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν.

49      Υπό τις συνθήκες αυτές, στο υποβληθέν ερώτημα προσήκει η απάντηση ότι οι αρχές της πραγματικής εικόνας και της συνέσεως που καθιερώνονται αντιστοίχως στο άρθρο 2, παράγραφος 3, και στο άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 78/660 έχουν την έννοια ότι δεν αντιβαίνει σε αυτές μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως κατά την οποία εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών καταχωρίζει στα λογιστικά της βιβλία ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος του.

 Επί των δικαστικών εξόδων

50      Δεδομένου ότι η διαδικασία έχει ως προς τους διαδίκους των κύριων δικών τον χαρακτήρα παρεμπίπτοντος που ανέκυψε ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου, σ’ αυτό εναπόκειται να αποφανθεί επί των δικαστικών εξόδων. Τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν όσοι υπέβαλαν παρατηρήσεις στο Δικαστήριο, πλην των ως άνω διαδίκων, δεν αποδίδονται.

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (ένατο τμήμα) αποφαίνεται:

Οι αρχές της πραγματικής εικόνας και της συνέσεως που καθιερώνονται αντιστοίχως στο άρθρο 2, παράγραφος 3, και στο άρθρο 31, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1978, βασιζομένης στο άρθρο [50, παράγραφος 2, στοιχείο ζʹ, ΣΛΕΕ], περί των ετησίων λογαριασμών εταιριών ορισμένων μορφών, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2003/51/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2003, έχουν την έννοια ότι δεν αντιβαίνει σε αυτές μέθοδος λογιστικής καταχωρίσεως κατά την οποία εταιρία που έχει εκδώσει δικαίωμα προαιρέσεως επί μετοχών καταχωρίζει στα λογιστικά της βιβλία ως έσοδο το τίμημα της διαθέσεως αυτού του δικαιώματος προαιρέσεως κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσεως κατά την οποία ασκείται το εν λόγω δικαίωμα προαιρέσεως ή κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος του.


Σχετική και η απόφαση ΣΛΟΤ  2077 ΕΞ 30.9.2016



Αριθ. πρωτ.: 2/42310/0004/20.6.2017 Τροποποίηση της αριθ. 2/47604/0004/15.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ορισμός μελών Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ρύθμιση σχετικών με τη λειτουργία της θεμάτων» (ΑΔΑ: ΩΙΩΚΗ-ΣΧΠ), όπως ισχύει

$
0
0

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2017
Αριθ. πρωτ.: 2/42310/0004

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και ΔΙΟΙΚ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Τμήμα Ε'- Οργάνωσης και Ποιότητας

Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37
Τ.Κ.: 101 65, Αθήνα
Πληροφορίες:  Μ. Ματζοράκη
Τηλέφωνο:  210-33.38.283
fax: 210-33.38.202
e-mail: m.matzoraki@glk.gr

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της αριθ. 2/47604/0004/15.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ορισμός μελών Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ρύθμιση σχετικών με τη λειτουργία της θεμάτων» (ΑΔΑ: ΩΙΩΚΗ-ΣΧΠ), όπως ισχύει».

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 28ης Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 14ης Ιουλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κυρώθηκε με το ν.4350/2015 (Α'161).

β) του άρθρου 55 του ν.4370/2016 «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» (Α'37).

γ) των άρθρων 13 έως 15 του ν.2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α' 45), όπως ισχύει.

δ) του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α' 98).

ε) του Π.Δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178), όπως ισχύει.

στ) του Π.Δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 116).

2. Την αριθ. 2/47604/0004/15.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ορισμός μελών Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ρύθμιση σχετικών με τη λειτουργία της θεμάτων» (ΑΔΑ: ΩΙΩΚΗ-ΣΧΠ), όπως τροποποιήθηκε με τις αριθ. 2/50723/0004/3.8.2015 (ΑΔΑ: Ψ6ΕΝΗ-8Ρ7), 2/51692/0004/11.8.2015 (ΑΔΑ: ΨΛΨΨΗ-ΠΙΒ), 2/53276/0004/24.8.2015 (ΑΔΑ: 78ΞΙΗ-Τ9Φ) 2/72914/0004/18.11.2015 (ΑΔΑ: ΩΔΕ7Η-ΤΗΟ) 2/25260/0004/9.5.2016 (ΑΔΑ: ΩΠ8ΠΗ-ΑΞΠ), 2/53585/0004/29.6.2016 (ΑΔΑ: 7ΘΨΟΗ-ΦΝΤ) και 2/58251/0004/28.7.2016 (ΑΔΑ: ΩΥΞΗΗ-Π8Ο) όμοιες.

3. α) Την αριθ. 2/6.6.2017 απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

β) Το αριθ. 613/14.6.2017 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Ι. Τροποποιούμε την αριθ. 2/47604/0004/15.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Ορισμός μελών Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ρύθμιση σχετικών με τη λειτουργία της θεμάτων» (ΑΔΑ: ΩΙΩΚΗ-ΣΧΠ), όπως ισχύει, ως προς τον ορισμό μελών και αντικαθιστούμε τις περ. 3 και 6 της παρ. Α του διατακτικού αυτής, ως εξής:

«3. Γεώργιο Φιλδισάκο του Δημητρίου, Προϊστάμενο του Τμήματος Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Διεύθυνσης Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με αναπληρωτές του το Νικόλαο Κοττή του Παναγιώτη, Προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου και το Γεράσιμο Γεωργόπουλο του Μαρίνου, Προϊστάμενο του Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων και Γενικού Εμπορικού Μητρώου της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση»

«6. Ξενοφώντα Αυλωνίτη του Δημητρίου, Β' Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αναπληρωτές του το Σεραφείμ Βαρβαρή του Ευαγγέλου, Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Αλέξανδρο Κοροβέση του Σάββα, Προϊστάμενο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

ΙΙ. Κατά τα λοιπά ισχύει η ανωτέρω τροποποιούμενη απόφαση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

ΕΦΚΑ Εγκύκλιος 28 Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα με Έμμισθη Εντολή Δικηγόρων ασφαλισμένων του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέα Τ.Α.Ν.

$
0
0
Αθήνα 20/06/2017
Αριθμ. Πρωτ.:Δ.ΕΙΣΦ.Μ./160
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 28


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση : Σατωβριάνδου 18 104 32 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 85 641 : 210 52 85 581
E – mail : d.asfalisis@efka.gov.gr
d.eisf.misth@efka.gov.gr

ΕΦΚΑ εγκύκλιος 28

ΘΕΜΑ: «Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα με Έμμισθη Εντολή Δικηγόρων ασφαλισμένων του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέα Τ.Α.Ν.»

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 38, παρ.3, στοιχ. στ΄, εδάφιο πρώτο και 39, παρ.11, του ν.4387/2016 (Φ.Ε.Κ.85/τ.Α΄/12-5-2016) «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους, όσο αφορά τους απασχολούμενους με έμμισθη εντολή Δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΕΜΜΙΣΘΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4193/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) :

«Έμμισθος δικηγόρος είναι αυτός που προσφέρει αποκλειστικά νομικές υπηρεσίες, ως νομικός σύμβουλος ή ως δικηγόρος, σε συγκεκριμένο εντολέα, σταθερά και μόνιμα, αμειβόμενος αποκλειστικά με πάγια περιοδική αμοιβή.
Ο ίδιος δικηγόρος μπορεί επίσης να αναλαμβάνει υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλον, αμειβόμενος είτε ανά υπόθεση είτε με άλλον τρόπο.»


Τα ανωτέρω πρόσωπα - τα οποία ως γνωστόν μέχρι 31/12/2016 λόγω ιδιότητος υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέα Τ.Α.Ν. - με τις κοινοποιούμενες διατάξεις ρητώς αναφέρονται ως κατηγορία ασφαλισμένων
του Ε.Φ.Κ.Α. υπαγόμενων από 1-1-2017 στις ρυθμίσεις του άρθρου 38.

Συγκεκριμένα :
Α. Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 38 (πρώτο εδάφιο του στ΄ στοιχείου) του ν.4387/2016, ορίζονται τα ακόλουθα :


«3. Καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη για τις ακόλουθες, ιδίως, κατηγορίες ασφαλισμένων,
διατηρούμενης σε ισχύ του τεκμηρίου της ρύθμισης του άρθρου 2 παρ.1 του α.ν.1846/1951:
………
στ. Για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής
υπηρεσιών. …………....
Υπόχρεος για την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, για λογαριασμό του οποίου οι ασφαλισμένοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 38 παρέχουν τις υπηρεσίες τους περιοδικά έναντι παροχής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται και στις κατηγορίες αυτές οι πάσης φύσεως διατάξεις περί εισφορών του τ. Ι.Κ.Α.− Ε.Τ.Α.Μ.»


Επιπλέον και για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων - κατ’ εφαρμογή των γενικά οριζομένων στο άρθρο 38 του νόμου 4387/2016 - ισχύουν τα ακόλουθα :

- Ως βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

- Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, από 1-1-2017, ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και προκύπτει ως το δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού, και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, που ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ (παρ. 3 της υπ. ΙΑ.11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 222/2012).

- Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου. (Άρθρο 38 παρ.2β΄).

- Με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 27 του ν. 4445/2016 (Φ.Ε.Κ.236/Α΄/19-12-2016) προστίθεται στην παρ.2 του άρθρου 38 του 3 ν.4387/2016 περίπτωση γ΄ σύμφωνα με την οποία καθορίστηκε - ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των ασφαλισμένων και των εργοδοτών που από 1/1/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. - το ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο, επί πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ με ισχύ από 1-1-2017.

Επισημαίνεται ότι, οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 1512/1985 που προβλέπουν την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή καταργούνται από 1/1/2017.

Β. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν.4425/2016 (185/Α΄/30-9-16) ορίζεται ότι :

«1. Από 1/1/2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ , των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 7,10%, επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη».

Κατά συνέπεια, και για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή παρακρατούνται από 1/1/2017 εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, επί της ίδιας ως ανωτέρω βάσης υπολογισμού εισφορών.

Γ. Όσον αφορά την Επικουρική Ασφάλιση καταβάλλονται από 1/1/2017 οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του άρθρου 97 του ν.4387/2016 ασφαλιστικές εισφορές (σχετ. το με αριθμ. Φ80020/οικ22104/Δ15.405/30.6.2016 - Α.Δ.Α.: ΩΒΔ4465Θ1Ω-ΒΥ0 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α.).

Συγκεκριμένα με τις προαναφερόμενες διατάξεις ορίζονται :

«1. Από 1/6/2016 και μέχρι τις 31/5/2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α., όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38. Από 1/6/2019 και μέχρι την 31/5/2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ε.Τ.Ε.Α. όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38.Μετά το πέρας της εξαετίας, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά τις
31/12/2015».


Συνεπώς, από 1/1/2017, εισφορές υπέρ επικουρικής κάλυψης παρακρατούνται υπέρ του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) πρώην Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων.

Δ. Με το υπ. αριθ. πρωτ.Φ.80000/οικ. 61689/2215/30.12.2016 (Α.Δ.Α.:7Χ78465Θ1Ω-1Λ3) έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α., για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή δεν υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στους συνεισπραττόμενους από το τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. κλάδους ΑΝΕΡΓΙΑΣ (Ο.Α.Ε.Δ. – Λ.Α.Ε.Κ. Ο.Α.Ε.Δ. – Λ.ΠΕ.ΑΕ) Ο.Ε.Κ. (ΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΚΑΤΟΙΚΙΑ) & Ο.Ε.Ε. (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ).

Ε. Με τις διατάξεις του άρθρου 96, του ν.4461/2017, αντικαθίσταται η περίπτωση β΄ της παρ.2 του άρθρου 35 του ν.4387/2016 ως ακολούθως :

«β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς. Από 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον
Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων αυτοτελώς απασχολούμενων ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38, και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους επί του εισοδήματος τους, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39,  εφαρμοζομένου και του άρθρου 98. Για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων μισθωτών εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσομένων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στους
τομείς προνοίας του τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του παρόντος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα διαφορετικά καταργείται».


Συνεπώς, από 1/1/2017, εισφορές υπέρ κλάδου Πρόνοιας των απασχολούμενων με έμμισθη εντολή δικηγόρων Αθηνών υπέρ του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. τ. Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών παρακρατούνται σε ποσοστό 4%.

ΣΤ. Με τις διατάξεις της παρ. 11, του άρθρου 39, του ν.4387/2016, ορίζονται τα ακόλουθα :

«11.α. Ειδικά για τους δικηγόρους, υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. καταβάλλεται ποσοστό 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, για την οποία προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία έκδοση γραμματίου προείσπραξης. Ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος αποστέλλει στον Ε.Φ.Κ.Α. τη σχετική συγκεντρωτική κατάσταση ανά δικηγόρο. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί μέσω ενσήμων ή της ανωτέρω διαδικασίας που τα αντικαθιστά,
αφαιρούνται από την εισφορά που οφείλει ο δικηγόρος. Ειδικά για τους δικηγόρους που απασχολούνται με έμμισθη εντολή, τα ποσά αυτά αφαιρούνται από την εισφορά του ασφαλισμένου.
……………
γ. Σε περίπτωση που τα ποσά που καταβλήθηκαν υπερβαίνουν την προβλεπόμενη μηνιαία εισφορά, δεν επιστρέφονται, αλλά συμψηφίζονται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή του αντίστοιχου έτους.»


ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ως γνωστόν, με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 38, του ν.4387/2016, ορίζονται τα ακόλουθα :

7. «Οι εισφορές δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναλόγως εφαρμοζομένης.»

Συνεπώς η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των απασχολούμενων με έμμισθη εντολή δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα υπαγόμενων μέχρι 31/12/2016 στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέα Τ.Α.Ν. που από 01/01/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. θα περιλαμβάνεται στις αναλυτικές εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που υποβάλλει ο εργοδότης στο Ο.Π.Σ. τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.. Οι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., θα συμπεριλάβουν την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων προσώπων στην Α.Π.Δ. που υποβάλλουν και για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό.

Οι εργοδότες που θα απασχολήσουν δικηγόρους με έμμισθη εντολή πρώτη φορά και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών – Εισφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.) με τη συνήθη διαδικασία, στο αρμόδιο Υποκατάστημα τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη – Εισφερόντων και Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.)

Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να απεικονιστούν τα στοιχεία απασχολούμενου στις αναλυτικές εγγραφές της Α.Π.Δ., προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του απασχολούμενου με τα στοιχεία ταυτότητας (ΕΠΙΘΕΤΟ – ΟΝΟΜΑ – ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ – ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΕΡΑΣ – ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ – Α.Φ.Μ. κ.λ.π.).

 Εκτός των προαναφερθέντων ατομικών στοιχείων του απασχολούμενου (Ονοματεπώνυμο, Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., κ.λ.π.) για την ασφαλιστική τακτοποίηση των απασχολούμενων με έμμισθη εντολή δικηγόρων μέσω υποβολής Α.Π.Δ. πρέπει επιπροσθέτως να καταχωρούνται Κ.Α.Δ., Κωδικός Ειδικότητας, και Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) ως ακολούθως :

 
Κωδικός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) «0810» με λεκτική περιγραφή: «Δικηγόροι με Έμμισθη Εντολή - ΠΑΛΑΙΟΙ / ΝΕΟΙ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Α.Ν.» και αναλόγως :
 
► Κωδικός Ειδικότητας «000810» με λεκτική περιγραφή : «Δικηγόροι ΑΘΗΝΩΝ απασχολούμενοι μεΈμμισθη Εντολή - ΠΑΛΑΙΟΙ / ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Α.Ν.»
ώστε να αποδίδεται για την ασφαλιστική κάλυψη Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) «063» με  τα ακόλουθα ποσοστά ασφαλίστρων : 
 

ΚΑΔ ΚΩΔ. ΕΙΔ. Κ.Π.Κ. ΑΣΦ/ΝΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΥΝΟΛΟ
810 810 63 16,72% 21,38% 38,10%


► Κωδικός Ειδικότητας «000812» με λεκτική περιγραφή : «Δικηγόροι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ & ΕΠΑΡΧΙΩΝ απασχολούμενοι με Έμμισθη Εντολή - ΠΑΛΑΙΟΙ / ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Α.Ν.»
ώστε να αποδίδεται για την ασφαλιστική κάλυψη Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) «064» με  τα ακόλουθα ποσοστά ασφαλίστρων : 
  

ΚΑΔ ΚΩΔ. ΕΙΔ. Κ.Π.Κ. ΑΣΦ/ΝΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΥΝΟΛΟ
810 812 64 12,72% 21,38% 34,10%



Επίσης καταχωρούνται :

Στο πεδίο : Ημέρες Ασφάλισης : 25 ημέρες ασφάλισης κάθε μήνα με δυνατότητα συμπλήρωσης λιγότερων ημερών ασφάλισης μόνο κατά την έναρξη ή λήξη της σύμβασης, ενώ   

Το πεδίο : Τύπος Αποδοχών συμπληρώνεται ανάλογα με το είδος των αποδοχών των απασχολούμενων (π.χ. 01:Τακτικές Αποδοχές, 03:Δώρο Χριστουγέννων, 04: Δώρο Πάσχα, 05: Επίδομα Αδείας ). 


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ   
ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΑΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
 
Για την απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων της ασφάλισης και την διαχείριση της προείσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τα γραμμάτια ανά δικηγορική πράξη πρέπει επιπροσθέτως στις αναλυτικές εγγραφές της Α.Π.Δ. να καταχωρούνται ανά μισθολογική περίοδο τα εξής:
 

ΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
(39)
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Οι συνολικές Αποδοχές της δηλωθείσας μισθολογικής περιόδου.
(40)
Εισφορές Ασφαλισμένου
Το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Ασφαλισμένου όπως προκύπτει ως γινόμενο των συνολικών ασφαλιστέων αποδοχών της δηλωθείσας μισθολογικής περιόδου και του ποσοστού ασφαλίστρου που αφορά τον ασφαλισμένο - αναλόγως του Κ.Π.Κ. 
(41)
Εισφορές Εργοδότη
Το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Εργοδότη όπως προκύπτει ως γινόμενο των συνολικών ασφαλιστέων αποδοχών της δηλωθείσας μισθολογικής περιόδου και του ποσοστού ασφαλίστρου που αφορά τον Εργοδότη - αναλόγως του Κ.Π.Κ.
(42)
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Το άθροισμα των ποσών των πεδίων (40) + (41)
(43)
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
Το ποσό που έχει παρακρατηθεί ως ασφαλιστική εισφορά μέσω της διαδικασίας γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, με εντολή του εργοδότη, εντός της μισθολογικής περιόδου της Α.Π.Δ. το οποίο – στην καταχώρηση – δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό εισφορών ασφαλισμένου (πεδίο:40). ΒλέπεΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
(46) 
ΚΑΤΑΒΛ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Το ποσό των εισφορών που προκύπτει από την αφαίρεση Συνολικές Εισφορές (πεδίο:42) μείον Επιδότηση Ασφαλισμένου (πεδίο:43)
 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :
 
Στην περίπτωση που το ποσό από παρακρατήσεις εισφορών μέσω των γραμματίων προείσπραξης της δηλωθείσας μισθολογικής περιόδου υπερβαίνει το ποσό εισφορών που αναλογεί στον Ασφαλισμένο,  στο πεδίο (43) υποχρεωτικά καταχωρείται - ως προαναφέρθηκε - ποσό ίσο με τις εισφορές Ασφαλισμένου, ενώ το υπολειπόμενο ποσό μεταφέρεται στην επόμενη μισθολογική περίοδο.
 
Αυτονόητο είναι ότι,  στην περίπτωση που για την δηλωθείσα μισθολογική περίοδο δεν έχουν εκδοθεί γραμμάτια προείσπραξης, ούτε υπάρχει προς μεταφορά ποσό προγενέστερης περιόδου, δεν καταχωρείται ποσό στο πεδίο (43) - συνεπώς οι εισφορές καταβάλλονται στο ακέραιο.
 
Για τη διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α.
πρέπει οι υπόχρεοι  εργοδότες -  εκτός των λοιπών παραστατικών που ισχύουν για τον έλεγχο της απασχόλησης - να τηρούν τα παραστατικά των παρακρατήσεων ανά απασχολούμενο δικηγόρο με έμμισθη εντολή, προκειμένου να προσκομίζονται στην αρμόδια Υπηρεσία όταν ζητηθούν.
 
Τονίζεται ότι, η τήρηση των παραστατικών είναι απαραίτητη στο παρόν στάδιο προκειμένου να συμπληρώνονται από τους εργοδότες – εντολείς τα ποσά παρακράτησης στα αντίστοιχα πεδία της Α.Π.Δ..
 
Διευκρινίζεται ότι μετά την υποβολή των Α.Π.Δ. από τους εργοδότες - εντολείς για τις εγγραφές που αφορούν δικηγόρους με έμμισθη εντολή (Κ.Α.Δ. : 0810) θα πραγματοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο (Ο.Π.Σ./τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) συγκριτικοί έλεγχοι δηλωθέντων ποσών παρακρατήσεων από γραμμάτια προείσπραξης στο πεδίο  (43) της Α.Π.Δ. και υποβληθέντων μέσω των Δικηγόρων συλλόγων ποσών, ώστε να ελέγχεται η ορθότητα των δηλωθέντων.
 
Για την κατανόηση των ανωτέρω που αφορούν την διαχείριση της παρακράτησης εισφοράς μέσω γραμματίων προείσπραξης παραθέτουμε το ακόλουθο:


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Απασχολούμενος Δικηγόρος με Έμμισθη Εντολή Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Κ.Π.Κ. : 063 Με πρόνοια)

Μηνιαίες Αποδοχές : 1000 €
 
Α.  Εγγραφή στην Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 01/2017
Συνολικό ποσό από παρακράτηση γραμματίων προείσπραξης της  αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου 01/2017: 80€
 
Β.  Εγγραφή στην Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 02/2017
Συνολικό ποσό από παρακράτηση γραμματίων προείσπραξης της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου 02/2017:180€
  
Γ.  Εγγραφή στην Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 03/2017
Συνολικό ποσό από παρακράτηση γραμματίων προείσπραξης της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου 03/2017:50 €

 

  Α Β Γ
ΠΕΔΙΑ Α.Π.Δ. Ιαν-17 Φεβ-17 Μαρ-17
         
18 ΑΡ.ΠΑΡΑΡΤ/Κ.Α.Δ.. 00/0810 00/0810 00/0810
30 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 810 810 810
32 ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ 063 063 063
33 ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ιαν-17 Φεβ-17 Μαρ-17
36 ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ 01 01 01
37 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 25 25 25
39 ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1.000,00 € 1.000,00 € 1.000,00 €
40 ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ 167,20 € 167,20 € 167,20 €
41 ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ 213,80 € 213,80 € 213,80 €
42 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 381,00 € 381,00 € 381,00 €
43 ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦ/ΝΟΥ 80,00 € 167,20 €  62,80 €
      η διαφορά 12,80 € (180€ - 167,20€) θα προστεθεί στο ποσό
παρακράτησης της επόμενης
μισθολογικής περιόδου 
στο ποσό των
50€ προστίθεται το υπόλοιπο
12,80€ που προέκυψε από τη διαφορά
προηγούμενης μισθολογικής
περιόδου, σύνολο
62,80€
 
46 ΚΑΤΑΒΛ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ 301,00 € 213,80 € 318,20 €



Επισημαίνουμε ότι δεν υφίσταται υποχρέωση αναγγελίας και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (Πρόσληψη, Πίνακα Προσωπικού κτλ.) της Επιθεώρησης Εργασίας.
       
Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) πραγματοποιείται κατά τα γνωστά, τον επόμενο μήνα από αυτόν της απασχόλησης (Α.Π.Φ.80000/οικ.60298/1472/23.12.2016 Υ.Α.), στις ημερομηνίες υποβολής που αναφέρονται στην σχετική εγκύκλιο κάθε φορά σε μηνιαία βάση  (για το έτος 2017 οδηγίες έχουν δοθεί με το υπ. αριθ. Ε40/879/19.12.2016 Γ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων του τ. Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ.) οι δε  αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης με χρήση της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.) (σχετ. Γ.Ε Ε40/907/2015, Ε40/535/2015 & Ε40/433/2016 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.).
 
Υπενθυμίζουμε ότι :

 
Κατά την πρώτη υποβολή Α.Π.Δ. και συγκεκριμένα για τις  μισθολογικές περιόδους  01/2017 , 02/2017,  03/2017, 04/2017 και  05/2017 εφόσον οι αντίστοιχες Α.Π.Δ. υποβληθούν έως 31/07/2017 με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο στην αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. (έδρας του εργοδότη) θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.
 
 
Οι προαναφερθείσες  Α.Π.Δ. πρέπει να υποβληθούν με τύπο δήλωσης:
 
-   (01) - Κανονική, εφόσον δεν έχει υποβληθεί για την ίδια μισθολογική περίοδο Α.Π.Δ. με απασχολούμενο προσωπικό ή
-   (04) – Συμπληρωματική σε περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί Α.Π.Δ. για την ίδια μισθολογική περίοδο.
 
Οι   Πράξεις      Επιβολής    Πρόσθετης Επιβάρυνσης Εισφορών (Π.Ε.Π.Ε.Ε.) που θα προκύψουν από την υποβολή των ανωτέρω Α.Π.Δ. θα πρέπει να ακυρωθούν οίκοθεν.
 
Οι ασφαλιστικές  εισφορές  των ανωτέρω μισθολογικών περιόδων εφόσον καταβληθούν μέχρι 31/07/2017 θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.
 
Ομοίως, το αρμόδιο Υποκατάστημα της έδρας του εργοδότη πρέπει οίκοθεν να ακυρώσει ή να μειώσει κατά το αντίστοιχο ποσό που αναλογεί την πράξη (Π.Ε.Π.Τ.) που θα προκύψει.
 
Τέλος, οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για μισθολογικές περιόδους από 06/2017 είναι οι οριζόμενες με το Γενικό Έγγραφο Ε40/879/19.12.2016  της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων της Διοίκησης τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..
 
 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΦΚΑ
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΜΠΑΚΑΛΕΞΗΣ
 
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                                                           
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ  
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



ΠΙΝΑΚΑΣ  Α΄

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ απασχολούμενοι με Έμμισθη Εντολή  Ασφαλισμένοι του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Α.Ν.

ΠΑΛΑΙΟΙ / ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

ΚΑΔ : 0810

Κωδικός Ειδικότητας : 000810

Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) : 063


ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΚΥΡΙΑ  ΣΥΝΤΑΞΗ 6,67% 13,33% 20%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)  2,15% 4,30% 6,45%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.
τ. Ε.Τ.Ε.Α.
ΤΟΜΕΑΣ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ  
 
3,50% 3,50% 7%
ΠΡΟΝΟΙΑ
Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.
ΤΟΜΕΑΣ 
ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 
ΑΘΗΝΩΝ  
 
4% 0% 4%
ΣΥΝΟΛΟ 16,72% 21,38% 38,10%



ΠΙΝΑΚΑΣ  Β΄

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ –ΕΠΑΡΧΙΩΝ  απασχολούμενοι με Έμμισθη Εντολή  Ασφαλισμένοι του τ. Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Τ.Α.Ν.

ΠΑΛΑΙΟΙ / ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

ΚΑΔ : 0810

Κωδικός Ειδικότητας : 000812

Κωδικός Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) : 064
 


ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΚΥΡΙΑ  ΣΥΝΤΑΞΗ 6,67% 13,33% 20%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)  2,15% 4,30% 6,45%
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.
τ. Ε.Τ.Ε.Α.
ΤΟΜΕΑΣ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ  
 
3,50% 3,50% 7%
ΣΥΝΟΛΟ 12,72% 21,38% 34,10%




Κ.Υ.Α. αριθμ. 3113.11/43730/2017 Καθορισμός ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων

$
0
0
Αριθμ. 3113.11/43730/2017

(ΦΕΚ Β' 2127/21-06-2017)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του από 14/19.1.1939 β.δ/τος «Περί κωδικοποιήσεως των περί Λιμενικών Ταμείων κείμενων διατάξεων» (Α'24),

β) του άρθρου 31 του ν. 1473/1984 «Μεταρρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και άλλες διατάξεις» (Α'127), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 2214/1994 «Αντικειμενικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις» (Α'75),

γ) του ν. 3622/2007 «Ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων και άλλες διατάξεις» (Α'281), ο οποίος εκδόθηκε για την διασφάλιση της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004 (L129/6 της 29.4.2004) και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/65 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L310 της 25.11.2005) για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων, ως ισχύει,

δ) του π.δ. 56/2004 «Κύρωση των τροποποιήσεων της Διεθνούς Σύμβασης "περί ασφάλειας της ανθρώπινης στη ζωή στη θάλασσα, (ΠΑΑΖΕΘ-SOLAS) '74", που υιοθετήθηκαν στη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Κυβερνήσεων της Διεθνούς Σύμβασης την 12η Δεκεμβρίου του 2002»,

ε) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α' 98) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

στ) του π.δ. 70/15 (Α' 114) «Ανασύσταση Υπουργείων» και του π.δ. 125/2016 (Α' 210) «Διορισμός, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

2. Το αριθ. 2343.3/34644/2015/4-11-2015 έγγραφο ΥΝΑΝΠ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΔΑΠΛΕ και το αριθ. 3113.11/24162/30-3-2017 έγγραφο ΥΝΑΝΠ/ΓΓΛΛΠΝΕ/ΔΛΠ Γ΄.

3. Την αριθ. Υ29/08-10-2015 απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων αρμοδιοτήτων στον Αν. Υπ. Οικ. Χουλιαράκη (Β' 2168).

4. Την αριθ. 2814.3/23835/2017 εισήγηση ΥΝΑΝΠ/ΓΔΟΥ/ΔΙΠΡΟΠ Δ'.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Την επιβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ των, κατά την έννοια της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3622/2007 (281 Α') όπως ισχύει, δημόσιου χαρακτήρα ή τοπικής αυτοδιοίκησης, Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων που είναι υπόχρεοι εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού 725/2004 ΕΚ εκτός Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.

2. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών υπέρ των Φορέων της ανωτέρω παραγράφου 1 για την παροχή από αυτούς των απαιτούμενων υπηρεσιών ασφάλειας στο πλαίσιο υποχρέωσης τους για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας Κανονισμός 725/2004 ΕΚ, ν. 3622/2007 (281 Α') όπως τροποποιήθηκε με το αρθ.12 του ν. 4150/2013 (102 Α') και ισχύει.

3. Τα υπέρ των ανωτέρω Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων, ανταποδοτικά τέλη, εισπράττονται στην περίπτωση που οι υπό τη διοίκηση και εκμετάλλευση τους υπόχρεες λιμενικές εγκαταστάσεις, διαθέτουν (α) εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) και (β) το απαιτούμενο από το ανωτέρω εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ασφαλείας για το επίπεδο ασφαλείας 1,

4. Για τις ανάγκες της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης:

Α. Διευκρινίζεται ότι:

1. Ως Ε/Γ πλοίο ορίζεται πάσης φύσεως πλοίο το οποίο μεταφέρει πάνω από 12 επιβάτες.

2. Ως Φ/Γ πλοίο ορίζεται κάθε μη επιβατικό (Ε/Γ) πλοίο.

3. Ως επιβάτης ορίζεται κάθε άτομο εκτός από:
3.1. τον πλοίαρχο και τα μέλη του πληρώματος ή άλλα άτομα που απασχολούνται ή έχουν προσληφθεί υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στο πλοίο για τις ανάγκες του εν λόγου πλοίου,
3.2. τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους,
3.3. το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που μετακινούνται με φύλλο πορείας για υπηρεσιακούς λόγους.

5. Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Τα τέλη Φ/Γ πλοίων, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα ISPS καθορίζονται παγίως στο ποσό των 150€ για εξυπηρέτηση εντός των ορίων της λιμενικής εγκατάστασης (Χερσαίων και Θαλάσσιων) έως 48 ώρες, μετά το πέρας των οποίων το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 100€ για κάθε επιπλέον 24 ώρες εξυπηρέτησης.

Β. Τα ανταποδοτικά τέλη επιβατών των Ε/Γ πλοίων που εξυπηρετούν την εθνική κυκλοφορία και εμπίπτουν στην κατηγορία Α, υπό την έννοια του άρθρου 4 της Οδηγίας 98/18/ΕΚ του Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου 1998 καθώς και των Ε/Γ πλοίων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 725/2004ΕΚ ή/ και του Κώδικα ISPS και εκτελούν διεθνείς δρομολογιακούς πλόες, καθορίζονται σε 0,50€ ανά επιβιβαζόμενο από τη λιμενική τους εγκατάσταση επιβάτη.

Γ. Τα ανταποδοτικά τέλη επιβατών των Ε/Γ πλοίων, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 725/2004ΕΚ ή/ και του Κώδικα ISPS και εκτελούν διεθνείς περιηγητικούς πλόες, καθορίζονται σε 1€ ανά επιβάτη.

6. Υπόχρεοι για την καταβολή των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων της απόφασης αυτής, τα οποία βαρύνουν και ακολουθούν το πλοίο είναι ο πλοιοκτήτης, ο εφοπλιστής και ο κατά το χρονικό διάστημα της δημιουργίας της απαίτησης ναυτικός πράκτορας ή νόμιμος αντιπρόσωπος του, ευθυνόμενοι ο καθένας αλληλέγγυα και εξ ολοκλήρου.

7. Τα ανταποδοτικά τέλη της παραγράφου 5 της παρούσας απόφασης, εισπράττονται και αποδίδονται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν τα εισιτήρια ή ναύλα, στο λογαριασμό του δικαιούχου, μαζί με υπεύθυνη δήλωση και κατάσταση εμφαίνουσα τον αριθμό των εκδοθέντων εισιτηρίων ή ναύλων και το καταβλητέο χρηματικό ποσό.

8. Η είσπραξη ανταποδοτικού τέλους προϋποθέτει την ύπαρξη βεβαίωσης της οικείας Λιμενικής Αρχής, χρονικής διάρκειας ισχύος τριών (03) μηνών και με την αίρεση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι προϋποθέσεις για την έκδοση της, ότι (α) διαθέτει εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ), και (β) διαθέτει το απαιτούμενο από το εγκεκριμένο Σχέδιο, προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ασφαλείας για το επίπεδο ασφαλείας 1.

9. Η παρούσα ισχύει από 01-01-2018.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2017

Οι Υπουργοί

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Αριθμ. οικ. 2/40456/ΔΛΔ/2017 Έκδοση απόφασης για την εξίσωση λογαριασμών υπολόγων, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 5 του ν. 4129/2013 (ΦΕΚ Α’ 52)

$
0
0
Αριθμ. οικ. 2/40456/ΔΛΔ

(ΦΕΚ Β' 2115/21-06-2017)

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τα άρθρα 21 και 159 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ)-δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 143/28-6-2014).

2. Το άρθρο 38 παρ. 5 του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4129/2013 (ΦΕΚ Α’ 52).

3. Την με αριθμό 61112/735/14-05-1976 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό 2/18138/Β0024/29-05-2008.

4. Την γνωμοδότηση της 3ης Γενικής Συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου 2016 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

5. Την με αριθμό Υ29 απόφαση «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό» (ΦΕΚ 2168/9.10.2015 Β’).

6. Το γεγονός ότι από την απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Α. Εγκρίνουμε την διαγραφή των διαφορών που προκύπτουν κατά τον έλεγχο των μηνιαίων λογαριασμών των δημοσίων υπολόγων, είτε σε χρέωση είτε σε πίστωση αυτών, και δεν υπερβαίνουν συνολικά κατά μήνα το ποσό των πενήντα (50) ευρώ ή επί ετησίων λογαριασμών το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, χωρίς την έκδοση των προβλεπομένων από τις διατάξεις του άρθρου 155 του π.δ. 1225/1981 οικείων φύλλων χρέωσης και πίστωσης.

Για την εξίσωση των λογαριασμών συντάσσεται οίκοθεν από τους αρμόδιους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλυτική κατάσταση χρεώσεως ή πιστώσεως των υπολόγων στην οποία σημειώνονται τα ποσά που διαγράφονται ανά τίτλο είσπραξης ή πληρωμής, ο αριθμός και η ημερομηνία των τίτλων, στους οποίους διαπιστώνονται οι διαφορές, η επωνυμία του λογαριασμού, στον οποίο αφορά ο τίτλος, η εκδούσα υπηρεσία καθώς και το συνολικό ποσό του τίτλου αυτού. Αντίγραφο της κατάστασης αυτής, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποστέλλεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 156 του π.δ. 1225/1981.

Β. Εγκρίνουμε την διαγραφή των διαφορών που προκύπτουν κατά τον έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών, των απολογισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των ειδικών λογαριασμών που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1 περίπτωση β’ του ν. 4129/2013 είτε σε χρέωση είτε σε πίστωση αυτών, και δεν υπερβαίνουν τα πεντακόσια (500) ευρώ.

Η διαγραφή των διαφορών αυτών και η εξίσωση των ανωτέρω λογαριασμών και απολογισμών γίνεται κατόπιν σχετικής περί τούτου αναφοράς στις πράξεις των αρμοδίων Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες αποφαίνονται για την ορθότητα ή μη των λογαριασμών των υπολόγων αυτών.

Γ. Εγκρίνουμε την κατάργηση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό 61112/735/14.05.1976 όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό 2/18138/Β0024/29.05.2008.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Μαΐου 2017

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Αριθ. πράξης Διοικητή ΤτΕ 2678/2017 Υποβολή τριμηνιαίων αναλυτικών στοιχείων από τους Τραπεζικούς Ομίλους στην Τράπεζα της Ελλάδος για τίτλους τους οποίους διακρατούν για ίδιο λογαριασμό

$
0
0

Αριθ. πράξης 2678/26.05.2017

(ΦΕΚ Β' 2129/21-6-2017)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

α) Τα άρθρα 2, 31 και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύουν,

β) το άρθρο 1 του ν. 1266/1982 “ Όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις” σε συνδυασμό με το άρθρο 12, παρ. 1 του ν. 2548/1997,

γ) τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2016/1384 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ 2016/1384) που τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕE) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2012/24) σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων,

δ) την Κατευθυντήρια Γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2016/1386) που τροποποιεί την Κατευθυντήρια Γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2013/7) σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων,

ε) το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφάσισε τα ακόλουθα:

Η Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να ζητεί από τις μονάδες παροχής στοιχείων ομίλων1 σε τριμηνιαία βάση, στοιχεία ανά τίτλο σε επίπεδο ομίλου2 ή/και ανά οντότητα3, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων που δεν είναι κάτοικοι. Οι Τραπεζικοί Όμιλοι που περιλαμβάνονται στο Πίνακα Α οφείλουν να εφαρμόζουν τον τρόπο αναγγελίας των στοιχείων των τίτλων, όπως καθορίζεται από την τράπεζα της Ελλάδος, και να υποβάλλουν στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν θέσεις τέλους του τριμήνου κατά τα προβλεπόμενα του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/1384.

Τα στοιχεία αυτά παρέχονται σε ακαθάριστη βάση, χωρίς να αφαιρούνται από τις διακρατήσεις του ομίλου οι τίτλοι που εκδίδονται από οντότητες του ίδιου ομίλου. Στους τίτλους περιλαμβάνονται ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, και παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα. Τα στοιχεία που υποβάλλονται ομαδοποιούνται στις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία 1 – Πληροφορία Κατόχου Ομίλου: Πληροφορία που σχετίζεται με στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα του Ομίλου και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιεί.

Κατηγορία 2 – Πληροφορία Κατόχου Οντότητας: Πληροφορία που σχετίζεται με στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα της νομικής οντότητας τραπεζικού ομίλου και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιεί.

Κατηγορία 3 – Πληροφορία τίτλου με Isin: Στοιχεία τίτλων που διαθέτουν διεθνή κωδικό ταυτοποίησης τίτλων (International Securities Identification Number, ISIN) και διακρατούνται σε επίπεδο ομίλου ή/και οντότητας για ίδιο λογαριασμό.

Κατηγορία 4 – Πληροφορία τίτλου χωρίς Isin: Στοιχεία τίτλων που δεν διαθέτουν διεθνή κωδικό ταυτοποίησης τίτλων και διακρατούνται σε επίπεδο ομίλου ή/και οντότητας για ίδιο λογαριασμό.

Η αποστολή των στοιχείων που αφορά τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνεται σύμφωνα με τις‘Τεχνικές Οδηγίες’ (Τ.Ο.), που επισυνάπτονται στη παρούσα Πράξη Διοικητή.

Ο πίνακας Α των Τραπεζικών Ομίλων που θεωρούνται όμιλοι παροχής στοιχείων δύναται να τροποποιείται από τη Διεύθυνση Στατιστικής στο πλαίσιο της παρούσης Πράξης, η οποία και θα ενημερώνει αυθημερόν τους ενδιαφερόμενους. Η τελευταία έκδοση των τεχνικών οδηγιών, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών του Πίνακα Α θα είναι πάντα αναρτημένα στον ιστοχώρο της ΤτΕ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι, ανά κατηγορία, τα παρακάτω:

Κατηγορία 1: Για κάθε όμιλο καταγράφονται τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα.
 

ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
(G=Όμιλος / Ε= Οντότητα)
1. Έτος Αναφοράς – Reporting Year  
2. Τρίμηνο Αναφοράς – Reporting Quarter  
3. Κωδικός Αναγγέλλοντα – Reporting Agent Identifier G
4. LEI Ομίλου Παροχής Στοιχείων βάσει του ΙSO 17442 – Group LEI G
5. Είδος Ομίλου – Group Type G
6. Τομέας του Επικεφαλής Ομίλου (ΕΣΛ 2010) – Group Sector G
7. Επωνυμία Ομίλου Παροχής Στοιχείων – Group Name G
8. Λογιστικό Πρότυπο που χρησιμοποιείται – Accounting Standard of the Group G
9. Χώρα Κατοικίας του Ομίλου – Group Area G
10. Aριθμός Φορολογικού Μητρώου Ομίλου – Tax number of Group G


Κατηγορία 2: Για κάθε νομική οντότητα καταγράφονται τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα.
 

ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
(G=Όμιλος / Ε= Οντότητα)
1. Έτος Αναφοράς – Reporting Year  
2. Τρίμηνο Αναφοράς – Reporting Quarter  
3. Κωδικός Αναγγέλλοντα – Reporting Agent Identifier Ε
4. α/α Εγγραφής - Record Reference ID Ε
5. Κωδικός Αναγνώρισης Οντότητας Παροχής Στοιχείου – Entity ID E
6. Eίδος Κωδικού Αναγνώρισης Οντότητας Παροχής Στοιχείων – Entity ID Type E
7. LEI Οντότητας Παροχής Στοιχείων βάσει του ΙSO 17442 – Entity LEI Ε
8. Χώρα Κατοικίας της Οντότητας - Entity Area Ε
9. Επωνυμία της Οντότητας – Name of the Entity Ε
10. Τομέας Οντότητας (ΕΣΛ 2010) – Entity Sector Ε
11. Κωδικός Αναγνώρισης Άμεσης Μητρικής Επιχείρησης – Immediate Parent ID Ε
12. Είδος Κωδικού Αναγνώρισης Άμεσης Μητρικής Επιχείρησης – Immediate Parent ID Type Ε
13. Λογιστικό Πρότυπο που χρησιμοποιείται – Accounting Standard of the Entity Ε
14. Πληροφορία για την Τροποποίηση Οντότητας – Input Type Entity Ε


Κατηγορία 3: Στοιχεία τίτλων (ομόλογα, έντοκα, αμοιβαία, μετοχές) που διαθέτουν διεθνή κωδικό ταυτοποίησης–Isin και διακρατούνται σε επίπεδο ομίλου ή/και οντότητας για ίδιο λογαριασμό του παρακάτω πίνακα4:
 

ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
(G=Όμιλος / Ε= Οντότητα)
1. Έτος Αναφοράς – Reporting Year  
2. Τρίμηνο Αναφοράς – Reporting Quarter  
3. Κωδικός Αναγγέλλοντα – Reporting Agent Identifier  
4. α/α Εγγραφής - Record Reference ID  
5. Κωδικός Αναγνώρισης Οντότητας - Entity ID E
6. Είδος Κωδικού Αναγνώρισης Οντότητας - Entity ID type E
7. Κωδικός Isin-Isin code Ε
8. Βάση παροχής στοιχείων - Reporting Basis Ε
9. Ονομαστική αξία Χρεογράφων στο τέλος του μήνα αναφοράς σε ΕΥΡΩ -Nominal Value Ε
  ή  
10. Τεμάχια μετοχών ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στο τέλος του μήνα αναφοράς σε ΕΥΡΩ -Number of Shares Ε
11. Αξία Αποτίμησης στο τέλος του μήνα αναφοράς σε ΕΥΡΩ -Market Value Ε
12. Ο εκδότης αποτελεί μέρος του ομίλου παροχής στοιχείων (εποπτικό πεδίο) - Issuer is part of the reporting group (prudential scope) G
  Ο εκδότης αποτελεί μέρος του ομίλου παροχής στοιχείων (λογιστικό πεδίο εφαρμογής) - Issuer is part of the reporting group (accounting scope)  
13. G
14. Νόμισμα που χρησιμοποιείται για την αναφορά (Πάντα σε ΕUR) – UNIT_MEASURE E
15. Κατάσταση Ρύθμισης και Επαναδιαπραγμάτευσης - Status of forbearance and renegotiation G
16. Ημερομηνία της κατάστασης ρύθμισης και επαναδιαπραγμάτευσης - Date of the forbearance and renegotiation status G
17. Κατάσταση Εξυπηρέτησης του Μέσου - Performing status of the instrument G
18. Ημερομηνία της Κατάστασης Εξυπηρέτησης του μέσου - Date of the performing status of the instrument G
19. Κατάσταση Αθέτησης του Εκδότη - Default status of the issuer G
20. Ημερομηνία Κατάστασης Αθέτησης του Εκδότη - Date of default status of the issuer G
21. Κατάσταση Αθέτησης του μέσου- Default status of the instrument G
22. Ημερομηνία Κατάστασης αθέτησης του μέσου - Date of default status of the instrument G
23. Λογιστική Αξία σε ΕΥΡΩ - Carrying amount Ε
24. Είδος Απομείωσης - Type of Impairment Ε
25. Μέθοδος Αποτίμησης της Απομείωσης - Impairment assessment method Ε
26. Ποσό Σωρευτικής Απομείωσης - Accumulated impairment amount Ε
27. Προέλευση Βαρών - Sources of encumbrance Ε
28. Λογιστική Ταξινόμηση Μέσων - Accounting classification of instruments Ε
29. Εποπτικό Χαρτοφυλάκιο - Prudential portfolio Ε
30. Σωρευτικές Μεταβολές της εύλογης αξίας λόγω πιστωτικού κινδύνου - Accumulated changes in fair value due to credit risk Ε
31. Σωρευτικές Εισπράξεις μετά την αθέτηση - Cumulative recoveries since default Ε
32. Πιθανότητα Αθέτησης του Εκδότη - Probability of default of the issuer G
33. Ζημία λόγω αθέτησης σε περιόδους ύφεσης - Loss given default in downturns G
34. Ζημία λόγω αθέτησης σε κανονικές οικονομικές συνθήκες - Loss given default in normal economic times G
35. Συντελεστής Στάθμισης Κινδύνου- Risk weight G
36. Αξία Ανοίγματος (αναφέρεται και ως άνοιγμα κατά την αθέτηση) - Exposure Value (also referred to as Exposure at default) E
37. Προσέγγιση υπολογισμού κεφαλαίου για εποπτικούς σκοπούς - Approach for prudential purposes E
38. Κατηγορία Ανοίγματος (Κανονισμός ΕΕ 575/2013) - Exposure class E


Ως αξία αποτίμησης στο τέλος του μήνα αναφοράς ορίζεται η τρέχουσα αξία με την οποία καταγράφεται ο τίτλος και θα πρέπει να βασίζεται στην τελευταία διαθέσιμη αντιπροσωπευτική τιμή του κατά την ημερομηνία αναφοράς. Για τους τίτλους με Isin θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι. Εναλλακτικές προσεγγίσεις υπολογισμού της τρέχουσας αξίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως π.χ Λογιστική Αξία μόνο στις περιπτώσεις που η τρέχουσα αξία δεν είναι διαθέσιμη. Ως Λογιστική αξία (carrying amount) στο τέλος του μήνα αναφοράς ορίζεται η αξία με την οποία καταγράφεται ο τίτλος στα λογιστικά βιβλία της οντότητας και αποτυπώνεται στα στοιχεία των πινάκων ενοποιημένης βάσης. Ως ημερομηνία αναφοράς λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης των συναλλαγών (settlement date) ή η ημερομηνία συναλλαγής (trade date) ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των στοιχείων στα ενιαία υποδείγματα FINREP-COREP. Η μετατροπή σε ευρώ των υπολοίπων που διατηρούνται σε ξένο νόμισμα γίνεται με βάση την ισοτιμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα αναφοράς (για τον υπολογισμό της τρέχουσας αξίας) ή σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού τους στα ενιαία υποδείγματα FINREP-COREP για τον υπολογισμό της λογιστικής αξίας.

Οι διακρατήσεις τίτλων που έχουν εκδοθεί από οντότητες ή/και μητρική επιχείρηση του ίδιου ομίλου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά σε ακαθάριστη βάση και χωρίς να συμψηφίζονται με την αντίστοιχη υποχρέωση. Οι θέσεις σε τιτλοποιήσεις Εταιρειών Ειδικού Σκοπού του Ομίλου θα περιλαμβάνονται στην αναφορά5. Οι θέσεις που έχουν μεταφερθεί σε απαιτήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων και αφορούν θέσεις σε ομόλογα Πιστωτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα υποβαλλόμενα στατιστικά στοιχεία. Οι περιπτώσεις τιτλοποίησεων δανείων ή άλλων τίτλων και πώλησής τους σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Entities/Finacial Vehicle Corporations) καθώς και οι εκδόσεις τίτλων από Εταιρείες Ειδικού Σκοπού οι οποίες διατηρούνται στην κατοχή του εντολέα της τιτλοποίησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία αποστολής ώστε να υπάρχει σύγκλιση των στοιχείων αυτών με τα ενιαία υποδείγματα δεδομένων FINREP-COREP. Στις διακρατήσεις τίτλων θα πρέπει μεταξύ άλλων να συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίσταται απαίτηση και μετά την ημερομηνία λήξης του τίτλου (όταν για παράδειγμα ο εκδότης του τίτλου βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και μέχρι την οριστική διευθέτηση της εκκαθάρισής του). Τέλος, οι διακρατήσεις τίτλων οι οποίοι δίδονται ως δάνειο στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων ή πωλούνται βάσει συμφωνίας επαναγοράς καταγράφονται ως διακρατήσεις από τον αρχικό κύριο και όχι ως διακρατήσεις του προσωρινού αποκτώντος, όταν υπάρχει ρητή δέσμευση, και όχι απλά επιλογή, για αντιστροφή της πράξης. Σε περίπτωση πώλησης των τίτλων από τον προσωρινό αποκτώντα η πώληση καταγράφεται ως οριστική συναλλαγή σε τίτλους και αυτός αναφέρει τα στοιχεία της ως αρνητική θέση στο οικείο χαρτοφυλάκιο τίτλων.

Κατηγορία 4: Στοιχεία τίτλων που δεν διαθέτουν διεθνή κωδικό ταυτοποίησης τίτλων και διακρατούνται σε επίπεδο ομίλου ή/και οντότητας για ίδιο λογαριασμό. Για κάθε τίτλο που ανήκει στην κατηγορία 4 και αφορά ομόλογο, έντοκο, μετοχή, μερίδιο αμοιβαίου κεφαλαίου, παράγωγο χρηματοοικονομικό μέσο6 καταγράφονται τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα7:
 

    ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (G=Όμιλος / Ε= Οντότητα)
1. Έτος Αναφοράς – Reporting Year  
2. Τρίμηνο Αναφοράς – Reporting Quarter  
3. Κωδικός Αναγγέλλοντα – Reporting Agent Identifier  
4. α/α Εγγραφής - Record Reference ID  
5. Κωδικός Αναγνώρισης Οντότητας – Entity ID E
6. Είδος Κωδικού Αναγνώρισης Οντότητας – Entity ID Type E
7. Κωδικός που έχει δοθεί από την Οντότητα παροχής στοιχείων για την συ- γκεκριμένη επένδυση – Identifier Value Ε
8. Είδος αριθμού αναγνώρισης τίτλων – Identifier Type Ε
9. Κωδικός Αναγνώρισης του Εκδότη – Issuer ID Ε
10. Είδος Κωδικού Αναγνώρισης του Εκδότη - Issuer ID Type Ε
11. Επωνυμία Εκδότη – Issuer Name Ε
12. LEI Eκδότη – Issuer LEI Ε
13. Τομέας NACE του Εκδότη (Αναθεώρηση 2) – Issuer NACE Sector Ε
14. Τομέας του Εκδότη (ΕΣΛ 2010) – Issuer ESA2010 Sector E
15. Χώρα του Εκδότη – Issuer Country E
16. Κατάσταση Οντότητας (Σε ό,τι αφορά τον εκδότη) – Entity Status Ε
17. Ημερομηνία της Κατάστασης Οντότητας – Entity Status Date Ε
18. Ημερομηνία Έκδοσης (Για όλους τους τίτλους) – Issue Date Ε
19. Ημερομηνία Λήξης (Για Χρεόγραφα) – Maturity Date Ε
20. Νόμισμα Έκδοσης – Nominal Currency of the Security Ε
21. Κατάσταση Τίτλου – Security Status Ε
22. Ημερομηνία Κατάστασης Τίτλου – Security Status Date Ε
23. Είδος Τίτλου (ΕΣΛ 2010) Κατάταξη μέσου – Instrument ESA 2010 Class Ε
24. Ονομαστική Αξία Χρεογράφων στο τέλος του μήνα αναφοράς σε ΕΥΡΩ – Nominal Value E
  ή  
25. Τεμάχια μετοχών ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στο τέλος του μήνα ανα- φοράς σε ΕΥΡΩ – Number Of Shares E
26. Αξία Αποτίμησης στο τέλος του μήνα αναφοράς σε ΕΥΡΩ – Market Value Ε
27. Ο εκδότης αποτελεί μέρος του ομίλου παροχής στοιχείων (εποπτικό πεδίο) - Issuer is part of the reporting group (prudential scope) G
28. Ο εκδότης αποτελεί μέρος του ομίλου παροχής στοιχείων (λογιστικό πεδίο εφαρμογής) - Issuer is part of the reporting group (accounting scope) G
29. Βάση Παροχής Στοιχείων - Reporting basis Ε
30. Νόμισμα που χρησιμοποιείται για την αναφορά (Πάντα σε ΕUR) – UNIT_ MEASURE E
31. Κατάσταση Ρύθμισης και Επαναδιαπραγμάτευσης - Status of forbearance and renegotiation G
32. Ημερομηνία της κατάστασης ρύθμισης και επαναδιαπραγμάτευσης - Date of the forbearance and renegotiation status G
33. Κατάσταση Εξυπηρέτησης του Μέσου - Performing status of the instrument G
34. Ημερομηνία της Κατάστασης Εξυπηρέτησης του μέσου- Date of the performing status of the instrument G
35. Κατάσταση Αθέτησης του Εκδότη- Default status of the issuer G
36. Ημερομηνία Κατάστασης Αθέτησης του Εκδότη- Date of default status of the issuer G
37. Κατάσταση Αθέτησης του μέσου - Default status of the instrument G
38. Ημερομηνία Κατάστασης αθέτησης του μέσου - Date of default status of the instrument G
39. Λογιστική Αξία σε ΕΥΡΩ - Carrying amount Ε
40. Είδος Απομείωσης - Type of Impairment Ε
41. Μέθοδος Αποτίμησης της Απομείωσης - Impairment assessment method Ε
42. Ποσό Σωρευτικής Απομείωσης - Accumulated impairment amount Ε
43. Προέλευση Βαρών - Sources of encumbrance Ε
44. Λογιστική Ταξινόμηση Μέσων - Accounting classification of instruments Ε
45. Εποπτικό Χαρτοφυλάκιο - Prudential portfolio Ε
46. Σωρευτικές Μεταβολές της εύλογης αξίας λόγω πιστωτικού κινδύνου - Accumulated changes in fair value due to credit risk Ε
47. Σωρευτικές Εισπράξεις μετά την αθέτηση - Cumulative recoveries since default Ε
48. Πιθανότητα Αθέτησης του Εκδότη - Probability of default of the issuer G
49. Ζημία λόγω αθέτησης σε περιόδους ύφεσης - Loss given default in downturns G
50. Ζημία λόγω αθέτησης σε κανονικές οικονομικές συνθήκες - Loss given default in normal economic times G
51. Συντελεστής Στάθμισης Κινδύνου - Risk-weight G
52. Αξία Ανοίγματος (αναφέρεται και ως άνοιγμα κατά την αθέτηση) - Exposure Value (also referred to as Exposure at default) E
53. Προσέγγιση υπολογισμού κεφαλαίου για εποπτικούς σκοπούς - Approach for prudential purposes E
54. Κατηγορία Ανοίγματος (Κανονισμός ΕΕ 575/2013) - Exposure class E
55. Κύρια Κατηγορία Στοιχείων Ενεργητικού - Primary asset classification Ε
56. Είδος Τιτλοποίησης Στοιχείων Ενεργητικού - Asset securitisation type Ε
57. Καθυστέρηση πληρωμών του μέσου - Arrears for the instrument Ε
58. Ημερομηνία Καθυστέρησης του μέσου - Date of arrears for the instrument Ε
59. Είδος Εξοφλητικής Προτεραιότητας του μέσου - Instrument seniority type Ε
60. Τοποθεσία των στοιχείων ενεργητικού επί των οποίων έχει συσταθεί ασφά- λεια (Γεωγραφική Κατανομή) - Collateral geographical location Ε
61. Κωδικός Αναγνώρισης Εγγυητή - Guarantor ID Ε
62. Είδος Κωδικού Αναγνώρισης Εγγυητή - Guarantor ID type Ε


Ως αξία αποτίμησης στο τέλος του μήνα αναφοράς ορίζεται η τρέχουσα αξία με την οποία καταγράφεται ο τίτλος και θα πρέπει να βασίζεται στην τελευταία διαθέσιμη αντιπροσωπευτική τιμή του κατά την ημερομηνία αναφοράς. Για τους τίτλους χωρίς Isin στην αξία αποτίμησης θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι. Εναλλακτικές προσεγγίσεις υπολογισμού της τρέχουσας αξίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως π.χ λογιστική αξία (carrying amount) μόνο στις περιπτώσεις που η τρέχουσα αξία δεν είναι διαθέσιμη. Ως λογιστική αξία) στο τέλος του μήνα αναφοράς ορίζεται η αξία με την οποία καταγράφεται ο τίτλος στα λογιστικά βιβλία της οντότητας και αποτυπώνεται στα στοιχεία των πινάκων ενοποιημένης βάσης8. Ως ημερομηνία αναφοράς λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης των συναλλαγών (settlement date) ή ημερομηνία συναλλαγής (trade date) ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των στοιχείων στα ενιαία υποδείγματα FINREP-COREP. Η μετατροπή σε ευρώ των υπολοίπων που διατηρούνται σε ξένο νόμισμα γίνεται με βάση την ισοτιμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα αναφοράς (για τον υπολογισμό της τρέχουσας αξίας) ή σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού τους στα ενιαία υποδείγματα FINREP-COREP για τον υπολογισμό της λογιστικής αξίας. Οι διακρατήσεις τίτλων που έχουν εκδοθεί από οντότητες ή/και μητρική επιχείρηση του ίδιου ομίλου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά σε ακαθάριστη βάση και χωρίς να συμψηφίζονται με την αντίστοιχη υποχρέωση. Οι θέσεις σε τιτλοποιήσεις Εταιρειών Ειδικού Σκοπού του Ομίλου θα περιλαμβάνονται στην αναφορά9. Οι θέσεις που έχουν μεταφερθεί σε απαιτήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων και αφορούν θέσεις σε ομόλογα Πιστωτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα υποβαλλόμενα στατιστικά στοιχεία. Οι περιπτώσεις τιτλοποίησεων δανείων ή άλλων τίτλων και πώλησής τους σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle, Finacial Vehicle Corporations) καθώς και οι εκδόσεις τίτλων από Εταιρείες Ειδικού Σκοπού οι οποίες διατηρούνται στην κατοχή του εντολέα της τιτλοποίησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία αποστολής ώστε να υπάρχει σύγκλιση των στοιχείων αυτών με τα ενιαία υποδείγματα δεδομένων FINREP COREP. Τέλος, οι διακρατήσεις τίτλων οι οποίοι δίδονται ως δάνειο στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων ή πωλούνται βάσει συμφωνίας επαναγοράς καταγράφονται ως διακρατήσεις από τον αρχικό κύριο και όχι ως διακρατήσεις του προσωρινού αποκτώντος, όταν υπάρχει ρητή δέσμευση, και όχι απλά επιλογή, για αντιστροφή της πράξης. Σε περίπτωση πώλησης των τίτλων από τον προσωρινό αποκτώντα η πώληση καταγράφεται ως οριστική συναλλαγή σε τίτλους και αυτός αναφέρει τα στοιχεία της ως αρνητική θέση στο οικείο χαρτοφυλάκιο τίτλων.

Τα παραπάνω στοιχεία θα υποβάλλονται στην Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς. Η αναγγελία των στοιχείων θα ξεκινήσει, δοκιμαστικά στο τέλος Απριλίου του 2018 με τα στοιχεία της περιόδου αναφοράς Μάρτιος 2018. Η δοκιμαστική περίοδος αναγγελίας των στοιχείων θα διαρκέσει δύο τρίμηνα, αφορά δηλαδή τα στοιχεία με περίοδο αναφοράς Μάρτιος 2018 και Ιούνιος 2018.

Οι Τραπεζικοί Όμιλοι του Πίνακα Α οφείλουν να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες που θα εξασφαλίσουν την πληρότητα των αναγγελλόμενων τριμηνιαίων αναφορών, τα οποία θα ελέγχονται κάθε φορά με βάση την τελευταία έκδοση των ‘Τεχνικών Οδηγιών’ που θα είναι πάντα αναρτημένη στον ιστοχώρο της ΤτΕ. O Πίνακας Α δύναται να ανανεώνεται στην περίπτωση που η Διεύθυνση Στατιστικής της ΤτΕ αποφασίσει να συμπεριλάβει ορισμένη μονάδα παροχής στοιχείων ομίλου στον πραγματικό πληθυσμό παροχής στοιχείων. Κάθε νέα μονάδα παροχής στοιχείων ομίλου η οποία προστίθεται στον Πίνακα Α οφείλει να παρέχει στοιχεία το αργότερο 6 μήνες μετά την ημερομηνία κοινοποίησης.

Μετά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, η ελλιπής, εσφαλμένη ή εκπρόθεσμη υποβολή των ως άνω στοιχείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (άρθρα 2 και 55Γ, όπως ισχύουν) και του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 2533/1998 του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1998, όπως ισχύει. Πίνακας Α – Τραπεζικοί Όμιλοι που υποχρεούνται να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία τίτλων (με βάση την 31.12.2017).
 

Τραπεζικός Όμιλος
Όμιλος Εθνικής Τράπεζας
Όμιλος Τράπεζα Πειραιώς
Όμιλος Alpha Bank
Όμιλος Eurobank
Όμιλος Attica Bank


Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος.


Ο Διοικητής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

____________________________
1 Μονάδες Παροχής στοιχείων ομίλων είναι: α) οι επικεφαλής τραπεζικών ομίλων β) ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται στον Κανονισμό ΕΕ αριθ. 2016/13/84 της ΕΚΤ.
2 Τραπεζικός Όμιλος: Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην ενοποίηση επικεφαλής τραπεζικού ομίλου σύμφωνα με το άρθρο 18 – Μέθοδοι Εποπτικής Ενοποίησης, παράγραφοι 1, 4 και 8, το άρθρο 19 παράγραφοι 1 και 3, και το άρθρο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0575&from=EL).
3 “Ανά οντότητα”: αναφέρεται στην παροχή στοιχείων για τις διακρατήσεις τίτλων από κάθε μεμονωμένη νομική οντότητα τραπεζικού ομίλου, δηλαδή από τη μητρική επιχείρηση και από κάθε θυγατρική της· Η έννοια της οντότητας στοιχειοθετείται με βάση την εποπτική ενοποίηση.
4 Υπενθυμίζεται ότι τα μη διαπραγματεύσιμα ομολογιακά δάνεια δεν περιλαμβάνονται.
5 Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καταγράφονται όπως στα ενιαία υποδείγματα α) υπολογισμού Κεφαλαιακής επάρκειας πιστωτικών ιδρυμάτων «COREP» και β) οικονομικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης «FINREP».
6 Για τα παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα θα αποστέλλεται η πληροφορία της Κατηγορίας 4 σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες.
7 Υπενθυμίζεται ότι τα μη διαπραγματεύσιμα ομολογιακά δάνεια δεν περιλαμβάνονται.
8 Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καταγράφονται όπως στα ενιαία υποδείγματα α) υπολογισμού Κεφαλαιακής επάρκειας πιστωτικών ιδρυμάτων «COREP» και β) οικονομικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης «FINREP».
9 Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καταγράφονται όπως στα ενιαία υποδείγματα α) υπολογισμού Κεφαλαιακής επάρκειας πιστωτικών ιδρυμάτων «COREP» και β) οικονομικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης «FINREP».

Viewing all 7448 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>